A fost aflată cauza incendiului! Procurorii din Constanța știu de ce a luat foc Spitalul Clinic de Boli Infecțioase

  • Răspunsul întrebării care frământă de mai mult de un an de zile atât autoritățile, cât, mai ales, familiile victimelor decedate se află acum pe masa procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, care instrumentează dosarul.
  • Este vorba despre procedura efectuată de specialiștii Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Securitatea Mineră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) Petroșani, expertiză care indică, spun sursele, cauza și condițiile producerii incendiului.
  • Cauza nu poate fi făcută publică la acest moment, fiind prematură dezvăluirea rezultatelor anchetei în această etapă a urmăririi penale, dat fiind caracterul secret al urmăririi penale, în conformitate cu legislația în vigoare.
  • În paralel cu ancheta penală, la Tribunalul Constanța, Secția de Contencios administrativ și fiscal, continuă procesul deschis de dr. Stela Halichidis, fostul manager al SCBI, în urma demiterii sale din funcție, pe fondul producerii incendiului.
Expertiza efectuată în dosarul penal deschis în urma incendiului ce a cuprins Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța și a dus la decesul mai multor persoane a scos la iveală cauza care a făcut ca spitalul să ia foc!
 
Răspunsul întrebării care frământă de mai mult de un an de zile atât autoritățile, cât, mai ales, familiile victimelor decedate se află acum pe masa procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, care instrumentează dosarul.
 
Patru expertize
 
Surse judiciare au explicat, pentru ZIUA de Constanța, că a fost finalizată expertiza tehnică, apreciată drept una dintre cele mai grele probe de la dosar.
 
Este vorba despre procedura efectuată de specialiștii Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Securitatea Mineră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) Petroșani, expertiză care indică, spun sursele, cauza și condițiile producerii incendiului.
 
Legat de această expertiză, trebuie precizat că este foarte importantă deoarece poate să stabilească eventualele cauze și condițiile în care s-a produs incendiul principal și eventualele nereguli constatate în documentația și pregătirea împotriva incediilor.


 
Pe de altă parte, deși magistrații știu acum care a fost cauza producerii incendiului, aceasta nu poate fi făcută publică la acest moment, fiind prematură dezvăluirea rezultatelor anchetei în această etapă a urmăririi penale, dat fiind caracterul secret al urmăririi penale, în conformitate cu legislația în vigoare.
 

Pentru a reveni la dosarul penal, în total, spun aceleași surse, sunt patru expertize în acest dosar,la fel de importantă ca cea efectuată de INSEMEX Petroșani fiind cea de care se ocupă Institutul Național de Expertize Criminalistice (INEC) IAȘI, expertiză de la care se așteaptă, de asemenea, răspunsuri cu privire la împrejurările producerii incendiului.



Alte două expertize sunt întocmite de experți-parte recomandați de către Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, prin reprezentanții săi.
 
Proces la Secția de Contencios administrativ și fiscal
 
În paralel cu ancheta penală, la Tribunalul Constanța, Secția de Contencios administrativ și fiscal, continuă azi, 19 ianuarie 2023, procesul deschis de dr. Stela Halichidis, fostul manager al SCBI, în urma demiterii sale din funcție, pe fondul producerii incendiului.
 
Este vorba despre dosarul cu indicativul 8309/118/2021, în care fostul manager cere anularea dispoziției 5199/04.10.2021 privind încetarea contractului său de management, dar și în care dr. Halichidis a formulat pretenții față de Municipiul Constanța și, respectiv, față de Primarul Municipiului Constanța.
 
În dosar, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase are calitatea de intervenient.
 
Martor propus de fostul manager
 
În proces, se așteaptă audierea martorului propus de dr. Stela Halichidis, prin avocatul său.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare cu privire la acest martor, potrivit informațiilor oficiale, acesta în cauză „este fost salariat al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța și este persoana care a însoțit-o pe reclamantă, în mai multe rânduri, la discuțiile purtate în cadrul ISU atunci când s-a dorit depunerea documentației pentru eliberarea autorizației de securitate la incendiu“.
 
De asemenea, la momentul pledării pentru admiterea acestui martor, avocatul dr. Halichidis le-a explicat judecătorilor că „teza probatorie constă în dovedirea demersurilor efectuate de-a lungul timpului la autoritățile competente tocmai pentru a se elibera autorizația la incendiu, a cărei lipsă era cunoscută de toți factorii responsabili. Încă din februarie 2021 se discuta și la nivelul Consiliului de administrație despre această chestiune“.
 
Judecătorii au constatat utilitatea probei testimoniale propuse de dr. Stela Halichidis, „raportat la tezele probatorii și la obiectul concret al investiții instanței prin cererea introductivă“.
 


Martorul urma să fie audiat încă din luna noiembrie 2022, însă, pentru lipsă de apărare, procesul a fost amânat atunci pentru luna ianuarie 2023.
 
În aceste condiții, procesul este programat să se desfășoare la Tribunal azi, 19 ianuarie 2023.
 
În paralel, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța continuă urmărire penală în cadrul anchetei, pentru a stabili exact ce s-a întâmplat la producerea incendiului.
 
Amintim, incendiul a izbucnit în dimineața zilei de 1 octombrie 2021, la Secția de Terapie Intensivă Covid-19 a spitalului, unde erau internați zece pacienți.
 
Șapte pacienți au murit pe loc, fiind vorba despre șapte femei. În zilele următoare, numărul persoanelor decedate a crescut la 12.

Foto: Nicușor BUȘURICĂ - ZIUA de Constanța
  
Surse documentare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro , Portalul Instanțelor de Judecată, surse judiciare
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Au trecut aproape 11 luni și nu știm ce a provocat tragedia de la Infecțioase - 12 morți
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE Acțiune de protest la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța (FOTO+VIDEO)

03 Apr 2024 928

Spitalul de Boli Infecțioase Constanța va avea mansardă nouă! Ce firmă o va construi?

02 Apr 2024 585

Undă verde de la Mediu Proiectul viitorului corp de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, în linie dreaptă

16 Mar 2024 791

Decizii CNSC Licitația pentru achiziția de materiale sanitare organizată de Spitalul de Boli Infecțioase, contestată

16 Mar 2024 632

Primarul Constanței, Vergil Chițac, despre Spitalul Modular „Sunt extrem de mândru de toată munca depusă”

19 Feb 2024 1097

LIVE VIDEO+TEXT Spitalul Modular din curtea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, inaugurat. Mai multe oficialități, prezente la eveniment (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Feb 2024 1517

Undă verde de la Mediu pentru Spitalul de Boli Infecțioase Constanța! Ce investiție este vizată?

14 Feb 2024 737

Ai permis de conducere categoria B? Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța angajează

11 Feb 2024 2333

Primăria Constanţa cumpără servicii de consultanță. Este vizat Spitalul de Boli Infecțioase (DOCUMENT)

06 Feb 2024 647

Date din proiect Cum va arăta viitorul corp de 4 etaje de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța (DOCUMENT)

05 Feb 2024 956

Licitații Constanța Eco Fire Sistems SRL, acord-cadru cu Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța pentru deșeurile spitalicești. Contract peste 380.000 de euro (DOCUMENT)

16 Jan 2024 830

Smart Mind Solutions SRL bifează un nou contract de consultanță cu Primăria Constanţa. Este vizat Spitalul de Boli Infecțioase (DOCUMENT)

29 Dec 2023 897

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța a primit o autorizație de construire privind racordarea electrică

22 Nov 2023 879

Știri Constanța Avocatul Cuculis- „Incendiul de la Spitalul de boli infectioase din Constanța a fost elucidat de către Insemex, iar vinovatul principal este spitalul“

07 Nov 2023 1309

Fotoreportaj Constanța Lucrările continuă la Spitalul Modular (FOTO+VIDEO)

05 Nov 2023 2373