117 ani de închisoare pentru un prejudiciu de 114 milioane de euro Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, judecata pas cu pas (documente)


Ioana Bogdan
, Ioana Alina Ilie şi Ionuţ Mihai Matei, cel din urmă fiind şeful Structurii de Securitate din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, au dictat 117 ani de închisoare în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa. Cea mai mare pedeapsă a primit-o Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, respectiv nouă ani de închisoare. Daniela Ramona Dospinescu, fosta directoare a Direcţiei de Patrimoniu din cadrul Primăriei Constanţa, a luat şapte ani şi şase luni de închisoare. Asta în timp ce Constantin Racu, fost director al Direcţiei Administraţie Publică, din Constanţa, a luat şase ani şi zece luni de închisoare. Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a fost condamnat la cinci ani de închisoare.
 
Judecătorii au decis ca zeci de terenuri din acest dosar să revină în posesia statului sau, după caz, în domeniul public ori privat al Unităţii Administrativ Teritoriale Municipiul Constanţa. Vizat de decizia magistraţilor este şi terenul pe care s-a construit Vila Marina, fosta locuinţă a lui Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa.
 
În casa cui ar putea sta Mazăre în arest la domiciliu (referat DNA)
 
Retrocedările, în câţiva paşi Cum s-a „născut" casa în care stă Radu Mazăre
 

Cum a început totul

 
În 2005, procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au deschis dosarul penal cu numărul 29/P/2005, în care primarul Constanţei de la vremea respectivă, Radu Ştefan Mazăre, era cercetat pentru modul în care fuseseră restituite terenurile deţinute de foştii boieri ai oraşului şi preluate în timpul regimului comunist.
 

Ancheta, finalizată în trei ani

 
După trei ani de anchetă, în luna octombrie 2008, DNA a trimis dosarul spre soluţionare Curţii de Apel Bucureşti. Potrivit rechizitoriului, prejudiciul a fost estimat la 114 milioane de euro. Acuzaţi: Radu Mazăre, pe atunci primar al Constanţei, Nicuşor Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, şi alţi angajaţi ai Primăriei Constanţa, oameni de afaceri, societăţi, evaluatori şi notari publici. În total, 37 de inculpaţi.
 

Judecătorii

 
Cauza a fost repartizată, iniţial, completului de judecată cârmuit de fosta şefă a Curţii de Apel Bucureşti, Lia Savonea (noiembrie 2008 - februarie 2010), (actualul preşedinte al CSM), după care a ajuns pe masa Elenei Ursulescu (martie 2010 - octombrie 2013). Ulterior, procesul a fost condus de magistratul Stan Mustaţă (decedat), dar şi de Florică Duţă. Apoi, magistratul învestit cu soluţionarea celebrei cauze a fost Corina Cornelia Dăescu, magistrat care, pe data de 10 iulie 2017, s-a pronunţat în dosar, dispunând 38 de achitări şi nouă condamnări, cea mai mare pedeapsă aplicată în acest dosar fiindu-i dată lui Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa - patru ani de închisoare cu suspendare.
 

Sozanski, singurul fără condamnare

 
Decizia Curţii de Apel Bucureşti a fost contestată la instanţa superioară, respectiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, cauza ajungând astfel (la data de 14 august 2018) pe masa judecătorilor Ioana Bogdan, Ioana Alina Ilie şi Ionuţ Mihai Matei, cel din urmă fiind şeful Structurii de Securitate din cadrul Curţii Supreme. După câteva termene de judecată, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României au decis condamnarea tuturor inculpaţilor, cu excepţia unuia: Andrei Sozanski, funcţionar în cadrul Primăriei Constanţa, la momentul mediatizării cauzei, (în prezent avocat în baroul Tulcea) acuzat de fals intelectual, în formă continuată. Înalta Curte a încetat procesul penal faţă de Andrei Sozanski pentru infracţiunea de fals intelectual, în formă continuată, prevăzută de art. 289 C.pen. (1969) cu aplicarea art. 41 alin. (2) C.pen. (1969) şi art. 5 C.pen., ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale (pct. F - Rechizitoriu).

 

Rejudecare

 
De menţionat că Înalta Curte de Casație și Justiție a României a decis ca o mică parte din acest mega-dosar să fie rejudecat. Mai precis, instanța a trimits spre rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti cu privire la infracţiunea de uz de fals, în formă continuată, prevăzută de art. 291 C.pen. (1969) cu aplicarea art. 41 alin. (2) C.pen. (1969), reţinută în sarcina inculpatului Giurgiucanu Georgică, condamnat de altfel la cinci ani și șase luni de închisoare.
 

117 ani de închisoare

 

Radu Ştefan Mazăre: nouă ani ani de închisoare
Nicuşor Daniel Constantinescu: cinci ani de închiosare
Constantin Racu: şase ani şi zece luni de închisoare
Daniela Ramona Dospinescu: şapte ani şi şase luni de închisoare
Ion Marica: cinci ani de închisoare
Cristian Talpău: patru ani de închisoare
Nora Alina Chircă: doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de patru ani
Dan Miron: doi ani ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de cinci ani.
Bogdan Ghiţulescu: patru ani de închisoare.
Răsvan Mircea Tudorache: doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de patru ani.
Paraschiva Barbu: trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de cinci ani.
Niculae Nejloveanu: doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de patru ani
Mihai Sergiu Ceacîreanu: trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de şapte ani
Bogdan Gabriel Sandu: patru ani de închisoare.
Daniel Ene: trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de şapte ani.
Georgică Giurgiucanu: cinci ani şi şase luni de închisoare.
Foarte important, Înalta Curte a trimis spre rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti cu privire la infracţiunea de uz de fals, în formă continuată, prevăzută de art. 291 C.pen. (1969) cu aplicarea art. 41 alin. (2) C.pen. (1969), reţinută în sarcina inculpatului Giurgiucanu Georgică.
Emil Dragoş Săvulescu: cinci ani şi şase luni de închisoare. Acesta ar fi plecat în Monte Carlo.
Aurel Jean Andrei: doi ani de dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de patru ani.
Cristina Budei: doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de patru ani.
Viorel Pană: doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de patru ani.
Mihai Camboianu: cinci ani de închisoare.
Valentin Gheorghe Ionescu: cinci ani de închisoare.
Cristian Borcea: cinci ani de închisoare.
Ruxandra Luminiţa Darie: doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de patru ani.
Marius Puşcaşi: trei ani de închisoare.
Puşcaşi Carmen: trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de cinci ani.
 
Înalta Curte a încetat procesul penal faţă de inculpatul Andrei Sozanski pentru infracţiunea de fals intelectual, în formă continuată, prevăzută de art. 289 C.pen. (1969) cu aplicarea art. 41 alin. (2) C.pen. (1969) şi art. 5 C.pen., ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale (pct. F - Rechizitoriu).
 
Graţiela Rusu: doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de patru ani.
Sanda Gabriela Radu: doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de patru ani.
Claudia Cealera: doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de patru ani.
Luminiţa Călătoru: doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de patru ani.
Silvia Stanciu: doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de patru ani.
Dima Alin Horaţiu: şase ani de închisoare.
 
În secţiunea „Documente“ poate fi citită integral decizia Înaltei Curţi. De asemenea, puteți parcurge și lista terenurilor care trebuie să revină în posesia statului sau, după caz, în domeniul public ori privat al Unităţii Administrativ-Teritoriale Municipiul Constanţa.
 

Citeşte şi
 
O mică parte din Dosarul Retrocedărilor va fi rejudecat
 
Ce spune IPJ Constanţa despre condamnarea lui Radu Mazăre la 9 ani de închisoare cu executare

UPDATE. Pronunțarea amânată. După condamnarea de nouă ani în Dosarul Retrocedărilor Radu Mazăre, emoţii mari azi la Înalta Curte
 
UPDATE. Condamnări în Dosarul Retrocedărilor de la Constanţa
 
Lista completă a terenurilor din Dosarul Retrocedărilor care vor reveni în posesia statului sau în domeniul public ori privat al UAT Constanţa

Cine este singurul inculpat din Dosarul retrocedărilor din Constanţa care nu a primit cu nicio condamnare
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Administrația Chițac, „pastilă amară“ la Curtea de Apel Constanța! Miza, 4,38 de milioane de dolari!

05 Mar 2024 535

Habitat și Ambient SA Cea mai importantă companie din Dosarul Retrocedărilor din Constanța a intrat în faliment! Averea sigilată (DOCUMENTE)

25 Feb 2024 1254

Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, victorie la Curtea Supremă! La mijloc sunt aproape 3 milioane de dolari (MINUTA)

07 Feb 2024 1537

Proces pentru terenul din Piața Ovidiu Banca Națională a României cheamă la judecată Primăria Constanța

23 Jul 2023 3471

Alexandru Darie cere insolvența Holland Development Group SA! S-a fixat primul termen

10 Jun 2023 1861

Pretenții de circa 4,5 milioane de dolari în Dosarul Retrocedărilor! Dosarul, repus pe rol

24 May 2023 1599

UPDATE - Dosarul a fost amânat Proces la Tribunal pe vila în care a stat Radu Mazăre. Dosarul, îndoliat

08 May 2023 6604

Înalta Curte, o primă decizie definitivă privind prejudiciul din Dosarul Retrocedărilor! În favoarea cui a înclinat balanța justiției (MINUTA)

05 Apr 2023 5979

Chițac cere aproape 4,5 milioane de dolari de la „echipa Mazăre“ pentru două dintre terenurile retrocedate ce nu mai pot fi recuperate. Un judecător de la Curtea de Apel s-a abținut!

05 Nov 2022 5780

Uraganul imobiliar pentru recuperarea terenurilor din Dosarul Retrocedărilor ar putea reîncepe, la București! Se așteaptă hotărârea instanței

31 Oct 2022 2023

Surse DNA Constanța a retras dispoziția de trimitere în judecată a lui Radu Mazăre, în dosarul terenurilor vândute „la prețuri diminuate“

22 Sep 2022 2296

Procurorul care a semnat rechizitoriul din Dosarul Retrocedărilor, amânat de CSM pentru noua structură SIIJ

20 Jul 2022 1679

Dosarul Retrocedărilor. Uraganul imobiliar, dezlănțuit în Capitală pentru aproape 50 de terenuri din dosar, suspendat de judecători!

02 Jun 2022 2577

Dosarul Retrocedărilor, pretenții de peste 10 milioane de euro Ultima oră! Cererea lui Giurgiucanu, admisă

27 Jan 2022 2375

Ultima oră! Dosarul Retrocedărilor. Statul Român, autorizat să intervină în uraganul imobiliar „dezlănţuit“ în Capitală! Sunt vizate aproape 50 de terenuri

14 Jan 2022 2504