Ziua de 28 octombrie 1940, o dată de referință în istoria poporului grec și a lumii

La ceas de aniversare, ziua de 28 octombrie 1940 rămâne o dată de referință în istoria poporului grec și a lumii.

Astăzi se sărbătorește ,,Ziua Demnității", când tuturor cotropitorilor li s-a spus pentru totdeauna ΟΧΙ (NU).



În acea Zi memorabilă îmbărbătați de trecutul înaintașilor, grecii au curajul și puterea voinței de a se împotrivi dictatorilor: Adolf Hitler și Benito Mussolini.

Europa mirosea a praf de pușcă și se auzeau gemete, căci tancurile Panzer și avioanele Stuka striveau popoare pașnice. Națiuni mărețe cădeau pradă ocupației Wehrmacht și puterea svasticii a început teroarea și genocidul.

Această Zi rămâne în conștiința poporului grec un simbol al vitejiei pentru toate generațiile și este îmbrăcată în Sărbătoare Națională, la fel ca Ziua de 25 Martie. 

Așa a intrat în al Doilea Război Mondial mica Grecie care era neutră, suportând toate consecințele, pentru că nu a acceptat ultimatumul de subjugare al conducătorului fascist italian.

Zona Balcanilor era punct strategic la Marea Mediterană și Marea Neagră, pentru joncțiunea trupelor naziste din Africa de Nord ce pregătea deschiderea frontului de la Răsărit pentru atacarea Rusiei. 

ΟΧΙ, rostit răspicat este purtat în suflet ca un stindard, pentru că democrația s-a născut în Elada și se continuă vitejia străbunilor. Patriotism și sacrificiu împotriva ocupanților germani care doreau să stăpânească omenirea și să ,,cultive" rasa ariană pură (Himmler). Speranța s-a aprins precum ,,o flacără a Olimpului" și nu s-au lăsat îngenunchiați, căci ,,lupta se duce acum peste tot".

La procesul de la Nürnberg, feldmareșalul, (șeful Statului major hitlerist) recunoaște: ,,Rezistența incredibil de puternic a grecilor a întârziat cu două sau mai multe luni, vital, atacul german împotriva Rusiei, dacă nu ar fi fost această lungă întârziere, rezultatul războiului ar fi fost diferit în Frontul de Est...". Deci, eroii greci nu au murit nicicând în zadar, ci pentu libertate. ,,Epopeea anilor 40" este Sărbătorită în Grecia, Cipru și Comunitățile grecești din Diaspora începând cu anul 1944, după eliberare: ,,...dacă până acum am fi putut spune că grecii luptă ca niște eroi, de acum înainte vom spune că eroii luptă precum grecii"( Winston Churchill).


Luptau murmurând acest cântec și au murit pentru Țară ,,....Copii ai Greciei, copii ce luptați din greu în munți, copii, Fecioarei Maria toate ne rugăm, să vă întoarceți...." (cântec popular de încurajare al mamelor grecoaice). Cu Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir din Tesalonic încep festivitățile, Sărbătoarea și rugăciunea de pomenire, comemorările celor care s-au jertfit pentru Națiunea Elenă.

Glorie eroilor!

Sursă foto: Arhivă Personală
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeşteDobrogea „Când a pornit războiul contra turcilor, bulgarii au declarat că nu pornesc război pentru cucerire teritorială, ci pentru a scăpa pe creștini de jugul păgân“ (document)

27 Oct 2017 3097