45 de termene de judecată Se face expertiză contabilă în dosarul privind cadastrarea județului Constanța

  • În prezenta cauză, inculpații sunt: Nicușor Daniel Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Titi Cenușă, fostul arhitect-șef din cadrul Consiliului Județean Constanța, dar și omul de afaceri Ioan Ichim, din București, fost administrator al societății comerciale Geotop 2001.
 
 
Dosarul privind cadastrarea județului Constanța a primit un nou termen! Monica Laura Tănase, judecător în cadrul Secției penale din Tribunalul Constanța, a acordat termen la data de 08 februarie 2022, pentru a se proceda la efectuarea expertizei contabile de către Ramona Bogdan, expert desemnat aleatoriu de către instantă.
 
De precizat că în dosar a fost efectuată și o expertiză topo.
 
Dosarul a fost trimis spre soluționare Tribunalului Constanța din luna noiembrie 2016 și au fost acordate în prezent 45 de termene de judecată.
 
Inculpați și acuzații
 
În prezenta cauză, inculpații sunt: Nicușor Daniel Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Titi Cenușă, fostul arhitect-șef din cadrul Consiliului Județean Constanța, dar și omul de afaceri Ioan Ichim, din București, fost administrator al societății comerciale Geotop 2001.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, „în perioada iulie 2007 - aprilie 2013, inculpații Constantinescu Nicușor Daniel și Cenușă Titi, în calitățile menționate mai sus, prin acțiuni concertate, și-au încălcat atribuțiile de serviciu, în contextul derulării Acordului de asociere în vederea participării la procedura de achiziție publică «Documentație cadastrală și înscriere în Cartea Funciară a rețelei de drumuri publice de interes local din județul Constanța și realizarea soluțiilor geospațiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere»“.
 
„Inculpații Constantinescu Nicușor Daniel și Cenușă Titi au coordonat acțiunile astfel încât să fie atribuite, în mod preferențial, lucrările de cadastrare a drumurilor județene și comunale din județul Constanța către o societate controlată de omul de afaceri Ichim Ioan, precum și cu fraudarea bugetului județului Constanța. Frauda în dauna bugetului județului Constanța s-a realizat prin efectuarea, de către președintele Consiliului Județean, în mod coordonat, a unor plăți nelegale în valoare totală de 11.621.345,49 de lei, o parte fiind efectuate direct în contul firmei administrate de inculpatul Ichim Ioan (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor județene).
 

Restul plăților au fost făcute din bugetul Consiliului Județean Constanța în mod indirect, prin alocări bugetare către un număr de 45 de comune, care, la rândul lor, au procedat la virarea sumelor de bani în contul aceleiași societăți comerciale (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor comunale). Lucrările aparent efectuate, care oricum nu aveau nicio utilitate, au fost evaluate la suma de 2.511.410 lei, iar restul sumei a fost decontat pentru lucrări neefectuate (fictive)“, conform DNA.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Detalii exclusive din acordul DNA cu Alexandru Mezei, directorul Căpităniei Zonale Constanța (DOCUMENTE)
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce s-a decis în legătură cu administratorul firmei fondate de Nicușor, Mazăre și George Secărea

21 Jan 2022 757

Marius-Petre Săvulescu, desemnat administrator special al societăţii Ideea Contrast SRL

11 Jan 2022 2729

Inculpat, fostul președinte al CJC Se schimbă judecătorul din dosarul privind herghelia Mangalia și lacul Corbu

31 Dec 2021 480

Magistratul de legătură în relația cu Regatul Spaniei, cunoscut și la Constanța! Ce a făcut (DOCUMENTE)

25 Dec 2021 1317

Nicuşor Constantinescu, fostul președinte al CJC, victorie la Curtea de Apel Constanța

14 Dec 2021 2790

Se cere rejudecarea dosarului fundaţiilor „Fantasio“ şi „Thalia“. Ce a stabilit Curtea Supremă

06 Dec 2021 505

Apis Tomitana Dacica Asociația fondată de Amuraș Tănase, fostul consilier al lui Nicușor Constantinescu, va fi ștearsă din Registrul ONG (DOCUMENTE)

24 Nov 2021 639

Opt ani pentru Nicușor Constantinescu, fostul președinte al CJC Dosarul fundaţiilor „Fantasio“ şi „Thalia“ ar putea fi rejudecat! Cererea, admisă în principiu

15 Nov 2021 1644

Oficial! Începe judecata în dosarul privind herghelia Mangalia și lacul Corbu!

21 Oct 2021 2305

Oficial! Ideea Contrast SRL a intrat în insolvență! Printre asociați, Radu Mazăre, Constantinescu Nicuşor și Sorin Strutinsky

21 Oct 2021 2169

Printre inculpați, fostul arhitect-șef al CJC Dosarul privind cadastrarea județului Constanța a primit al 42-lea termen

09 Sep 2021 1151

Oficial! S-a terminat! Decizie importantă pentru Handbal Club Municipal Constanţa! (document)

06 Sep 2021 1033

Nicușor Constantinescu, fostul președinte al CJC, achitat! Dosarul, în apel. S-a stabilit primul termen

21 Aug 2021 1323

George Secărea a ieșit din Sunrise Luxury Residence SRL

20 Jul 2021 1084

Sorin Strutinsky, arestat la domiciliu în Bologna! Judecătorii din Italia vor să afle care sunt condițiile din penitenciarele din România

19 Jun 2021 4904