Preoți și biserici la sat Parohia Dulgheru, județul Constanța (galerie foto)

Satul Dulgheru, comuna Saraiu, județul Constanța, este situat la 75 de km de orașul Constanța și la 25 de km de Hârșova. După cum am amintit în articolul precedent, din punct de vedere administrativ-bisericesc, comuna Saraiu este compusă din parohiile Saraiu și Dulgheru.



Primele dovezi de activitate umană din zona actualului sat Dulgheru datează din epoca bronzului. Astfel, Constantin și Vasile Tudoran menționează în lucrarea „Monografia comunei Saraiu, județul Constanța” că între Dulgheru și Saraiu, la 1,5 km de fostul sat Stejaru, s-au găsit urme de așezări omenești din epoca bronzului, așezări sălașe de tip „cenușare”. Cercetările arheologice au fost efectuate în anul 1961, an în care au fost descoperite fragmente ceramice și oase de animale, în interiorul unor movile de pământ. Tot în urma cercetărilor, pe teritoriul satului Dulgheru au fost descoperite urmele unei așezări romane rurale. Printre obiectele mai importante găsite în situl arheologic se numără o stelă funerară de tip dunărean, cu chenar de iederă, aparținând unui locuitor trac înstărit.
 
În „Marele Dicționar Geografic al României”, apărut la sfârșitul secolului XIX, sunt menționate următoarele date despre satul Dulgheru: „Dulgherul, sat, în jud. Constanța, pl. Hârșova, com. Eni-Sarai. E situat mai mult în partea centrală a pl., la 4 km spre E. de cătunul de reședință Eni-Sarai. Este așezat pe malul drept al pârâului Dulgherul, fiind dominat de vârful Dulgheru-Iuc, care este la 1km N-E de sat și care are o înălțime de 130 m. Suprafața este de 3915 ha, din care 75 ha sunt ocupate numai de vatra satului și de grădini. Populația, a cărei majoritate o formează turcii, este de 140 de familii, cu 737 de suflete. Se ocupă cu agricultura. Pământul produce grâu, ovăz și meiu. Drumul comunal Carapelit - Cartal - Teleuș trece prin partea N-E a satului. Din aceste drumuri se mai ramifică altele care duc la Haidar, la Mahometcea și la Curudjea; altul pleacă din partea de S-E a satului și se duce la satul Muslu-Bei”.
 
După 1878, la fel ca majoritatea satelor dobrogene, și satul Dulgheru a fost populat de mocani și români veniți din stânga Dunării, iar ulterior au fost împroprietăriți veterani ai Războiului de Independență.
 
Dacă din „Marele Dicționar Geografic al României” aflăm că la sfârșitul secolului XIX Dulgheru era locuit în mare parte de turci, căpitanul M.D. Ionescu precizează la începutul secolului XX că în acest sat exista o biserică creștină, cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, construită în anul 1869. M.D. Ionescu mai precizează că biserica din Dulgheru „are un preot care servește și în satul Carapelit (n.r. Stejaru), care ca și Dulgherul sunt vechi sate tătăreșci”. Totuși, e foarte posibil ca anul construcției bisericii prezentat de M.D. Ionescu să fie eronat, deoarece din Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului aflăm că prima biserică din Dulgheru a fost realizată în anul 1878, iar actuala biserică a fost finalizată în anul 1895. Aceste date au fost consemnate în anul 1967, de preotul Nicolae Mitu:
Prima biserică a fost construită în anul 1878, mai spre răsărit decât cea existentă cu vreo 30 de metri. Era construită din gard, lipită cu lut și acoperită cu stuf. Maistru a fost unul Friț cu fiul lui Gheorghe. Banii pentru noua biserică s-au strâns cu pantahuza. În anul 1895 s-a construit actuala biserică cu fundație din piatră și pereți din cărămidă. Este tencuită cu mortar, are două turle și formă de cruce”.

 
Prima restaurare serioasă asupra bisericii a fost efectuată în anul 1932, după ce turla mare a căzut. Lucrările au fost susținute de credincioși, sub îndrumarea preotului Ion Secăreanu, în timpul primarului Nicolae Pițu. O nouă restaurare a avut loc în anul 2004, când a fost reparat acoperișul bisericii, a fost construit pridvorul, iar pardoseala a fost placată cu gresie. Între anii 2013 și 2014, cu sprijinul Consiliului Local Saraiu și al doamnei Dorinela Irimia, primarul comunei Saraiu, biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Dulgheru a fost retencuită în vederea pregătirii pentru pictură, a fost renovată pe exterior și a fost dotată cu centrală termică și încălzire centrală. Toate aceste lucrări au fost coordonate de preotul paroh Cosmin Vrânceanu.
 

Printre preoții care au slujit la Dulgheru pot fi amintiți: preotul Bogheanu, preotul Stancu Georgescu, preotul Ion Secăreanu, preotul Mușat, preotul Oancea Mocanu, preotul Mihai Dumitru, preotul Nicolae Mitu, preotul Dan-Nicolae Pleșa, preotul Cosmin Vrânceanu, iar astăzi slujește preotul Mihai Iorga.
 
Preotul paroh Mihai Iorga

 
 
Părintele Mihai Iorga s-a născut pe 28 aprilie 1968, în comuna Lipova, județul Bacău. Absolvent al școlii gimnaziale din Lipova și al Liceului „C.A. Rosseti” din Constanța, între anii 2014 și 2018 a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei” din Constanța, secțiile Teologie Muzică și Teologie Pastorală. Din anul 2017 este masterand în cadrul aceleiași facultăți. Pe 15 august 2017 a fost hirotonit preot pe seama Catedralei Arhiepiscopale din Constanța, de Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, iar din 30 ianuarie 2018 slujește în parohia Dulgheru.
 
Bibliografie
 
Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului, Registru Inventar Parohia Vulturu, Filiala Dulgheru, 1967
Arhiepiscopia Tomisului la început de secol XXI, Protoieria Carsium, Constanța, 2016
Tudoran, Constantin, Tudoran, Vasile, Monografia comunei Saraiu, județul Constanța, Editura Ovidius University Press, Constanța, 2014
 
Sursă foto: Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului (foto deschidere Vali Vădănoiu)
               
Despre Ionuț Druche
 
Ionuț Druche s-a născut pe 16.12.1982 în Constanța. Este absolvent al Școlii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din Constanța, al Grupului Școlar Industrial Construcții de Mașini din Constanța și al Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanța, promoția 2005. Din anul 2007 lucrează în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, iar în prezent ocupă postul de Inspector Culte. Din decembrie 2018 este și bibliotecar la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” din Constanța. Preocupat de istoria contemporană a vieții bisericești din Dobrogea, Ionuț Druche a organizat din 2010 și până în prezent mai multe comemorări și simpozioane. De asemenea, este autor și coautor a mai multor cărți și articole.
 
Citeşte şi:

Colaborare ZIUA de Constanţa Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, despre istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea

Interviu online cu Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“„Ca un detectiv, am căutat zeci de familii ale vechilor preoţi dobrogeni“

Preoți și biserici la sat Parohia Saraiu, județul Constanța (galerie foto)


 
 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogeaExamenele elevilor Seminarului musulman din Medgidia în anul 1937

12 Apr 2023 3416

#citeșteDobrogea Comunitatea britanică din Kustendjie și preoții anglicani itineranți (1859-1865)

24 Mar 2022 3038

#citeșteDobrogea Autoritățile religioase ale Constanței la începutul veacului trecut

05 Jan 2022 2420

#DobrogeaDigitală Preoții și graiul neamului

27 Apr 2021 2747

#citeșteDobrogea Preotul Nicolae Paveliu, 147 de ani de la naștere. A lăsat Constanței două monumente istorice

25 Mar 2021 2998

#DobrogeaDigitală – „Tomis. Revista eparhială de Constanța” „Se duc bătrânii”. Preotul Anton din Vulturu

06 Oct 2020 4453

Portrete de preoți dobrogeni Preotul Leonida Chiriță (galerie foto)

07 Mar 2020 7292

Portrete de preoți dobrogeni Preotul Andrei Dumitru (galerie foto)

29 Feb 2020 6059

Portrete de preoţi dobrogeni Preotul Stoica Marin

22 Feb 2020 6424

Portrete de preoți dobrogeni Preotul Gheorghe Oprea (galerie foto)

15 Feb 2020 7771

Portrete de preoţi dobrogeni Preotul Teodor Samoilă (galerie foto)

08 Feb 2020 8523

Portrete de preoţi dobrogeni Preotul Nicolae Ciorbaru

30 Jan 2020 5631

Portrete de preoți dobrogeni Preotul Filimon Bolocan

18 Jan 2020 4374

Portrete de preoţi dobrogeni Preotul Caraivan Velicu

11 Jan 2020 15099

Portrete de preoţi dobrogeni Preotul Alexandru Doicescu (galerie foto)

04 Jan 2020 4127