Invitati

Mahomed al II-lea Cuceritorul şi coşmarul trăit de otomani în Dobrogea - relatarea italianului Angiolello

Mahomed al II-lea Cuceritorul (Fatih) este considerat de mulţi drept cel mai puternic sultan pe care l-a avut Imperiul Otoman în întreaga sa istorie. Este pus înaintea altor mari conducători ai Semilunei (precum Soliman Magnificul sau Baiazid Fulgerul) pentru că el este cel care a cucerit în 1453 Constantinopolul, capitala Imperiului Bizantin, Istanbulul de astăzi.
Mahomed al II-lea a avut într-adevăr numeroase realizări pe plan militar, dar a înregistrat şi eşecuri. Unul din marii săi adversari a fost Ştefan cel Mare, domnul Moldovei, cel care nu accepta suzeranitatea turcească şi refuza să plătească bir. Un lucru şi mai puţin ştiut este că una dintre marile victorii ale lui Ştefan împotriva lui Mahomed II aduce în poveste şi Dobrogea medievală.

În a doua jumătate a veacului al XVI, tărâmul dintre Dunăre şi Mare era răvăşit de războaie. Dobrogea devenise provincie otomană, dar voievozii din Ţara Românească, urmaşi ai marelui Mircea cel Bătrân, nu renunţaseră la visul de a redeveni stăpâni până la Marea cea Mare. Ultimul care reuşise să creeze mari probleme turcilor fusese Vlad Ţepeş, care arsese mai multe fortificaţii otomane din Dobrogea.

De cealaltă parte, Gurile Dunării erau aprig disputate pentru că Moldova deţinea oraşe importante precum Chilia sau Cetatea Albă (azi în Ucraina) şi controlau comerţul în această zonă. Ce legătură are însă Dobrogea cu confruntările dintre cei doi mari conducători, Ştefan cel Mare şi Mahomed al II-lea?

Cele de mai jos s-au întâmplat în anul 1476, în Dobrogea noastră, şi au fost povestite de un cărturar italian, prezent la evenimente. Giovanni Maria Angiolello era din Vicenza, luptase pentru Veneţia şi căzuse prizonier la turci cu opt ani în urmă, în bătălia de la Negroponte. Inteligent, cult şi abil, a ajuns la Constantinopole şi a devenit vistier al sultanului Mahomed II. Se afla la Edirne (Adrianopole) în 1475 când soseşte vestea îngrozitoare: Hadâm Suleyman Paşa (Soliman), beyrlebeyul Rumeliei, a fost zdrobit de Ştefan cel Mare în bătălia de la Vaslui (Podul Înalt).

Ruşinoasa înfrângere îl înfurie pe Mahomed, care decide să meargă în Moldova pentru a-l pedepsi pe Ştefan. În primăvara lui 1476 (mai sau martie, după alte surse) expediţia militară pleacă spre Moldova: Mahomed conduce o armată de peste 200.000 de soldaţi (după alte surse - între 90.000 şi 150.000), iar Angiolello face parte din alaiul sultanului.

Cărturarul descrie călătoria spre Moldova şi mai ales drumul prin Dobrogea. „Am ajuns la Varna, castel aşezat lângă ţărmul Mării Negre. Aici se spune că a căzut un rege al Ungariei (Vladislav VI, ucis în bătălia de la Varna - 1444), înainte ca Ioan Cavalerul Alb (Iancu de Hunedoara), tatăl regelui Matei, să fi fost rege al Ungariei“.

Expediţia îşi continuă drumul prin Dobrogea (de puţin timp provincie a Imperiului, dar în continuare disputată de români şi de turci) numită de italian Ţara Abrosit. Este un drum greu şi în care otomanii îndură mari lipsuri pentru că în acea vreme Dobrogea era o ţară pustiită de războaie: „Se văd mari mormane de oase adunate, ca nişte movile… Locurile sunt sălbatice, fără urmă de apă de băut, de care am dus mare lipsă, deoarece mai multe zile nu am avut altă apă decât cea a mării. Din această cauză făceau (soldaţii) gropi în nisip, pe lângă ţărmul mării şi din acea apă beam noi căci altă apă nu se găsea.”

Nimeni nu se aştepta însă la ceea ce avea să urmeze: în acel început de vară, Dobrogea este scena unei invazii incredibile de lăcuste. Relatarea lui Angiolello este elocventă: „În acea pustietate care se numeşte Abrosit am fost asaltaţi de o mulţime de lăcuste mari, de o culoare schimbătoare, bătând în cenuşiu şi roşu, urmată de o aşa mare puzderie, că nici nu este cu putinţă să creadă cineva care nu le-a văzut. Alcătuiau nori atât de groşi încât întunecau soarele şi când coborau pe pământ rodeau până şi sacii de pesmet din corturi, de la primul până la ultimul. Nici mâncarea nu putea fi gătită căci îndată ce erau descoperite oalele, se şi umpleau de acele gângănii“.

Suferinţele pricinuite de această invazie de insecte aparent inofensive sunt greu de imaginat astăzi. Caii erau acoperiţi tot timpul, pentru a nu înnebuni. Pentru că ziua le era imposibil să meargă, otomanii stăteau ascunşi în corturi şi marşul spre Moldova avea loc doar noaptea, pe răcoare. După vreo 10 zile de chin, armata otomană ajunge aproape de Dunăre. Sunt trimişi înainte sacagii care să aducă apă dulce pentru grosul armatei.

Angiolello spune că mulţi militari au murit pentru că au băut prea mult, „cu nesaţ, căci le mergea la inimă“. Au scăpat de lăcuste, căci norul uriaş a trecut mai departe în Ţările Române (invazia a fost consemnată şi de cronicari din Ţara Românească şi Moldova). Armata lui Mahomed a stat trei zile la Dunăre aşteptând ca de la Silistra să sosească nave militare şi de aprovizionare.

Marşul dezolant din Dobrogea şi-a pus amprenta asupra otomanilor. Pe 25 iulie, la Valea Albă (lângă Războieni) avangarda de 30.000 de soldaţi condusă de Soliman Paşa „Hadâmbul“ (acelaşi învins în 1475 la Vaslui / Podul Înalt) este învinsă de Ştefan cel Mare. Acesta avea cu el doar oastea mică (12.000 - 15.000 de oameni), nu toată Oastea Mare de cca 50.000 de soldaţi (multor răzeşi le dăduse drumul acasă după înfrângerea tătarilor la Ştefăneşti). A doua zi soseşte însă marea oaste a lui Mahomed, căreia i se alăturase şi Laiotă Basarab, domnul Ţării Româneşti, cu peste 10.000 de soldaţi.

Cu o armată de aproape zece ori mai mică, Ştefan cel Mare este învins şi silit să se retragă. Va continua să hărţuiască însă oastea otomană, care nu reuşeşte să cucerească Moldova şi nici marile cetăţi Neamţ, Hotin sau Suceava.

Expediţia militară se va încheia fără un rezultat clar, Mahomed II părăseşte Moldova, tot prin Dobrogea. Angiolello va rămâne prizonier până în 1485, când reuşeşte să fugă. Pe viitor va mai colabora însă cu otomanii (cu sultanul Selim I 1512-1520) apoi se va întoarce la Vicenza. Aici devine preşedinte al notarilor şi îşi scrie memoriile, fără să uite de clipele petrecute în Ţara Abrosit sau de groaznica invazie a lăcustelor…

Bibliografie 

- Călători străini în Ţările Române, vol. 1 (1331-1550) / 1968 / Relatarea lui Giovanni Maria Angiolello; 
- Istoria României (Teodor, Papacostea, Hitchins, Brăbulescu); Istoria Imperiului Otoman; istorie-pe-scurt.ro /  Bătălia de la Războieni / Valea Albă sau cum a ieşit Ştefan cel Mare victorios dintr-o înfrângere; 
- News from Negroponte… Meserve, Margaret; moldovenii.md. 

Sursa foto: Wikipedia. Atribuire - „By Gentile Bellini - The Yorck Project (2002) 10.000 Meisterwerke der Malerei (DVD-ROM), distributed by DIRECTMEDIA Publishing GmbH. ISBN: 3936122202., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=147845“ - https://en.wikipedia.org/wiki/Mehmed_the_Conqueror

Despre Cristian Cealera

Născut pe data de 16 iulie 1974, în Techirghiol, Cristian Cealera a urmat cursurile şcolilor nr. 25 şi nr. 12, a absolvit Liceul „Decebal“, promoţia 1992, după care a urmat Facultatea de Drept, licenţiindu-se în criminalistică. După absolvirea facultăţii, a urmat stagiul în armată, apoi, timp de trei ani, a lucrat ca jurist la o societate din Mangalia. Din 2001 a lucrat, timp de 15 ani, în presă, inclusiv la ziarul ZIUA de Constanţa. A început să scrie despre Dobrogea în 2005, la ZIUA, apoi la România Liberă, iar din 2007 a început să realizeze la CTV filme documentare despre siturile arheologice din Dobrogea.
 
Citeşte şi:

După 15 ani de presă, Cristian Cealera şi-a descoperit o nouă vocaţie

Interviu cu publicistul Cristian Cealera - „Nu m-am considerat niciodată un scriitor, ci mai repede un cronicar de Ev Mediu“

Constanţa (Kustenge) între Războiul Crimeii şi instaurarea administraţiei româneşti (1853-1878) (II)Renaşterea oraşului, Casele engleze, Farul lui Aslan şi alte edificii moderne (galerie foto)

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce manifestări vor fi organizate la Tulcea cu ocazia Centenarului şi Zilei Dobrogei

12 Nov 2018 103

Surprize pentru seniorii din Constanța de Ziua Dobrogei la pavilioanele pentru pensionari din municipiul Constanța

12 Nov 2018 282

Evenimentul organizat la Constanța cu ocazia „Zilelor Dobrogei” are loc la Pavilionul Expozițional. Ce surprize le sunt pregătite constănțenilor

12 Nov 2018 314

Poveștile Histriei (I) Frumoasa Hediste, moartea lui Meidias și alte istorii

12 Nov 2018 356

#Dobrogeaetnică Pregătind sărbătoarea Dobrogei, la 140 de ani, reprezentanţii etniilor se alătură proiectului ZIUA de Constanţa (galerie foto)

12 Nov 2018 513

Dezbatere despre promovarea istoriei Dobrogei, la iniţiativa ZIUA de Constanţa. Documentarul dedicat lui Adrian V. Rădulescu ar putea fi proiectat în Parlament (galerie foto)

12 Nov 2018 661

Imagini de la eveniment „Alerg pentru Unirea de la Marea Neagră”. Cursă Cernavodă - Constanța. Aproape 30 de persoane au participat (galerie foto+video)

10 Nov 2018 501

#Dobrogeaetnică „Cum de s-a putut ca atât de repede să se nască în Dobrogea cu atâtea neamuri o lume românească”. Constantin N. Sarry, de astăzi, în Biblioteca Virtuală

10 Nov 2018 347

Sâmbătă, cursă între Cernavodă și Constanța. „Alerg pentru Unirea de la Marea Neagră „Vă așteptăm să sărbătorim împreună!”

09 Nov 2018 757

#Dobrogeaetnică Etniile împreună pentru Dobrogea! ZIUA de Constanţa dedică, în premieră, o campanie „modelului dobrogean“

09 Nov 2018 689

#Dobrogeaetnică Arc peste timp. De ce 23 noiembrie 1878? Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

09 Nov 2018 407

Interviu live Valentin Stanciu - „De Ziua Dobrogei, punem bazele unei asociații intercomunitare din care vor face parte Topalu, Saraiu, Ghindărești, Horia și Gârliciu“ (video)

09 Nov 2018 536

Şedinţă solemnă comună între consiliile judeţene Constanţa şi Tulcea. Mai multe evenimente planificate

08 Nov 2018 597

Centenarul Marii Uniri și Ziua Dobrogei, marcate de Muzeul de Artă Constanța. Ce evenimente sunt pregătite cu această ocazie

08 Nov 2018 302

Programul slujirii ierarhilor din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei în ziua sărbătorii Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil

08 Nov 2018 1025

#Dobrogeaetnică ZIUA de Constanţa celebrează Dobrogea printr-o nouă campanie. Atmosfera zilei de 14 noiembrie 1878. Istoricul Stoica Lascu, de azi, în Biblioteca Virtuală

08 Nov 2018 987

LIVE text Studenții și profesorii de la Universitatea „Ovidius“, prezenți la proiectarea documentarului „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“, finanțat de ZIUA de Constanţa

07 Nov 2018 661

„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878 - 1947). Vol. I (1878 - 1916)”, Stoica Lascu

07 Nov 2018 152

De Ziua Dobrogei Ideea s-a născut după întâlnirea din redacţia ZIUA de Constanţa. Două plăci de granit în memoria lui Adrian V. Rădulescu, dezvelite de consilierii judeţeni (galerie foto)

07 Nov 2018 590

Ocupaţii ale locuitorilor Dobrogei centrale în a doua jumătate a secolului XIX şi la începutul secolului XX (galerie foto)

07 Nov 2018 1571

Ecouri şi impresii ale celor prezenţi la eveniment Documentarul „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“, proiectat în sala „Remus Opreanu“ a Prefecturii Constanţa (galerie foto)

07 Nov 2018 472

LIVE text Prefectura Constanţa, alături de cotidianul ZIUA de Constanţa. Documentarul „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“, proiectat, azi, în sala „Remus Opreanu“ (galerie foto)

06 Nov 2018 500

Tuzla cea de acum un secol şi legendele sale

06 Nov 2018 2422

#citeşteDobrogea „Viciul marinei“, dăruire sau „desgust“? Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

06 Nov 2018 552

Judeţul Constanţa - detalii demografice din perioada 1966-2017 (II)

05 Nov 2018 390

„Alăturaţi-vă nouă!“ Vor alerga de la podul de la Cernavodă până la Constanţa. Ce evenimente va celebra cursa

03 Nov 2018 974

#citeşteDobrogea Prognoze pentru Portul Constanţa, la 1920, dar... „risipite în lupte politice inutile“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

03 Nov 2018 551

#citeşteDobrogea „Cele trei Dobrogi“. Nicolae Iorga, despre frumuseţile ţinutului dobrogean. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

02 Nov 2018 994

Interviu live Gheorghe Moldovan - „Din punct de vedere etnic, suntem un exemplu, dar, din păcate, nu știm să ne promovăm brandul care se numește Dobrogea“ (video)

02 Nov 2018 1564

#citeşteDobrogea Directorul Liceului „Mircea“ pune în contrast morala teoretică cu morala societăţii. La 1920, dar cât de actuală! Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

01 Nov 2018 1151

Judeţul Constanţa - detalii demografice din perioada 1966-2017 (I)

30 Oct 2018 1041

#citeşteDobrogea Cine sunt blajinii sau rohmanii? Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

30 Oct 2018 991

Fostele colonii Sarighiol şi Acbasi, exodul populaţiei din anii '70, cetatea antică şi rezervaţia Hagieni, sub lupa ultimilor 100 de ani! (documente + galerie foto)

30 Oct 2018 1983

File din istoria Constanţei (IV) Povestea Falezei de la Cazino, un fost bulevard al oraşului (II)

29 Oct 2018 2123

#citeşteDobrogea „Nici un colţ de pământ nu mi s’a alipit mai mult de suflet ca pământul dobrogean“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

27 Oct 2018 780

Târgul Panairului - prilej de tranzacții comerciale și distracții pentru locuitorii Dobrogei (galerie foto)

26 Oct 2018 783

#citeșteDobrogea „Paristrion“, Dobrogea de astăzi? Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

25 Oct 2018 494

#citeşteDobrogea Valea Kara-Su în hărţi medievale (galerie foto)

24 Oct 2018 2296

#citeşteDobrogea In memoriam Mihai Irimia. 76 de ani de la naşterea dobrogeanului, prin adopţie, remarcabil în arheologie

24 Oct 2018 938

#citeşteDobrogea Un alt manifest al lui Pariano. „Bătrânii noştri aveau un cântec - «Toată noaptea bat la poartă şi tu dormi, dormire-ai moartă!»“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

24 Oct 2018 1178

File din istoria Constanţei (III) Povestea Falezei Cazinoului, un fost bulevard al oraşului (I)

23 Oct 2018 1964

Vești bune Au început lucrările de conservare la Cazinoul din Constanţa. Când vor fi finalizate (galerie foto+video)

22 Oct 2018 8065

Ştiutori de carte în Dobrogea anului 1912 (galerie foto)

22 Oct 2018 866

Îşi va onora promisiunea primarul Făgădău? Ar trebui să înceapă lucrările de conservare la Cazinoul din Constanţa

22 Oct 2018 1183

În premieră CJC, CCINA şi Primăria Constanţa organizează „Zilele Dobrogei“, în perioada 14 - 17 noiembrie, la Pavilionul Expoziţional (document)

20 Oct 2018 927

#citeșteDobrogea „Elevul care a avut reavoință la dexterități, nu rămâne corijent, ci e permutat la altă școală“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

19 Oct 2018 715

Istoria Dobrogei - oameni, popoare Sciţii

18 Oct 2018 806

#citeşteDobrogea „În lume sunt trei feluri de femei - cele născute din femeie, din căţea şi din pisică“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

18 Oct 2018 1487

#citeşteDobrogea Cernavodă - Bogazchioi, aşezarea de la revărsarea Dunării (IV) (galerie foto)

17 Oct 2018 1429

#citeşteDobrogea „Românul în Dobrogea calcă pretutindeni pe ruinile măririi strămoşilor săi“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

17 Oct 2018 669