Sfântul Dimitrie cel Nou „Basarabov”

  • Pe vremea Țaratului vlaho-bulgar condus de Petru și Ioniță Asan (secolul al XIII-lea ) în satul Lom de lângă Rusciuc (Ruse-Bulgaria), se naște copilul Dimitrie.

- Apărătorule al nostru din nevoi, pentru lucrarea de multe minuni laude de mulțumiri aducem ție, noi, nevrednicii; și ca cel ce ești minunat și preamilostiv, izbăvește-ne pe noi din toate nevoile ca să cântăm ție: bucură-te, făcătorule de minuni, Sfinte Părinte Dimitrie! (condac).
 
Pe vremea Țaratului vlaho-bulgar condus de Petru și Ioniță Asan (secolul al XIII-lea ) în satul Lom de lângă Rusciuc (Ruse-Bulgaria), se naște copilul Dimitrie.
 
Părinții erau buni creștini și el a deprins din casa părintească folosul postului, rugăciunii și ducea la păscut vitele sătenilor. S-a nevoit cu priveghere și curăția lui sufletească atrage râvna sfințeniei, încât se călugărește și pustnicește într-o peșteră de pe dealurile stâncoase din Basarabov.
 
Când a simțit chemarea Mântuitorului Iisus Hristos, s-a odihnit pentru Veșnicie în prundișul răului din apropiere și a plecat la Domnul, fiind acoperit de nisip și petriș. Dumnezeu care răsplătește și face cunoscut lumii nevoința prietenilor Săi, trimite ploaie multă și apele râului revărsându-se, au scos la iveală Moaștele Sfântului Dimitrie.
 
Sfântul se arată unei copile în vis, spunându-i: ,,Dacă părinţii tăi mă vor scoate din apă  eu te voi tămădui pe tine".
 
Iar fata povestind  părinților, au mers la preotul locului care cu sobor și credincioși l-au aflat pe Sfânt  neputrezit și luminat, strălucind ca aurul, și s-a vindecat!
 
Cu procesiune l-au ridicat din mâl și au început minunile, căci toți cei neputincioși se însănătoșeau.
 
Vestea se răspândește cu repeziciune și Domnitorul Valahiei a dorit ca să răscumpere Moaștele Sfinte, dar carul cu boi înjugați nu mergeau la drum. Au zidit acolo Biserică și au pus spre cinstire Moaștele Sf. Dimitrie.

 
Se spune din consemnări că mulți de-a lungul timpului au încercat să ia Sfinte părticele, dar au primit pedeapsa cuvenită și caii nu se porneau din loc....
 

A urmat Războiul Ruso-turc (1760-1774), astfel primejdia ca Sf. Moaște să fie profanate devenise o amenințare și atunci generalul rus le-a ridicat cu gândul să le ducă în țara sa.
 
Prin dărnicia boierului român Hagie Dimitrie, la 13 iulie 1774, acel generalul rus pe nume Petru Saltâcov dă Mitropolitului Ungro-Vlahiei, Grigorie - Moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, ca să împodobească  Biserica Mitropoliei: iar Țara Românească era sub ocupație rusească (1769-1774).
 
În anul 1814 ciuma molipsitoare făcea prăpăd pe vremea domnitorului Caragea și nimeni nu-i putea sta împotrivă. Și văzând că molima se răspândea cu repeziciune, soborul bisericesc a hotărât cu rânduială ca din Dealul Mitropoliei Bucureștiului să fie scoasă racla cu Moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, însoțite de călugări, preoți împreună cu poporul, în rugăciune sfântă: ca Bunul Dumnezeu să aducă izbăvirea.
 
Iar documentele consemnează că din acea zi, îngrozitoarea boală a început să se domolească și peste puțin timp să dispară...
 
Tot în chip minunat Sfântul Dimitrie cel Nou pe care Ortodoxia îl pomenește astăzi 27 octombrie, a potolit în anul 1831 cumplita boală a holerei, care s-a năpustit asupra oamenilor din ,,cetatea lui Bucur".
 
Erau cuprinși de panică și nu mai știau încotr-o să apuce, fugind din calea urgiei, când divanul Țării Românești îl avea președinte pe generalul rus, Pavel Kiseleff. În data de 15 septembrie cronicile vremii istorisesc, că Moaștele Sf. Dimitrie au fost aduse cu slujbă pe câmpia Filaret, unde  soldați, ofițeri, lumea credincioasă au înălțat rugăciuni, iar colonelul Dimitrie Papazoglu mărturisește că la începutul lunii octombrie deja păzitorul Sf.Dimitrie pusese stavilă răspândirii morții. 
 
În Istoria Bucureștiului este consemnat și acest fapt, petrecut în anul 1918 după încheierea Primului Război Mondial, când  soldați bulgari ajutați de aliații lor germani au reușit să fure din Catedrala Mitropoliei Sf. Moaște.
 
Lucru minunat este, că dimineața o ceață groasă s-a așternut, de nu se vedea om cu om și hoții au orbecăit, rătăcind drumul, au fost ajunși din urmă și prinși la Călugăreni.
 
Sabina Cantacuzino și Pia Alimăneștianu din neamul Brătienilor păstrează  memoriile: „Însemnări din timpul ocupației germane (1916-1918)” și scrisoarea adresată de Mitropolitul Primat Conon Feldmareșalului von Makensen, șeful trupelor germane și  din relatarea lui I.G. Duca la Iași, unde era refugiată familia regală„Amintiri politice”...  următoarele:
 
- „trei autocamioane bulgare au sosit noaptea de la ora 2:30 la Mitropolie, soldaţii au arestat pe sergent, au spart uşa bisericii şi au fugit cu sicriul Sfântului Dumitru”.
-,,Mitropolitul a pus să tragă clopotele, a trimis protestare la Makensen și autorități. S-au găsit lângă Călugăreni. Corăbiile cu care trebuia să le treacă în Bulgaria așteptau la Giurgiu.
 
Poporul spune că a fost găsit împotmolit, căci se lăsase Sfântul greu”.
 
-,,Sfântul a fost primit la bariera Bellului de mii de bucureşteni, de s-au îngrozit şi nemţii. În fruntea lor se aflau mitropolitul, arhierei, preoţi şi călugări. S-au făcut rugăciuni de mulţumire înaintea bisericii, după care racla cu moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie a fost aşezată la locul de unde, cu trei zile în urmă, cu necinste a fost luată. A urmat un mare pelerinaj al bucureştenilor care a durat o lună.”
 
Sfântul Cuvios Dimitrie a fost proclamat ocrotitorul oraşului Bucureşti de către mitropolitul Filaret al II-lea (1792-1793). Nicolae Ceaușescu în megalomania urbanizării Centrului Civic al Capitalei, în 1984 neținând seama de poziția Bisericii Ortodoxe Române sub Patriarhii Iustin și Teoctist, a dat ordin ca Moștele Sf. Dimitrie să fie mutate la una din mănăstirile din apropiere: Văcărești, Căldărușani, Cernica. Regimul comunist nu mai suporta pelerinajul din Dealul Patriarhiei, deoarece tulbura liniștea autorităților ateiste, căci la câțiva pași era Sediul Marii Adunări Naționale. Amenințările l-au forțat pe Preafericitul Teoctist să ducă Sf. Moaște în apropiere, la Biserica Sf. Nicolae  ctitorită la anul 1784.
 
Iată, Sfântul nostru.... a urmat conjunctura evenimentelor din Decembrie '89, și regimul s-a prăbușit...!
 
Așa a fost voia lui Dumnezeu, ca Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou să ajungă pe Colina Bucuriei - în Catedrala Patriarhală, ca ocrotitor al Bucureștilor, și a tuturor celor care cred în ajutorul Sfinților.
 
-Întru tine, părinte, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci, să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioase Părinte Dimitrie, duhul tău (tropar).

Fotografia este pusă la dispoziția redacției pentru ilustrarea materialului de autor
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

1 octombrie, declarată Ziua persoanelor vârstnice de către Patriarhia Română. Va fi menţionată în calendarul creştin-ortodox

26 Oct 2023 835

Calendar ortodox- Pomenirea Preacuviosului Părintelui nostru Dimitrie cel nou de la Basarabi

27 Oct 2021 1370

ÎPS Teodosie va sluji, astăzi, alături de Preafericitul Părinte Daniel

27 Oct 2019 2590

26 octombrie-Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir

26 Oct 2018 2918

Ce obicei respectat azi, de Cuviosul Dimitrie cel Nou Basarabov, aduce spor şi armonie în casă

27 Oct 2016 2639

Mii de români îşi serbează onomastica Cui spunem astăzi „La mulţi ani“, la Constanţa

26 Oct 2015 6726

Zi mare de Sfântul Mucenic Dumitru Primari, afacerişti, sportivi şi politicieni constănţeni îşi serbează onomastica

26 Oct 2014 6486