16 februarie – data la care ar putea fi anulat Regulamentul parcărilor publice din Constanța!

  • Este vorba despre dosarul nr. 5315/118/2020, înregistrat pe rolul Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța la data de 23 septembrie 2020.
  • Judecătorii Tribunalului Constanța au anunțat că vor pronunța pe 16 februarie o decizie cu privire la cererea de anulare a Regulamentului parcărilor.
  • În prezent, Regulamentul parcărilor este suspendat, în urma deciziei din 18 noiembrie 2020 a Curții de Apel Constanța.
  • În paralel cu demersurile din instanță, Primăria Constanța a lansat în dezbatere publică „Proiectul de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de Organizare și Funcționare a Parcărilor Publice din Municipiul Constanța“.
  • Sugestiile legate de noul regulament pot fi transmise primăriei până la data de 15 februarie 2021.
Regulamentul parcărilor publice din Constanța, în prezent suspendat de instanța de judecată, ar putea fi anulat la dat de 16 februarie 2021!
 
Judecătorii Tribunalului Constanța au anunțat că vor pronunța pe 16 februarie o decizie cu privire la cererea de anulare a Regulamentului parcărilor, formulată de Asociația Constanța Altfel și alți reclamanți. Regulamentul cuprinde și modalitatea de plată prin SMS a tarifului pentru parcările publice din oraș.
 
În paralel cu demersurile în instanță, municipalitatea a pus în dezbatere publică „Proiectul de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de Organizare și Funcționare a Parcărilor Publice din Municipiul Constanța“.
 
În întreg acest context, rămâne de văzut care va fi decizia Tribunalului Constanța.
 
Amintim aici și că la data de 18 noiembrie 2020, Curtea de Apel Constanța a decis suspendarea Regulamentului parcărilor publice, până la soluționarea definitivă a procesului privind anularea acestuia.
 

De ce a suspendat Curtea Regulamentul

 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în motivarea deciziei din 18 noiembrie 2020, judecătorii Curții de Apel au arătat, printre altele, că instanța „reține că îndoiala serioasă cu privire la legalitatea actului administrativ normativ ce face obiectul cererii de suspendare reiese din faptul că, anterior emiterii HCL nr. 279/30.07.2020 a existat un act administrativ normativ emis de Consiliul Local Municipal Constanța care reglementa aceeași contravenție și alte aspecte mai detaliate privind regimul parcării în mun. Constanța și, deși această hotărâre a fost anulată de instanțele judecătorești, Consiliul Local a adoptat o nouă hotărâre fără să remedieze aspectele de nelegalitate reținute în hotărârile judecătorești definitive și fără să instituie obligația plății tarifului de parcare și a cuantumului acestuia“.
 
Cu alte cuvinte, Curtea de Apel a arătat că noul Regulament al parcărilor publice din Constanța a fost adoptat fără să se fi remediat aspectele de nelegalitate pentru care fusese anulat regulamentul anterior.
 
Mai mult, în acest sens, în noul dosar, Curtea a precizat că „printre argumentele pentru care instanța a dispus anularea HCLM Constanța nr. 235/28.06.2018 (nr., Regulamentul anterior al parcărilor publice din Constanța) au fost și cele învederate de recurenți, respectiv faptul că nu s-au stabilit și alte modalități de achitare a tarifului de parcare decât prin intermediul SMS, că nu s-a reglementat competența privind stabilirea și modificarea tarifului de parcare și nici destinația sumelor încasate cu titlu de tarif de parcare“, potrivit www.rolii.ro.
 

În prezent, se așteaptă decizia Tribunalului Constanța privind anularea regulamentului.
 
Aceasta va fi anunțată la data de 16 februarie 2021, decizia urmând să fie pusă la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței.

 

S-a cerut anularea HCLC nr. 279/30.07.2020

 
Este vorba despre dosarul nr. 5315/118/2020, înregistrat pe rolul Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța la data de 23 septembrie 2020.
 
În cauză, s-a solicitat de către Asociația Constanța Altfel, Asociația Liga pentru Drepturile Constănțenilor și Bogdan Chircorian anularea Hotărârii Consiliului Local Constanța nr. 279/30.07.2020.
 
Prin această hotărâre a Consiliului Local Constanța a fost adoptat noul Regulament al parcărilor publice din Constanța, care a intrat în vigoare la data de 11 august 2020.
 
Așa cum am precizat anterior, la data de 18 noiembrie 2020, Curtea de Apel Constanța a decis, în recurs, suspendarea regulamentului.
 
La momentul respectiv, primarul Vergil Chițac preciza, la aflarea deciziei instanței privind suspendarea Regulamentului, că soft-ul de încasare a plății prin SMS va fi blocat, iar reprezentanții Poliției Local Constanța vor fi anunțați să nu mai aplice amenzi pentru neplata parcărilor publice.
 

Noul regulament, în dezbatere publică

 
În prezent, pe site-ul Primăriei Constanța se află în dezbatere publică Proiectul de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de Organizare și Funcționare a Parcărilor Publice din Municipiul Constanța, fiind publicat la data de 26 ianuarie 2021.
 
Propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare pentru acest proiect de hotărâre pot fi transmise în scris, prin poștă, la sediul din strada Ștefan Mihăileanu, nr. 10, sau prin email, la adresa parcari@primaria-constanta.ro.
 
Observațiile și sugestiile pot fi transmise autorităților locale până la data de 15 februarie 2021.
 
Proiectul de hotărâre privind noul Regulament al parcărilor publice din Constanța poate fi consultat aici.
 
Oricare va fi hotărârea Tribunalului Constanța pronunțată la data de 16 februarie 2021, aceasta nu este definitivă, ci va putea fi atacată de către oricare din părțile nemulțumite din proces. În această situație, dosarul va fi transmis Curții de Apel Constanța, instanță care va pronunța decizia definitivă.
 
Până atunci, Regulamentul parcărilor Publice din Constanța rămâne suspendat.
 
Citește și:

Noul regulament al parcărilor din Constanța, în dezbatere publică. Se vor organiza licitații pentru cele de reședință. Se introduc parcometrele și două zone de taxare

Iată de ce a fost suspendat Regulamentul parcărilor publice din Constanța! Avem motivarea judecatorilor
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

constantean

07 Feb, 2021 10:55

"Ce primar credeți că ar trebui să aibă statuie în fața Primăriei Constanța?" NICIUNUL!!!! Nu ati creat posibiltatea de vot: NICIUNUL!?!?! Vergil Chitac este uriasa dezamagire: a inceput cu demolarile!! Asta demonstreaza ca nu credea ca va cistiga alegerile!

Articole asemanatoare

Recurs pentru anularea sancțiunilor rutiere din Regulamentul de gospodărire a Constanței! Când începe procesul

26 Nov 2023 678

Judecătorii din Neamț au anulat definitiv o amendă dată de Poliția Locală Constanța, pentru parcare!

19 Nov 2023 1129

Judecătorii refuză cheltuielile de judecată pentru Primăria Constanța într-un proces pe parcări. „Demersul judiciar, generat de pasivitatea și lipsa de interes“ ale primăriei

25 Aug 2023 1418

„Locul de parcare trebuie să existe fizic“ Primăria Constanța scapă în instanță de obligația de a emite un abonament de parcare! Explicații oficiale (MOTIVARE)

24 Aug 2023 7242

Constanța Black Sea Air Show, Ediția a II-a Detalii despre parcarea autovehiculelor în ziua evenimentului și regulament de participare

28 Jul 2023 1124

Editorial Știți cum să beneficiați de jumătatea de oră de parcare gratuită în Constanța?

18 Jun 2023 4804

Concluzia unui deținător de mașină electrică „Plata parcării ne costă mai mult decât încărcarea"!

30 May 2023 2891

Regulamentul parcărilor publice din Constanța, contestat și la Piatra Neamț!

22 Apr 2023 6012

Definitiv Regulamentul parcărilor publice adoptat de administrația Chițac, „capabil să rezolve o serie de probleme legate de traficul din Constanța“

31 Dec 2022 6899

Editorial Constănțeni, voi cunoașteți Regulamentul parcărilor publice din oraș?!

03 Dec 2022 3962

Parcare gratuită. Confort Urban ridică parcometrele din stațiunea Mamaia!

15 Sep 2022 5868

În urmă cu scurt timp! Ce a decis Tribunalul Constanța în legătură cu Regulamentul parcărilor! S-a cerut anularea întregului regulament (MINUTA)

10 Aug 2022 4434

Editorial Regulamentul locurilor de parcare din Constanța. Lecția de masochism politic din cazarma lui Chițac!

23 Jul 2022 3254

UPDATE. ZIUA Z! E oficial, joi se decide dacă se renunță la plata parcărilor în Constanța și Mamaia!(DOCUMENTE)

20 Jul 2022 2887

Editorial! Șoferii descurcăreți găsesc soluții să scape de taxa de parcare. Autoritățile, se fac că nu văd neregulile

09 Jul 2022 2652