Administratie locala

În toamnă, va fi inaugurat ansamblul statuar „Ovidiu Metamorfoze“ Evenimente speciale, la finele lunii, cu ocazia Zilelor Oraşului Ovidiu (galerie foto + video)

Ediţia a zecea a Zilelor Oraşului Ovidiu se va desfăşura în acest an, între 29 iunie şi 1 iulie. Se anunţă un eveniment deosebit, pe toate gusturile şi pentru toate vârstele, administraţia locală din Ovidiu dedicându-le locuitorilor oraşului importante acţiuni artistice şi sportive. 
 
Vineri, 29 iunie, la Centrul Cultural Ovidiu, cu începere de la ora 15.00, se va desfăşura Festivalul Cântecului Popular „Elena Roizen“ (ediţia a 11-a), evenimentul cuprinzând şi un recital Constantin Enceanu. Această ediţie a festivalului va fi ultima când se va ţine la această dată, în cadrul Zilelor Oraşului. După cum a precizat George Scupra, primarul oraşului Ovidiu, de la anul, festivalul va avea loc pe 1 februarie (ziua de naştere a Elenei Roizen), ca un eveniment cultural separat de Zilele Oraşului. Tot vineri, 29 iunie, la debarcader, de la ora 20.00, a fost programată ediţia a doua a Festivalului de Muzică Folk, invitaţi speciali fiind Mircea Vintilă, Emeric Imre şi Walter Ghicolescu. Cu aceeaşi ocazie, va avea loc şi un foc de tabără. De asemenea, în ziua de vineri, de la ora 16.00, Stadionul Orăşenesc din Ovidiu va găzdui o întrecere de lupte tătărăşti (kureş).

„Gabriel Cotabiţă şi prietenii“ 

Sâmbătă, 30 iunie, de la ora 20.00, la parc faleză, ovidienii se vor delecta cu spectacolul „Un secol de muzică românească - Gabriel Cotabiţă şi prietenii“, la care au fost invitaţi Gabriel Cotabiţă, Adrian Temişan, Gheorghe Gheorghiu, Horia Moculescu, Adrian Daminescu, Mihai Constantinescu, Corina Chiriac, Mirabela Dauer, Oana Sârbu, Silvia Dumitrescu şi Sanda Ladoşi. „Sunt artişti cu care generaţia noastră a crescut. Va fi un spectacol deosebit, de aproximativ trei ore, care sunt sigur că va avea un real succes“, a precizat primarul George Scupra. În programul de sâmbătă, este inclus, de la ora 17.00 (pe aceeaşi scenă din zona parcului faleză) şi un concurs dedicat celor tineri (copii ai comunităţii, de la clasa pregătitoare până la clasa a 12-a), „Elevii au talent“ (gala finală). Participă copii din oraşul Ovidiu, de la Şcoala Gimnazială „Poetul Ovidiu“ şi de la Liceul Tehnologic „Ion Podaru“, dar şi dacă învaţă în alte localităţi. În cadrul spectacolului, unii vor dansa, alţii vor cânta, iar alţii vor face teatru, toţi urmând a beneficia de un premiu. 

La cros sunt aşteptaţi în jur de 700 de alergători 

Duminică, 1 iulie, este ziua dedicată crosului oraşului Ovidiu (ediţia a cincea), dar şi seara, de la ora 20.00, în parc faleză, recitalului Grasu XXL, Maximilian, Nadir şi Irina Rimes şi unui show de lasere. La cros, care se va desfăşura pe şoseaua naţională (cu startul la ora 9.00), sunt aşteptaţi în jur de 700 de participanţi. Competiţia se va desfăşura pe trei categorii de vârstă (10-14 ani, 14-18 ani şi peste 18 ani), iar toţi alergătorii vor fi premiaţi. Primarul George Scupra a precizat că pentru evenimentele din cele trei zile dedicate Zilelor oraşului Ovidiu, bugetul e de aproximativ 30.000 de euro.
 
„Am încercat să pregătim un program pe toate gusturile, dorind ca toţi locuitorii să se regăsească în aceste evenimente. Am editat şi o broşură, care va ajunge la fiecare locuitor“, a mai spus primarul oraşului Ovidiu.

Proiect de suflet, de identitate locală 

Un proiect de suflet, de identitate locală, al administraţiei locale din Ovidiu este ansamblul statuar „Ovidiu Metamorfoze“, care se estimează că va fi inaugurat în oraş în toamna acestui an. Va fi amplasat undeva la şosea, în dreptul Primăriei, lângă biserică şi Casa Căsătoriilor. „Suntem destul de avansaţi pe tot ce înseamnă proceduri. Tema nu e aleasă întâmplător, suntem la 2.000 de ani de la moartea poetului. Dacă am fi realizat ansamblul acum zece ani sau cinci ani, nu ar fi avut aceeaşi însemnătate pentru noi“, a punctat primarul George Scupra.
 
Realizat din piatră, ansamblul cuprinde statuia lui Ovidiu, metamorfozată, iar celelalte elemente statuare reprezintă viaţa şi moartea, dar totodată pot duce cu gândul şi la Sulmona (locul de naştere a poetului), şi la Tomis. Administraţia locală din Ovidiu a purtat discuţii pentru ca la inaugurare să fie prezenţi şi reprezentanţi ai oraşului italian Sulmona, cu care Ovidiu este înfrăţit.

Sculptorul este Vladlen Babcineţchi

„Ansamblul statuar va intra în patrimoniul oraşului Ovidiu. Peste ani, va fi clar un reper, o atracţie turistică. Ansamblul (pentru care Primăria Ovidiu plăteşte 30.000 de euro) este realizat din piatră, pentru că ţinem la identitatea locală (Canara, cariera de piatră). Sculptorul este Vladlen Babcineţchi (n.r. doctor în inginerie industrială). Îmi place foarte mult că vorbim de centenar şi ne mai unim o dată cu Republica Moldova, având în vedere că Vladlen Babcineţchi este născut peste Prut, iar după Revoluţia din 1989 a venit în România, stabilindu-se la Iaşi. Are dublă cetăţenie. Este foarte tânăr, are 35 de ani, şi foarte priceput. Nu o spunem noi, ci operele sale. Are expoziţii internaţionale, iar o operă de-a sa e la Ambasada României de la Moscova. Are şi la Constanţa două opere expuse“, a punctat primarul George Scupra.

Statuie diferită de celelalte două

Statuia lui Ovidiu din cadrul ansamblului se deosebeşte de cele de la Sulmona şi de la Constanţa, fiind realizată o metamorfoză. „E vorba, până la urmă, de o operă artistică, poetică. Nu ne-am dorit să realizăm o a treia statuie la fel, cum există la Sulmona şi la Constanţa. E vorba de poetul Ovidiu metamorfozat, s-a transformat, opera sa principală fiind legată de metamorfoză. E vorba de o metamorfoză a trupului, care începe din partea inimii, partea stângă. Îi creşte o aripă, a muzei să o numim, se văd tendoane, muşchi cum efectiv se transformă. Cu cealaltă mână smulge o pană. Muza şi pana cu care scrie. Intră într-o transformare şi laurii romani de pe cap, cu tot ce înseamnă creaţie. Ovidiu este într-o poziţie şi tristă, şi arogantă, ne priveşte puţin de sus. Parcă şi zboară, te duce cu gândul aripa. Viaţa este reprezentată de cealaltă componentă statuară în poziţia fătului, dar poate fi şi Gânditorul de la Hamangia. Moartea poate duce cu gândul la mormântul poetului, care e undeva pe aceste locuri. Legat de identitatea locală, venim în ansamblul statuar cu ziduri romane parţial căzute, realizate din cărămidă“, a punctat primarul George Scupra.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Clopoţelul a sunat vesel în şcolile din Ovidiu Primarul George Scupra - „Vom dezvolta parteneriatul familie - şcoală - administraţie locală, pentru a sprijini copiii“ (galerie foto)

11 Sep 2018 583

Comunicat de presă Elevii şi părinţii din Ovidiu, aşteptaţi la deschiderea noului an şcolar. Primarul George Scupra, prezent la festivităţi

07 Sep 2018 3413

Interviuri live George Scupra - „Acum tehnica ne permite, lucrăm în continuare la identitatea orașului nostru și la dezvoltarea lui pentru generațiile viitoare“ (video)

09 Aug 2018 1880

Despre meleagurile pe care l-ar fi purtat pașii pe poetul latin exilat în Tomis Interviuri Live. Ovidiu în anul Centenarului (galerie foto + video + documente)

07 Aug 2018 2530

Primăria Ovidiu va reconstitui Castrul Roman. Iată cum va arăta!

26 Jul 2018 797

Comunicat de presă Licitaţie la Primăria Ovidiu - proiectare şi asistenţă tehnică pentru obiectivul „Zonă de relaxare şi agrement“ (document)

11 Jul 2018 649

Zilele Oraşului Ovidiu O suită de evenimente culturale deosebite şi zeci de surprize, oferite de administraţia publică locală (galerie foto)

02 Jul 2018 811

Moment cultural important Primăria şi Consiliul Local Ovidiu au lansat cartea şi filmul documentar „Ovidiu 100“ (galerie foto)

24 Jun 2018 840

Primăria şi Consiliul Local al oraşului Ovidiu celebrează 100 de ani de identitate locală, lansând filmul şi cartea „Ovidiu 100“

20 Jun 2018 558

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 29 mai 2018

30 May 2018 538

O comunitate fără infracționalitate Ovi Protect SRL, deținută de Consiliul Local Ovidiu, un factor de siguranță pentru locuitorii orașului (galerie foto)

26 May 2018 1433

Investiții majore Două parcuri de agrement în orașul Ovidiu, în valoare de peste șase milioane de lei

09 May 2018 1406

Produse tradiţionale pentru masa de Paşte Organizat de Primăria Ovidiu, Târgul Floriilor va deveni o tradiţie (galerie foto)

02 Apr 2018 1025

Comunicat de presă Două zile de voie bună. Târgul Floriilor, organizat de Primăria Ovidiu, îşi deschide sâmbătă porţile

29 Mar 2018 1027

Elevii Şcolii nr. 2 din oraşul Ovidiu şi-au ales patronul spiritual Poetul latin Ovidius le va fi călăuză. Eveniment important, cu invitaţi de seamă (galerie foto)

21 Mar 2018 1050

Primarul George Scupra, replică edilului Făgădău „Suntem onorați că simte nevoia să compare investițiile din Constanța cu cele din Ovidiu“

16 Feb 2018 1930

Lucrări diverse pe agenda de lucru a Primăriei Ovidiu

25 Jan 2018 643

Comunicat de presă Ponton de acostare a ambarcaţiunilor mici, în oraşul Ovidiu, pe malul lacului Siutghiol. Proiectul, depus la APM Constanţa (document)

22 Jan 2018 1179

Comunicat de presă Elevii din oraşul Ovidiu, răsplătiţi de autoritatea publică locală

18 Dec 2017 848

Comunicat de presă O serie de acţiuni sociale, demarate de Primăria Ovidiu în preajma sărbătorilor de iarnă

14 Dec 2017 859

Revista presei locale

05 Dec 2017 753

Surprize în luna cadourilor Moşul vine la Ovidiu şi în satele arondate cu tichete cadou, pachete şi burse de merit (galerie foto)

05 Dec 2017 1862

Comunicat de presă Oraşele Ovidiu şi Sulmona din Italia s-au înfrăţit. Acordul, semnat de Annamaria Casini şi George Scupra (galerie foto)

21 Nov 2017 1013

Comunicat de presă Tichete valorice cadou pentru pensionari şi persoane nevoiaşe din oraşul Ovidiu

20 Nov 2017 1517

Primăria Ovidiu se pregăteşte să facă faţă unei ierni grele

03 Nov 2017 999

George Scupra este noul președinte al Ligii Aleșilor Locali a PNL Constanța

20 Oct 2017 1051

Comunicat de presă Târgul Toamnei, un real succes al Primăriei Ovidiu. Zeci de localnici s-au distrat pe cinste (galerie foto)

19 Oct 2017 1305

Revista presei locale

13 Oct 2017 957

Iniţiativă în sprijinul producătorilor agricoli Asociaţia „Poiana lui Ovidiu“, lansată de Primăria Ovidiu (galerie foto)

13 Oct 2017 1085

Voie bună, mâncare tradiţională şi must dulce Târgul Toamnei, organizat de Primăria Ovidiu, la linia de start

12 Oct 2017 1814

Iniţiativă unică pentru producătorii agricoli Asociaţia „Poiana lui Ovidiu“ prinde viaţă la Târgul Toamnei

09 Oct 2017 2043

Comunicat de presă Oraşul Ovidiu va avea o faleză de doi kilometri pe malul lacului. Ce alte investiţii vor fi demarate

28 Sep 2017 1220

Investiţie în educaţie prin PNDL O şcoală şi o grădiniţă pentru elevii şi preşcolarii din satul Poiana

21 Sep 2017 1292

Comunicat de presă Primarul oraşului Ovidiu, George Scupra - „Vom acorda burse de merit elevilor cu medii mari, dar şi profesorilor“

12 Sep 2017 1604

Comunicat de presă Transport gratuit la toate instituțiile statului, asigurat de Primăria Ovidiu, prentru persoanele nevoiașe și cele cu dizabilități

31 Aug 2017 886

Comunicat de presă Trusouri pentru nou-născuţi şi servicii foto-video gratuite pentru tinerii căsătoriţi, în oraşul Ovidiu

31 Aug 2017 1015

Proiect pentru modernizarea iluminatului public din oraşul Ovidiu

21 Aug 2017 1247

Surprize, daruri şi facilităţi pentru locuitorii oraşului Ovidiu din partea autorităţii publice locale

31 Jul 2017 3742

Comunicat de presă Film documentar în memoria Elenei Roizen, realizat de Primăria Ovidiu (video)

20 Jul 2017 1327

Crosul „Iubim Familia”, tabără de reconstituire istorică şi seară de muzică folk la Zilele Oraşului Ovidiu (galerie foto)

30 Jun 2017 1010

Comunicat de presă Simpozionul „Ovidienii“, organizat de Primăria Ovidiu, la prima ediţie

29 Jun 2017 1113

Comunicat de presă Festivalul Cântecului Popular „Elena Roizen“, la cea de-a X-a ediţie

29 Jun 2017 1304

Evenimentele sportive din cadrul Zilelor Oraşului Ovidiu se bucură de prezenţa multor participanţi

28 Jun 2017 1397

Suită de evenimente pregătite de Primăria Oraşului Ovidiu Simpozionul „Ovidienii“, Zilele Oraşului şi Festivalul „Elena Roizen“, la start

27 Jun 2017 1551

Primăria Ovidiu ajută, de Paşte, pensionarii şi persoanele cu situaţii sociale deosebite

10 Apr 2017 1260

Primarii de la Constanța și Ovidiu, la Sulmona. Participă la Conferința Internațională dedicată Bimilenarei poetului Ovidius

03 Apr 2017 902

Liderii filialelor PNL de la Lumina și Ovidiu, realeși în funcție

24 Mar 2017 892

Ovidiu. Evenimente pentru comemorarea poetului Publius Ovidius Naso

20 Mar 2017 1184

Sprijin pentru cetăţenii din localitatea Ovidiu! Ce şi-a propus Primăria pentru 2017 (galerie foto)

02 Feb 2017 1390

Prioritatea zilei pentru primarul din Ovidiu, salvarea a 110 vieti omeneşti

06 Jan 2017 1370