,,Răscumpărați vremea"

  • Biblia ne spune că universul, timpul și spațiul au un început și Sfinții Părinți vorbesc așijderea:,,La început a făcut Dumnezeu cerul şi pământul."(Facerea I,1). 

SfântaTreime după ce l-a zidit pe om, îl rânduiește în Rai și era nemuritor, iar ziua avea o altfel de durată. Zilele Creației sunt perioade îndelungate și

Biserica are doar o părere teologică, numită teologumenă și nu o socotește dogmă: ,,Mai înainte de ce s-au făcut munţii şi s-a zidit pământul şi lumea, din veac şi până în veac eşti Tu. Că o mie de ani înaintea ochilor Tăi sunt ca ziua de ieri, care a trecut şi ca straja nopţii"( Psalmul 89:2,4 - II Petru 3, 8).

După Izgonirea lui Adam din Rai când Soarele și Luna erau pe Cer, în Scriptura Sfântă se folosește expresia ,,timpului", pe care omul deja îl împarte și îl numește: ,,Anii noştri s-au socotit “ (Psalm 89, 10) ,,întru lungime de zile"(Psalmul 22, 8),, anii vieţii tale" (Facerea 47, 9).

Cu mult înaintea științei Dumnezeu numea Lumina zi și întunericul noapte:,,Pentru orice lucru este o clipă prielnică şi vreme pentru orice îndeletnicire de sub cer (Eclesiastul III,1 și Iov 38,4-7).

Să nu rămâneți surprinși de această zicere inspirată a Sf. Ioan Damaschin:,,inainte de intemeierea lumii, cand nu era soare care sa desparta ziua de noapte, nu era un veac care sa se poata masura".
Iar descoperirile confirmă, pentru că în sistemul nostru solar zilele sunt diferete de ale noastre, iar pe  planeta Venus numărul orelor sunt deosebite, ca cele de pe Saturn. În scrierea Xexaimeron - Sf. Vasile cel Mare argumentează, că timpul este subordonat Veșniciei și pentru noi creștini este valoros și sfințit, fiindcă,,la plinirea vremii"Fiul lui Dumnezeu se Întrupează. Străbate veacurile și timpul devine istoria unui eveniment unic între cer și pământ, Nașterea Mântuitorului: ,,Ca pe cei de sub Lege să-i răscumpere, ca să dobândim înfierea. Şi pentru că sunteţi fii, a trimis Dumnezeu pe Duhul Fiului Său în inimile noastre, care strigă: Avva, Părinte! (Galateni IV,5-6).

Cronos zeul timpului din mitologie a lăsat doar impresia, că este blând și antichitatea a rostit ,,Πάντα ῥεῖ - panta rhei" (Totul curge și nimic nu rămâne neschimbat). Știința a dat o definiție timpului, considerând că este un concept al fizicii, filozofiei și l-a explicat, măsurat, încadrat în standarde terestre, astronomice, tipuri și sensuri. Universal, enigmatic...orice clipă este o pulbere a veșnicie:,, timpul este unul dintre cele mai necunoscute lucruri dintre toate lucrurile pe care nu le știm”(Aristotel).

Privind la Cer ne dăm seama de temporalitate și suntem uimiți de nesfârșit, eternitate...ne-a dăruit timp ca să ne mântuim: „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu...”(Luca 2, 14). Lumea modernă este grăbită și pe zi ce trece tot mai nerecunăscătoare, cheltuind  timpul fără rost. Contează prezentul, dar trebuie să înveți din lecția trecutului, pentru ca viitorul să-ți aparțină! Odinioară eram,, jos" și am fost Răscumpărați! Dacă este ireversibil și efectele biologice își pun amprenta, tu ce faci cu timpul tău? Să cumperi înapoi tot ceea ce ai pierdut și  îți va fi de folos!,,Învaţă-ne să socotim bine zilele noastre, ca să ne îndreptăm inimile spre înţelepciune"( Psalmul 89,14).

De aceea contează enorm cuvântul AZI, pentru că uneori mâine poate fi târziu:,,Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia..!( Luca XIX,9). Este firesc ca la cumpăna dintre ani timpul prins în clepsidra vremii, să recapete valoare, deoarece momentul este încărcat de speranță, dorință, binecuvântare și urare... Oamenii petrec și se bucură, pentru că au ajuns, își fac planuri, iar creștinul nădăjduiește: „iată, acum, vremea potrivită, iată, acum, ziua mântuirii“ (II Corinteni 6, 2).

Un ,,trecător" credincios care-și face rugăciunea la schimbul dintre ani, așteptând slujba „Te Deum Laudamus…” („Pe Tine, Dumnezeule, Te lăudăm…”), a înțeles sacralitatea timpului. Își pregătește drumul Anului Nou, și deja are priorități importante:atitudine, ca să înveșnicească timpul și să vadă ,,orizontul". Contează cum începi și dacă ai înțeles mesajul... Să facem făgăduințe lui Dumnezeu și să le împlinim, iar din ,,agenda zilei" să nu lipsească Pocăința, Sf. Liturghie, milostenia....La hotarul dintre Ani nu uitați rugăciunea, iertarea, recunoștința, Bucuria, gânduri de Bine și dragostea care nu cade niciodată! Revelion -„réveiller” - a se trezi": ,,Deşteaptă-te cel ce dormi... şi te va lumina Hristos" (Efeseni V,14). Să nu alergi într-una, ci ,,Grăbește-te încet", pentru că ne istovim și totul are măsură.


,,Eu te voi întreba şi tu Îmi vei da lămuriri! Unde erai tu, când am întemeiat pământul? Spune-Mi, dacă ştii să spui. Ştii tu cine a hotărât măsurile pământului Cine a închis marea cu porţi, când ea ieşea năvalnică, din sânul firii. Ai poruncit tu dimineţii, vreodată în viaţa ta, şi i-ai arătat aurorei care este locul ei, Cunoşti tu legile cerului şi poţi tu să faci să fie pe pământ ceea ce este scris în ele? Eşti tu în stare să azvârli fulgerele şi ele să plece şi să-ţi spună: Iată-ne? Cel ce s-a apucat la ceartă cu Cel Atotputernic se va da oare bătut? Cel ce judecă pe Dumnezeu va răspunde ceva?
Atunci împodobeşte-te cu măreţie şi cu semeţie, îmbracă-te cu strălucire şi cu cinste! Şi atunci Eu Însumi te voi preamări, pentru toate câte ai izbândit cu dreapta ta.

Şi Iov a răspuns Domnului zicând: Ştiu că poţi să faci orice şi că nu este nici un gând care să nu ajungă pentru Tine faptă" (versete din Cartea Iov 39-42).
Întru Mulţi şi Binecuvântaţi Ani!

 
Foto: Basilica.ro
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.