Invitati

Tânărul bogat

Într-o lume ,,săracă” un tânăr bogat întreabă: ,,Învăţătorule, ce bine să fac ca să moştenesc viaţa cea veşnică”.

Sfatul pe care l-a primit îl surprinde, iar ucenicii Domnului miraţi au spus: ,,Doamne, atunci cine mai poate să se mântuiască”?
 

De fapt întrebarea acestuia este a oricărui credincios care  se  preocupă de viaţa lui. Dacă acest tânăr şi-a făcut timp să-l caute pe Hristos şi să îngenunche în faţa Lui, înseamnă că mai avea o grijă. Păzea poruncile de mic copil şi dorea să afle dacă efortul lui nu a fost zadarnic şi i-a folosit la ceva.

 
Sosise momentul şi nu voia să-l irosească, mai ales că unii credeau că Învăţătorul cel Bun este chiar Fiul lui Dumnezeu. Şi cine putea da cel mai corect răspuns, decât El: ,,Arhiereu mare, Care a străbătut cerurile”. (Evrei IV,14)

Era convins că numai cei care fac bine pot aştepta o răsplată şi au şansa Împărăţiei. Dorea să ştie ce mai are de făcut şi cum să-şi găsească liniştea.

Ar trebui şi noi să fim conştienţi că numai Binele poate restabili normalitatea şi să dea celor care se străduiesc duhovniceşte perspectiva: Raiului.

Dorinţa omului credincios este ca să nu dispară în ,,neant”, ci să continuie în altă dimensiune: Împărăţia Sfintei Treimi.

Deci întrebarea lui este firească şi actuală pentru toate epocile, rostogolindu-se până în era noastră informatică. ,,Neliniștit este sufletul meu până nu se va odihni întru Tine, Doamne! (Fer. Augustin)

I se aminteşte tânărului care cunoştea Legea lui Moise, că Bun este doar Dumnezeu şi El îi răspunde indirect:

,,Iar dacă vrei să intri în viaţă, păzeşte poruncile. El I-a zis: Care? Iar Iisus a zis: "Să nu ucizi, să nu faci desfrânare, să nu furi, să nu mărturiseşti strâmb; Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta şi să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi".
 
Zis-a Lui tânărul: Toate acestea le-am păzit din copilăria mea. Ce-mi mai lipseşte?

Sunt semnalate păcatele mari de care trebuie să se ferească tot omul căruia îi pasă de el şi urmaşii lui.

Ne surprinde calitatea acestui om, a  cărui întrebare a răzbit până la noi! Contează cum intri în viaţă şi ce  educaţie ai.


Dacă ţi s-a vorbit despre Dumnezeu şi l-ai îndrăgit, poţi distinge mai uşor binele de rău.

Sigur vei fi milostiv cu cei care au nevoie de ajutorul tău! Te poţi rătăci sau  pierde dacă nu ai repere sacre. Fiindcă Dumnezeu este Bun şi ne aşteaptă, gândeşte-te la suflet.

,,Fiţi treji, priveghiaţi! Potrivnicul vostru umblă răcnind ca un leu căutând pe cine să înghită” (Petru V, 8).

Nu vorbim despre teoria satisfacţiei sau autoîndreptăţire, ci de sinceritate şi efectul întrebării.

Dumnezeu îi dă un răspuns uluitor, pe măsura ,,staturii”şi a bogăţiei sale.

Atitudinea şi gestul său arată nivelul sau treapta pe care se afla şi dorinţa  de a primi o lămurire  precisă.

,,Dacă voieşti să fii desăvârşit, du-te, vinde averea ta, dă-o săracilor şi vei avea comoară în cer; după aceea, vino şi urmează-Mi”.


Cine nu a fost mulţumit de răspunsul lui Iisus, înseamnă că nu  este un om cumpătat, chibzuit şi aşezat.

Liturghie şi filantropie:cale creştinească. Iată, sensul şi mersul!

Nu era pregătit  încă pentru desăvârşire. Nu-l acuzăm. Bine că a întrebat, ca să vadă fiecare cum stă la ,,capitolul”acesta. A plecat întristat, poate meditând la răspunsul primit.

Tradiţia spune că după ceva timp a reuşit să se desprindă de toate şi i-a urmat lui Hristos.

,,Voi sunteţi cei ce vă faceţi pe voi drepţi înaintea oamenilor, dar Dumnezeu cunoaşte inimile voastre”. (Lc. Xvi.15)

 
Cuvintele Evangheliei sunt citite, verificate, trăite şi împlinite de cei care cred că sunt dumnezeieşti. Avem exemple în Sf. Scriptură, în Pateric şi sinaxare de oameni care au reuşit: sfinţii.


Propunerea sau sfatul evanghelic în ochii necredincioşilor rămâne ,,temerar”sau ,,revoluţionar şi utopic” indiferent de vremuri.

S-au inspirat unele sisteme ideologice de sorgintă populistă care urmăreau câştigarea simpatiei. Curentele filozofiei ateiste au ,,plagiat” doar opera samariteană şi nu au luat deloc în calcul ce a spus Hristos:

,,Cine nu este cu Mine este împotriva Mea şi cine nu adună cu Mine risipeşte”. (Mt.XII,30)

Nu bogăţia era problema ci lăcomia şi necumpătarea. Mereu ni se lasă voinţa liberă şi timpul la dispoziţie. Barem pentru asta să mulţumim lui Dumnezeu şi să-L iubim. Nu degeaba lumea îl socotea Bun!

Doamne, ştim că nu dai omului mai mult decât poate să înţeleagă şi să ducă!

Nu suntem bogaţi ca cei pe care i-ai dat exemplu, dar nici prea săraci.


,,Însă, auzind cuvântul acesta, tânărul a plecat întristat, căci avea multe avuţii.


Iar Iisus a zis ucenicilor Săi: Adevărat zic vouă că un bogat cu greu va intra în Împărăţia cerurilor. Şi iarăşi zic vouă că mai lesne este să treacă o cămilă prin urechile acului, decât să intre un bogat în Împărăţia lui Dumnezeu”.

Se spune că în Ierusalim chiar era o poartă în zidurile Cetăţii Vechi, pe unde intrau forţat cămilele îngenuncheate, iar în unele traducerii ale Septuagintei cuvântul ,,gamla” era o funie groasă făcută din păr de cămilă.

Un aforism sublim al vremurilor pentru a scoate în evidenţă discrepanţa şi şi imposibilitatea remediului.

Pentru a nu cădea în deznădejde primim în ajutor harul pe care cu îmbelşugare l-a lăsat să lucreze în lume. Duhul Sfânt suflă unde voieşte şi de aceea în istorie  avem exemple de biografii ale unor oameni care uimitor sau  întoars la Dumnezeu, Cel care are primul şi ultimul Cuvânt.

,,Dar Iisus, privind la ei, le-a zis: La oameni aceasta e cu neputinţă, la Dumnezeu însă toate sunt cu putinţă”. (Lc. XIX.26)


Poate ne liniştim că nu ,,toţi” avem averi şi avuţiei, dar întrebarea rămâne şi ne pune pe gânduri. Tânărul bogat nu L-a urmat, ci doar s-a întristat.

Doamne, dar noi! Ne străduim ca într-o bună zi să fim plăcuţi înaintea Ta.


Avarul posedat de acest drăcuşor uită de cumpătare şi nu se poate opri decât în neant.

Trebuie să avem mare atenţie şi grijă la talatul câştigat şi cum îl chivernisim, ca să  ne păstrăm şi sufletul.

Puţini sunt cei care ştiu şi pot să-şi strângă comoară  şi în ceruri, unde hoţul nu-şi poate permite să ajungă şi rugina s-o atingă.

Aceasta-i adevărata ,,afacere” şi agoniseală.

Nu i-a reproşat nimic, şi îi respectă bogatului hotărârea. Poate într-o bună zi va înţelege!


Bogăţia te fascinează, ai totul la picioare dar şi multe ,,probleme.”

Nu trebuie să-ţi declari averea ci conştiinţa.

Dacă ai înmulţit talantul nu lăsa sufletul în ,,noapte”. Eşti prea iscusit ca să pierzi veşnicia, doar împrumută-L pe Dumnezeu.
Evanghelia nu-i populism nici filozofie, ci principiul Vieţii.

Strângem prea multe ,,bunătăţi” dar nu ne întrebăm dacă Acolo le vom mai putea schimba cu ceva.

Cu mintea noastă mărginită ne imaginăm că timpul ne va aştepta. Ne  păcălim singuri!

Dacă am înţelege că lumea nu ne aparţine şi este un dar, toţi am fi normali, adică potriviţi cu starea noastră firească!

De ce vrem să fim bogaţi doar aici?

,,Şi aceasta este viaţa veşnică: să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, şi pe Iisus Hristos, pe Care L-ai trimis (Ioan 17, 3).

Fără perspectiva veşniciei totul ar fi fără sens şi de aceea dorim să ne îmbrăcăm cu locuinţa noastră cea din cer. Azi acest mesaj are aceeaşi conotaţie şi-l poţi desluşi rapid dacă vrei să-ţi fie bine.


Înrobirea nu-i o stare firească şi n-o poţi transfera ca o zestre. Alergătura lumii şi tropăitul zgomotos pare să semene a rătăcire, dacă omul nu-şi găseşte măsura paşilor care să-l urce Sus.

Veşnicia nu este lozincă ci starea de ,,Bine” pe care o dorim şi aici dar şi în Cer. 

Nu poţi trăi fără un scop sfânt.

,,M-am uitat cu luare aminte la toate lucrările care se fac sub soare şi iată: totul este deşertăciune şi vânare de vânt” (Eclesiast I,14).


Cartea Sfântă îţi aduce aminte şi de o altă preocupare, ca să-ţi limpezeşti mintea şi să înţelegi care îţi este menirea: Credinţa, Dragostea şi Nădejdea.

Binefacerea (milostenia creştină) nu este slăbiciune, nici deficienţă sau lipsă a  demnităţii umane, ci sensibilitate cuprinsă de virtute, căci ,,Viața pământească este o tindă a veșniciei". (Sfântul Ignatie Briancianinov)
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Arhiepiscopia Tomisului Se apropie Înălțarea Sfintei Cruci

12 Sep 2018 410

Programul IPS Teodosie cu ocazia Nașterii Maicii Domnului

06 Sep 2018 861

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, face parte din soborul care va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala din Gura Humorului

22 Aug 2018 633

Mesajul Patriarhului Daniel în predica din ziua Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului

15 Aug 2018 803

Atelierul de pictură icoane pe sticlă la biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Mangalia

07 Aug 2018 435

Sărbătoarea Crinilor, la biserica Sfântul Anton de Padova din Constanța. Mare sărbătoare pentru credincioșii catolici (video)

13 Jun 2018 1662

Codul portocaliu modifică programul slujbelor IPS Teodosie

28 Feb 2018 693

Constanţa. Preoții și credincioșii au plecat într-o procesiune a icoanelor, numită „Calea Sfinților”

25 Feb 2018 1405

Biserica Ortodoxă se află în Duminica Ortodoxiei, prima din Postul Mare. IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală

25 Feb 2018 443

Boboteaza la Tulcea Plutonierul major Pavel Cacenco a recuperat crucea din Dunăre (galerie foto)

06 Jan 2018 2816

Imagini de la eveniment. Slujba de Sfinţire Mare a apei la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța. Zeci de mii de sticle vor fi oferite credincioșilor (galerie foto)

05 Jan 2018 1060

Anunţ important de la Bazilica Sfântul Anton pentru credincioşii catolici din Constanţa

23 Dec 2017 1093

ÎPS Teodosie va înmâna „Crucea Sfântului Apostol Andrei (a Dobrogei)” unor apărători ai Bisericii din perioada comunistă

17 Dec 2017 1342

Sărbătoare la Arhiepiscopia Tomisului Astăzi este ziua de naştere a ierarhului Tomisului, ÎPS Teodosie

12 Dec 2017 2224

Preotul Teodor Trandafir, fost deținut politic, comemorat astăzi la Hârșova

19 Nov 2017 1029

Înainte de Sfânta Liturghie Scandal în altar la Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Constanţa

22 Oct 2017 5271

Imagini de la eveniment. Armenii din Constanța în sărbătoare! Este hram la Biserica Armeană „Sfânta Maria“ (galerie foto)

15 Oct 2017 1318

Mare sărbătoare pentru armenii din Constanța! Biserica Armeană „Sfânta Maria“ își prăznuiește, duminică, hramul

14 Oct 2017 2011

Schimbare de program pentru arhiepiscopul Tomisului. Unde trebuia să fie și de s-a făcut modificarea

30 Aug 2017 1986

Constanța. Comemorarea a doi preoți foști deținuți politici. Unde are loc evenimentul

19 Aug 2017 2176

Azi se sfinţesc crinii. Mare sărbătoare la biserica Sfântul Anton de Padova din Constanţa

13 Jun 2017 6417

Preafericitul Daniel slujește astăzi în județul Constanța. ÎPS Teodosie slujește cu PS Visarion în alt județ alături de alți ierarhi

23 Apr 2017 989

Sfânta Evanghelie, citită mai multe limbi de circulație internațională, la Constanţa

14 Apr 2017 2336

Peste 170.000 de PET-uri, pregătite pentru credincioşii constănţeni de Bobotează

03 Jan 2017 1430

Prăznuim pe Sfântul Mare Mucenic Mina. Cine a fost. Biserici cu acest hram în Constanța și județ. Unde slujește ÎPS Teodosie

11 Nov 2016 1991

De ce este înmormântat Aurelian Preda la Mănăstirea Dervent

01 Oct 2016 31422

Interpretul Aurelian Preda va fi adus azi la Dervent. Slujba va fi oficiată de ÎPS Teodosie. Tainicul mesaj al monahului Efrem Bandarică

01 Oct 2016 12969

Weekend încărcat pentru IPS Teodosie. Programul slujbelor de hram, din județul Constanța

29 Sep 2016 1319

Constanța. Slujbă în graiul makedon-armân. Cine oficiază și în ce biserică se va ține

14 Jul 2016 4683

UPDATE-Monseniorul Ștefan Ghența este înmormântat la această oră (galerie foto+video)

31 May 2016 2054

„Tuturor le-a dăruit speranţă” Trupul neînsufleţit al Monseniorului Ștefan Ghența a fost depus la Bazilica „Sf. Anton” (galerie foto)

29 May 2016 1885

Programul lui ÎPS Teodosie în Săptămâna Patimilor

26 Apr 2016 1126

Duminica a cincea din Postul Mare este închinată Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca

15 Apr 2016 1837

Programul IPS Teodosie în duminica Înfricoșătoarei Judecăți

04 Mar 2016 1457

Moaștele Sfântului Ierarh Nectarie se întorc în Grecia

22 Feb 2016 1319

Hramul bisericii „Sfânta Muceniţă Filofteia” din Constanţa

05 Dec 2015 1254

UPDATE Slujbă pentru victimele incendiului „Colectiv” (video)

07 Nov 2015 991

ÎPS Teodosie slujeşte cu ÎPS Teofan la Iaşi. Cine mai face parte din lista înalţilor ierarhi prezenţi la Sfânta Parascheva

14 Oct 2015 1528

Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ din Năvodari, resfinţită de Arhiepiscopul Tomisului (galerie foto)

12 Oct 2015 694

Copii creştinaţi la Cumpăna, de Sfânta Maria

14 Aug 2015 951

Surse Vicepremierul Gabriel Oprea se află la Techirghiol pentru ziua Patriarhului Daniel

22 Jul 2015 1451

Arhiepiscopul Tomisului pleacă mâine la Tulcea

06 Jul 2015 795

Arhiepiscopul Tomisului, prezent azi la mănăstirea „Sfinții Epictet și Astion” de la Capidava

05 Jul 2015 847

Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Colilia

25 Apr 2015 1511

Izvorului Tămăduirii, la mănăstirea Dervent, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie

14 Apr 2015 1038

ÎNVIEREA LA MALUL MĂRII - 2015

03 Apr 2015 843

Pe 30 noiembrie IPS Teodosie slujeşte la Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei

26 Nov 2014 2815

IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Apostol Filip”, lângă Adamclisi

12 Nov 2014 1473

IPS Teodosie va sfinţi biserica „Naşterea Maicii Domnului” din Biruinţa

25 Sep 2014 2412

Zi plină de însemnătate pentru comunitatea elenă din Constanţa Biserica Greacă îşi celebrează, mâine, hramul

05 Aug 2014 2135