#DobrogeaDigitală „Constanţa pitorească“ (1908) Cum ar fi arătat harta etnografică a Europei fără invaziile barbare?

Astăzi se încheie seria articolelor dedicate promovării uneia dintre primele monografii a Constanței, o lucrare extrem de prețioasă, scrisă pe vremea când publicistul Ioan Adam era secretar al Primăriei Constanța (în mandatul primarului Ion Bănescu), și a cărei valoare a fost răsplătită de Academia Română cu un premiu.
De-a lungul a aproape 40 de articole am încercat să stârnim curiozitatea răsfoirii digitale a monografiei „Constanţa pitorească cu împrejurimile ei. Călăuză descriptivă cu ilustraţii”, oferindu-vă fragmente dintre cele mai interesante, așa cum avea să le descrie în urmă cu un secol și mai bine Ioan Adam.
 
Strămoşii noştri trec pe drumul mare, despică barbaria prin mijloc, înfruntă greul în plin. Fiecare popas al lor e un castru ridicat.
Legionarii bine legaţi, senini şi puternici, nu jignesc cu îngâmfarea lor pe nimeni. Romanii după primele furii ale luptei, deveniau prietenoşi şi îngăduitori cu învinşii. Se stabiliau legături de stimă şi supunere. În urma furtunei venia timpul de muncă şi reculegere.
În vremea aceasta, se scormoniau în pământ valuri uriaşe de apărare, se formau municipii, se aduceau colonişti şi geniul rar de asimilare al rasei
latine, lucra pe tăcute şi cu roade de neînchipuit.
Puterea lor? - justiţia şi ordinea.
Şi pe când grecii făceau comerţ şi modelau artă pentru omenire, latinii mai sobri, pregătiau dreptate pentru popoarele cari trebuiau să se nască,
statornicind astfel temelia justiţiei care guvernează şi azi lumea.
Romanii s'au înfipt adânc pe tinde au trecut.
Malul Dunării era presărat cu întărituri de ale lor. Castrele romane învingiau barbaria, ca o înlănţuire de platoşe de oţel. Să urmăm drumul petruit care lega cele mai însemnate cuiburi de vulturi: Dorostorol (Silistra); Sucidava (Rasova), Troesmis (Ygliţa), Noviodunum (Isaccea) şi Stegyssus (Tulcea). De aici drumul se întorcea pe malul mărei, pe la Heracleea, apărând porturile pontice până la Callatis.
 

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF

 
Brâul acesta de cetăţi, se răzima pe garnizoana întărită de la Tropaeum Traiani, care se ridica puternică în bătaia tuturor drumurilor barbare.
S'ar fi părut un moment că oamenii aceea sunt meniţi de soartă să ocrotiască din toate părţile civilizaţiunea tânără a Europei de sud.
Pe unde treceau romanii, rămânea în urmă tot împărăţie latină, nu numai ca stăpânire, dar şi ca prefacere de neam.
Când a cucerit Traian Dacia, peninsula Balcanică până deasupra Peloponezului era latinizată.
O sută de ani de stăpânire numai şi Dacia a fost romanizată şi ea.
Ce s'ar fi întâmplat cu rasa aceasta extraordinară, dacă nu era oprită în loc de invaziunea barbarilor?
Care ar fi fost azi harta etnografică a Europei? Grecii, popor egoist şi mândru, lacom şi distrugător, de un individualism care răneşte, formaţi aşa de mediul lor dezunit şi de viaţa de aventurieri, s'au strecurat prin lume singurateci şi geniali, strălucind fără să încălziască, pe când Romanii, popor de civilizaţie şi de ordine, oameni deschişi şi îngăduitori, n'au distrus grădinile lumei, ci le-au cultivat şi le-au împărţit cu învinşii.
 
#citeştemaideparte din lucrarea „Constanţa pitorească“ 
#„Constanţa pitorească cu împrejurimile ei. Călăuză descriptivă cu ilustraţii” (1908)
#Autor Ioan Adam
 
Mai multe evocări ale Constanţei de acum 100 de ani citiţi în lucrarea „Constanţa pitorească cu împrejurimile ei. Călăuză descriptivă cu ilustraţii”, disponibilă integral în format electronic.
 
Dacă în urmă cu 121 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Citeşte şi:
 
#DobrogeaDigitală Despre cojani, cei „care formează acele frumoase sate de ţărani, ridicate ca prin farmec“
 
#DobrogeaDigitală Descriere dură a satelor tătăreşti, aşa cum le-a găsit Ioan Adam la începutul secolului XX
 
#DobrogeaDigitală De frica „ghiaurilor“, mulţi tătari şi-au vândut pământurile şi au emigrat
 
#DobrogeaDigitală „Dobrogea a fost vadul predestinat, prin care s'a scurs sălbăticia şi năvala barbarilor”
 
#DobrogeaDigitală Cum avea să se transforme Pontos Axinos în Pontul cel ospitalier
 
#DobrogeaDigitală Tomis – metropola Pontului
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Declarații de avere Constanța Averea și interesele Nicoletei Florescu, șef Serviciul Topografie, Cadastru și Cartografie Digitală (DOCUMENT)

20 Oct 2023 956

#DobrogeaDigitală Titu Maiorescu - „om însemnat, mai mult avocat decât filosof”

18 Jun 2022 3134

In memoriam Anghel Saligny, cel mai prestigios inginer al României moderne

17 Jun 2022 3237

#DobrogeaDigitală Nae Ionescu – o minte sclipitoare, dar şi unul dintre cei mai şarmanţi bărbaţi din Bucureştiul interbelic

16 Jun 2022 2913

#DobrogeaDigitală In memoriam Virgil Teodorescu

15 Jun 2022 3032

#DobrogeaDigitală Mihai Eminescu, „obsesiune constantă a mării”

15 Jun 2022 2963

#DobrogeaDigitală In memoriam Aida Abagief

14 Jun 2022 3156

#DobrogeaDigitală Alexandru Mereuță – 95 de ani de la naștere

14 Jun 2022 3354

#DobrogeaDigitală Jean Ionescu – directorul cu cel mai îndelungat mandat în Dramaticul constănțean

09 Jun 2022 2228

#DobrogeaDigitală Paul Staicu, la 85 de ani

07 Jun 2022 1922

#DobrogeaDigitală Marea și poetul nepereche, evocați în întrunirile comitetului Pro Eminescu

03 Jun 2022 1858

#DobrogeaDigitală „Pentru copii, jocul e o treabă serioasă”

02 Jun 2022 2135

#DobrogeaDigitală „Ţinta statornică a României este de a contribui la menţinerea acestei păci binefăcătoare” (video)

01 Jun 2022 2086

#DobrogeaDigitală O imagine a Tuzlei, așa cum era la 1910

27 May 2022 3540

#DobrogeaDigitală Calea de ieşire din sărăcia şi marasmul economic este investiția în inteligența tinerilor, „bogăţia naturală a ţării”

26 May 2022 3368