Preoți și biserici la sat Parohia Independența, județul Constanța (galerie foto)

Comuna Independența este situată la 60 de km de orașul Constanța și are în componența sa administrativă satele: Fântâna Mare, Independența (reședința), Movila Verde, Olteni și Tufani. În afară de Olteni și satul Fântâna Mare, care este compus din populație musulmană, celelalte localități sunt constituite în parohii de sine stătătoare.
               


Satul Independența s-a numit la început Baeramdede (Bayram Dede) și a luat naștere în urma stabilirii pe aceste locuri a unor familii de tătari. Primii români care și-au încropit gospodării alături de tătarii din Baeramdede au fost Gheorghe Sasu, Dumitru Borcea și Gheorghe Bucur, cărora li s-au alăturat bulgarul Dumitru Petre și armeanul Agili Garabețian. Între anii 1892 și 1894, în Baeramdede au primit pământ și veterani ai Războiul de Independență.
 
Cu o populație pestriță (tătari, români, bulgari, armeni) viața religioasă din Baeramdede la începutul secolului XX era una înfloritoare. Dacă tătarii aveau locașul lor de rugăciune, în anul 1906 bulgarul Dumitru Petre a donat 5000 mp, situați în mijlocul satului, pentru construcția actualei biserici „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Totodată, Dumitru Petre a donat și locuința ce se afla pe acest teren, pentru a fi transformată în casă de rugăciune, până la finalizarea bisericii mari. Micul lăcaș de cult a primit hramul „Bunavestire”.
 
În anul 1907, creștinii din Baeramdede, păstoriți de preotul Eraclie, și-au fabricat singuri cărămida care urma să fie folosită la construcție, iar în anul 1908 i-au tocmit pe inginerul Dimitrie Bănescu (fratele fostului primar al Constanței, Ion Bănescu) și pe arhitectul Alexandru Păunescu, pentru a duce la bun sfârșit zidirea bisericii. Intrarea României în Primul Război Mondial și ocuparea Dobrogei între anii 1916 și 1918 au oprit lucrările de construcție, care au fost reluate și finalizate în anul 1919. Prima pictură a bisericii a fost realizată în anul 1922 de pictorul Corneliu Barbu. Lăcașul de cult a fost sfințit pe 21 mai 1922, preot paroh fiind Popa Ilarion.
 
În anul 1936 în zidurile bisericii au apărut fisuri, motiv pentru care sătenii s-au mobilizat și au legat biserica în fier. Această acțiune avea să se dovedească crucială pentru starea lăcașului de cult, în urma cutremurelor din anii 1940 și 1970.


 
Construcție impunătoare, cu trei turle, biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” a fost lăsată pradă degradării în perioada comunistă, preotul paroh din acea perioadă, menționând într-un istoric că „biserica din comuna Independența este o clădire monumentală, dar cu urgente nevoi de reparații”.
 

Potrivit preotului Ștefan Leocă, actualul paroh din Independența, intervenții capitale asupra lăcașului de cult au avut loc abia între anii 2010 și 2014, când la conducerea oficiului parohial era preotul Lucian Ganea. Acesta, cu sprijinul domnului Cristea Gâscan, primarul de atunci al comunei, a demarat lucrările de restaurare, care s-au concretizat în: repararea integrală a acoperișului și turlelor, înlocuirea pardoselii, montarea unei centrale termice, decopertarea pereților interiori și exteriori și retencuirea lor, refacerea cafasului și împodobirea cu pictură din nou, amenajarea trotuarelor exterioare și a aleii de acces. Actuala pictură a fost realizată între anii 2012 și 2014, de pictorul Viorel Dumitru Neagu.
 
În urma lucrărilor de restaurare și repictare, biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Independența a fost sfințită de Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, pe 17 mai 2014.

 
La începutul anului 2016, în Parohia Independența a fost instalat preotul Ștefan Leocă, care, cu sprijinul domnului primar Ștefan Marius, aș domnului viceprimar Juncu Nicolae, al Consiliului Local și al credincioșilor, a construit din temelii actuala casă parohială. Odată cu numirea părintelui Ștefan Leocă, în parohia Independența s-au înmulțit evenimentele cultural-religioase, atât de necesare în mediul rural.
 

Preotul paroh Ștefan Leocă


 
Părintele Ștefan Leocă s-a născut pe data de 23 august 1986, din părinții Alecu și Carmenica, în municipiul Tecuci, județul Galați, unde a și urmat școala primară și gimnazială. În perioada 2002-2007 a urmat cursurile Seminarului teologic liceal ortodox „Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi, județul Botoșani. În anul 2007 a fost admis primul la cursurile Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie, specialitatea „Teologie ortodoxă didactică” din cadrul Universității Dunărea de Jos din Galați, însă, în anul 2008 s-a transferat la Facultatea de Teologie ortodoxă, specialitatea „Teologie ortodoxă pastorală” din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța, pe care a absolvit-o în anul 2011. În această perioadă s-a implicat în activități cu tineretul ortodox prin intermediul ASCOR Constanța, asociație în cadrul căreia a avut funcția de prim-vicepreședinte și coordonator al departamentelor „Cultural” și „Imagine și comunicare”.
 
Între anii 2011 și 2013 a urmat cursurile masteratului de „Studii religioase și juridico-canonice ale celor trei Religii monoteiste (mozaică, creștină și islamică)”, din cadrul Universității Ovidius din Constanța. În această perioadă a activat și ca profesor de religie în cadrul Școlii Gimnaziale din Ciocârlia, județul Constanța.
 
Începând cu toamna anului 2013 este doctorand în cadrul Școlii doctorale de Teologie a Universității „Ovidius“ din Constanța, specializarea Drept canonic, sub îndrumarea pr. prof. univ. dr. Nicolae V. Dură.
 
Atât în perioada studiilor de licență, cât și a celor de masterat și doctorat, părintele Ștefan Leocă a participat cu referate și studii de specialitate la mai multe Simpozioane și manifestări Științifice. Unele dintre acestea au fost publicate în reviste și volume tematice. De asemenea, din luna ianuarie a anului 2017, face parte din comitetul de redacție al Revistei Tomisul Ortodox a Arhiepiscopiei Tomisului.
 
În vara anului 2012 s-a căsătorit cu Nicoleta Guriencu, iar în prezent au doi copii, Ioan și Andrei.     În luna septembrie a anului 2014 a fost hirotonit diacon, iar în data de 28 octombrie a aceluiași an – în ziua de prăznuire a Sfântului Iachint de Vicina – a fost hirotonit preot pe seama parohiei Credința, protopopiatul Callatis, de către Înaltpreasfințitul părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. În această parohie a făcut reparații la Biserica cu hramul Sf. Împ. Constantin și Elena și a renovat Casa parohială.
 
În data de 2 februarie 2016 a fost transferat la Parohia Independența, din cadrul Protoieriei Altinum.
 
Bibliografie
 
Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului, Registru Inventar Parohia Independența, 1967
Arhiepiscopia Tomisului la început de secol XX. Protoieria Altinum, Editura Arhiepiscopiei Tomisului, Constanța, 2016
 
Sursă foto:
 
Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului (foto deschidere Vali Vădănoiu)
 
Despre Ionuţ Druche
 
Ionuţ Druche s-a născut pe 16.12.1982 în Constanţa. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din Constanţa, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. Din anul 2007 lucrează în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, iar în prezent ocupă postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului. Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.
 
Citeşte şi:

Colaborare ZIUA de Constanţa Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, despre istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea

Interviu online cu Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“„Ca un detectiv, am căutat zeci de familii ale vechilor preoţi dobrogeni“

Preoţi şi biserici la sat Parohia Moşneni, judeţul Constanţa (galerie foto)
 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogeaExamenele elevilor Seminarului musulman din Medgidia în anul 1937

12 Apr 2023 3416

#citeșteDobrogea Comunitatea britanică din Kustendjie și preoții anglicani itineranți (1859-1865)

24 Mar 2022 3038

#citeșteDobrogea Autoritățile religioase ale Constanței la începutul veacului trecut

05 Jan 2022 2420

#DobrogeaDigitală Preoții și graiul neamului

27 Apr 2021 2748

#citeșteDobrogea Preotul Nicolae Paveliu, 147 de ani de la naștere. A lăsat Constanței două monumente istorice

25 Mar 2021 2998

#DobrogeaDigitală – „Tomis. Revista eparhială de Constanța” „Se duc bătrânii”. Preotul Anton din Vulturu

06 Oct 2020 4455

Portrete de preoți dobrogeni Preotul Leonida Chiriță (galerie foto)

07 Mar 2020 7292

Portrete de preoți dobrogeni Preotul Andrei Dumitru (galerie foto)

29 Feb 2020 6060

Portrete de preoţi dobrogeni Preotul Stoica Marin

22 Feb 2020 6430

Portrete de preoți dobrogeni Preotul Gheorghe Oprea (galerie foto)

15 Feb 2020 7771

Portrete de preoţi dobrogeni Preotul Teodor Samoilă (galerie foto)

08 Feb 2020 8523

Portrete de preoţi dobrogeni Preotul Nicolae Ciorbaru

30 Jan 2020 5632

Portrete de preoți dobrogeni Preotul Filimon Bolocan

18 Jan 2020 4374

Portrete de preoţi dobrogeni Preotul Caraivan Velicu

11 Jan 2020 15099

Portrete de preoţi dobrogeni Preotul Alexandru Doicescu (galerie foto)

04 Jan 2020 4127