Invitati

Dobrogea sub asediul migratorilor Invazia kutrigurilor lui Zabergan

În urmă cu aproximativ un mileniu şi jumătate, provincia Scythia Minor, Dobrogea de astăzi, suferea cumplit din cauza atacurilor declanşate de triburi de migratori. După ce, în sec. V d.Hr., se confruntase cu hunii lui Attila, în următorul veac, Imperiul Bizantin este forţat să facă faţă unor noi invazii, de această dată declanşate de avari, slavi sau kutriguri.
 

 
Despre acest ultim neam de migratori se ştiu destul de puţine lucruri. Cert este că aceşti kutriguri sunt protagoniştii, chiar eroii negativi ai unuia dintre cele mai tulburi episoade din istoria Dobrogei antice. În anul 559, mii de războinici veniţi din stepele nord-pontice vor intra în teritoriul dintre Dunăre şi Mare, prădând aşezări, cucerind cetăţi, tulburând peste măsură traiul locuitorilor din această provincie de graniţă. În istoria Scythiei Minor, acest episod a rămas cunoscut sub numele de invazia kutrigurilor lui Zabergan.
 
Kutrigurii erau un trib numeros, o populaţie turcică, înrudită, după unii specialişti, cu hunii şi cu bulgarii. Scriitori acelor vremuri, cum este cazul lui Procopius din Cesareea (sec. VI), îi considerau urmaşi ai cimerienilor sau ai hunilor. Alţii i-au inclus, alături de alte neamuri, în marea familie a sciţilor.
 
La începutul sec. VI d.Hr., prezenţa lor este consemnată în nordul Mării Negre, la vest de fluviul Don. Pe malul estic al Donului se afla un alt trib, cel al utigurilor, fraţi de sânge, de tradiţii şi de limbă ai kutrigurilor.
 
Procopius din Cesareea a consemnat o legendă potrivit căreia, în vremuri străvechi, ar fi existat un rege care avea doi fii, pe nume Utigur şi Kutrigur. La moartea tatălui lor, aceştia şi-au împărţit regatul, stabilind fluviul Don drept graniţă a ţinuturilor lor. În ciuda sângelui comun, cele două triburi se duşmăneau între ele.
 
La jumătatea sec. VI, Imperiul Bizantin este condus de împăratul Iustinian (527-565). Acesta are o misiune foarte grea: cea de a proteja graniţele de numeroasele şi feluritele neamuri migratoare (gepizi, sclavini, anţi, bulgari, kutriguri, utiguri etc).
 
Pentru a rezista în faţa acestui tăvălug, Iustinian va trebui să folosească toate armele posibile: de la spadă şi scut, la diplomaţie şi intrigă. Când kutrigurii şi utigurii încep la rândul lor să coboare spre sud, visând la bogăţiile din Imperiul Bizantin, Iustinian va profita de rivalitatea dintre ei pentru a-şi proteja provinciile.
 
Mai întâi îi va convinge pe utiguri să îşi atace fraţii de sânge, iar în schimb le dă drept recompensă mulţi bani. Împăratul se arată apoi milostiv cu kutrigurii învinşi şi primeşte în Tracia 2000 de familii (conduse de khanul Sinion), sub statutul de federaţi (foederati), colonişti acceptaţi sub condiţia îndeplinirii serviciului militar.
 
În anul 558, kutrigurii rămaşi în afara Imperiului (la nord-vest de Marea Neagră) se află sub conducerea unui khan numit Zabergan. Acesta, bun militar, declanşează atacuri succesive asupra provinciilor bizantine, în special asupra Scythiei Minor.
 
Iustinian apelează la deja probata strategie: îi convinge pe utiguri (conduşi acum de khanul Sandlich) să îşi atace iarăşi fraţii de sânge. Sandlich refuză iniţial, dar se răzgândeşte apoi, atras de stipendiile generoase ale bizantinilor.
 
În această situaţie, kutrigurul Zabergan decide să atace direct Imperiul Bizantin. Armata sa este foarte numeroasă şi împărţită în trei mari detaşamente. Doar unul dintre aceste contingente numără peste 7.000 de călăreţi. Strategia preferată, caracteristică nomazilor, este aceea de pustiire şi jaf în cea mai mare viteză.
 
În iarna lui 558, Zabergan coboară la Dunărea de Jos, trece fluviul îngheţat şi intră în Scythia Minor. Ei atacă cetatea Dinogeţia (azi, satul Garvăn, comuna Jijila, judeţul Tulcea), un oraş bine dezvoltat şi un puternic punct comercial pe harta provinciei. Kutrigurii cuceresc oraşul, îl distrug şi îl pradă, după care îşi continuă drumul spre sud. De pe urma acestui atac devastator, Dinogeţia nu şi-a mai revenit niciodată, fiind părăsită definitiv în vremea împăratului Mauricius Tiberius (582-602), la sfârşitul sec.VI d.Hr.
 
După distrugerea Dinogeţiei, Zabergan şi miile sale de războinici îşi continuă drumul spre Tracia. Foarte probabil, mare parte din armata sa merge pe linia Dunării, dar alte contingente atacă aşezări din centrul provinciei Scythia Minor sau din estul acesteia. Nu există însă consemnări clare privind atacuri la Histria, Tomis sau Callatis.
 
Grosul armatei kutrigure ţine linia Dunării şi, foarte probabil, printre aşezările atacate se numără Beroe (azi Ostrov, Tulcea), Cius (Gârliciu - Constanţa) sau Carsium (azi Hârşova). Migratorii ajung şi la Capidava (Capidava, com. Topalu), unde era o puternică fortificaţie. Potrivit unor specialişti, Capidava a fost atacată şi chiar a suferit unele distrugeri. Este însă foarte probabil să nu fi fost însă o distrugere totală, pentru că, după 559, viaţa a continuat la Capidava încă decenii bune, oraşul suferind un atac devastator abia după 586 (invazii avaro-slave).
 
Zabergan părăseşte în cele din urmă Scythia Minor, intră în Tracia şi ajunge apoi chiar la Constantinopole, capitala Imperiului Bizantin.
 
Kutrigurii îşi divizează forţele, fiind interesaţi de prăzi bogate. În martie 559, la Melanthias (Melanthius) Zabergan, aflat în fruntea a 2.000 de războinici călări, este atacat  prin surprindere de 300 de călăreţi bizantini conduşi de excelentul general Belisarius. Deşi sunt mult mai puţini, bizantinii reuşesc o mare victorie iar Zabergan este forţat să se retragă.
 
Eşecul de la Melanthias reprezintă sfârşitul invaziei kutrigurilor. Întorşi în nordul pontic, ei se angajează iar în lupte fratricide contra utigurilor plătiţi de bizantini. Cele două triburi se decimează între ele într-un conflict stupid, ce convine însă de minune Bizanţului.
 
În anii 567-568, kutrigurii rămaşi în viaţă se alătură unor mari triburi de avari, care se stabilesc în stepa panonică. În următorul secol, kutrigurii sunt deja asimilaţi în marea familie avaro-slavă şi dispar curând şi total din istorie.
 
Amintirea kutrigurilor nu a dispărut însă. Invazia din 559 este foarte importantă în istoria Dobrogei, fiind unul din motivele pentru care Scythia Minor decade. Vor urma apoi atacurile avaro-slave, de la sfârşitul secolului VI şi începutul sec. VII d.Hr, care vor conduce la părăsirea provinciei de către bizantini...
 
(Va urma)
 
Bibliografie
 
Enciclopedia Arheologiei şi Istoriei Vechi a României, Vol II, D-L
Alfredo Innocenzi – Dobrogea, o frontieră uitată
Ecaterina Țarălungă – Dicţionar de istoria civilizaţiilor
Costel Chiriac – Unele observaţii asupra informaţiilor literar-istorice bizantine privitoare la regiunea Dunării de Jos în sec.V-X
 
Despre Cristian Cealera
Născut pe data de 16 iulie 1974, în Techirghiol, Cristian Cealera a urmat cursurile şcolilor nr. 25 şi nr. 12, a absolvit Liceul „Decebal“, promoţia 1992, după care a urmat Facultatea de Drept, licenţiindu-se în criminalistică. După absolvirea facultăţii, a urmat stagiul în armată, apoi, timp de trei ani, a lucrat ca jurist la o societate din Mangalia. Din 2001 a lucrat, timp de 15 ani, în presă, inclusiv la ziarul ZIUA de Constanţa. A început să scrie despre Dobrogea în 2005, la ZIUA, apoi la România Liberă, iar din 2007 a început să realizeze la CTV filme documentare despre siturile arheologice din Dobrogea.

Citeşte şi:

După 15 ani de presă, Cristian Cealera şi-a descoperit o nouă vocaţie

Interviu cu publicistul Cristian Cealera - „Nu m-am considerat niciodată un scriitor, ci mai repede un cronicar de Ev Mediu“

Demoni, spirite, genii funeste și ursitoare în anticul Tomis (II)
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#Dobrogeaetnică Repere și somități. Prima zi de școală din viața lui Petre Frangopol. „Tu ai nume grecesc, dar ești român“

17 Nov 2018 471

#Dobrogeaetnică „Toate popoarele din Balcani și din jurul Pontului Euxin erau aici“. Filologul grec Stavros Manesis, de azi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

17 Nov 2018 365

#Dobrogeaetnică Moravuri tătărești din Pervelia. Extrase din „Analele Dobrogei“. Dansuri și cântece tătărești (III)

17 Nov 2018 534

Răsfăț culinar și cultural la 140 de ani de Dobrogea! La ce evenimente sunt invitați constănțenii

16 Nov 2018 357

Sub egida Societății de Științe Istorice din România, Filiala Constanța La școlile din Siminoc și 23 August - sărbătorirea Zilei Dobrogei (galerie foto)

16 Nov 2018 364

La Mihail Kogălniceanu Noile generații ale comunității turco-tătarilor și aromânilor au cinstit Ziua Dobrogei (galerie foto)

16 Nov 2018 868

#Dobrogeaetnică Moravuri tătărești din Pervelia. Extrase din „Analele Dobrogei“. Despre sfârșitul lumii, cutremure și cina în familie (II)

16 Nov 2018 555

#Dobrogeaetnică Repere şi somităţi. Haig Acterian - povestea de dragoste desprinsă din tragediile shakespeariene

16 Nov 2018 466

#Dobrogeaetnică Moravuri tătărești din Pervelia. Extrase din „Analele Dobrogei“. Despre căsătorie, porecle și anecdote obscene (I)

15 Nov 2018 1149

ZIUA de Constanţa vă prezintă „Imnul Centenar“, compus de Ovidiu Komornyik, pe versurile poetei Carmen Aldea Vlad, interpretat de vocile de aur ale muzicii uşoare

15 Nov 2018 661

Momente istorice la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“. Simpozionul „Unitate în diversitate pe pământ“, organizat de ISJ Constanţa, de Ziua Dobrogei (galerie foto + document)

15 Nov 2018 724

Târg cu produse tradiţionale de Ziua Dobrogei, la Pavilionul Expoziţional. Ce surprize le sunt pregătite constănţenilor (galerie foto)

15 Nov 2018 1004

Primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, mesaj pentru dobrogeni „Dumnezeu să binecuvânteze România! La mulţi ani, Dobrogea!“

15 Nov 2018 285

#Dobrogeaetnică Repere şi somităţi. Din Medgidia până la Casa Albă a Statelor Unite - Kemal Karpat, istoric, sociolog şi om de bază pe trei continente

15 Nov 2018 434

#Dobrogeaetnică Primul bibliograf al Dobrogei, Stan Greavu-Dunăre, de azi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

15 Nov 2018 422

Interviu live de Ziua Dobrogei Imnul Dobrogei, festivalurile Constanței îngropate politic și soarta artistului român pe care îl plângem trei zile și apoi îl uităm (video)

15 Nov 2018 525

Târg de bunătăți la Școala Gimnazială ,,Grigore Moisil” Năvodari, cu ocazia Zilei Dobrogei (galerie foto)

14 Nov 2018 314

Seară folclorică de Ziua Dobrogei, la Sala Sporturilor din Tulcea (galerie foto)

14 Nov 2018 340

Ziua Dobrogei Mesaj transmis de Simona Halep

14 Nov 2018 368

De Ziua Dobrogei, mai mulți copaci au fost plantați la granița dintre județele Constanța și Tulcea (galerie foto)

14 Nov 2018 749

Ziua Dobrogei Ce mesaj a transmis Dorin Popescu, Președintele Asociației Casa Mării Negre/ Black Sea House Constanța

14 Nov 2018 242

“140 de ani de la Unirea dintre Dobrogea și Patria Mamă, România”, omagiați de Asociația “Dobrogea Unită”(galerie foto)

14 Nov 2018 438

Ziua Dobrogei, desfășurată la Liceul Tehnologic Poarta Albă, județul Constanța (galerie foto)

14 Nov 2018 239

Reuniune afectiv-memorială, închinată Dobrogei, la Şcoala „Ciprian Porumbescu”

14 Nov 2018 619

Ziua Dobrogei, sărbătorită la Monumentul Independenței din Tulcea (galerie foto)

14 Nov 2018 340

„Bibliografia Dobrogei - 425 a.Hr. - 1928 d.Hr.“, de S. Greavu - Dunăre

14 Nov 2018 171

Ziua Dobrogei. Senatorul PSD Constanța, Ștefan Mihu a susținut o declarație politică în ședința Senatului

14 Nov 2018 346

Ce mesaj a transmis preşedintele României, Klaus Iohannis, cu prilejul zilei Dobrogei şi al sărbătoririi a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România

14 Nov 2018 209

Ziua Dobrogei la Constanța. Seniorii invitați la o porție de mâncare tradițională în mai multe parcuri (galerie foto)

14 Nov 2018 585

Ziua Dobrogei. Ce mesaj a transmis primarul Decebal Făgădău la împlinirea a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România

14 Nov 2018 247

Muzeul de Artă Populară Constanța celebrează Ziua Dobrogei prin Ziua Porților Deschise

14 Nov 2018 228

Forțele Navale Române vor sărbători Ziua Dobrogei, prin activități cu caracter militar și cultural

14 Nov 2018 353

Mai multe evenimente organizate de Asociația Dobrogea Unită, de Ziua Dobrogei

14 Nov 2018 328

140 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă. Ce mesaj le transmite deputatul Robert Turcescu dobrogenilor de ziua lor

14 Nov 2018 282

#citeșteDobrogea 107 ani de la nașterea pictorului tulcean Victor Rusu Ciobanu. A fost premiat de celebre instituții internaționale

14 Nov 2018 243

#Dobrogeaetnică Repere și somități. Coloniștii germani de acum 100 de ani. Printre ei, arhitectul-șef al orașului, care a clădit Portul Constanța

14 Nov 2018 471

#citeșteDobrogea 142 de ani de la nașterea cercetătorului dobrogean Orest Tafrali. „Nici o regiune din România nu-i este comparabilă Dobrogei...“

14 Nov 2018 388

Comunităţi străine stabilite în Dobrogea şi la Medgidia. Turcii (I)

14 Nov 2018 1154

Interviu cu profesorul Stoica Lascu „Reintegrarea Dobrogei este termenul care acoperă cel mai bine și în chip real procesul istoric“ (document)

14 Nov 2018 1005

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Studenții de la UMC vor afla ce îi leagă de istoricul Adrian V. Rădulescu, prin vizionarea documentarului dedicat acestuia

14 Nov 2018 347

#Dobrogeaetnică 14 noiembrie. Astăzi este despre Dobrogea, la 140 de ani de la revenirea pe harta României. „Iubiţi ţara la a cărei soartă este lipită de acum şi soarta voastră!“

14 Nov 2018 770

Constănţenii, invitaţi să guste preparate tradiționale, de Ziua Dobrogei. Iată unde se află corturile special amenajate!

13 Nov 2018 4629

Intrare libera în instituțiile din subordinea Consiliului Județean Constanța, de Ziua Dobrogei

13 Nov 2018 384

Cazinoul din Constanţa, în vreme de război. Eveniment cultural, de Ziua Dobrogei

13 Nov 2018 528

Ziua Națională a Dobrogei, omagiată de ISJ Constanța prin Simpozionul „Unitate în diversitate pe pământ dobrogean”

13 Nov 2018 537

#Dobrogeaetnica George Călinescu - „Cutare face o istorie a artei, altul o teorie, numai K.H. Zambaccian se logodește cu tabloul“

13 Nov 2018 341

Poveştile Histriei (II) Moştenirea centurionului Saturninus, veteranii romani şi tragedia lui Chrysippos

13 Nov 2018 324

#Dobrogeaetnică Ziua Dobrogei, sărbătorită la Muzeul Etnografic „Gheorghe Celea“ din Mihail Kogălniceanu

13 Nov 2018 669

#Dobrogeaetnică „Armenii nu risipeau truda lor prin baruri sau cazinouri și nici nu făceau investiții în afara țării“. Simion Tavitian, de azi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

13 Nov 2018 758

Ziua Dobrogei, sărbătorită în avans de elevi și liceeni constănțeni, la Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța

13 Nov 2018 727