Invitati

Români și musulmani în Dobrogea

Nu este deloc o figură de stil atunci când vorbim despre Dobrogea ca despre o „Dacie în miniatură”. Aici s-au stabilit, după 1878, români din toate teritoriile românești, dar, în primul rând, din zona Sibiului, Brașovului, din Basarabia, din Argeș etc. Aceștia au adus cu ei nu doar prezența colonizatoare, ci și sufletul românesc, naționalismul, ortodoxia și învățământul în limba română. Nu că nu ar fi existat biserici ortodoxe și școli românești, dar elementul românesc în timpul stăpânirii otomane era destul de puțin numeros, comparativ cu cel musulman. Coloniștii au fost aduși aici nu doar pentru a „umple locul”, ci și pentru a întări specificul românesc și a deștepta naționalismul în sufletul unei populații destul de… orientalizate.
 
Și nu este o figură de stil nici atunci când vorbim despre un „model interetnic” în Dobrogea noastră, deși sintagma pare a deveni un loc comun. Nu poate fi contestat faptul că satele dobrogene de dinainte de 1878 au fost întemeiate de turci și tătari, care, până la revenirea Dobrogei la Țară, erau net majoritari. Și nici nu putem contesta toleranța în multe domenii a Imperiului Otoman, care le-a permis creștinilor români să-și ridice biserici - e drept, după anumite reguli - și să-și întemeieze școli. Această politică este continuată și de statul român, atunci când a revenit, ca stăpân, în teritoriul dintre Dunăre și Mare. Principele Carol a cerut administrației și armatei române să trateze majoritatea - românească - și minoritățile etnice după aceeași măsură. Și a fost ascultat. În foarte multe cazuri, primari musulmani au rămas în funcție mult după 1878. Statul român ridică moscheea din Constanța, care, simbolic și ca mulțumire, poartă numele „Carol I”.
 
Între 1982-1984, profesorul Gheorghe Dumitrașcu a inițiat un chestionar, prin intermediul studenților și elevilor săi de la Institut de Învățământ Superior Constanța, Liceul „Mircea cel Bătrân” și Liceul Pedagogic din același oraș. S-a intitulat Unele probleme ale istoriei așezărilor din Dobrogea, în lumina informațiilor oferite de locuitorii lor. Prin acesta, încerca să obțină informații orale despre satele dobrogene, despre populația acestora și despre relațiile majorității cu minorităților etnice - mai ales cu musulmanii. Chestionarul a adus mai mult de 100 de răspunsuri din 83 de localități dobrogene. Nu le-am cuprins pe toate în acest articol, ci ne-am oprit, aleatoriu, la doar 50.
 
Amintim doar câteva dintre localitățile asupra cărora ne-am oprit: din Constanța: Săcele (Petlia sau Perecliea), General Scărișoreanu (Inghez), Viișoara (Caciamacul Mare), Chirnogeni (Ghiuvenlia), Ciocârlia (Biul-Biul), Oltina, Seimenii Mari, Albești (Akbaș, Sarighiul), Ovidiu (Siliște); din Tulcea: Cogealac (Domnești), Războieni (Ali-Facâ).
 
Cei intervievați sunt de etnie română și musulmană - turci și tătari -, au vârste cuprinse între 50 și 90 de ani. Majoritatea sunt pensionari din agricultură, zootehnie, apicultură, dar și foști și actuali profesori, învățători, merceologi, un pândar de câmp etc. Informațiile, pe care unii le transmit, scrise de mâna lor, sunt cunoscute de la bunici, străbunici, de la „bătrâni”, așa cum îi numesc majoritatea celor chestionați. Informatorii simt nevoia să specifice faptul că s-au transmis din generație în generație. În general, majoritatea dintre informatori specifică zonele de origine ale celor veniți.
 
Prima categorie o reprezintă izvoarele neutre. Adică, informatorii știu când au venit turcii și tătarii sau că i-au găsit acolo, ca întemeietori ai satului . În cazuri rare - 7 la număr, adică 18,4 dintre răspunsuri -, se fac și observații, cam depreciative, referitoare la așezările lor și la lipsa apetitului pentru muncă. De exemplu, de la Dropia (Derichioi) aflăm că turcii au astupat, cu lână, izvoarele, pentru a-i îndepărta pe cei care doreau să se stabilească în localitatea lor. Informatorii constată că: „au întemeiat”„au fost”„au plecat”„au mai rămas”. Și atât! Acest lucru este valabil și pentru Siminoc, Medgidia, Topolog de Tulcea etc.
 
O a doua categorie o reprezintă acele răspunsuri care „servesc” legende. În general, acestea amintesc de fii de hani care se îneacă în derele, de haiduci, bandiți, lupte între bande - dar nu etnice -. Reținem, în mod deosebit, legenda povestită de Achim Tuleș, din Cogealac, despre Kara Ilan, banditul cu care luptă cei 9 frați mocani, Mocanu. Informatorul, de 84 de ani în 1982, știa legenda de la bunicul său. Deosebit de interesantă este legenda, în variantă musulmană, a Insulei Ovidiu, prezentată de o tătăroaică din Ovidiu, care o auzise de la bunicul ei.
 
Conflictele sau neînțelegerile dintre români și musulmani nu sunt statice. În general, se înregistrează în momentul venirii unei populații pe un teritoriu deja locuit, între populații de credințe diferite, care vor ajunge să conviețuiască nu doar pașnic, ci chiar în relații de bună vecinătate. Nu putem vorbi despre conflicte în adevăratul sens al cuvântului. Cele care apar privesc, mai ales, perioada de război. Despre neînțelegeri care au durat ceva timp avem știri de la Docuzol (Cuza Vodă). În cazul de față, este vorba despre o agresiune față de biserica românească. În localitatea General Scărișoreanu, conflictul a fost durabil.
 
La Telița, a existat problema fântânilor disputate atât de români, cât și de musulmani. Românii au „spurcat cu domus unele fântâni pentru a-i îndepărta pe turci”, s-au înregistrat și sechestrări de vite, ajungându-se chiar și la o ciocnire cu victime.
 
În cazul localităților Săcele și Viișoara, au existat neînțelegeri, care s-au sfârșit însă repede, intrându-se în normalitate.
 
Aceste cazuri sunt însă excepții. Pentru că, dincolo de acestea, a existat o stare de normalitate și chiar de întrajutorare. Pentru aceste ultime situații, formulele sunt stereotipe: „După 1940, în satul Căscioarele (fost Mamutlia - n.n.), au existat câțiva băștinași turci și tătari. Aceștia au trăit și muncit alături de români”. Sau, și mai stereotip: „relații de bună înțelegere”. Pentru Sălcioare, Nistorești, Războieni: „Se poate spune că ambele comunități (musulmană și română - n.n.) trăiau în bună înțelegere”. Din Mangalia: „Sigur, se mai bat ceva turci între ei. Ca și românii.” Comuna 23 August: „Raporturile dintre populația românească și populația turcă și tătară a fost de prietenie, întrajutorare și bună înțelegere”. La Nistorești: „Copiii români și copiii turci mergeau la aceeași școală, existând înțelegere de ambele părți. Și la muncă exista întrajutorare între români și turci. Uneori, erau căsătorii între aceste două comunități”. Târgușor (Pazarlia): „Între turcii și românii care erau în comună nu erau certuri sau jafuri, se înțelegeau între ei… Între populația turcă și cea românească existau legături de prietenie”. Despre situația din Ciocârlia: „În ceea ce privește raporturile dintre musulmani și români, acestea erau destul de apreciabile. Turcii erau pașnici, trăiau din te miri ce, deoarece nu se ocupau cu munca… Astfel, turcii erau foarte cinstiți, dar cam leneși”. Observăm, deci, și „imaginea celuilalt”, adică, imaginea turcului în viziunea românilor.
 
Așadar, socotim cele 8 localități - aproximativ 21% - în care relațiile au fost și sunt bune și foarte bune.
 
La Oltina n-au fost turci, dar raporturile cu locuitorii din Kara Orman - Răzoare - erau foarte bune: „Turcii lucrau pământul, care era al românilor, cu aceștia. Existau strânse legături de prietenie între români și turci. Erau, ca să zic așa, prieteni de familie…Cât am stat în Oltina nu am zis plapumă, ci «iorgan». Când am venit la Constanța, am mers la piață să cumpăr «caun», nu pepene galben. Foloseam, fără să știu, aceste cuvinte turcești.”
 
Din Cumpăna (Hasiduluc): „Relațiile dintre turci, tătari și români erau de prietenie și bună înțelegere. Ne ajutam cu mai multe de e aveam nevoie”.
 
Bunica informatorului din Seimenii Mici - atunci, de 67 de ani - avea chiar o vorbă atunci când era întrebată de vremurile dinainte de 1887: „Binele s-a dus cu turcul”.
 
La Cotu-Văii, informatorul turc spune că de când au venit românii în satul lor s-au înțeles foarte bine. Au muncit împreună, au învățat împreună. Informatorul a învățat 5 clase. Dimineața, învăța româna și, după-amiaza, turca, avându-l ca învățător pe hogea din sat. Ca și în trecut, raporturile cu populația română sunt foarte bune.
 
Din Albești (Akbașî): „În timpul celui de-al doilea război mondial, mulți tătari și-au jertfit viața pentru patrie, din unele case participând doi sau chiar trei fii, care au murit pe front, cum ar fi frații Osman, Parik, Zia, Calila, Ibram”.
 
Referindu-ne la relațiile dintre musulmani și români în Dobrogea, la cea mai simplă socoteală, reiese că situațiile de neînțelegeri, uneori, chiar de conflicte, ar fi de 18,4%, în timp ce relațiile definite de informatori ca fiind foarte bune și bune, reprezintă 56% din cazuri.
 
Noi, dobrogenii, nu privim relațiile dintre turci, tătari și români ca un „model interetnic”, ci ca ceva normal. Un normal care constituie un exemplu nu doar pentru alte teritorii ale României, ci pentru lumea întreagă. Viața dobrogenilor de atât de multe și diferite naționalități continuă la fel, în înțelegere și respect. Adică în normalitate.
 
Sursă foto: Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Despre Lavinia Dumitraşcu  

Lavinia Dacia Dumitraşcu s-a născut la Constanţa pe data de 9.12.1966. A fost atrasă, în clasele generale, de gimnastică, a scris poezie, a frecventat cenaclurile constănţene, a publicat în reviste literare şi a luat premii. A ales însă istoria pentru că era fascinată de modul în care scotocea tatăl său, regretatul Gheorghe Dumitraşcu, prin arhive şi biblioteci pentru a „dezgropa“ ceea ce era îngropat şi uitat. A activat ca lector asociat la Universitatea „Ovidius“ Constanţa - Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice, iar anterior, ca preparator/lector univ. în cadrul Universităţii „Andrei Şaguna“ din Constanţa. Din 2005 şi până în prezent este muzeograf 1 A în cadrul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.
 
Citeşte şi: 
 
Colaborare ZIUA de Constanţa Istoricul Lavinia Dumitraşcu vă invită să descoperiţi Dobrogea după momentul Unirii cu Ţara (document)
 
Interviu online Lavinia Dumitraşcu a rememorat revolta pe care a simţit-o când lui Gheorghe Dumitraşcu i-a fost refuzat de penelişti titlul de cetăţean de onoare al Constanţei

Probleme privind trasarea frontierei cu Bulgaria şi administraţia din Dobrogea în raportul colonelului Ştefan Fălcoianu, şef al Statului Major (19 octombrie 1878)

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dublă catapultare din MIG-23 (galerie foto)

21 Apr 2018 388

Garda de Coastă. Autoturisme, depistate în trafic cu sute de kilograme de peşte. Ce sancţiuni au aplicat poliţiştii

20 Apr 2018 339

A murit cascadorul Adrian Pavlovschi, dublura lui Florin Piersic în Mărgelatu'

19 Apr 2018 497

Au început înscrierile pentru Programul Oficial de Internship al Guvernului României - ediţia 2018

19 Apr 2018 337

Percheziții la suspecți de furturi din bancomate din Elveția. Ce au stabilit polițiștii. Cum acționau suspecții

19 Apr 2018 369

#citeşteDobrogea 164 de ani de la naşterea părintelui ingineriei româneşti, Anghel Saligny. Află marele său regret legat de Podul de la Cernavodă!

19 Apr 2018 1245

Peste 40 de români, evacuaţi dintr-un imobil din Berlin

18 Apr 2018 513

Agenţia Europeană a MediuluiBucureştiul, una dintre cele mai poluate capitale din Europa. Câte decese sunt înregistrate anual din cauza aerului poluat

17 Apr 2018 185

Simona Halep, iritată de o întrebare legată de ea şi doi actori „Se inventează foarte mult”

17 Apr 2018 978

Supergală la Constanţa. One Star Security, organizator Marius Gheorghe - „Oss Fighters promovează tinerele talente, alături de luptători de calibru“ (galerie foto)

17 Apr 2018 1589

Irlanda. Român, ucis în bătaie într-un parc din Dublin

16 Apr 2018 873

Zeci de percheziții Grupări de criminalitate organizată, destructurate

15 Apr 2018 854

Poliția Română și Garda Civilă din Spania, operațiune comună pentru prevenirea infracțiunilor de trafic de persoane și exploatarea forței de muncă

14 Apr 2018 326

Cetățean egiptean căutat de polițiștii din Franța pentru complicitate la omor, prins de agenții români

13 Apr 2018 290

Tragic! Autocar care făcea curse spre Marea Neagră, răsturnat pe autostradă. 10 morți și peste 20 de răniți

13 Apr 2018 1389

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, în vizită în baza militară din Kandahar. Ce le-a transmis militarilor români

13 Apr 2018 1867

Primii submarinişti români în Germania Bibi Costăchescu se impune (galerie foto)

13 Apr 2018 1543

Scandalul Cambridge Analytica. Peste 110.000 de români, afectați de furtul de date. Cum afli dacă te numeri printre cei vizați

10 Apr 2018 634

Urmărire ca în filme pentru prinderea unor români suspectați că au jefuit un magazin de bricolaje în Austria. A fost folosit și un elicopter

10 Apr 2018 364

Polițiștii români în alertă! Persoane, autovehicule și documente, depistate, în țară, în ultima săptămână, prin Sistemul Informatic Schengen

09 Apr 2018 376

Coadă kilometrică de mașini la Vama Veche. Românii care au petrecut Paștele în Bulgaria se întorc acasă

09 Apr 2018 1038

Zeci de români au rămas blocați, în prima zi de Paște, pe aeroportul Ciampino din Roma

09 Apr 2018 864

Jurnal de Centenar, cu universitarul Daniel Citirigă, la TVR1 „Dobrogea, împărțită și sub dublă ocupație”

07 Apr 2018 1124

Sfaturi utile de la Protecţia Consumatorului. Cum să alegem cele mai sigure produse pentru masa de Paște

06 Apr 2018 736

Marea aventură începe Doi constănţeni, Gabriel Bălan și Costel Racu, vor participa la Raliul din Sanremo

06 Apr 2018 1129

Opt mii de sancţiuni contravenţionale, aplicate, ieri, de poliţiştii români. Iată valoarea amenzilor

06 Apr 2018 417

Misiune îndeplinită. Militarii români au participat la exercițiul multinațional „Steaua de Mare“ (galerie foto)

05 Apr 2018 592

Germania. Români condamnaţi la închisoare după ce au ucis o capră de la grădina zoologică ca s-o mănânce

05 Apr 2018 930

Atenționare de călătorie în Franța. Este grevă în transportul feroviar și aerian

03 Apr 2018 391

In memoriam. Căzut la datorie. Maiorul (pm) Tiberius-Marcel Petre

03 Apr 2018 1641

Percheziţii în Constanţa, la persoane bănuite de contrabandă cu produse din tutun. Ce au descoperit poliţiştii (galerie foto)

02 Apr 2018 1224

evz.roAnunţ de ultimă oră de la ANAF. Datele-limită până la care pot fi efectuate plăţile

02 Apr 2018 1116

Fostul președinte, Traian Băsescu, în lacrimi la TV. Ce l-a emoționat pe fostul șef de stat

01 Apr 2018 1757

Oficial de la Ministerul Afacerilor Externe despre accidentul de pe aeroportul internațional Ferenc Liszt din Budapesta. Opt români au fost răniți

01 Apr 2018 752

Accident pe aeroportul Liszt Ferenc din Budapesta. Opt cetățeni români au fost răniți

01 Apr 2018 456

Opt instantanee de la Eforie Nord, din anul 1965. Palmierii sunt și ei... prezenți

01 Apr 2018 263

Ce au ridicat oamenii legii Poliţia Română şi DIICOT, percheziţii pentru destructurarea unor grupări de criminalitate organizată

01 Apr 2018 441

Constanţa. Sute de catolici sărbătoresc astăzi Învierea Domnului. Mesajul preşedintelui României, Klaus Iohannis

01 Apr 2018 626

IGPR. Sute de persoane date în urmărire, depistate de poliţiştii români şi partenerii din statele Schengen

31 Mar 2018 405

Atenție șoferi. Pe teritoriul Ungariei va fi restricţionată, temporar, circulaţia autovehiculelor de transport marfă

29 Mar 2018 368

Percheziții la suspecți de furturi de componente din autoturisme de lux din Franța. Prejudiciul depășește un milion de euro

29 Mar 2018 332

DNA, prima reacţie oficială după achitarea lui Sorin Blejnar, fostul şef al banilor din România

29 Mar 2018 1162

Atenționare de călătorie în Portugalia. Este anunțată grevă generală a personalului de bord al companiei aeriene Ryanair

28 Mar 2018 299

Atenționare de călătorie în Portugalia. Grevă generală la Serviciul pentru Străini și Frontieră

27 Mar 2018 437

Imagini de la eveniment UPDATE. Soldați români, prezenți cu un obuzier la startul Maratonului Nisipului, de la Mamaia. A concurat şi Mariana Nenu, de la Exatlon (galerie foto+video)

25 Mar 2018 1185

Cutremur în Afganistan. Unde a fost epicentrul față de zona în care se află militarii români. Ce magnitudine a avut

25 Mar 2018 1653

Controale ale polițiștilor în bănci și case de schimb valutar. Sute de sancțiuni au fost aplicate

24 Mar 2018 446

Captură impresionantă la frontieră. Peste 6 kg de heroină descoperite la Punctul de Trecere a Frontierei Calafat

24 Mar 2018 425

Andreea Cătălina Mocanu, de la CSC Mihail Kogălniceanu, în lotul României pentru Mondialele de Taekwondo

24 Mar 2018 466

Avertizare de călătorie în Bulgaria. Este regim special de lucru la frontiere în perioada 8 – 10 aprilie 2018

23 Mar 2018 424