60 de percheziții în Constanța, București și Ilfov. Mandate anulate în instanță

 
  • Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța - Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, au efectuat 57 de percheziții domiciliare, la persoane bănuite de furt, fraudă informatică și acces ilegal la un sistem informatic.
 
  • Din cercetări a reieșit că, în municipiul București și județele Constanța și Ilfov, ar exista persoane care ar deține programe informatice, cu ajutorul cărora ar modifica indexul contoarelor electrice montate la consumatori persoane fizice și juridice.

Procurorii din Constanța au solicitat și obținut vineri, 02 iulie 2021, arestarea preventivă a unui număr de șase persoane cercetate în dosarul celor 57 de percheziții domiciliare în Constanța, București și Ilfov. Potrivit portalului instanțelor de judecată, cei vizați sunt: „Popa Laurian, Sulim Costel, Oprea Lidia, Vasile Ilie Cosmin, Voineagu Doru și Mirea Marian“.      
 
Cererea procurorilor a fost analizată în primă instanță, de judecătorul Teodor Viorel Gheorghe, președintele Tribunalului Constanța.
 
Decizia a fost contestată de inculpați, la Curtea de Apel Constanța, instanță care, ieri, 14 iulie 2021, a admis în partea acțiunea celor arestați preventiv.
 
Mai precis, Curtea de Apel a admis contestaţiile formulate de inculpații Oprea Lidia și Mirea Marian și a respins propunerea privind luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpații Oprea și Mirea Marian
 
Față de cei doi, Curtea a luat măsurii preventive a controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 zile, de la data de 14.07.2021 la data de 11.09.2021 inclusiv.
 
Decizia este definitivă și a fost luată de judecătorii Iulia Cezara Suciu și Damian Mitea, de la Curtea de Apel Constanța.
 
Amintim că, joi, 01 iulie 2021, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța - Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, au efectuat 57 de percheziții domiciliare, la persoane bănuite de furt, fraudă informatică și acces ilegal la un sistem informatic.
 
Astfel, polițiștii de combatere a criminalității organizate au pus în aplicare 57 de mandate de percheziție domiciliară, dintre care 48 în județul Constanța și 9 în municipiul București și județul Ilfov.

 
Din cercetări a reieșit că, în municipiul București și județele Constanța și Ilfov, ar exista persoane care ar deține programe informatice, cu ajutorul cărora ar modifica indexul contoarelor electrice montate la consumatori persoane fizice și juridice.
 

Aceștia s-ar deplasa la „beneficiar” și, cu ajutorul unui laptop, s-ar conecta printr-un cablu la portul optic al contorului electric, iar, apoi, prin intermediul programului informatic instalat pe laptop, ar modifica indexul afișat de contor.
 
Scopul acestei modificări ar fi introducerea unui index de consum mai mic față de cel real, astfel încât titularul locului de consum să plătească o factură diminuată pentru consumul de curent electric.
 
Pentru aceste operațiuni, persoanele bănuite ar fi încasat sume de bani, reprezentând 10% din diferența sumei de bani, care ar fi trebuit plătită companiei de furnizare a energiei electrice și cea plătită efectiv de beneficiar.
 
Beneficiarii acestui serviciu ar fi fost, de regulă, persoane juridice cu un consum de curent electric ridicat, respectiv unități de cazare, service-uri auto și restaurante.
 
Pentru a avea acuratețe în activitatea infracțională, înainte de a modifica indexul contorului electric, persoanele bănuite s-ar fi informat cu privire la istoricul index-ului și detalii despre locul de consum, respectiv dacă cititorii au făcut fotografii cu index-ul contorului, existând suspiciunea că aceste informații ar fi fost primite de la angajați ai companiei de furnizare a energiei electrice, care ar fi accesat, prin depășirea limitelor autorizării, baza de date a companiei și ar fi furnizat telefonic datele solicitate.
 
Acțiunea a beneficiat de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, Grupării de Jandarmi Mobile „Tomis” Constanța, precum și al companiei de furnizare a energiei electrice.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Exclusiv!
Noi mandate de arestare emise în urma perchezițiilor din Mangalia

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Procurorii DIICOT au cerut vineri arestarea preventivă a mai multor persoane. Date din anchetă

03 Jul 2021 2110

Aproape 60 de percheziții în Constanța, București și Ilfov. Lista arestaților!

02 Jul 2021 2203

Judecătorul Teodor Viorel Gheorghe, președintele Tribunalului Constanța, precizări despre sporurile salariale

18 Feb 2021 1316

Președinte nou în Tribunalul Constanța

16 May 2020 1284

Întâlnire oficială la sediul Tribunalului Constanța. Cine a participat și care au fost problemele dezbătute

22 Nov 2019 967

Tentativă de omor în Corbu! Preşedintele Tribunalului Constanţa preia dosarul

11 Sep 2018 2564

Fostul director al uneia dintre cele mai importante instituţii de cultură din Constanţa a fost condamnat

25 Aug 2018 5235

Judecător nou pentru Nicuşor Constantinescu!

02 Nov 2017 2041

Cererea de revizuire formulată de Nicușor Constantinescu, respinsă de judecătorul Teodor Viorel Gheorghe, preşedintele Tribunalului Constanţa

29 Mar 2017 2230

Cererea de revizuire formulata de Nicușor Constantinescu, analizată azi (video)

27 Mar 2017 2233

Nicuşor Constantinescu, un nou dosar la Tribunalul Constanţa! Ce cauză se judecă (rechizitorii)

06 Mar 2017 2233

Iulian Ditcov, condamnat în celebrul dosar „Poşta Română“, cere din nou să fie eliberat condiţionat

27 Jan 2017 1137

Funcţionari vamali, condamnaţi de judecătorul Teodor Viorel Gheorghe, preşedintele Tribunalului Constanţa (rechizitoriu)

13 Dec 2016 2533

Iulian Ditcov, condamnat în celebrul dosar „Poşta Română“, menţinut în arest la Constanţa

10 Nov 2016 1418

Ziua „Z“ pentru Nicolae Matei Libertatea lui va fi decisă azi

17 Jun 2016 2192