Ţara Mormăiţilor

Zilele trecute, deschid poarta casei mele (îmi amintesc brusc cuvintele unui prieten care mi-a spus nu mai ştiu cu ce ocazie „casa ta nu mai e casa ta”) şi dau de una care stă cu ochii plecaţi de fiecare dată când mă vede şi mormăie un „bună ziua” de-ţi vine să-ţi dai cu o piatră în cap. Acel „bună ziua” care se traduce cu „vai, ce mi-e silă”. Zici că i-a apărut naiba în cale şi-i e teamă să n-o ia în iad, ca urmare a replicilor mele din trecut spuse cu glas răspicat, un fel de ori măcăniţi clar, ori nu mai măcăniţi deloc. Replici rămase fără replică, ca un blog fără comentarii, urmat de mormăieli prin alte părţi, acolo unde nu ştiu, nu ajung, dar pot intui atât cât să mi se rupă. Am devenit şi eu imună la tot, atât la laude, cât şi la injurii.
 
***
Să zicem că te duci la Fisc, acolo, o mână de funcţionare, îngropate în hârţoage, terminate de viaţă, cu tot timpul de pe lume, că ce să facă toată ziua, stau cu ţigările care-n gură, care-n mână, ori, dacă nu fumează, se masează, enervate că ai venit să le deranjezi de mutatul hârţoagelor de pe o masă pe alta, din fumatul ţigărilor sau din muşcatul cartofului, tu, cetăţean de rând, venit ca prostu' să-ţi declari veniturile şi dai peste nişte submediocrităţi care îţi mai iau şi numărul de telefon că, vezi, Doamne, te sună ele, după ce l-ai trecut deja în hârtiile alea inutile pe care trebuie să le tot semnezi şi care vor fi îndosariate până la urmă, pentru a fi mutate din nou dintr-un dulap în altul sau de pe o masă pe alta.
 
***
Te duci la CAS, care nu e Casa de Asigurări Sociale, ci Casa de Asigurări de Sănătate, se abreviază la fel, nicio problemă, te duci de două ori, la Constanţa, reşedinţă de judeţ, că funcţionarele de-acolo sunt prea ocupate cu mâncatul ca să răspundă la mailuri, de altfel există pe site, la secţiunea Contact, un cârnat de mailuri - să fie acolo! - la care nu răspunde nici naiba. Dacă nu mă credeţi, încercaţi la mişto. Te duci, să zicem cu o problemă, alta decât să plăteşti, că dacă e de plătit se opresc imediat din mâncat, poate te duci, de pildă, să întrebi ceva, dacă ai cumva impresia că vei pleca de-acolo lămurit, ei bine, ai DOAR impresia. În afară de faptul că n-au răbdare să te asculte fiindcă le e gândul la următoarea felie de şuncă din sertar sau la masajul pe care colega tre' să li-l facă, de zici că vor toate să se convertească într-o şleahtă de terapeute cu diplomă de masat omoplaţi, îţi mai răspund şi în sictir fiindcă ai îndrăznit să ai o problemă pe care tot ele, de incompetente ce sunt, ţi-au creat-o.
 
***
Mormăiţi peste tot. Mare minune dacă ies din curte şi dau peste cineva care să rostogolească cuvintele clar, zici c-au crescut toţi cu pietre în gură. Mi-e mult mai uşor să înţeleg un englez cu acel plummy accent decât un român care s-a născut cu sila în suflet. Şi-s din ce în ce mai mulţi, că eu cred că sunt o extraterestră şi-i zgârii pe mulţi pe timpan cu vocea mea cam răspicată. Încă nu am învăţat că în ţara mormăiţilor trebuie să te faci surd!
 
Sursa foto: www.theonion.com
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Hotărârea de Guvern privind organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor publice, atacată la Curtea de Apel Constanța

05 Apr 2024 427

Indemnizație de hrană pentru angajații din Primăria Constanța. Cine sunt beneficiarii? (DOCUMENT)

10 Jan 2024 1194

UPDATE. Miercuri, 13 decembrie DNA face aproape 100 de perchezitii! Ar fi vizat sediul CJ Botoșani și sediul PSD (surse)

13 Dec 2023 860

Percheziţii DNA la trei instituţii publice din Bucureşti, într-un dosar care vizează achiziţia de servicii IT de către unele spitale

12 Dec 2023 774

Dosarul privind litigiul funcționarilor publici, pe masa Curții de Apel Constanța

29 Oct 2023 1047

Dosar la Curtea de Apel Constanța cu obiect litigiu privind funcţionarii publici. Cine sunt părțile implicate?

11 Oct 2023 913

Oficial de la Primăria Constanța Ce spune George Măndilă despre problema legată de amplasarea unei tonete în Piața Tomis III

27 Jun 2023 1526

A recunoscut tot la Parchet! Trafic de influenţă la Constanța. S-a lăudat cu pile la ARR

20 Dec 2022 14743

Numiri de rang înalt Cine sunt cei mai noi secretari generali și secretari de stat puși pe funcție de Nicolae Ciucă

13 Aug 2022 4818

Proiect de lege. Evaluarea performanţelor profesionale ale funcționarilor publice se va face online

16 May 2022 2173

Ucraina; Condițiile impuse de Rusia pentru a permite evacuarea civililor din zonele de conflict

11 Mar 2022 1274

Mai mulți funcționari din Prefectura Constanța și-au dat în judecată angajatorul

24 Nov 2021 3291

Funcţionarii din Prefectura Constanța au participat la o sesiune de pregătire profesională organizată de ANFP

07 Aug 2021 2276

ZIUA LIVE Președintele CJC, Mihai Lupu - „Nu am găsit niciun proiect matur să pun în practică”

29 Jul 2021 2417

Funcționari publici cu statut special din cadrul IPJ Constanța, cercetați de Agenția Națională de Integritate

23 Jul 2021 5176