Invitati

In memoriam Virgil Coman (1973-2016) (galerie foto)

Au trecut doi ani de la dispariţia fulgerătoare a lui Virgil (Gelu) Coman. Parcă a fost ieri. Prietenii şi apropiaţii nu realizează faptul că acesta nu mai este printre noi. Amintirea sa este mereu prezentă. Lăudabilă este iniţiativa Societăţii de Ştiinţe Istorice, care a instituit decernarea „Premiului Virgil Coman“ pentru activitate publicistică, precum şi a Asociaţiei „Dobrogea unită“, care a instituit decernarea aceluiaşi premiu, cu prilejul Zilei Dobrogei, în fiecare an, la 14 noiembrie.
 

 
Virgil Coman s-a născut la Medgidia, pe 24 decembrie 1973, a absolvit Şcoala Generală nr. 7 din localitate, Grupul Şcolar Industrial Materiale de Construcţii din Medgidia (în prezent Liceul Tehnologic „Dragomir Hurmuzescu“ Medgidia) şi Facultatea de Istorie a Universităţii „Ovidius“ din Constanţa (1993-1997). După terminarea facultăţii, a devenit profesor titular în cadrul Catedrei de istorie la Grupul Şcolar „ Ioan N. Roman“ din Constanţa (1997-2003). A deţinut funcţia de şef de catedră, până în anul 2003. A fost şi absolvent al cursurilor de studii aprofundate în profilul Istorie, specializarea Istoria şi civilizaţia zonei Mării Negre, de la modernitate la contemporaneitate, în cadrul Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, promoţia 1998.
 
Ulterior, va deveni director şi mai apoi şef de serviciu al Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Constanţa, unde a dat dovadă de calităţi excepţionale atât în calitate de manager, cât şi în calitate de cercetător. A scos la lumină importante documente şi a realizat o serie de lucrări de specialitate în calitate de coordonator al unor volume de studii şi în calitate de autor al unor studii şi articole de istorie şi arhivistică.
 
Virgil Coman a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Umaniste, domeniul Istorie, susţinând teza de doctorat cu titlul „Din istoria românilor sud-dunăreni în prima jumătate a secolului al XX-lea. Meglenoromânii”, avându-l conducător de doctorat pe prof. univ. dr. Ion Agrigoroaiei.
 
Din anul 2003, a ocupat funcţia de şef al Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale, până la decesul său, din data de 5 august 2016.
 
Virgil Coman este autor şi coautor al unor albume şi volume de documente, a organizat şi a participat la sesiuni de comunicări ştiinţifice naţionale şi internaţionale din domeniul istoriei, materializate prin publicarea unor studii şi articole în culegeri de studii şi reviste de specialitate din ţară şi de peste hotare. A publicat numeroase interviuri, articole, intervenţii în presa locală şi centrală în ediţiile print şi online. Este autorul lucrării Aromânii şi meglenoromânii din Banat ( 1945-1951). Demografie, societate, izvoare, apărută în anul 2016, după moartea sa. Este coautor şi coordonator pentru 19 volume de studii, cărţi şi a peste 100 de studii şi articole publicate în diverse culegeri de studii, periodice, ziare etc. A fost realizator şi moderator al emisiunii „Călător printre dosarele vremii”, difuzată la Litoral TV, unde reuşea să puncteze momente importante ale istoriei naţionale şi a celei locale, cu invitaţi de marcă.
 
A lăsat în urmă lucrări şi volume de studii remarcabile. Pentru strădaniile sale şi seriozitatea de care a dat dovadă, a primit post-mortem titlul de cetăţean de onoare al judeţului Constanţa, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Constanţa, Meritul dobrogean conferit de ziarul ZIUA de Constanţa, iar o stradă din municipiul Constanţa îi poartă numele. În anul 2017, a fost inaugurată Galeria de artă „Virgil Coman“, la Constanţa, în pasajul Tomis.
 
A fost un produs la şcolii din Medgidia, pe care a iubit-o întotdeauna şi pe care o vizita ori de câte ori avea ocazia. Va rămâne în amintirea noastră ca fiind un OM de cuvânt, un OM pe care te puteai baza, un OM între oameni. Bunul Dumnezeu să-l aibă în paza Sa!
 
Despre Adrian Ilie

Licenţiat şi masterat în istorie - Universitatea „Ovidius” Constanţa, şef de promoţie.
Doctor în istorie şi cursuri postuniversitare - Universitatea din Bucureşti. 
Director adj. - Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncuşi” Medgidia.
Metodist, responsabil Cerc pedagogic şi membru în Consiliul Consultativ (ISJ Constanţa).
Autor al mai multor lucrări şi studii despre Medgidia şi Dobrogea. 
Autor al unor studii şi cărţi de metodică şi management.
Membru în Comisia Naţională de Istorie din cadrul M.E.N.
Membru al Societăţii de Ştiinţe Istorice din România.
Membru al Asociaţiei Culturale „Mehmet Niyazi” Medgidia.
Membru în grupurile de lucru pentru realizarea programelor şcolare pentru gimnaziu în cadrul M.E.N. (Istorie/Istoria minorităţii turce în România).
Membru în Comisia monumentelor istorice - Medgidia.
Realizator emisiune istorică - Repere Istorice - Alpha Media TV (2013-2018).
Premii obţinute pentru activitatea publicistică.
Premiul „Virgil Coman“ pe anul 2017, conferit de Societatea de Ştiinţe Istorice din România.
 
Citeşte şi:
 
#scrieDobrogea Colecția muzeală George Neacșu din Medgidia (galerie foto)
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Astăzi ar fi fost ziua de naştere a fostului şef al Arhivelor Naţionale din Constanţa

24 Dec 2018 800

#Dobrogeaetnică Repere şi somităţi. Virgil Coman, un om cu o dăruire nemărginită (galerie foto)

04 Dec 2018 971

„Flori Pentru Martirii Marii Uniri”, eveniment la Galeria de Artă „Virgil Coman”, de 1 Decembrie

27 Nov 2018 520

Vernisaj „ Martirii Marii Uniri. Destinele unei Generații de Excepție", la Galeria de Artă "Virgil Coman" din Constanţa

13 Nov 2018 641

O nouă expoziţie de grafică şi pictură la Galeria de Artă „Virgil Coman” din Constanţa

02 Aug 2018 505

Filiala Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România a decernat premiile „Gheorghe Dumitraşcu“ şi „Virgil Coman“ pe 2017

19 Jun 2018 1415

Pasajul „groazei“ din zona Abator, transformat în galeria „artei stradale“. Iată cum arată acum! (galerie foto+video)

13 Mar 2018 1976

Imagini de la eveniment Cristian Cealera a lansat „Poveștile Mării Negre“, dedicate memoriei lui Virgil Coman (galerie foto)

26 Feb 2018 1362

Prin Societatea de Științe Istorice din România, filiala Constanța Au fost acordate Premiile „Virgil Coman“ și „Gheorghe Dumitrașcu“ (galerie foto)

27 Jan 2018 1966

În ianuarie 2018 Se va decerna Premiul „Virgil Coman“, instituit de Filiala Constanța a Societății de Științe Istorice din România

24 Dec 2017 1751

Încă un Ajun fără Virgil Coman. Azi ar fi împlinit 44 de ani!

24 Dec 2017 3534

#SărbătoreșteDobrogea Distincția Meritul dobrogean și medalia comemorativă Remus Opreanu pentru compozitorul Dumitru Lupu

13 Dec 2017 2033

Liceeni artiști de la „Regina Maria“ și o talentată elevă din Babadag prezintă „Structuri“ pe simezele Galeriei „Virgil Coman“

11 Dec 2017 3930

#sărbătoreșteDobrogea Distincția Meritul dobrogean și medalia comemorativă Remus Opreanu acordate lui Virgil Coman

10 Dec 2017 1719

Trei aromânce au desenat... „Identitatea culturală din Dobrogea“

04 Dec 2017 3961