Virgula nu e o intenţie


 
Am asistat întâi amuzată, apoi mută de uimire la o dispută lingvistică de pe FB.
 
Totul a pornit de la un proverb, plin de înţelepciune, de altfel, „Qui veut cherche un moyen. Qui ne veut pas cherche une excuse“. Postarea amicei mele - „decât“ absolventă de Filologie şi un redactor de carte excelent - a stimulat creativitatea şi interpretarea lingvistică a unei cititoare care a fost de acord cu sensul plin de tâlc al proverbului, însă nu şi cu… lipsa virgulelor.
 
„Care virgule?“, întreabă mai mult retoric amica mea, căci nu lipsea niciuna.
 
Cum care? Cele dintre „qui veut/qui ne veut pas“ şi restul frazei. I se aminteşte regula învăţată în clasele primare - între subiect şi predicat nu se pune virgulă.
 
Care subiect? Care predicat? Qui veut/Qui ne veut pas au şi subiect (qui, evident) şi predicat (vrea sau nu vrea - a fi sau a nu fi). Mai departe trebuie virgulă.
 
Amica mea realizează că sintaxa frazei este mult peste puterile de înţelegere ale cititoarei, aşa că încearcă să se rezume la regulă, fără detalii suplimentare. Dar nu! Virgula agramată îşi reclamă cu insistenţă locul, în funcţie de intenţia autorului. Iar intenţia este susţinută de părerea cititoarei. De unde deduc că virgula (dar şi cratima!) e o modalitate grafică de exprimare a intenţiei. Doar unde-i diferenţa dintre „Am văzut o capră în tufiş“ şi „Am văzut-o capră în tufiş“? Evident, în intenţia autorului.
 
Disputa nu-şi găseşte liniştea şi locul la fel de uşor ca virgula fantomatică, întrucât există o postare (o traducere în română a respectivului proverb) pe un site ortodox - unde, ştim bine, activează absolvenţi ai unor facultăţi de profil care studiază intens limba română. Și această postare este adusă ca argument suprem - cum adică? Ăştia au greşit?
 

Într-un final, este adus un argument de natură sensibilă - deducem din discuţie că cititoarea este afectată de o boală nu tocmai uşoară - ferească-i sfântul pe toţi! - şi disputa se topeşte. Qui s’excuse, „sacâz“.
 
Acum, stau şi mă întreb dacă nu cumva înţelepciunea proverbului s-a răzvrătit tocmai împotriva celei care l-a postat, căci cine a vrut (recte cititoarea) a găsit o soluţie, cine nu a vrut (amica mea) a găsit o scuză… gramaticală.

 
Draga mea virgulă, iartă neştiinţa încăpăţânată a unora şi nu ne tulbura metabolismul gramatical. Nu fi agramată stricând armonia dintre subiect şi predicat, ci supune-te regulii care te-a învăţat să stai la locul tău, chiar dacă FB acceptă atât de multe greşeli de limbă română, încât mă mir că nu s-a virusat până acum.
 
Articol preluat de pe mala-hierba.com
 
Autor: Alina Pertea

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Volei Programul turneului de promovare în Divizia A1, de la Medgidia. „Te invităm să iei parte la acest regal sportiv!“

17 Apr 2024 749

Baschet CSM Constanța va juca pentru locurile 5-8, după trei înfrângeri cu CSM CSU Oradea (GALERIE FOTO)

16 Apr 2024 570

Baschet Duelul CSM CSU Oradea - CSM Constanța se reia pe litoral, marți, 16 aprilie 2024. „Băieții noștri mizează pe tribune pline!“

16 Apr 2024 355

Baschet CSM Constanța a câștigat primul meci cu FCC UAV Arad din finala Ligii Naționale (GALERIE FOTO + VIDEO)

15 Apr 2024 653

Volei După trei victorii cu Știința Bacău, CSM Constanța și-a asigurat prezența în Divizia A1 și pentru sezonul viitor

14 Apr 2024 528

Volei Turneul de promovare în Divizia A1, găzduit de Medgidia (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 813

Volei CSM Constanța va lupta pentru locul șapte în Divizia A1 (GALERIE FOTO + VIDEO)

10 Apr 2024 768

Volei. Miercuri, 10 aprilie 2024 CSM Constanța - Steaua, al doilea meci al întâlnirii din play-off

10 Apr 2024 488

Urmările Dosarului Retrocedărilor Mii de metri pătrați în Mamaia, disputați de Primăria Constanța și Habitat și Ambient SA! S-a stabilit data verdictului

06 Apr 2024 633

Simona Halep a primit wild-card și pentru turneul de la Madrid

03 Apr 2024 1186

Decizie juridică în disputa dintre prefectul județului Constanța și Consiliul Local al comunei Castelu

03 Apr 2024 553

Superliga 2023/2024 Începe etapa a doua din play-off / play-out. Ce meciuri sunt programate vineri, 29 martie 2024

28 Mar 2024 1539

Volei. CS Medgidia, înaintea turneului final Vicențiu Dumitrescu - „Obiectivul nostru e să promovăm în prima ligă“ (GALERIE FOTO)

27 Mar 2024 766

Volei. Miercuri, 27 martie 2024 Intrare liberă la meciul CSM Constanța - Rapid București

27 Mar 2024 519

Ce televiziune transmite meciul România - Irlanda de Nord, de vineri, 22 martie 2024

22 Mar 2024 1302