​12 constănțeni acuzați că treceau faudulos granița pentru a fura din Bulgaria au scăpat de acuzații

  • Toți cei 12 bărbați au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia, în 2019.
  • Recent, judecătorii Curții de Apel Constanța au încetat procesul penal în ce privește infracțiunile de furt calificat și tentativă la furt calificat pentru că nu a existat o plângere prealabilă în acest sens.

În țara în care se poate orice și unde nimic nu mai miră pe nimeni, la Constanța tocmai s-a încheiat definitiv un proces în care 12 bărbați au fost acuzați că treceau faudulos granița pentru a fura porumb în cantități impresionante. Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au încetat procesul penal în ce privește infracțiunile de furt calificat și tentativă la furt calificat pentru că nu a existat o plângere prealabilă în acest sens. Decizia Curții de Apel Constanța este definitivă.
 
Verdict final în cazul unui grup de 12 bărbați din județul Constanța, toți trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia, în 2019, pentru trecerea frauduloasă a frontierei de stat şi furt calificat! Conform anchetatorilor, inculpații treceau fraudulos frontiera de stat din România în Bulgaria, de unde furau cantități impresionante de porumb. Recent, judecătorii Curții de Apel Constanța au încetat procesul penal față de inculpați pentru infracțiunea de furt calificat și pentru infracțiunea de tentativă la furt calificat, având în vedere lipsa unei plângeri prealabile.
 

Inculpații, prinși cu ajutorul autospecialei cu termoviziune 

 
Din procesul-verbal de depistare reiese că la data de 16.09.2014, ora 01.00, au fost reperate cu ajutorul autospecialei cu termoviziune Land Rover mai multe atelaje hipo cu persoane care se deplasau pe teritoriul Bulgariei către linia de frontieră, spre România, pe direcția bornelor 304 – 305.
 
În continuare, atelajele hipo au fost observate trecând ilegal frontiera de stat din Bulgaria în România printre bornele 304 – 306. S-a procedat la somarea prin voce a persoanelor care se aflau în atelejele hipo, iar din cauza vegetației abundente, un atelaj hipo a fost abandonat.
 

Sute de kilograme de porumb

 
După oprirea ateleajelor hipo au fost constatate următoarele: în primul atelaj hipo se aflau două persoane. Potrivit procesului-verbal de cântărire a reieșit că au sustras de pe teritoriul Bulgariei cantitatea de 270 kg porumb știuleți, în al doilea atelaj hipo se afla o persoană, iar potrivit procesului-verbal de cântărire a reieșit că acesta a sustras de pe teritoriul Bulgariei cantitatea de 200 kg porumb știuleți, în al treilea atelaj hipo se aflau alți doi inculpați. Potrivit procesului-verbal de cântărire a reieșit că au sust ras de pe teritoriul Bulgariei cantitatea de 442 kg porumb știuleți. Asta în timp ce în al patrulea atelaj hipo se afla un singur inculpat, iar potrivit procesului-verbal de cântărire a reieșit că a sustras de pe teritoriul Bulgariei cantitatea de 229 kg porumb știuleți;
 
În cadrul procesului-verbal de seizare din oficiu s-a consemnat faptul că după somarea prin voce a persoanelor ce se aflau în atelajele hipo, a fost identificat un atelaj hipo abandonat și s-a constatat că a fost folosit de un minor, care a sustras de pe teritoriul R. Bulgaria cantitat ea de de 220 kg porumb știuleți, astfel după cum reiese din procesul-verbal de cântărire.
 

Totul a fost predat polițiștilor din Bulgaria

 
Întrega cantitate de 1.361 kg porumb știuleți a fost predată organelor de frontieră ale Bulgaria, pe baza de proces verbal încheiat în limba română și limba bulgară.
 
Toți cei 12 bărbați au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia, prin rechizitoriul nr.4079 /P/2014 din 19.06.2019.

 
Dosarul a fost trimis spre soluționare Judecătoriei Medgidia, instanță care a decis condamnarea inculpaților la câte un an şi două luni de închisoare cu suspendare pentru trecerea frauduloasă a frontierei de stat şi furt calificat.
 

De menționat că cei 12 inculpaţi au solicitat, în baza art. 374 alin. 4 C.proc.pen., ca procesul să aibă loc numai pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale şi a înscrisurilor prezentate de părţi, recunoscând în totalitate faptele reţinute. În această situaţie, cei 12 au beneficiat de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege.
 

Încetarea procesului penal

 
Decizia Judecătoriei Medgidia a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță care, prin decizia 517/2020, a încetat procesul penal faţă de opt inculpaţi pentru infracţiunea de furt calificat, iar față de trei inculpați pentru infracţiunea de tentativă la furt calificat.
 
În continuare, judecătorii au amânat aplicarea pedepsei stabilite pentru fiecare dintre inculpați (…), pentru infracţiunea de trecere frauduloasă a frontierei de stat, pe un termen de supraveghere de 2 ani, în condiţiile stabilite prin sentinţa apelată.
 

1 an, 1 lună şi 10 zile închisoare

 
Asta în timp ce cel de al 12-lea inculpat a primit o amendă penală în cuantum de 1350 lei (135 de zile-amendă x 10 lei, suma corespunzătoare unei zile-amendă), pentru săvârşirea infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat (la data de 16.09.2014).
 
Magistrații au contopit pedeapsa aplicată în prezenta cauză cu cele aplicate într-un alt dosar (două pedepse a câte patru luni de închisoare) şi i-au aplicat inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 4 luni închisoare, la care s-a adaugat un spor de o treime din cealaltă pedeapsă, rezultând în final o pedeapsă de 5 luni şi 10 zile închisoare, la care s-a adaugat pedeapsa amenzii de 1350 lei (135 de zile-amendă x 10 lei, suma corespunzătoare unei zile-amendă).
 
În final, Curtea de Apel Constanța a dispus executarea pedepsei de 8 luni închisoare aplicată printr-o altă sentinţă penală a Judecătoriei Medgidia, alăturat pedepsei de 5 luni şi 10 zile închisoare, la care s-a adaugat pedeapsa amenzii de 1350 lei aplicată prin prezenta, în total 1 an, 1 lună şi 10 zile închisoare şi 1350 lei amendă penală.
 
Judecătorii au dedus din pedeapsa aplicată inculpatului perioada executată anterior de la data de 24.11.2015 la 02.01.2017 și au constatat executată pedeapsa închisorii.
 
Decizia Curții de Apel Constanța este definitivă.
 
Citește și
 
Un tânăr din Tulcea, condamnat definitiv pentru trafic de droguri. Cel mai fidel client, un copil de 16 ani

O primă condamnare într-un dosar al DNA Constanța pe fonduri europene. Acuzații oficiale

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Furt de cereale în plină zi! Angajați ai două districte căi ferate, prinși în flagrant delict (FOTO)

13 Dec 2023 957

Suspecți de furt de cereale, prinși de polițiștii locali constănțeni pe strada Portului

07 Dec 2022 1309

Constanța O femeie a fost prinsă în flagrant furând dintr-un vagon de tren. Ce a sustras

31 May 2022 1765

Suspecți de furt de cereale, prinși de polițiștii locali constănțeni

25 Mar 2022 1691

Un bărbat și o femeie din Năvodari, surprinși în flagrant delict în Cogealac. Au furat 200 de kilograme de porumb

04 Jan 2022 16383

Trecerea frauduloasă a frontierei de stat şi furt calificat 12 constănţeni, condamnaţi pentru furt de porumb din Bulgaria

01 Feb 2020 1985

Atac la vagoanele C.F.R. Marfă staționate în Portul Constanța. Ce au sustras doi bărbați. A fost întocmit dosar penal

19 Dec 2018 1971

Prins în flagrant, la Nisipari

05 Oct 2014 2213

Reţinuţi după ce au fost prinşi la furt de porumb, la graniţa cu Bulgaria

18 Sep 2014 1715

Două persoane, cercetate penal pentru furt

12 Sep 2014 2189