Preoți și biserici la sat Parohia Nuntași, județul Constanța (galerie foto)

Satul Nuntași, comuna Istria, județul Constanța, este situat la 11 km de Cetatea Histria, pe drumul județean ce leagă localitățile Năvodari și Mihai Viteazu, în partea de sud-est a țării și de nord-est a județului Constanța, la limita estică a podișului Casimcea.
 
Tradiția locală datează înființarea satului Nuntași în aceeași perioadă cu satul Istria, adică în jurul anul 1760, dar o altă sursă, citată de documentaristul Oana Dimache, precizează că satul Nuntași a fost întemeiat de un grup de tătari veniți din Crimeea. Conform tradiției locale, numele Nuntași ar proveni de la un alai al unei nunți de turci, care, în drumul lor de la Tulcea spre Constanța, s-ar fi oprit pentru un popas pe aceste locuri, și, atrași de farmecul zonei și de liniștea de aici, au întemeiat actualul sat.
 

 
Primul nume al satului a fost Duingi (sau Duimgi, după Marele Dicționar Geografic al Romîniei), care s-ar traduce din limba turcă „nuntași”. Din Marele Dicționar Geografic al Romîniei, volumul III, mai aflăm că, în anul 1900, cătunul Duimgi era așezat pe vârful de deal Duimgi, un vârf din partea estică a dealului Cascalîc-Bair, dar și că, un pârâu și un lac din apropiere purtau același nume, Duimgi. Putem concluziona că satul Duimgi a fost întemeiat pe vârful de deal Duimgi, pe ambele maluri ale pârâului Duimgi, care se revărsa în lacul Duimgi (azi lacul Nuntași).
 
La începutul secolului XX, satul Nuntași se întindea pe 63 de hectare și avea o populație de 315 suflete, în cea mai mare parte bulgari și tătari, care se ocupau cu pescuitul și extragerea sării din apa sărată a lacului Duimgi (care, în acea perioadă, mai era cunoscut și sub numele de lacul Tuzla). Populația românească a devenit majoritară la Nuntași abia după schimbul de populație dintre Bulgaria și România, din anul 1940, când, la Nuntași au fost împroprietăriți români veniți din Cadrilater. Astăzi, satul Nuntași are o populație de aproximativ 1.000 de locuitori și 400 de gospodării, din care 308 locuite, și o suprafață de 4859 h.
 

Paraclisul „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir” din Nuntași

                    
Comunitatea creștină bulgară din Nuntași a început demersurile pentru construcția unui lăcaș de cult încă dinaintea Războiului de Independență, dar, neavând voie și nici fondurile necesare pentru a ridica o biserică impunătoare, și-a construit, în anul 1870, o bisericuță, căreia i-a pus hramul „Buna Vestire”, după cum consemnează documentaristul Oana Dimache.
 
Părintele Matei Costin Claudiu, actualul preot paroh de la Nuntași, susține că, după Războiul de Independență, bulgarii au început construcția unei biserici mari, dar, din cauza vicisitudinilor vremii (războiul balcanic, războaiele mondiale, instalarea regimului comunist etc.) aceasta nu a fost terminată niciodată, nici de comunitatea bulgară, nici de cea română. Mai mult, comuniștii au dărâmat zidurile care ajungeau până la geamuri, construind pe acel loc clădirile CAP-ului.
 
Actualul paraclis „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir” din Nuntași a fost construit în formă de navă, între anii 1890 și 1895, probabil pe locul fostei bisericuțe „Buna Vestire”, ca o necesitate pentru comunitatea creștină (bulgari și români), care era în continuă creștere.

 
După cum am amintit, în regimul comunist parohia Nuntași a avut foarte mult de suferit, atât prin distrugerea construcției bisericii mari, cât și prin persecuțiile asupra preotului Gheorghe Comănici și desființarea parohiei, satul Nuntași fiind trecut în subordinea parohiei Tariverde.
 

Părintele paroh de la Tariverde, preotul Ion Tudorache, a fost cel care i-a preluat în grijă pe creștinii din Nuntași, remarcându-se în decursul anilor printr-o bogată activitate pastoral-administrativă. Părintele Matei Costin Claudiu precizează : „Părintele Tudorache Ion este cel care a condus biserica în perioada represaliilor comuniste și, totuși, părintele a reușit să renoveze biserica, să îi schimbe acoperișul, învelind-o cu tablă zincată, și să o împrejmuiască cu gard din plăci de beton. Totodată, a întreținut casa parohială, iar, împreună cu domnul Vlădulescu Mihai, a ridicat în anul 1978 o frumoasă troiță cu pictură în tempera, pictură care se păstrează și astăzi”.
 
Preotul Ion Tudorache a slujit la Tariverde și Nuntași până în anul 1999, an în care în parohia Tariverde a fost numit preotul Andrei Ciornea. În timpul parohiatului său, părintele Andrei Ciornea s-a ocupat și de paraclisul „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir” din Nuntași, pe care l-a restaurat integral, prin contribuția enoriașilor și a Consiliului Județean Constanța, între anii 2000 și 2001, și pe care l-a împodobit cu pictură în anul 2002. Pictura a fost realizată de domnul Iulian Lembrău. În urma acestor lucrări, paraclisul „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir” din Nuntași a fost sfințit de Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
 
Ultima renovare a paraclisului „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir” a avut loc în anul 2015 și a fost realizată de actualul paroh, preotul Costin Claudiu Matei. Lucrările au constat în schimbarea acoperișului și a ferestrelor, dar și în înfrumusețarea interiorului și înnoirea stranelor.
 
În anul 2003, după 60 de ani de la desființare, Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului a hotărât reînființarea Parohiei Nuntași, și l-a numit paroh pe preotul David Marian.

     
Biserica parohială „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir” din Nuntași

     
Reînființarea parohiei aduce un suflu nou în localitatea Nuntași, iar preotul paroh alături de comunitate hotărăsc să ridice o biserică măreață, așa cum și-au dorit străbunii lor, a căror dorință a fost distrusă de comuniști. Astfel, cu sprijinul domnilor Dragomir Gheorghe, fiul satului Istria, și Vișan Marian, fiul satului Nuntași, părintele David Marian întocmește toate actele necesare, iar pe 10 octombrie 2007 este pusă piatra de temelie a noii biserici, de Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Lucrările au durat până în anul 2013, când, pe 15 septembrie 2013, biserica a fost sfințită de Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, primind tot hramul „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir”.
 
Biserica parohială „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir” din Nuntași este astăzi în curs de pictare, lucrare încredințată pictorului Paraschiv Bejan și desfășurată sub coordonarea preotului paroh Costin Claudiu Matei.
 
Printre preoții care au slujit la Nuntași în decursul anilor se numără: preotul Dimitrie Seceleanu, preotul Comănici Gheorghe (1940-1961), preotul Ioachim Nicolae (1961-1966), ieromonahul Constandache (1966-1969), preotul Tudorache Ion (1969-1999), preotul Ciornea Andrei (1999-2003), preotul David Marian (2003-2014), iar din anul 2014 slujește preotul Costin Claudiu Matei.
 
Preotul paroh Costin Claudiu Matei
 

 
Părintele Costin Claudiu Matei s-a născut pe 4 iunie 1985, în Constanța, din părinții Atanase și Ana. Este absolvent al Seminarului Teologic Ortodox din Tulcea, promoția 2005, al Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei” din Constanța, secția Teologie Pastorală, promoția 2009, și al unui master, tot în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Constanța, specializarea Teologie Sistematică. Pe 22 mai 2011 s-a căsătorit cu Valentina Veronica Moscu, cu care are un băiat: Ștefan. Pe 24 mai 2012 a fost hirotonit preot pe seama Catedralei Arhiepiscopale din Constanța, de Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, iar pe 7 noiembrie 2014 a fost transferat la Parohia Nuntași. În această parohie părintele Costin Claudiu Matei desfășoară o intensă activitate pastoral-administrativă și social-filantropică, fiind sprijinit în acest sens de membrii consiliului parohial și diverse ONG-uri.
 
Bibliografie
 
Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului, Registru Inventar Parohia Tariverde, Filiala Nuntași, 1967
Arhiepiscopia Tomisului la început de secol XXI, Protoieria Constanța I, Editura Arhiepiscopiei Tomisului, Constanța, 2016
Marele Dicționar Geografic al Romîniei, Volumul III, București, 1900
Arhitectura Tradițională din Dobrogea, Revistă de Cercetare Etnografică a Muzeului de Artă Populară din Constanța, nr. 4/2017, Constanța
 
Sursă foto: Ionuț Druche, Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului (foto deschidere Vali Vădănoiu)
Despre Ionuț Druche
 
Ionuț Druche s-a născut pe 16.12.1982 în Constanța. Este absolvent al Școlii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din Constanța, al Grupului Școlar Industrial Construcții de Mașini din Constanța și al Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanța, promoția 2005. Din anul 2007 lucrează în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, iar în prezent ocupă postul de Inspector Culte. Din decembrie 2018 este și bibliotecar la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” din Constanța. Preocupat de istoria contemporană a vieții bisericești din Dobrogea, Ionuț Druche a organizat din 2010 și până în prezent mai multe comemorări și simpozioane. De asemenea, este autor și coautor a mai multor cărți și articole.
 
Citeşte şi:
 

Colaborare ZIUA de Constanţa Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, despre istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea

Interviu online cu Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“„Ca un detectiv, am căutat zeci de familii ale vechilor preoţi dobrogeni“

Preoți și biserici la sat Parohia Adamclisi, județul Constanța (galerie foto)


 
 
 
 
 
 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogeaExamenele elevilor Seminarului musulman din Medgidia în anul 1937

12 Apr 2023 3467

#citeșteDobrogea Comunitatea britanică din Kustendjie și preoții anglicani itineranți (1859-1865)

24 Mar 2022 3071

#citeșteDobrogea Autoritățile religioase ale Constanței la începutul veacului trecut

05 Jan 2022 2448

#DobrogeaDigitală Preoții și graiul neamului

27 Apr 2021 2779

#citeșteDobrogea Preotul Nicolae Paveliu, 147 de ani de la naștere. A lăsat Constanței două monumente istorice

25 Mar 2021 3033

#DobrogeaDigitală – „Tomis. Revista eparhială de Constanța” „Se duc bătrânii”. Preotul Anton din Vulturu

06 Oct 2020 4484

Portrete de preoți dobrogeni Preotul Leonida Chiriță (galerie foto)

07 Mar 2020 7338

Portrete de preoți dobrogeni Preotul Andrei Dumitru (galerie foto)

29 Feb 2020 6092

Portrete de preoţi dobrogeni Preotul Stoica Marin

22 Feb 2020 6476

Portrete de preoți dobrogeni Preotul Gheorghe Oprea (galerie foto)

15 Feb 2020 7836

Portrete de preoţi dobrogeni Preotul Teodor Samoilă (galerie foto)

08 Feb 2020 8570

Portrete de preoţi dobrogeni Preotul Nicolae Ciorbaru

30 Jan 2020 5677

Portrete de preoți dobrogeni Preotul Filimon Bolocan

18 Jan 2020 4408

Portrete de preoţi dobrogeni Preotul Caraivan Velicu

11 Jan 2020 15151

Portrete de preoţi dobrogeni Preotul Alexandru Doicescu (galerie foto)

04 Jan 2020 4168