Scurt istoric al Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil“ din Constanța (galerie foto)

Inițiativa construirii uneia din cele mai cunoscute biserici din orașul Constanța, Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” („Sfinții Îngeri” sau „Capela militară” de lângă Spital), a fost luată în 1932 de conducerea Garnizoanei Militare de la acea vreme din Constanța. Inițiativa mai-marilor din armată a fost primită cu entuziasm atât de Episcopia Armatei, Episcopia Constanței, cât și de autoritățile locale.

 
Astfel, pe 28 iulie 1932, sub președinția Preasfințitului Gherontie Nicolau, Episcopul Constanței, s-a constituit un comitet care urma să se ocupe de construirea actualei Biserici „Sfinții Îngeri” din Constanța. Printre membrii comitetului se mai numărau generalul Nicolae Macici, maiorul Ion Ionescu, dar și preotul militar Alexandru Soroceanu, confesorul Garnizoanei.
 
Dintre activitățile pe care urma să le întreprindă comitetul de construcție pot fi amintite: strângerea de donații, vânzarea de cărămizi și organizarea unor festivaluri, toate cu scopul de a strânge fondurile necesare pentru începerea și finalizarea lucrărilor.
 
Pe 7 noiembrie 1932, după obținerea aprobării pentru construcția bisericii de la Ministerul Apărării Naționale, a început împrejmuirea locului în curtea Regimentului 13 Artilerie. Dar construcția efectivă avea să înceapă șase ani mai târziu, după strângerea fondurilor, când, pe 3 iulie 1938, a fost pusă piatra de temelie. Cu această ocazie, odată cu piatra de temelie a fost așezat și un hrisov pe care sunt scrise până astăzi următoarele cuvinte:
 
„Cu vrerea lui Dumnezeu celui în Treime lăudat, ziditu-s-a din temelie această biserică cu hramul «Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil», pentru întărirea credinței în Dumnezeu și iubirea de țară și rege a ostașilor din Garnizoana Constanța.
Ridicatu-s-a acest sfânt locaș din daniile și osârdia binecredincioșilor creștini cu ajutorul Dregătoriilor din localitate și din Capitala Țării, în zilele Preaînălțatului nostru Rege Carol al II-lea;
Prim sfetnic al Tronului fiind P.F. Dr. Patriarh Miron Cristea;
Ministru al Apărării naționale fiind Generalul de Divizie Gheorghe Argeșanu;
Comandant al Corpului II Armată Generalul de Divizie adj. Iosif Iacobici;
Comandant al Garnizoanei Constanța și al Diviziei IX Generalul Nicolae Macici;
Episcop al Armatei P.S. Dr. Partenie Ciopron;

Prefect al Județului, Col. Ion Spirea;
Primar al Orașului, Magistrat C. Florescu;
Acest hrisov s-a așezat la temelia bisericii ostășești «Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil», în ziua de Duminică 3 Iulie anul de la Hristos 1938, după ce s-a iscălit de cei de față”.

 
În istoricul bisericii din anul 1967, păstrat în Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului, este menționat că planurile de construcție au fost întocmite chiar de arhitectul-șef al Patriarhiei Române, D. Ionescu Berechet. Potrivit aceluiași istoric, semnat de preotul paroh Mihai Verban, arhitectura „este în stilul bisericilor bizantine, cu o singură turlă impunătoare și cu adaptarea fațadei la stilul național cu coloane din piatră”.
 
Lucrările s-au desfășurat într-un ritm alert, în doar 18 luni, sub coordonarea inginerilor Mihail Cioc și Constantin Ivanovici, printre muncitori numărându-se atât meșteri militari, cât și civili, dar și elevi de la Liceul Industrial din Constanța.
 
Deși a fost terminată spre sfârșitul anului 1939, biserica a fost sfințită pe 20 octombrie 1940, de doi ierarhi, Gherontie Nicolau al Constanței și Partenie Ciopron, episcopul armatei, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, printre care și preotul maior Ilie Deleanu, confesorul de atunci al Garnizoanei Militare Constanța.
 
„Capela Militară” a slujit nevoilor spirituale ale soldaților  doar opt ani, până în 1948, dar și-a păstrat până azi numele inițial printre locuitorii orașului. Pe 1 septembrie 1948, autoritățile comuniste au luat decizia desființării clerului de armată, astfel că lăcașul de cult a devenit biserică parohială cu hramul „Sfinții Îngeri”. Tot de la această dată, până în 1950, a funcționat drept catedrală episcopală, deoarece catedrala orașului încă nu fusese restaurată, în urma bombardamentului aerian sovietic din 3 august 1941, din al Doilea Război Mondial.
 
În anul 1949, Episcopul Chesarie Păunescu al Constanței l-a numit paroh al bisericii pe preotul Mihai Verba, cel care avea să ridice prestigiul lăcașului de cult în tot orașul.
 
Pe lângă bogata activitate pastoral-misionară pe care a desfășurat-o, preotul Mihai Verban a susținut și o activitate amplă administrativă. Dar una din marile realizări a fost pictarea bisericii între anii 1959 și 1961. Pictura, care nu se mai păstrează astăzi, a fost realizată „în frescă, în stil bizantin, cu un colorit deschis, viu și perfect armonizat a fost realizată de talentatul pictor Costin Ioanid din București”, după cum menționează preotul Mihai Verban. Acesta continuă, în istoricul pe care l-a redactat, descrierea primei picturi a bisericii: „Desfășurarea scenelor, motivele decorative, cât și îmbinarea și armioizarea culorilor îi dau nota unei picturi de valoare, mult apreciată de specialiști și admirată de vizitatori”.
 
Dar, potrivit actualului paroh al bisericii, preotul Nicușor Morlova, greutățile întâmpinate de artist în procurarea unor materiale de bună calitate s-au reflectat în rezistența în timp a lucrării. Deși a fost restaurată două ori, în cele din urmă, pictura s-a degradat iremediabil. Astfel că, după consultarea mai multor specialiști, părintele paroh și Consiliul Parohial au luat hotărârea repictării integrale a lăcașului de cult.
Lucrările de repictare au fost efectuate de pictorul Adrian Botea, între 2005 și 2011, motiv pentru care, la finalizarea picturii, aceasta a fost sfințită de Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, pe 8 noiembrie 2011, de ziua hramului.
 
Astăzi, în Parohia „Sfinții Îngeri” din Constanța sunt desfășurate diverse activități pastoral-filantropice. Preotul paroh Nicușor Morlova, prezintă într-un istoric al parohiei câteva dintre aceste activități:
„Pe lângă programul liturgic pastoral și misionar, în prezent, încercăm atragerea tinerilor în activități filantropice, menite să consolideze sentimentele de comuniune frățească, de apartenență la o familie creștină lărgită, de solidaritate și credință lucrătoare prin iubire. În acest sens, organizăm echipe de voluntari pentru identificarea familiilor cu probleme sociale: pericol de abandon școlar, violență în familie, lipsuri materiale, bătrâni singuri și neajutorați, bolnavi cronici etc. Ulterior încercăm să identificăm resurse și metode de rezolvare potrivite fiecărei situații în parte”.
 
Preoții slujitori de azi ai parohiei sunt: preotul paroh Nicușor Morlova, preotul Enache Drăguș, preotul Cornel Ciocan, preotul Eugen Tănăsescu, preotul Grigore Mihai și preotul Nicolae Cristescu.
     
Bibliografie
 
  • Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului, Dosar 122 Bis, nr. 1, Parohia „Sfinții Îngeri”, 1939-1944
  • Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului, Registru Inventar Parohia „Sfinții Îngeri”, 1967
  • Arhiepiscopia Tomisului la început de secol XXI, Protoieria Constanța I, Editura Arhiepiscopiei Tomisului, Constanța, 2016
 
Sursă foto: Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului (foto interior și exterior Vali Vădănoiu)
 
Despre Ionuţ Druche 

Ionuţ Druche s-a născut pe 16.12.1982 în Constanţa. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din Constanţa, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. Din anul 2007 lucrează în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, iar în prezent ocupă postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului. Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.


Citeşte şi:

Colaborare ZIUA de Constanţa Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, despre istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea

Interviu online cu Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“ „Ca un detectiv, am căutat zeci de familii ale vechilor preoţi dobrogeni“
 
Povestea unui tânăr creștin dobrogean ajuns vizir la Constantinopol
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Alex

11 Jan, 2020 22:40

Care este programul de lucru

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogeaExamenele elevilor Seminarului musulman din Medgidia în anul 1937

12 Apr 2023 3468

#citeșteDobrogea Comunitatea britanică din Kustendjie și preoții anglicani itineranți (1859-1865)

24 Mar 2022 3071

#citeșteDobrogea Autoritățile religioase ale Constanței la începutul veacului trecut

05 Jan 2022 2451

#DobrogeaDigitală Preoții și graiul neamului

27 Apr 2021 2780

#citeșteDobrogea Preotul Nicolae Paveliu, 147 de ani de la naștere. A lăsat Constanței două monumente istorice

25 Mar 2021 3033

#DobrogeaDigitală – „Tomis. Revista eparhială de Constanța” „Se duc bătrânii”. Preotul Anton din Vulturu

06 Oct 2020 4486

Portrete de preoți dobrogeni Preotul Leonida Chiriță (galerie foto)

07 Mar 2020 7339

Portrete de preoți dobrogeni Preotul Andrei Dumitru (galerie foto)

29 Feb 2020 6093

Portrete de preoţi dobrogeni Preotul Stoica Marin

22 Feb 2020 6477

Portrete de preoți dobrogeni Preotul Gheorghe Oprea (galerie foto)

15 Feb 2020 7838

Portrete de preoţi dobrogeni Preotul Teodor Samoilă (galerie foto)

08 Feb 2020 8571

Portrete de preoţi dobrogeni Preotul Nicolae Ciorbaru

30 Jan 2020 5678

Portrete de preoți dobrogeni Preotul Filimon Bolocan

18 Jan 2020 4409

Portrete de preoţi dobrogeni Preotul Caraivan Velicu

11 Jan 2020 15152

Portrete de preoţi dobrogeni Preotul Alexandru Doicescu (galerie foto)

04 Jan 2020 4169