Justitie

500 de lei, în buzunarul de la piept Pacient condamnat pentru că ar fi mituit un medic militar. A recunoscut tot


Un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită! Aceasta este pedeapsa aplicată de Tribunalul București unei femei care i-ar fi dat mită unui medic militar 500 de lei, pentru efectuarea unei intervenții chirurgicale în vederea tratării unei afecțiuni respiratorii. Decizia Tribunalului București nu este definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel București.
 
Dosarul a fost instrumentat de procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari.
 
În luna martie, DNA a anunțat trimiterea în judecată atât a medicului militar, de la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” din București, fiind cadru militar activ cu gradul de colonel, pentru luare de mită (două fapte) și instigare la dare de mită. De asemenea, tot în prezenta cauză a fost trimisă în judecată și un fost pacient al medicului, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii militari au reținut că „în data de 29 noiembrie 2018, inculpatul V.R., în calitatea menționată mai sus, a primit de la o persoană (martor în cauză) suma de 500 lei, în legătură cu efectuarea unei intervenții chirurgicale asupra unei paciente (soția martorului), ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante“. „Anterior“, spun magistrații, „în data de 27 noiembrie 2018, înainte de efectuarea operației, medicul i-a reproșat pacientei faptul că este prea mică suma de 200 lei pe care aceasta intenționa să i-o înmâneze, spunându-i că pentru această sumă de bani nici nu ar fi urcat din cabinet până la sala de operații“.
 
„În aceeași zi, inculpatul a determinat-o pe pacientă să-i ofere și medicului anestezist suma de 150 lei, lucru pe care aceasta l-a și făcut. A intrat în salon și deoarece nu-i ajungeau banii a împrumutat de la o colegă de salon 100 lei, după care a remis întreaga sumă cerută medicului V.R. pentru a fi înmânată mai departe destinatarului. Nu s-a putut stabili dacă cei 150 lei au ajuns într-un final la medicul anestezist. În data de 28 noiembrie 2018, în aceeași calitate și pentru o intervenție medicală asemănătoare, inculpatul V.R. a primit de la inculpat (nr. pacient) suma de 500 lei“, conform DNA.  Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.
 

Pacientul a recunoscut tot   

 
Recent, în fața judecătorilor de la Tribunalul București, pacientul acuzat de mituirea medicului militar a recunoscut în totalitate a faptei reținute în sarcina sa. Drept urmare, instanța a decis condamnarea pacientului la pedeapsa de un an și șase luni de închisoare cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită. Tribunalul a confiscat suma de 500 lei dată medicului militar. Totodată, magistrații au disjuns soluționarea laturii penale a cauzei în privința medicului, în acest sens urmând a se forma un nou dosar, cu termen la începutul lunii viitoare.
 
Potrivit datelor oficiale aflate la dosarul cauzei, în timp ce se afla în salon, înainte de realizarea intervenției chirurgicale, pacientul ar fi fost chemat de către medicul militar pe hol unde l-ar fi întrebat «ai… ?», pacientul înțelegând că este întrebat dacă are bani la el, acesta răspunzând afirmativ și precizând că are suma de 500 de lei. Totodată, pacientul l-ar fi întrebat pe medic dacă este OK, la care acesta ar fi răspuns afirmativ.
 
„Consecutiv acestui moment, (...) (nr. pacientul) a revenit la salon, iar după câteva momente a fost chemat din nou de inculpatul nr. (medicul militar) pentru efectuarea unui consult preoperator în sala de consultații. Cu ocazia acestui consult, (...)(nr. pacientul i-a pus în buzunarul de la piept al inculpatului col. dr. suma de 500 de lei. (...) (nr. pacientul) a relatat că medicul nu a avut nici o reacție atunci când i-a băgat banii în buzunar, dar crede că a observat gestul său. A mai precizat că a dat acești bani medicului deoarece așa știe că se procedează“, se mai arată în motivarea judecătorilor de la Tribunalul București.

 
Medicul militar a efectuat intervenția chirurgicală, care a constat în reducerea parțială a cornetelor nazale, cu anestezie locală.
 

Decizia Tribunalului București nu este definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel București
 
Citește și
 
Medic militar trimis în judecată pentru luare de mită. Ce se va întâmpla azi la Tribunalul București

Dosar preluat de la Tulcea! DNA Constanța anchetează un medic ginecolog pentru luare de mită

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Medic militar Liliana Iacobuț, din Brigada 15 Mecanizată ,,Podu Înalt”, va fi condusă mâine pe ultimul drum!

18 Sep 2020 200

Doliu în Brigada 15 Mecanizată ,,Podu Înalt”! A murit un medic militar

16 Sep 2020 9301

Cadru militar activ cu gradul de colonel Medic primar ORL, trimis în judecată de DNA. Martor amendat. Procesul, amânat

21 Aug 2020 585

Șeful secției ATI din Spitalul Militar Central, col.medic conf. univ. dr. Dan Corneci „ Majoritatea pacienților prezintă și patologii asociate“

03 Aug 2020 811

#ConstantaEsteBine Două aparate de ventilație mecanică, donate Spitalului Militar de Urgență din Constanța

23 Jul 2020 1293

MApN Echipa militară de la Spitalul Județean din Focșani și-a încheiat misiunea

08 May 2020 920

Echipa militară de conducere a Spitalului județean din Deva și-a încheiat misiunea

07 May 2020 580

MApN. Măsuri în sprijinul sistemului medical național la Focșani, Deva și Constanța

13 Apr 2020 920

Portret de medic militar în vremea pandemiei COVID19 Nicolae-Cătălin Boca coordonează Sistemul Modular Mobil de Izolare și Tratament din Constanța

10 Apr 2020 1179

Personal medical militar, în sprijinul Direcțiilor de Sănătate Publică locale

11 Mar 2020 913

Medic militar acuzat de luare de mită, sub control judiciar

11 Feb 2020 1381

Medic militar acuzat de luare de mită. Dosarul va fi judecat de Tribunalul Bucureşti

28 Jan 2020 677

Înalta Curte, sesizată în cazul unui medic militar acuzat de luare de mită

08 Jan 2020 821

Se cer daune imense Un medic chirurg şi Spitalul Militar din Constanţa, daţi în judecată de un fost pacient

06 Jan 2020 3665

Șpaga, negociată chiar pe holul spitalului Un pacient a fost condamnat pentru că a dat mită 500 de lei unui medic militar

01 Jan 2020 3139