40 de ani de închisoare în primă instanță Dosarul fostei conduceri a SC Utilităţi Publice Cernavodă SRL se va rejudeca! (MINUTĂ)


 
  • Laurenţiu-George Dumitrescu, fost director/administrator în cadrul SC Utilităţi Publice Cernavodă SRL, luase în primă instanță 15 ani de închisoare (pedeapsă obținută prin contopirea a două condamnări).
 
  • Asta în timp ce Georgeta-Adina Avram, fost director economic, fusese condamnată tot în primă instanță la nouă ani şi opt luni de închisoare.
 
 
Procesul în care fosta conducere a societății comerciale Utilităţi Publice Cernavodă S.R.L, unitate aflată sub coordonarea Consiliului Local al oraşului Cernavodă, a fost condamnată în primă instanță la zeci de ani grei de închisoare se va rejudeca! Decizia este definitivă și a fost luată de judecătorii Marius Cristian Epure și Ileana Anastasiu, de la Curtea de Apel Constanța.
 
Minută
 

„În baza art.421 pct.2. lit.b) cod procedură penală, cu referire la art. 403 lit c C.pr.pen., art.6 din Convenţia Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale, cât şi a dreptului la două grade de jurisdicţie în materie penală garantat de art. 2 din Protocolul adiţional nr. 7 la Convenţia Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale, admite apelurile penale declarate de apelanții inculpați, desfiinţează sentinţa penală nr. 371 pronunţată la data de 13.10.2020 în dosarul nr.2524/118/2017 şi dispune rejudecarea de către Tribunalul Constanța. Menţine actele procedurale efectuate în cauză până la data de 18.08.2020. Admite apelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă“.

 
Amintim că prezentul dosar a fost soluționat în primă instanță (13 octombrie 2020) de Leonard Iustin Bourceanu, judecător în cadrul Secției penale din Tribunalul Constanța, care a dictat zeci de ani grei de închisoare:
 
Laurenţiu-George Dumitrescu, fost director/administrator în cadrul SC Utilităţi Publice Cernavodă SRL - 15 ani de închisoare (pedeapsă obținută prin contopirea a două condamnări).
 
Georgeta-Adina Avram, director economic, nouă ani şi opt luni de închisoare.
 
Dumitra Georgeta, contabil, cinci ani şi opt luni de închisoare.
 
Sanda-Eugenia Costache, contabil, cinci ani de închisoare.

 
Alexandru-George Dumitrescu, funcţionar, patru ani şi patru luni de închisoare.
 

Maria Cristina Dumitrescu, funcţionar, doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.
 
Oficial, de la Parchet
 
Conform unui comunicat al Biroului de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, „s-a reţinut că, în perioada 2011 – 2016, s-au derulat activităţi infracţionale în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi în legătură cu aceste atribuţii de serviciu de către inculpatul Dumitrescu Laurenţiu-George, director/administrator la S.C. U. P. S.R.L. – funcţionar public cu atribuţii de control, administrare/gestiune, cu implicarea şi a altor funcţionari publici (inculpata Avram Georgeta-Adina – director economic), prin încheierea, derularea de relaţii contractuale/comerciale între societatea comercială de interes public cu persoane juridice prin încălcarea cu ştiinţă a dispoziţiilor legale şi a atribuţiilor de serviciu, în materia achiziţiilor publice, favorizând interese patrimoniale personale şi ale terţilor, în defavoarea şi paguba societăţii comerciale cu capital de stat (prin producerea de prejudicii băneşti), S.C. U. P. S.R.L., aflată sub coordonarea Consiliului Local al oraşului Cernavodă”.
 
„S-a reţinut, de asemenea, că inculpatul Dumitrescu Laurenţiu-George, în calitate de director/administrator la S.C. U. P. S.R.L, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a desfăşurat activităţi infracţionale în mod continuat, prin încălcarea dispoziţiilor legale, dispunând nelegal, abuziv, decizii instituţionale în folosul necuvenit al altor persoane, cu consecinţa producerii de prejudicii S.C. U. P. S.R.L. Inculpatul Dumitrescu Laurenţiu-George, în calitate de funcţionar public, cu atribuţii de control, administrare/gestiune în cadrul S.C. U. P. S.R.L a desfăşurat activităţi infracţionale prin încălcarea cu ştiinţă a dispoziţiilor legale, participând în exercitarea atribuţiilor de serviciu la luarea de decizii, emiterea de acte, dispoziţii, în scopul asigurării de foloase patrimoniale băneşti, pentru sine şi pentru rudele/afini apropiate”.
 
„Operaţiuni fictive“
 
Conform magistraților, „inculpaţii Dumitrescu Laurenţiu-George, Avram Georgeta-Adina, Dumitrescu Alexandru-George şi Dumitrescu Maria-Cristina, cu complicitatea contabilelor – inculpatele Costache Sanda-Eugenia şi Dumitra Georgeta, în perioada 2011 – 2016, au desfăşurat activităţi infracţionale, constând în solicitarea spre decontare/plată şi aprobarea de plăţi în numerar, cu consecinţa retragerilor/ridicărilor în numerar de sume de bani, în mod abuziv, sume de bani însuşite, folosite din casieria societăţii în folos personal şi în folosul altora, prin utilizare de documente justificative înregistrate în contabilitate, nereale/fictive sau nelegale, cu consecinţa producerii de pagube societăţii de interes public. Inculpaţii Dumitrescu Laurenţiu-George şi Avram Georgeta-Adina, în calitate de administrator şi director economic, în perioada 2011 – 2015, au desfăşurat activităţi infracţionale (autor/complice) constând în evidenţierea în acte contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale, ori evidenţierea unor operaţiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, cauzând un prejudiciu bugetului consolidat al statului”.
 
Aspecte din motivare
 
În motivarea deciziei de condamnare, Tribunalul Constanța arată că, la stabilirea și individualizarea pedepselor ce vor fi aplicate inculpaților , instanța a avut în vedere gradul de pericol social ridicat –infracțiuni de corupție care rezultă din modalitatea concretă de comitere a faptei de către fiecare dintre inculpați, de participarea efectivă a acestora la activitatea infracțională care li se reține în sarcină, de atribuțiile de conducere și control pe care fiecare dintre ei le aveau.
 
„Se constată, din coroborarea probelor administrate, caracterul autoritar (de stăpân) cu care acționa inculpatul (nota redactorului: fostul director/administrator în cadrul SC Utilităţi Publice Cernavodă), care se comporta ca un veritabil patron (...) , dar nu ca un bun patron în interesul rentabilizării societății, ci în interesul său patrimonial, înconjurat de rude/afini plasați în funcții de conducere la societate, care de asemena realizau beneficii financiare nelegal, mod de lucru care surprinde nu doar prin curaj, dar mai ales prin lejeritatea cu care acționa atât el cât și ceilalți inculpați - ca o echipă focalizată spre profit personal - fără tema vreunor repercursiuni ale oganelor fiscale sau judiciare, aspecte care de asemenea au carater agravant“.

Sursa motivare: rolii.ro

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Premieră la DNA Constanța! Prima condamnare pentru trafic de droguri
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Valentin Vrabie, primarul din Medgidia, solicită rejudecarea! S-a fixat un nou termen în dosar

08 Mar 2024 803

Valentin Vrabie, fostul primar din Medgidia, primă victorie la Curtea Supremă! S-a admis în principiu cererea prin care solicită rejudecarea dosarului penal

17 Jan 2024 4302

Judecătorul Marius Cristian Epure, fost președinte al Curții de Apel Constanța, la pensie! Președintele a semnat decretul

02 Nov 2023 1939

Fostul senator Gigi Christian Chiru, din Constanța, acțiune extraordinară la Înalta Curte!

23 Oct 2023 904

Ultima oră! Judecătorul Marius Cristian Epure, fost președinte al Curții de Apel Constanța, „undă verde“ de la CSM pentru pensionare

18 Oct 2023 1334

CSM analizează azi cererea de pensionare a judecătorului Marius Cristian Epure, de la Curtea de Apel Constanța

17 Oct 2023 949

Curtea de Apel Constanța, decizie definitivă în dosarul lui Nicolae Dospinescu, fost consilier judeţean PSD!

13 Oct 2023 1026

Judecătorul Marius Cristian Epure, de la Curtea de Apel Constanța, se pensionează!

13 Oct 2023 1314

Motivarea judecătorilor în cazul lui Valentin Vrabie Prima condamnare, cu executare, apreciată „ca fiind prea aspră faţă de circumstanţele concrete ale cauzei, atât cele personale, cât şi cele reale“ (DOCUMENT)

11 Oct 2023 3616

Ce spune prefectul Silviu Coșa Radiografia dosarului în care Valentin Vrabie a pierdut Primăria Medgidia! (DOCUMENT)

10 Oct 2023 2388

Achitată în primă instanță Dosarul fostei șefe a Centrului de Servicii Comunitare „Cristina”, din Constanța, se va rejudeca!

08 Oct 2023 764

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 04 octombrie 2023

05 Oct 2023 1085

Breaking News Curtea de Apel Constanța, anunț de ultim moment în dosarul lui Valentin Vrabie, primarul din Medgidia

27 Sep 2023 6595

Zi decisivă pentru Valentin Vrabie, primarul din Medgidia, condamnat cu executare în primă instanță (DOCUMENT)

26 Sep 2023 2288

Trei judecători pentru Valentin Vrabie, condamnat cu executare în primă instanță! Primarul din Medgidia, așteptat la Curtea de Apel Constanța (DOCUMENT)

13 Sep 2023 9802