Invitati

Viaţa şi opera marelui compozitor George Enescu - Festivalul „George Enescu“

Capitala va deveni, în curând, scenă muzicală internaţională. Ediţia 2017 a Festivalului „George Enescu“ se va desfăşura de pe 2 septembrie până pe 24 septembrie.
 
George Enescu întruchipează geniul prin excelenţă al muzicii româneşti şi una dintre personalităţile artistice marcante în întreaga lume. A fost virtuoz violonist, pianist, pedagog umanist, dirijor şi compozitor original, care, prin activitatea sa artistică susţinută, a făcut cunoscute în lumea întreagă eposul şi valorile culturale româneşti. A încurajat totodată dezvoltarea artei muzicale naţionale şi creaţiile muzicienilor români: Mihail Jora, Constantin Silvestri, Ionel Perlea se numără printre ei.
 
Un punct central al sursei sale creatoare a fost melosul popular, din care el s-a inspirat din fragedă vârstă şi care se regăseşte în întreaga sa creaţie, colorând-o cu nostalgia pământului natal, mult iubit. „Rapsodiile române“, „Poema română“, „(Impresii din copilărie) pentru vioară şi pian“, „Sonata pentru vioară nr. 3 în La minor în caracter popular românesc“ sunt doar câteva exemple. Intrate în repertoriul mondial, capodoperele sale se remarcă şi printr-o înaltă exigenţă tehnică şi interpretativă, solicitând sensibilitate şi temeritate subtilă. Însă inspiraţia sa artistică sintetizează şi influenţele occidentale. Sincretismul conferă creaţiilor sale o mare forţă şi le sporeşte originalitatea.
 
Povestea vieţii sale este scrisă sub semnul miracolului. Singurul copil rămas în viaţă din cei opt copii ai familiei Enescu s-a născut în 1881, la Liveni, într-o familie care iubea şi practica muzica. Dă dovadă de timpuriu de afecţiune şi talent pentru această disciplină. La patru ani primeşte o vioară, iar un an mai târziu cântă primul său concert în public. Micul „Jurjac“, aşa cum este alintat de părinţi, este remarcat de Eduard Caudella, care îl îndrumă spre Conservatorul din Iaşi şi apoi spre cel din Viena. Are şapte ani. I se acordă dreptul de a fi admis în prestigioasa instituţie, cu toate că regulamentul strict exclude candidaţii sub paisprezece ani. Este prima excepţie pentru un student străin. Tot la Viena îl întâlneşte pe Brahms. Fascinat de muzica lui Wagner, Brahms şi Beethoven, elev merituos, obţine medalia de argint la vârsta de 11 ani, cu calificativul „excelent“.
 
Bernard Gavoty retranscrie egoul compozitorului în cartea sa „Amintirile lui George Enescu“ astfel: „Eram, dacă-mi amintesc bine, un copil silitor și chiar destul de conștiincios. La patru ani știam să citesc, să scriu, să adun și să scad. Nu era meritul meu, căci îmi plăcea învățătura și aveam groază de aproape toate jocurile, mai cu seamă de cele brutale; le găseam nefolositoare, având simțământul că pierd timpul; fugeam de zgomot și de vulgaritate, iar mai mult decât orice simțeam un fel de spaimă înnăscută în fața vieții. Ciudat copil, nu?“
 
Îşi continuă studiile de la Conservatorul de la Paris, având ca profesori pe André Gédalge (contrapunct), Théodore Dubois şi Ambroise Thomas (armonie). Învaţă să stăpânească subtilităţile compoziţiei sub îndrumarea exigentă a compozitorilor Jules Massenet şi Gabriel Fauré. Printre prietenii cu care împărtăşeşte succesul în sălile de concert se numără: Alfred Cortot, Pablo Casals, Jacques Thibaud, Maurice Ravel. La Paris, în salonul prinţesei Bibescu, îl întâlneşte pe Marcel Proust. Publicul parizian îl descoperă pe tânărul muzician român la teatrul Châtelet, concert unde Edouard Colonne dirijează „Poema română“.
 
Este invitat în Statele Unite pentru a dirija orchestrele americane din Philadelphia şi New York. Devenit un concertist desăvârşit, parcurge Europa, ajungând să cânte până în Rusia. Criticii francezi afirmă că arcuşul lui Enescu stăpâneşte secretul unei vibraţii urzite „dintr-o lacrimă şi o mângâiere“. Bernard Gavoty îl evocă pe marele artist spunând că George Enescu aducea ceva diferit, personal, extraordinar de pasionant. Sinceritatea sa muzicală, plină de încântare şi simplitate, seducea întotdeauna publicul. Dintr-un şef de orchestră devenea o orchestră întreagă, o simfonie întreagă, atunci când interpreta o sonată de Beethoven sau de Franck. Depăşea simplul instrument, vioara.
 
Om de mare valoare artistică, George Enescu este cunoscut în universul muzical mondial ca violonist virtuoz, dar şi ca pedagog însufleţit de un umanism generos. A transmis o tehnică de lucru tinerilor muzicieni, i-a încurajat pentru a găsi un mod autentic de exprimare artistică, acordând o atenţie deosebită potenţialului şi originalităţii muzicienilor, cât şi exigenţelor estetice.
 
Printre studenţii săi valoroşi s-au evidenţiat: Dinu Lipatti, Christian Ferras, Arthur Grumiaux, Michel Schwalbé, Serge Blanc, Ivry Gitlis şi Yehudi Menuhin. Acesta din urmă a păstrat un adevărat cult şi o profundă afecţiune pentru Enescu. „Enescu mi-a dat lumina care a ghidat întreaga mea existenţă. Pentru mine, Enescu va rămâne una din veritabilele minuni ale lumii. (...) Rădăcinile puternice şi nobleţea sufletului său sunt provenite din propria lui ţară, o ţară de inegalată frumuseţe“.
 
Concepţia sa despre arta muzicală, lirismul său inspirat ce poartă nostalgia pământului românesc, dar şi marca resurselor occidentale novatoare l-au consacrat pe George Enescu ca pe un compozitor modern, un vector autentic care uneşte Orientul şi Occidentul.
 
„Perfecțiunea, care este pasiunea atâtor oameni, nu mă interesează. Ceea ce contează în artă este să vibrezi tu însuți și să îi faci pe ceilalți să vibreze“ - George Enescu
 
Printre compozițiile sale cele mai cunoscute se disting sonatele pentru vioară şi pian, „Rapsodiile române“, cele „Șapte cântece pe versuri de Clément Marot“ şi monumentalul „Œdipe“, creat în 1936. Influenţată de tradiţia liricii germane (Wagner, Brahms, Strauss), dar şi franceze (Debussy), opera posedă o mare forţă dramatică şi arată pe deplin geniul compozitorului. Cum epicul său impozant necesită mijloace scenice importante, din nefericire, ea rămâne jucată în afara ţării destul de rar, în ciuda calităţilor sale muzicale incontestabile. Aclamată de critică, capodopera îl impune însă pe autor ca un compozitor major al secolului XX. Arthur Honegger a situat tragedia lirică „Oedip“ pe culmile artei lirice din toate timpurile. În anul 1956, după moartea compozitorului (1955), opera „Oedip“ este reprezentată şi la Opera Română din Bucureşti.
 
Libretul aparţine poetului şi dramaturgului Fleg, cu care Enescu va întreţine o strânsă prietenie. Primul bariton care l-a interpretat pe Oedip pe scena operei din Paris a fost André Piernet. În ultimii ani, lucrarea este redescoperită cu succes în teatrele europene. În 2007, o nouă montare cunoaşte un triumf la Teatrul Capitole din Toulouse, având în rolul principal pe Franck Ferrari, pe Nicolas Joel ca regizor, iar şef de orchestră pe Pinchas Steinberg. 
 
Anul acesta, opera „Oedip“ va fi jucată pe 2 septembrie la Sala Palatului, apoi reluată pe 23 septembrie la London's Royal Festival. Teatrul din oraşul Gera (Turingia) propune o producţie inedită în aprilie şi în mai 2018.
 
Putem, de asemenea, profita de diferite înregistrări ale creaţiei: „Oedip“ dirijat de maestrul Mihai Brediceanu (cu David Ohanesian, Dan Iordăchescu, Ioan Hvorov), un alt „Oedip“ interpretat de José Van Dam, cu orchestra din Monte Carlo dirijată de Lawrence Foster şi, de asemenea, versiunea teatrului din Viena cu baritonul Monte Pederson în rolul principal, iar ca şef - Michael Gielen.
 
Citeşte şi:
 
Colaborare ZIUA de Constanţa
Scriitoarea şi solista lirică Cristiana Eso propune articole cu trăiri poetice şi muzicale


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeşteDobrogea George Enescu, în concert la Constanţa, acum 102 ani

08 Feb 2018 1312

Şcoala Gimnazială “George Enescu” Năvodari angajează secretar. Când va avea loc concursul

10 Jan 2018 710

Recital de flaut, marţi, la Teatrul „Oleg Danovski“

06 Nov 2017 935

Cine şi de ce solicită modificarea PUZ-ului dintre străzile Ştefan Mihăileanu, Cuza Vodă şi bulevardul Ferdinand (document)

25 Oct 2017 1815

Concursuri, colaje, afişe, discuţii Ziua Europeană a Limbilor, marcată în şcolile din Constanţa (galerie foto)

30 Sep 2017 1529

Interviu cu violonistul Erzhan Kulibaev, prezent la Festivalului „George Enescu”

15 Sep 2017 855

Rompetrol, partener principal Festivalul George Enescu 2017 - inovație în muzica clasică

04 Sep 2017 1253

Violoncelistul Marin Cazacu concertează la Constanța. Veteranii de război beneficiază de intrare liberă

28 Apr 2017 3468

Editorial Concertul... nepriceperii noastre

18 Mar 2017 2394

30 de minute în... „Catedrala“ lui George Enescu. Interviu cu violonistul Gabriel Croitoru (video)

13 Mar 2017 1313

Şcoala Gimnazială „George Enescu” din Năvodari angajează! Sunt 6 posturi vacante

09 Mar 2017 2094

Vineri, la Teatrul „Oleg Danovski“ Vioara lui George Enescu se va... auzi la Constanța!

09 Mar 2017 1824

Liberalii constănţeni solicită PSD să se delimiteze de Sabrina Nedelcu, cea care a adus jigniri protestatarilor din stradă

28 Feb 2017 845

Ceaţă și vizibilitate redusă în trei județe din ţară

26 Dec 2016 633

UPDATE 1. Alertă la pompieri Explozie la Mangalia

16 Dec 2016 1069

Sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Nicolae Licareț va fi depus la Ateneu

22 Nov 2016 683

A murit Nicolae Licareț, directorul artistic al Filarmonicii

21 Nov 2016 753

Explozie urmată de un incendiu la un imobil din municipiul Brăila. O persoană a ajuns la spital

04 Nov 2016 869

Lucian Invest Asistent Broker de Asigurări SRL va funcţiona în Constanţa

17 Oct 2016 849

Campania „Oamenii Timpului“ Dezbatere la ICR și concert Raluca Știrbăț la Muzeul Național „George Enescu”

29 Sep 2016 768

Violonistul Erzhan Kulibaev, al treilea premiu în cadrul Concursului Internaţional „George Enescu”

21 Sep 2016 1205

Trofeul UEFA Champions League va fi expus în piaţa George Enescu

17 Sep 2016 838

„Vioara lui George Enescu” a ajuns la Cumpăna

14 Sep 2016 737

Rompetrol - partener principal al Concursului Internațional George Enescu

08 Sep 2016 825

Cursuri de limba română pentru cetăţenii străini. Vezi unde

04 Aug 2016 867

Incendiu în Mangalia, pe strada George Enescu

23 Jul 2016 2053

Colegiul Național de Arte ”Regina Maria” Constanța organizează un recital vocal - instrumental

25 May 2016 1011

A părăsit această lume compozitorul și muzicologul Pascal Bentoiu

21 Feb 2016 694

ziare.com Rusia si libertatea de a (re)scrie istoria

12 Feb 2016 758

Evz.ro Regina Elizabeta a II-a a Marii Britanii îi va acorda titlul de Comandor al Imperiului Britanic românului Radu Lupu

04 Jan 2016 786

Muzică tradiţională autentică şi omagiu pentru George Enescu, la Constanţa

05 Dec 2015 794

Ziua Națională a României serbată la Palatul Copiilor din Constanța

26 Nov 2015 1249

Ştiaţi că...? Ziua Internaţională a Muzicii este marcată pe 1 octombrie. Iniţiativa îi aparţine celui mai strălucit elev al lui George Enescu

01 Oct 2015 1137

Iohannis își face simțită prezența și în România

30 Aug 2015 863

Victor Ponta România ocupă un loc important pe harta internațională a muzicii clasice

29 Aug 2015 603

„Festivalul George Enescu” Proiecții live la Cinema Cityplex - Tomis Mall

25 Aug 2015 984

KMG International sub brandul Rompetrol, partener al Festivalului Internațional „George Enescu”

25 Aug 2015 804

Comunicat - Rompetrol - Festivalul George Enescu

25 Aug 2015 650

Cel mai asteptat eveniment al anului 2015 “Festivalul George Enescu” 6 Proiecții Live la Cinema Cityplex – Tomis Mall 30 August-20 Septembrie 2015

24 Aug 2015 696

Ştiaţi că...? Unul dintre cei mai de seamă oameni de cultură români ai secolului XX...

19 Aug 2015 671

Vegetația uscată din Mangalia a luat foc

12 Jul 2015 744

Pompierii intervin în Mangalia

11 Jul 2015 787

Trupa de teatru a Liceului Sportiv, pe podiumul Festivalului Naţional de Teatru Şcolar

27 May 2015 1532

O maşină a ars complet noaptea trecută, la Cumpăna

25 May 2015 710

Ştiaţi că...? George Enescu, compozitorul care a redat mândria de a fi român...

04 May 2015 727

Angajat al Primăriei, găsit spânzurat în subsolul blocului în care locuia

01 May 2015 1128

Ştiaţi că...? George Enescu, titanul muzicii româneşti...

27 Apr 2015 864

Ştiaţi că...? Yehudi Menuhin, elev al compozitorului român George Enescu...

22 Apr 2015 1300

Ştiaţi că...? Anamaria Marinca, cunoscută mai ales pentru rolul din „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”...

01 Apr 2015 1614

Ştiaţi că...? Pe 19 martie, Dinu Lipatti, unul dintre marii pianişti ai lumii...

19 Mar 2015 885