Insomnia - nopţi albe, gânduri negre

Din ce în ce mai multe persoane, de toate vârstele, se plâng de insomnii, oameni cu vieţi aparent perfecte şi stări psihice bune. Eu, iubitoarea de somn şi de vise, am trecut prin trei tipuri de insomnie: una a îndrăgostirii, care dura cam o lună şi murea odată cu trecerea îndrăgostelii, alta a ieşirilor nocturne, care dispărea forţat odată cu programul fix de la serviciu, şi încă una a lacrimilor.
 

Prima insomnie împletită cu tristeţea a fost un amestec de trăiri şi senzaţii de furie, neacceptare, neînţelegere. Îmi osteneam trupul până când adormeam epuizată şi mă trezeam în toiul nopţii cu mintea plină de aceeaşi mare pierdere, ce-mi ocupa gândurile întreaga zi. Îmi pierdusem cel mai bun prieten într-o lume din care nu se putea întoarce. Am acceptat insomnia ca parte necesară din ritualul durerii, ca pas spre altă bucată din viaţa mea. Și, încet-încet, ochii mi s-au deschis spre noi bucurii, iar noaptea mi-a mai dăruit câte o oră în plus de somn. Numai că doamna cea albă a coşmarurilor cu ochii deschişi a apărut când nu mi-am primit trei salarii la rând sau când mi-a murit pisica sau când am vrut să schimb ceva, fără să ştiu ce.

Când putem spune că suntem insomniaci? 

Când ne prinde noaptea uitându-ne la lumina farurilor proiectată în tavan sau când ascultăm respiraţia celui de lângă noi, gândindu-ne cât e de norocos că poate dormi.
Când adormim şi ne trezim fără motiv după două-trei ore, apoi petrecem alte câteva ore gândindu-ne la vrute şi nevrute.
Când e weekend şi suntem cei mai matinali din tot blocul sau când începem serviciul la 9 şi ne trezim la 6, deşi suntem obosiţi.
 
Aproape întotdeauna, insomnia e însoţită de depresie, stare de oboseală dimineaţa, migrene, stări de iritare şi dificultate de concentrare, slăbirea sistemului imunitar.
Insomnia solicită foarte mult atât mintea, cât şi corpul. Starea de anxietate, derivată din nesomn, accelerează metabolismul şi nu se mai secretă nici melatonina, hormonul produs de corpul nostru care are rol în reglarea ciclului somn-veghe. Devenim conştienţi că adormim cu greu, începem să ne facem griji că vom petrece iar o noapte albă, gândurile devin iraţionale şi cresc şi mai mult anxietatea. Ajungem, în acest fel, să nu mai dormim din cauza gândului că nu vom putea dormi.

Cum îl chemăm pe Moş Ene? 

Regulile generale pentru un somn bun sunt temperatură optimă şi linişte în dormitor, mişcare şi exerciţii fizice dimineaţa, limitarea consumului de alcool, cofeină şi nicotină, evitarea meselor consistente înainte de somn. Dacă insomniile durează de mai bine de o lună şi aceste reguli nu funcţionează, trebuie să ne adresăm unui specialist. Tratamentul medicamentos, prin administrarea calmantelor sau a somniferelor, poate alunga insomnia, însă nu îl recomand decât dacă tratamentele naturiste nu au dat roade, din cauza efectelor secundare.

Cele trei valuri ale relaxării

NLP tratează nu doar efectul, ci şi problema, prin tehnici de relaxare sau de ancorare. Exerciţiul pe care propun să-l încercaţi singuri îi aparţine specialistului NLP Steve Boyley ,un exerciţiu numit „Cele 3 valuri ale relaxării”: „Totul începe cu eliberarea tensiunii din zona scalpului, a feţei şi a obrajilor. Dacă mintea fuge către alte gânduri, încercaţi să reveniţi cu atenţia în prezent pentru a simţi fiecare val al relaxării de pe chipul vostru. Poate părea un exerciţiu minor pe care aveţi tendinţa de a-l neglija tocmai pentru că este atât de simplu, însă, deseori, lucrurile simple sunt cele care se dovedesc a fi cele mai folositoare.“
 
Tratamentul pe bază de plante e altă variantă non-invazivă prin care putem trata insomnia:
- valeriana - o linguriţă rasă, cu 15-30 de minute înainte de somn, cu puţină apă. Tratamentul durează trei săptămâni, urmat de o pauză de patru-cinci zile. Este recomandat celor care adorm greu sau care se trezesc din orice zgomot.
- sunătoarea: o linguriţă de tinctură, de patru-şase ori pe zi. Este recomandată persoanelor deprimate, neliniştite, care adorm greu sau se trezesc noaptea din cauza puzderiei de gânduri.
- sulfina: una-două linguriţe de pulbere cu puţină apă, înainte de somn. Este recomandată celor care suferă de insomnie în urma unor probleme emoţionale de genul divorţ, moartea unei persoane apropiate etc.
 
Combinate, plantele şi tehnicile de meditaţie chiar ne pot aşterne visele pe pernă până dimineaţa, când ne vom trezi pregătiţi pentru o zi frumoasă. Somn uşor, ferit de gânduri negre!

Autor: Oana Cătănoiu

http://www.mala-hierba.com/insomnia-nopti-albe-ginduri-negre/

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Trei artiste din Constanța prezintă expoziția „INSOMNIA” la Muzeul de Artă din oraș

04 Jan 2024 779

Bancul zilei Bețivul și insomnia

07 Dec 2021 1548

Beneficiile folosirii uleiurilor esențiale. Printre cele mai îndrăgite, uleiul de trandafiri

13 May 2021 2961

Astăzi putem dormi mai mult Sărbătorim Ziua Mondială a Somnului

19 Mar 2021 1603

Cum ajută draperiile opace la un somn mai bun

12 Jan 2021 1804

Ceaiul de sunătoare combate stările depresive și ameliorează simptomele de răceală și gripă

06 Jun 2020 2369

Ce nu ştiai despre beneficiile cojilor de portocale

14 Mar 2017 1909

Sănătate Iarba neagră combate insomnia şi durerile de stomac

28 Jun 2016 2500

Sănătate Mǎrarul amelioreazǎ anxietatea şi epuizarea nervoasǎ

16 Jun 2016 1323

Sănătate Cum poţi păcăli insomnia

20 Oct 2015 1586

Sănătate Cum ştii dacă suferi de astenie de toamnă

24 Sep 2015 2055

Sănătate Valeriana, planta care combate insomnia

15 Jul 2015 2632

Sănătate Trucuri care te ajută să faci faţă caniculei

09 Jul 2015 1723

Sănătate Combate insomnia cu ceaiul de cimbru

08 Jul 2015 2835

Sănătate Uleiuri importante pentru organism

05 Jul 2015 1463