Invitati

Scurtă biografie a Înaltpreasfinţitului Lucian Florea, arhiepiscopul Tomisului, la 14 ani de la trecerea la Domnul

Arhiepiscopul Lucian Florea s-a născut pe 3 aprilie 1922, în comuna Strenţ, judeţul Alba, din părinţii Nicolae şi Maria. La botez a primit numele Simion. Între 1948 şi 1953 a urmat cursurile Seminarului Teologic din cadrul Mănăstirii Neamţ. Între timp, în anul 1950, a fost tuns în monahism la Mănăstirea Sihastru din judeţul Vrancea, fiind hirotonit în acelaşi an ierodiacon, pe 17 iulie, de Chesarie Păunescu, episcopul Dunării de Jos - Galaţi.
 

 
După absolvirea seminarului a urmat timp de un an cursurile Institutului Teologic din Bucureşti (1955-1956), după care a continuat studiile la Academia Duhovnicească din Zagorsk, Moscova (1956-1960). Pe 15 august 1958 a fost hirotonit ieromonah, tot de episcopul Chesarie Păunescu. După absolvirea studiilor superioare, s-a înscris la cursurile de doctorat din cadrul Institutului Teologic din Bucureşti, specializarea Istoria Bisericii Române, funcţionând în paralel ca profesor la Seminarul Teologic din Bucureşti (1960-1963).
 
Fiind numit în anul 1963 Superior al Aşezămintelor româneşti de la Ierusalim şi reprezentant al Patriarhiei Române pe lângă Patriarhia Ierusalimului (martie 1963-mai 1974), arhiepiscopul Lucian se înscrie şi la studiile de doctorat din cadrul Facultăţii de Teologie din Ierusalim, specialitatea Noul Testament, unde a avut ca temă lucrarea „Studiul exegetic despre Sfântul Ioan Botezătorul în Noul Testament”.
 
În anul numirii la Ierusalim, 1963, a fost hirotesit arhimandrit de Patriarhul Benedict al Ierusalimului. Aici s-a ocupat de restaurarea Căminului şi a Bisericii româneşti din Ierusalim, de pictarea ei, cât şi a Bisericii româneşti „Sfântul Ioan Botezătorul” de la Iordan. În anul 1973 a înfiinţat Foaia Bisericească „Învierea” de la Ierusalim.
 
Pe 22 decembrie 1974, a fost hirotonit episcop şi numit episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române pentru Europa Centrală şi Occidentală, cu sediul la Paris, cu titlul „Făgărăşeanul”. După o intensă şi bogată activitate la Paris, pe 16 iulie 1980, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, unde a funcţionat până la 24 noiembrie 1985, când a fost numit arhiereu-vicar al Arhiepiscopiei Tomisului şi Dunării de Jos, cu titlul „Tomitanul”.
 
După reînfiinţarea Arhiepiscopiei Tomisului cu sediul la Constanţa, a fost numit locţiitor de arhiepiscop (4 aprilie 1990), apoi ales arhiepiscop (27 septembrie 1990) şi instalat pe 25 noiembrie 1990, în Catedrala arhiepiscopală din Constanţa.

 
Autor a numeroase articole teologice şi istorice, Arhiepiscopul Lucian a participat la numeroase congrese bisericeşti, dintre care amintim: Conferinţa creştină de la Praga din 1961, Conferinţa panortodoxă de la Rodo din 1961, a V-a Adunare a Consiliului Ecumenic al Bisericilor de la Nairobi din 1975, al III-lea Congres Ortodox al Europei Occidentale de la Amiens din 1977, etc.
 
Arhiepiscopul Lucian a fost şi preşedinte de onoare al Asociaţiei Culturale „Alpi-Carpaţi” din Paris şi al Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor din Constanţa. În anul 1964 a fost decorat cu Ordinul „Sfântului Mormânt”, în decursul vieţii primind mai multe decoraţii şi distincţii.
 
Cu prilejul instalării Înaltpreasfinţitului Lucian Florea ca Arhiepiscop al Tomisului, în Catedrala arhiepiscopală din Constanţa, Preafericitul Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat printre altele următoarele:
(...) Acest colegiu, după săvârşirea slujbei religioase în Catedrala Sfintei Patriarhii, a ales în scaunul vacant pe Preasfinţitul Episcop-Vicar Lucian Tomitanul, care s-a arătat vrednic de această chemare, prin evlavia pentru viaţa monahală, pe care a îmbrăţişat-o la vatra de trăire duhovnicească de la Mănăstirea Sihastru, Episcopia Buzăului, prin dobândirea teologică dobândită în seminarul teologic monahal de la Mănăstirea Neamţ, ca student la Academia Teologică din Zagorsk şi doctorand la Institutul Teologic din Bucureşti şi la secţia de studii biblice din Ierusalim, prin slujirea Sfântului Altar la Aşezămintele româneşti de la Ierusalim şi Iordan, al căror superior a fost timp de 11 ani, şi în acelaşi timp ca reprezentant al Patriarhiei Române pe lângă Patriarhia Ierusalimului, prin slujirea în treapta arhieriei ca Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române pentru Europa Centrală şi Occidentală, ca Episcop-Vicar al Arhipiscopiei Sibiului, ca Episcop-Vicar al Arhipiscopiei Tomisului şi Dunării de Jos, iar de la înfiinţarea Arhiepiscopiei Tomisului, ca Episcop locţiitor al acestei Arhiepiscopii, dând, în înplinirea tuturor însărcinărilor bisericeşti la care a fost chemat, dovezi de statornicie în dreapta credinţă şi ascultarea faţă de Sfântul Sinod şi de rânduielile canonice ale Sfintei noastre Biserici(...)”.
 
La rândul său, Înaltpreasfinţitul Lucian Florea a declarat următoarele în ziua instalării în demnitatea de Arhiepiscop al Tomisului:
„Astăzi când urc cu pietate în scaunul de Arhiepiscop al Tomisului, de care sunt legate sfinte şi adânci tradiţii, Părintele Ceresc, de la care vine toată darea cea bună, a umplut de smerită bucurie duhovnicească sufletul meu.
 
(...) Într-adevăr păşesc pe pământul sfânt al Dobrogei româneşti, al Sciţiei Mici de odinioară, în care a predicat Evanghelia dragostei, a smereniei şi bunei înţelegeri între toţi oamenii, unul dintre Apostolii Domnului, Sfântul Andrei, pe care trebuie să îl considerăm primul misionar între sciţi şi geto-daci.
 
(...) Făcând o duhovnicească mărturisire, amintesc că sunt legat sufleteşte de aceste două Eparhii, Tomis şi Galaţi, prin tunderea mea în monahism, iar prin rugăciuni şi punerea mâinilor lui Vlădica Chesarie, am primit şi Taina Sfintei Hirotonii, fără a mâ gândi vreodată că Dumnezeu mă va învrednici să ajung chiar întâiul stătător al Tomisului (...)”.
 
Pensionat pe caz de boală în anul 2000, arhiepiscopul Lucian şi-a petrecut ultimii ani în reşedinţa arhiepiscopală din Constanţa. A trecut la Domnul pe 30 august 2004 şi este înmormântat în Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa.
 
Despre activitatea complexă desfăşurată de Înaltpreasfinţitul Lucian în Dobrogea, voi reveni cu un alt material.
 
Despre Ionuţ Druche 

Ionuţ Druche s-a născut pe 16.12.1982 în Constanţa. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din Constanţa, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. Din anul 2007 lucrează în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, iar în prezent ocupă postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului. Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.

Citeşte şi:

Colaborare ZIUA de Constanţa Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, despre istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea

Interviu online cu Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“ „Ca un detectiv, am căutat zeci de familii ale vechilor preoţi dobrogeni“
 
Istoricul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ din comuna Tufani, județul Constanța

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Scurt istoric al Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil“ din Constanța (galerie foto)

03 Nov 2018 1582

Povestea unui tânăr creștin dobrogean ajuns vizir la Constantinopol

27 Oct 2018 1098

Istoricul Bisericii „Sf. Dumitru“ din satul Dunăreni, judeţul Constanţa (galerie foto)

20 Oct 2018 1877

„Dispreţuiţi moartea!“ - Îndemnul unui tânăr sublocotenent dobrogean către plutonul său, în Primul Război Mondial

13 Oct 2018 1837

Scurtă biografie a preotului Gheorghe Frangu din Constanța, decorat de președintele României și patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (galerie foto)

15 Sep 2018 1620

Istoricul Bisericii „Nașterea Maicii Domnului“ din comuna Vârtop, județul Constanța (galerie foto)

08 Sep 2018 2643

Istoricul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ din comuna Tufani, județul Constanța

18 Aug 2018 2984

15 august - zi de sărbătoare învăluită în teroare pentru preoţi în timpul comunismului

11 Aug 2018 3041

Preotul Vasile Nartea, 50 de ani în slujba Bisericii, la Mangalia (galerie foto)

04 Aug 2018 1476

Ioachim Vasile, preotul din Basarabia care a slujit peste 30 de ani la Poarta Albă (galerie foto)

28 Jul 2018 1734

Preotul Radu Datcu de la Biserica „Sfântul Gheorghe“ din Constanţa

21 Jul 2018 2615

Monahul Nicodim Dincă, primul stareţ al Mănăstirii „Peştera Sfântului Apostol Andrei“ din judeţul Constanţa (galerie foto)

14 Jul 2018 1669

Scurt istoric al Parohiei „Adormirea Maicii Domnului“ din Mangalia

07 Jul 2018 1830

Istoricul Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Eforie Nord

23 Jun 2018 2426

Sfinţirea Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Tariverde, judeţul Constanţa

16 Jun 2018 2435

Sculptorul Ion Jalea, ctitor al bisericii din Ciocârlia de Jos, judeţul Constanţa

09 Jun 2018 2237

Istoricul Bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena - I“ din Constanţa (galerie foto)

02 Jun 2018 3284

Memoriul preotului militar Ioan Popescu de la Regimentul 40 Călugăreni

26 May 2018 2444

123 de ani de la sfinţirea Catedralei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa (galerie foto+document)

22 May 2018 2103

Preotul căpitan Ioan Georgescu din Oltina, județul Constanța (galerie foto)

19 May 2018 2533

Biserica „Sfinții Împărați“ din Cernavodă, bombardată în Primul Război Mondial

12 May 2018 2151

Biserica din satul Vlahi, judeţul Constanţa, transformată în spital militar inamic în Primul Război Mondial

05 May 2018 4466

Preotul căpitan Nicolae Coadă

28 Apr 2018 1789

Biserica „Sfântul Gheorghe“, prima clădire din Mangalia bombardată în Primul Război Mondial (galerie foto)

23 Apr 2018 4017

Preotul militar Anastase Popescu din Constanţa, de la erou al neamului în Marele Război, la duşman al poporului în comunism

14 Apr 2018 2315

Biserica „Sfinții Împărați“ din Hârșova, transformată în grajd de cai în Primul Război Mondial

07 Apr 2018 5366

Vasile Vasilescu, preotul militar din Hârşova rămas în Basarabia la sfârşitul Primului Război Mondial (galerie foto)

31 Mar 2018 2417

Memoriul preotului militar Vişan Ioachim de la Spitalul Mobil nr. 6

24 Mar 2018 2073

Preotul militar Alexandru Moroianu, ctitorul Bisericii „Sfinţii Împăraţi - I“ din Constanţa - galerie foto

17 Mar 2018 2977

Preotul militar Ioan Roşculeţ, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe“ din Constanţa

10 Mar 2018 1772

Sublocotenentul Areta Teodorescu, eroul din Ialomiţa, îngropat de viu în Dobrogea (galerie foto + video)

03 Mar 2018 3766

Preotul erou Belizarie Popescu. „La Turtucaia, sub un mal ferit de gloanţe, făcea rugăciuni. De acolo nimeni nu l-a mai văzut!“ (galerie foto + video)

24 Feb 2018 5578

Mărturiile din Primul Război Mondial ale preotului Atanasie Popescu din Nufăru, judeţul Tulcea „Biserica era devastată, iar icoanele erau împuşcate“

17 Feb 2018 8000

„La Dobrici am văzut moartea cu ochii!“ Relatările unui preot tulcean prizonier de război

12 Feb 2018 5801

Eveniment organizat de Arhiepiscopia Tomisului. A fost comemorat Areta Teodorescu mort, pe frontul din Dobrogea, în 1916.

20 Jun 2016 2099

Doliu in Arhiepiscopia Tomisului S-a dus la Domnul preotul Ştefan Gabriel Girel

30 Dec 2010 2491

Ziua „Sfantului Ierarh Iosif Cel Nou de la Partos", patronul spiritual al pompierilor

16 Sep 2009 1225

666 incinge, din nou, spiritele intre preoti (video)

22 Jan 2009 4309

Buna Vestire aduce Tulcii un episcop

25 Mar 2008 1295

Moastele Sfantului Antipa au sosit la Constanta

14 Apr 2005 657

Procesiune funerara unica pentru credinciosii ortodocsi din Dobrogea

02 Sep 2004 955