Invatamant

Prof. univ. dr. Emil Păun - „Elevul nu trebuie învins, ci convins!“

La invitația Facultății de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității „Ovidius“, prof. univ. dr. Emil Păun a lansat, la Constanța, un foarte interesant volum, intitulat „Pedagogie - provocări și dileme privind școala și profesia didactică“ (Editura Polirom).
 
Mesajul principal al renumitului universitar, fost director general în Ministerul Educației imediat după Revoluție, s-a referit la evoluția școlii românești și problematica specifică acesteia în perioada actuală, în ce măsură globalizarea afectează școala românească, în ce măsură ne provoacă să adoptăm experiențe și practici străine și cum le adaptăm ca ele să producă rezultate în școala românească.
 
- Ce ne-au adus bun, domnule profesor, împrumuturile... externe?
 
- Am întâlnit o multitudine de situații în care am preluat experiențe străine, dar fără rezultat. Ba, dimpotrivă, uneori cu rezultate neașteptat de proaste. De asemenea, m-a preocupat raportul dintre egalitate, echitate și calitate în școala românească - în ce măsură statul susține, prin finanțarea pe care o realizează, posibilitatea de a avea școli cu niveluri calitative egale pe tot teritoriul țării. Pentru că, în opinia mea, se pierde un mare ansamblu de talente, în special pentru copiii din mediul rural, care nu pot să meargă mai departe și care, în general, sunt „înmormântați“ acolo, la ei acasă. Dar ei au, în principiu, foarte multe posibilități de evoluție.
 
- Și cum s-ar putea realiza practic această egalizare de șanse cu colegii din mediul urban?
 
- Eu am propus o finanțare diferențiată, astfel încât, pe lângă finanțarea generală de la buget a elevilor, pentru comunitățile locale foarte sărace, care nu pot să susțină școala prin mijloace locale, să se acorde un supliment de finanțare de la stat, astfel încât și în școlile acelea să existe nu numai dotări, ci și profesori buni, să existe posibilitatea ca elevii aceia să-și continue studiile.
 
E drept că, la ora actuală, discuțiile merg numai către creșterea salariilor profesorilor, dar nu este de-ajuns, pentru că nu rezolvăm chestiunea. Trebuie să profesionalizăm cariera didactică. Să facem în așa fel încât profesorul respectiv să nu se afle în zona funcționarului. Pentru că trebuie să recunoaștem că profesia didactică s-a cam funcționalizat. Profesorul vine, își face treaba, pleacă și nu îl interesează altceva.
 
În școală nu mai există raportul acesta apropiat al profesorului cu elevul, care nu este doar unul cognitiv, cât și - mai ales - educativ. Trebuie să se schimbe modul de raportare a profesorului la elev și invers.
 
Pe de altă parte însă, în opinia mea, evoluția în domeniul profesiei didactice merge într-o direcție proastă. De la ceea ce numeam pe vremuri vocație și misiune a profesiei didactice, s-a ajuns la carieră. Or, cariera omoară profesia și vocația. Oamenii au carieră profesorală, dar nu sunt profesori în sensul real al termenului, nu au vocație, nu simt misiunea aceasta de a lucra cu elevii. Am dezvoltat un capitol întreg despre așa-numita emoționalitate, competențele emoționale ale profesorului, nu numai cele de a ști cum să predai. Ci de a ști cum să te raportezi la clasă, la elev. Școala, după părerea mea, funcționează la ora actuală prost, într-o paradigmă a nevoilor de a răspunde nevoilor sociale.
 
- Mai pe românește, școala este total paralelă cu nevoile sociale...
 
- Eu nu am auzit în discuțiile în plan social despre modul în care școala răspunde nevoilor elevilor, nevoilor de dezvoltare personală. Li se cere școlilor, într-o perspectivă antreprenorială, să-i pregătească pentru viață, dar nu se întreabă nimeni despre nevoile elevilor. Și aici găsesc că este una dintre sursele derapajelor fundamentale, pentru că ei nu găsesc răspunsuri la problemele lor personale în școală, ci în afară.
 
Mai am un capitol privind evaluarea elevilor, și acolo atac câteva probleme. Una este obsesia aceasta a rezultatelor, a performanțelor, care aduce mai mult rău decât bine. Al doilea se referă la măsura în care școala recunoaște dreptul la greșeală al elevului. Pentru că eroarea este o sursă de dezvoltare intelectuală cu condiția să o recunosc, să o analizez și să văd demersul intelectual care a condus la eroare. Dar noi sancționăm eroarea...
 
- Se vorbește tot mai acut despre creșterea salariilor profesorilor în funcție de performanțe. Cum vi se pare?
 
- Există o confuzie în această privință, pentru că, până la urmă, ce măsurăm când vorbim de performanță? Măsurăm elemente de tip statistic, ierarhii și așa mai departe, modul în care elevii se înscriu într-o ierarhie a notelor sau ne raportăm și la măsura în care elevul crește ca personalitate. Eu fac o mare deosebire între gradul de instrucție al cuiva și gradul de educație. Poți să fii instruit, dar needucat. Pentru că educația înseamnă mai mult decât a ști. Școala a exmatriculat problematica educativă, pentru că mai ales profesorii de gimnaziu nu au nicio preocupare de genul acesta. Pe ei îi interesează domeniul lor, cum se lucrează, pun note, fac rapoarte și cam atât. Ei nu au timp să stea de vorbă dincolo de clasă, dincolo de problematica didactică cu elevul lor. Mai ales la pubertate, când elevii au probleme de cele mai diverse tipuri, au și ei eșecuri... bucurii... care îi determină să aibă comportamente neașteptate. Dar profesorul, indiferent de specialitate, trebuie să se ocupe și de dezvoltarea personală, nu numai cognitivă. Noi trebuie să formăm omul care este cetățeanul acestei țări.
 
Într-un capitol legat de investiția în educație și valoarea ei, am relevat faptul că, în ultima perioadă, cheltuielile cele mai mari în lume merg către o armată de oameni care trebuie să controleze comportamentele sociale și derapajele: poliție, justiție, pușcării... Conform demonstrației unui cercetător britanic, cu cât nivelul de cultură realizat prin școală va fi mai înalt, cu atât abaterile sociale vor fi mai mici, și atunci o parte din bugetul acela trebuie transferat spre educație. În școală trebuie să funcționăm după principiul că elevul nu trebuie învins, ci convins.
  
Despre prof. univ. dr. Emil Păun
 
Profesor universitar, doctor în pedagogie, şeful Catedrei de Pedagogie a Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Universitatea din Bucureşti, Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest din Timişoara, director al revistei de ştiinţele educaţiei „Repere”, membru al comitetului de lectură al revistei „Carrefours de l’éducation“ (Franţa).
 
Este autorul multor lucrări şi studii axate pe problematica didacticii, pedagogiei şi sociologiei educaţiei, dintre care menţionăm: Educaţia şi rolul ei în dezvoltarea social-economică (Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1974), Sociopedagogie şcolară (Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1982), Şcoala - abordare sociopedagogică (Polirom, Iaşi, 1999), Educaţia preşcolară în România (în colab.; Polirom, Iaşi, 2002), Pedagogie. Fundamentări teoretice şi demersuri aplicative (în colab.; Polirom, Iaşi, 2002) şi Apprendre et enseigner dans la société de communication (în colab.; Éditions du Conseil de l’Europe, 2005).

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Artista Banu Davun din Turcia expune la Constanța

24 Apr 2018 545

Expoziția itinerantă „Viața și opera lui James Joyce“ organizată la Constanța. Șeful adjunct al Misiunii Diplomatice Irlandeze invitat la eveniment

23 Apr 2018 270

Revista presei locale

19 Apr 2018 415

Meciuri de mini-fotbal între reprezentativele României şi Bulgariei, la Constanţa

18 Apr 2018 470

A doua ediție a „Black Sea and Balkans Security Forum” se va desfășura la Constanța. Ce teme sunt incluse pe agenda evenimentului

18 Apr 2018 505

A rămas fără cuvinte! Ce mesaj a primit un profesor universitar din Constanţa de la un elev care voia să-l mituiască

13 Apr 2018 2405

Oficial. Câte locuri vor fi scoase la concurs la Universitatea Ovidius Constanța și Universitatea Maritimă Constanța (document)

12 Apr 2018 994

Jurnal de Centenar cu universitarul Daniel Citirigă la TVR1 „Dobrogea sub ocupaţie“

12 Apr 2018 1112

Oficial de la Ministerul Educației. Câte locuri finanțate de la bugetul de stat sunt alocate pentru universitățile din Constanța (document)

11 Apr 2018 871

Constănțencele Sînziana Romanescu și Lelia Rus Pîrvan expun la Lisabona și susțin un workshop despre pictura românească pe sticlă

11 Apr 2018 1432

Jurnal de Centenar, cu universitarul Daniel Citirigă, la TVR1 „Dobrogea, împărțită și sub dublă ocupație”

07 Apr 2018 1141

In memoriam Academician Şerban Papacostea, Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius” din Constanța

06 Apr 2018 2395

Scriitorul și senatorul USR Dan Lungu vine miercuri la Constanța. Candidează la șefia scriitorilor

03 Apr 2018 263

Olimpiada Naţională de Arta Actorului, ediţia 2018. Astăzi susţinem trupa Colegiului de Artă

03 Apr 2018 975

La Constanţa se desfăşoară în premieră Olimpiada Națională de Arta Actorului​

01 Apr 2018 1657

Universitarul Daniel Citirigă, despre „Tragedia dobrogeană de acum 100 de ani“, la TVR1

30 Mar 2018 1072

Exclusiv! Profesor de la Universitatea „Ovidius“ Constanţa, condamnat definitiv

29 Mar 2018 1700

Conferința „Mândria de a fi român de o parte și alta a Prutului”, găzduită de Colegiul Comercial „Carol I” din Constanța (galerie foto)

28 Mar 2018 881

Simpozion la Muzeul de Istorie Constanţa „Centenarul României Mari. Cu sufletul şi gândul la Basarabia“

24 Mar 2018 777

„Metamorfozele“ lui Ovidius vor fi citite în 25 de țări, inclusiv la Constanța

22 Mar 2018 521

Hotărâre definitivă pentru Bogdan Moise, decanul Facultăţii de Teologie din Universitatea „Ovidius“ din Constanţa

17 Mar 2018 1144

Revista presei locale

14 Mar 2018 524

Mai multe cadre universitare au dat în judecată Universitatea „Ovidius“ şi Ministerul Educaţiei Naţionale!

14 Mar 2018 1860

Universitatea Ovidius și ISJ Constanța, mesaje de condoleanțe „Marin Petrișor va rămâne în inimile noastre ca un profesor pasionat, erudit, devotat profesiei de dascăl“

11 Mar 2018 999

Sicriul cu trupul profesorului Marin Petrișor, depus, azi, la catedrala Arhiepiscopală. Slujba de pomenire va fi oficiată de IPS Teodosie

11 Mar 2018 838

Un ultim omagiu pentru profesorul emerit dr. Marin Petrișor, duminică, la Constanța. Înmormântarea va avea loc luni, la Chiajna

11 Mar 2018 987

Lucrări RAJA la Constanţa. Locuitorii din zona Campus - Universitatea Ovidius nu vor avea apă la robinete

09 Mar 2018 287

Revista presei locale

20 Feb 2018 505

Mai mulţi studenţi de la „Ovidius“, achitaţi. Procurorii sunt foc şi pară! Unde a fost trimis dosarul

01 Feb 2018 979

Exclusiv! Un profesor de la Universitatea „Ovidius“ Constanţa a fost condamnat

26 Jan 2018 2382

Tragedia care a șocat România. Directorul Bibliotecii Universitare din Iași și soția s-au sinucis. Legătura cu Universitatea Ovidius Constanța

28 Dec 2017 2463

#citeșteDobrogea 86 de ani de la nașterea marelui fizician dobrogean Geavit Musa

23 Dec 2017 1897

Începe judecata lui Bogdan Moise, decanul Facultăţii de Teologie de la Universitatea „Ovidius“ Constanţa

21 Dec 2017 1035

Concert de colinde la Muzeul de Artă Constanţa „Noapte de vis, timp preasfânt“

20 Dec 2017 1399

#citeşteDobrogea Rectorul onorific al Universităţii „Ovidius“, Adrian Bavaru, opt decenii de viaţă

19 Dec 2017 1181

Petrică Miu şi Răducu Popescu, „vecini“ de prezidiu. Ce subiecte au avut în discuţie (galerie foto)

16 Dec 2017 1573

Concert de Crăciun la Bazilica "Sfântul Anton de Padova” din Constanța

13 Dec 2017 1657

Conferinţa "Homer, Troia și arheologia legendelor", susţinută la Universitatea "Ovidius" de arheologul Cătălin Pavel

12 Dec 2017 508

Şedinţă secretă pentru un caz de dare de mită la Universitatea „Ovidius“ din Constanţa

11 Dec 2017 597

Seminar. Serviciul Anticorupţie „vine” la Universitatea Ovidius din Constanţa

08 Dec 2017 866

„Campionii României în şcoală, liceu şi universitate“ Elevii Şcolii „Aurel Vlaicu“ din Constanţa au avut ieri oaspeţi de seamă (galerie foto)

08 Dec 2017 849

Constanța. Proiectul „Be a Santa 2.0” la a doua ediție. Unde pot fi lăsate cadourile pentru sacul lui Moș Crăciun

05 Dec 2017 808

Constănțenii sunt așteptați la Muzeului de Artă. Concert de Iarnă organizat de Universitatea ”Ovidius”

04 Dec 2017 1980

Interviu cu prof. univ. dr. Stoica Lascu Profesori de la „Ovidius” şi „Andrei Şaguna“, la Chişinău, la Conferinţa Ştiinţifică Internaţională „Centenar Sfatul Ţării“

27 Nov 2017 4092

Un profesor de la Universitatea Ovidius a refuzat să primească mită de la un student. Ce au decis judecătorii

21 Nov 2017 4373

Fostul rector al Universităţii „Ovidius“ Dănuţ Epure îşi face ziar. Cu mici nuanţe de tabloid. Pe cine are administrator

16 Nov 2017 3367

Sportiv din Constanţa, student la Universitatea din Maastricht Ce rezultat! Horia Paul Şchiopu, campion mondial absolut la Men's Physique! (galerie foto)

14 Nov 2017 10281

Două posturi vacante scoase la concurs la Universitatea Ovidius Constanţa. Cine poate participa

10 Nov 2017 2348

Ziua Urbanismului a fost sărbătorită în premieră şi la Constanța. Ce evenimente au avut loc cu această ocazie

09 Nov 2017 481

Filme irlandeze premiate, proiectate la Constanța!

08 Nov 2017 509