Invitati

Pr. Iulian Zisu „Părinţii mei m-au numit Emilian, iar Hristos, adevăratul Dumnezeu, m-a învrednicit a mă numi şi a fi creştin”

 
Era 18 iulie anul 362  în Durostorum, pe limesul de Est  al împeriului roman, aproape de Istru (Dunărea), pământ daco-roman. Burebista l-a stăpânit, apoi romani au zidit aici cetatea Durostorum.
 

Pe vremea lui Mircea cel Bătrân ţinea de Ţara Românească.

Aparţine României Mari între anii 1913-1940.  

Este redat Bulgariei în urma tratatului impus de Puterile Centrale.

Azi se numeşte Silistra, oraş din regiunea
istorică Dobrogea şi din Cadrilater.

 
Deşi Constantin cel Mare prin Edictul de la Mediolan (313 d.Hr.) a dat libertate creştinilor, Iulian Apostatul (361-363) în al 4-lea an al consulatului său, începe să restabilească cultul zeităţilor şi să persecute cu moarte pe cei care nu aduceau jertfă idolilor. 
 

Când acest împărat prigonitor ajunge la putere, colegul său de universitate (Atena),viitorul sfânt Grigorie de Nazians, ştiindu-i apucăturile şi convingerile a exclamat: ,,Ce monstru hrăneşte Imperiul roman! Ar fi fost mai bine ca întreg pământul să se umple de nenorociri decât să apară o asemenea fiară”.

 
Pune în Tracia (de unde se zice că provenea) prefect pe Capitolin cu misiune specială de a omorî pe toţi cei care cred în Crestus (Hristos).
Ura acestuia faţă de creştini era imensă, încât nu-l iartă nici pe Emilian fiul lui Sabbatianus conducătorul cetăţii Durostorum, care fărâmă chipurile cioplite idoleşti.
 
La început vâzând grozăvia, prigonitorii au învinuit pe altcineva. Iată o conştiinţă de adevărat creştin:

„De voi ascunde faptul, mântuirea mea va fi pierdută” zice ostaşul Emilian.
L-au chinuit amarnic bătându-l cu vine de bou, pentru că le-a stricat altarele de jertfă, vasele de libaţiuni şi cu ciocanul a spart zeităţile.

,,Cine te-a îndemnat să faci ocară zeilor celor fără de moarte?”.

Şi aşa s-au sfărâmat capiştile, încât tot ţinutul vuia de curajul acestui ostaş.

,,Dumnezeu şi sufletul meu mi-au poruncit să calc în picioare pe aceşti neînsufleţiţi (zei)”

„Rob eşti sau liber?”

Argumentul Axiomă dat de Sf. Emilian. (Axiomă=Adevăr fundamental admis fără demonstrație, teză care se impune minții de la sine).
 

„- Sunt rob al lui Hristos, iar fiu sunt al lui Sabbatianus, prefectul acestei cetăţi”.


Răspunsul omului fără Dumnezeu:

,,Iar tatăl tău va plăti stăpânirii o livră de aur, fiindcă nu s-a îngrijit de tine. De aceea, ca nu cumva şi alţii să se gândească la astfel de lucruri şi să se rătăcească, avându-te pildă pe tine, tu singur vei fi aruncat în flăcările cuptorului”.
 
Tertulian scritorul bisericesc din Cartagina a avut dreptate când a rostit: ,,Sângele martirilor este sămânţa creştinismului". sau„sângele martirilor este cheia ce deschide paradisul.”

Capitolinus a poruncit: „Dezbrăcaţi-l şi-l întindeţi pe pământ, ca să ştie că se află în faţa vicarului.

 
„Izbăvitorule de întristare, Sf. Mc. Emilian, stâlp al creștinătății, de ispite ne miluiești și de nevoi nemișcat. Cel ce ai rupt haina păgânătații prin credință, zdrobind idolii templului te-ai făcut jertfă, pentru adevăr chinuri răbdând. Mijlocitorule către Ziditorul, cel ce te veselești cu cetele ingerești, nu înceta a te ruga lui Hristos Dumnezeu pentru noi, ca să mântuiască sufletele noastre”. (rugăciune)

 
L-au scos pe Sfântul Emilian din cetate şi l-au aruncat în foc, dar văpaia nu l-a atins. Toţi s-au înspăimântat când  l-au văzut că a ieşit nevătămat din vâlvătaie. Şi întorcându-se cu faţa spre răsărit şi-a făcut semnul Crucii zicând: „Doamne Iisuse Hristoase, primeşte duhul meu!”

Soţia dregătorului împreună cu creştinii l-au îngropat după rânduială în Gedina, aproape de cetate.
Actul său Martiric în latineşte şi greceşte ca document despre mucencia sf.Emilian se păstrează într-o copie la Biblioteca Vaticanului: Codex Vaticanus, Acta Sanctorum iulii şi Venetus Marcianus.

În limba română, despre viaţa şi martiriul Sfântului Emilian scrie Pr. Prof. I. Rămureanu.

Părinţi şi scriitori bisericeşti vorbesc în lucrările lor despre Sf. Emilian: istoricul bizantin Nichifor Callist, Teofan Mărturisitorul.

Eusebiu al Cezareii spune în Cronica sa: „a fost ars de viu Emilian la Durostor, din ordinul vicarului, pentru că a răsturnat altarele”

Teodoret al Cyrului „în Durostor, oraş însemnat al Traciei, Emilian, luptătorul biruitor, a fost dat focului de către Capitolinus, conducătorul întregii Tracii”
.

 
,,Ca pe o podoabă a mucenicilor şi apărător fierbinte al dreptei credinţe, te lăudăm pe tine: Bucură-te, Sfinte Mucenice Emilian, alesule ostaş al lui Hristos!”(condac)
 
În prezent, moaşte ale Sfântului Mucenic Emilian se găsesc la Catedrala mitropolitană din Silistra (Bulgaria),  iar în anul 1997 Biserica Ortodoxă Bulgară prin ierarhii săi, dăruieşte părticele din Sfintele Moaşte, care se află la Catedrala episcopală din Slobozia, la biserica ,,Naşterea Maicii Domnului” din cartierul Drumul Taberei (Bucureşti) şi la Mânăstirea Ciolpani din jud. Bacău.
 

,,Stea luminoasă ai arătat Bisericii Tale Hristoase, pe mucenicul Emilian şi ostaş prea ales care luminează acum toată lumea cu lucrări de minuni tainice şi goneşte întunericul necredinţei”.(stihire)

 
Sfântul Sinod  al B.O.R. statorniceşte la 20 iunie 1992 sărbătoarea Sfinţilor Români în a doua Duminică după Rusalii. În calendarul creştin s-a înscris, dintru început, numele unor daco-romani, care au mărturisit şi apărat dreapta-credinţă.

Hotărârea Nr. 777/1998  a încuviinţat şi binecuvântat Acatistul, Slujba cu litie şi slujba din Minei pe luna iulie, în ziua de 18 ca poporul binecredincios din ortodoxia românească, să cheme în ajutor pe acest sfânt mucenic, Emilian.

„Minunat este Dumnezeu întru sfinţii Lui.(Ps. LXVII, 36) Amin!
 
O, mult pătimitorule ostaș al lui Hristos, Sfinte Mucenice Emilian, cel ce te-ai învrednicit de la Hristos de mari daruri cerești, primește rugăciunea noastră, a păcătoșilor. ( Acatistier)
 
Despre preotul Iulian ZISU
 
Iulian ZISU este preot slujitor la Parohia Sfinții Împărați Constantin și Elena din Constanța, Cartierul Km 5.
 
Pe pagina oficială de internet a parohiei scrie:

”De mic copil am urmat calea Bisericii in localitatea Agigea, mergand la slujbele bisericutei din Eforie Nord. Pomenesc pe dascalul Baciu Gheorghe şi Pr. Stanei Dumitru, indrumatorul meu.

Nici bunicii şi nici parintii nici socrii nu au fost membrii PCR. Dimpotriva, bunicul din partea mamei Gheorghe, socotit cheabur cu 40 ha de pamant, primar la vremea aceea, a avut mult de suferit.

Bunicul din partea tatalui Vasile, era din Kato Ydrusa Florina-Grecia, de la care am început să învăţ limba greacă Am iubit Biserica si pe Dumnezeu,.Mi-a placut foarte mult sahul, tenisul de masa si voleiul. Inca din clasa a-VI-a generala eram campion judetean la sah reprezentand judetul Constanta in tabara nationala Pauleasa-Arges.

Am urmat Seminarul Teologic de la Buzau, numiti fiind si Promotia Cutremurului ’77, apoi stagiul militar de 9 luni de la Piatra-Neamt.

Si aici am castigat concursul de sah pe jud. Neamt, pe care l-am reprezentat in Concursul National „Daciada” la Alexandria in anul 1978.
 
Am absolvit Institutul Teologic la Bucuresti si datorita rezultatelor am fost repartizat ca preot in Constanta, Parohia „Sf. Imparati II” – la 1 februarie 1983, dupa o asteptare de aproape un an.

Cu ajutorul lui Dumnezeu am zidit o Biserica Catedrala, o casa parohiala, 1 asezamant pentru copii orfani, 1 cladire P+1 administrativa, 1 studio tv parohial, am repictart Bisericii Capela am pardosit-o cu marmura, clopotnita noua si alte dependinte…. Am adus cu aprobarea consiliului parohial într-una din case o familie care acum are 12 copii.

Am fost preot misionar al Arhiepiscopiei Tomisului si timp de 4 ani inspector scolar in cadrul Inspectoratului Scolar Constanta.(trei ani munca gratuita)
Am prezentat emisiuni religioase pe cele trei posturi de Televiziune locale timp de 9 ani fara sa fiu renumerat cu ceva.

Clipă de neuitat ramâne pelerinajul la Ierusalim si Muntele Athos, la Locurile Sfinte si primirea la reşedinta din Elveţia de către Majestatea Sa Regele Mihai.

Am avut onoarea sa fiu duhovnicul parintilor presedintelui Romaniei, Traian Basescu.timp de aprox. 29 de ani

Slujesc lui Dumnezeu şi oamenilor, sunt un patriot şi nu am făcut compromisuri colaboraţioniste.

Pentru binele Bisericii am cedat parohiatul,……dar pastrez in suflet această CTITORIE
Dincolo, dacă o voi primi înapoi înseamnă că am avut dreptate!

Rog pe Bunul Dumnezeu sa mă învrednicească să slujesc Biserica Ortodoxa si ţara.

Acesta sunt şi Îi mulţumesc că încă exist!

Pr. Zisu Iulian
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Duca Traian

18 Jul, 2018 22:54

Amin!

Articole asemanatoare

Hotărâri adoptate de Sfântul Sinod. ÎPS Teodosie desemnat în Sinodul Permanent. Despre referendum. Avem un sfânt nou

26 Oct 2018 1252

Un înalt ierarh slujeşte, azi, la Techirghiol. IPS Teodosie va fi la Năvodari. Programul de slujire al ierarhilor din sud-est

23 Sep 2018 1324

Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci. Unde slujesc ierarhii din Regiuea Sud-Est

16 Sep 2018 879

ÎPS Teodosie va resfinți o biserică în această dimineață. Despre ce biserică este vorba și de ce este resfințită

28 Apr 2018 2427

Slujbă specială, astăzi, la Mănăstirea din Murfatlar. Care este motivul și ce sfânt prăznuim

20 Apr 2018 1118

Biserica Ortodoxă Rusă a introdus în calendar nouă sfinți români. Cui aparține propunerea. Când sunt prăznuiți

09 Mar 2018 997

Astăzi prăznuim doi sfinți dobrogeni. Cine sunt și ce fapte au săvârșit. Unde avem lăcașuri sfinte cu hramul sfinților dobrogeni

28 Feb 2018 917

Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. Unde avem, în județ, biserici cu hramul sfântului și cine sunt preoții slujitori

07 Jan 2018 1853

Unde slujesc, astăzi, ierarhii din zona Sud-Est a României. Programul complet

01 Jan 2018 1204

Ședință la Sfântul Sinod. Precizări privind taxele și contribuțiile. Despre chitanțe. Ce s-a aprobat pentru Arhiepiscopia Tomisului

19 Dec 2017 1445

Căpitanul Marius Nae, de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Constanța, a fost condus pe ultimul drum. A murit, de ziua fiului său, în accidentul de la Valu lui Traian (galerie foto+video)

18 Nov 2017 8037

Doliu în Arhiepiscopia Tomisului. Unul din primii protoierei ai Constanței de după 1989 va fi înmormântat azi. Slujba va fi oficiată de IPS Teodosie

18 Nov 2017 2637

Ce angajări se fac la Spitalul Județean Constanța. Este vorba de posturi fără pregătire medicală

29 Oct 2017 5399

Ședinţa solemnă a Sfântului Sinod. Care a fost tema reuniunii. Cine a participat

28 Oct 2017 1225

Este ziua de naștere a monseniorului Ieronim Iacob paroh al Constanței. Primul capelan catolic din structura Ministerului Apărării Naţionale

26 Oct 2017 1614

Schimbare de program pentru arhiepiscopul Tomisului. Unde trebuia să fie și de s-a făcut modificarea

30 Aug 2017 2031

Constanța. Comemorarea a doi preoți foști deținuți politici. Unde are loc evenimentul

19 Aug 2017 2223

Astăzi și mâine se vor desfășura ședințele Sfântului Sinod al BOR și Sinodului Permanent. Ce se va discuta în premieră

17 Aug 2017 1215

Comisia de concurs pentru funcția de director medical al Spitalului Județean Constanța a acceptat dosarul unicului candidat. Cine este acesta

19 Jul 2017 5205

Comisia de concurs pentru ocuparea unui post de director la Spitalul Județean Constanța a stabilit cine poate candida. Sunt două pretendente

14 Jul 2017 4420

Spitalul Județean Constanța angajează director. Nu sunt necesare studii cu profil medicină

21 Jun 2017 4298

Din banii lor de buzunar, cadouri pentru copiii din Kenya Gestul emoţionant al copiilor Parohiei „Sfântul Anton” din Constanța

23 Apr 2017 3265

Este Sfântul Gheorghe. Personalități ale Constanței care nu mai sunt, printre noi, și au purtat numele marelui mucenic

23 Apr 2017 2879

Concurs de desene. Proiect dedicat elevilor în colaborare cu Asociația Foștilor Deținuți Politici din România-filiala Constanța

18 Feb 2017 3018

Sfântul prăznuit azi de ortodocşi. Unde avem în judeţul Constanţa parohii cu acest hram şi ce preoţi slujesc

10 Feb 2017 1691

Ortodocșii îl prăznuiesc pe Sfântul Bretanion episcop al Tomisului. Cine a fost. Unde avem, în județ, mănăstire cu acest hram

25 Jan 2017 2069

Hotărârea Sfântului Sinod cu privire la anul 2017. A fost inițiativa PF Părinte Daniel

31 Dec 2016 1993

Sfântul Nicolae. De ce a devenit ocrotitorul pescarilor și al marinarilor

06 Dec 2016 1954

Prăznuim pe Sfântul Ierarh Nicolae. Unde avem, în Constanța, și județ, biserici cu hramul sfântului. Cine sunt preoții slujitori

06 Dec 2016 3400

1 decembrie. Ce sfinți pomenesc, azi, creștinii ortodocși și de ce

01 Dec 2016 986

Prăznuim pe ocrotitorul copiilor. Biserici, în județul Constanța, cu hramul sfântului. De ce este dezlegare la pește

26 Nov 2016 1741

Prăznuim pe Sfântul Ioan Gură de Aur. A suprimat, la vremea sa, luxul reședinței episcopale. Un aspru critic al corupției

13 Nov 2016 1504

Prăznuim pe Sfântul Mare Mucenic Mina. Cine a fost. Biserici cu acest hram în Constanța și județ. Unde slujește ÎPS Teodosie

11 Nov 2016 2104

Credincioșii îl pomenesc pe Sfântul Nectarie vindecătorul de cancer. De ce este numit așa. Unde avem moaștele sfântului

09 Nov 2016 2654

Sunteți curioși? A fost ședința Sfântului Sinod. Ce s-a discutat. Ședința continuă și mâine

28 Oct 2016 3731

Monseniorul Ieronim Iacob, la ceas aniversar

26 Oct 2016 1241

Pomenim pe Sfântul Apostol Luca. Cine a fost? Pentru ce fapte este în calendare. Cui spunem La mulți ani!

18 Oct 2016 1882

Sfântul de azi este considerat patronul zidarilor. Ai pe cineva cu numele lui? Urează-i La mulți ani!

06 Oct 2016 2158

Avem sfinții noștri. Să-i cinstim cum se cuvine. Unul este trecut în calendar pe 7 septembrie

07 Sep 2016 1081

Ce știi despre minunea Sfântului Arhanghel Mihail?

06 Sep 2016 1919

Aveți pe cineva cu numele sfântului de azi? Îi puteți da un mesaj de felicitare

05 Sep 2016 1568

La mulți ani! Să trăiești cu numele!

04 Sep 2016 4103

La mulți ani celor ce-i poartă numele!

03 Sep 2016 1073

Sfântul născut în închisoare. Numele îi vine de la ființa dragă pe care o striga continuu

02 Sep 2016 1393

„Dacă-ţi trebuie minuni, prin Anton le dobândeşti” A început Trezena la Bazilica Sfântul Anton din Constanța

25 Aug 2016 4037

Ce sfinţi prăznuiesc astăzi creştin-ortodocşii

08 Aug 2016 2345

Doliu în lumea ortodoxă. Vezi despre ce este vorba

05 Aug 2016 1379

ÎPS Teodosie va resfinți biserica Sfântul Mina din Tăbăcărie. Vezi care este motivul

31 Jul 2016 3038

Știați? Cui spunem ”La mulți ani” de Sfântul Ilie. Ce români își sărbătoresc ziua onomastică

20 Jul 2016 2726

Constanța. Se supără Sfântul Ilie? Vom vedea ce spun meteorologii și ce se va întâmpla

20 Jul 2016 1711