A fost aflată cauza incendiului! Procurorii din Constanța știu de ce a luat foc Spitalul Clinic de Boli Infecțioase

  • Răspunsul întrebării care frământă de mai mult de un an de zile atât autoritățile, cât, mai ales, familiile victimelor decedate se află acum pe masa procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, care instrumentează dosarul.
  • Este vorba despre procedura efectuată de specialiștii Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Securitatea Mineră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) Petroșani, expertiză care indică, spun sursele, cauza și condițiile producerii incendiului.
  • Cauza nu poate fi făcută publică la acest moment, fiind prematură dezvăluirea rezultatelor anchetei în această etapă a urmăririi penale, dat fiind caracterul secret al urmăririi penale, în conformitate cu legislația în vigoare.
  • În paralel cu ancheta penală, la Tribunalul Constanța, Secția de Contencios administrativ și fiscal, continuă procesul deschis de dr. Stela Halichidis, fostul manager al SCBI, în urma demiterii sale din funcție, pe fondul producerii incendiului.
Expertiza efectuată în dosarul penal deschis în urma incendiului ce a cuprins Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța și a dus la decesul mai multor persoane a scos la iveală cauza care a făcut ca spitalul să ia foc!
 
Răspunsul întrebării care frământă de mai mult de un an de zile atât autoritățile, cât, mai ales, familiile victimelor decedate se află acum pe masa procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, care instrumentează dosarul.
 
Patru expertize
 
Surse judiciare au explicat, pentru ZIUA de Constanța, că a fost finalizată expertiza tehnică, apreciată drept una dintre cele mai grele probe de la dosar.
 
Este vorba despre procedura efectuată de specialiștii Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Securitatea Mineră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) Petroșani, expertiză care indică, spun sursele, cauza și condițiile producerii incendiului.
 
Legat de această expertiză, trebuie precizat că este foarte importantă deoarece poate să stabilească eventualele cauze și condițiile în care s-a produs incendiul principal și eventualele nereguli constatate în documentația și pregătirea împotriva incediilor.


 
Pe de altă parte, deși magistrații știu acum care a fost cauza producerii incendiului, aceasta nu poate fi făcută publică la acest moment, fiind prematură dezvăluirea rezultatelor anchetei în această etapă a urmăririi penale, dat fiind caracterul secret al urmăririi penale, în conformitate cu legislația în vigoare.
 

Pentru a reveni la dosarul penal, în total, spun aceleași surse, sunt patru expertize în acest dosar,la fel de importantă ca cea efectuată de INSEMEX Petroșani fiind cea de care se ocupă Institutul Național de Expertize Criminalistice (INEC) IAȘI, expertiză de la care se așteaptă, de asemenea, răspunsuri cu privire la împrejurările producerii incendiului.Alte două expertize sunt întocmite de experți-parte recomandați de către Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, prin reprezentanții săi.
 
Proces la Secția de Contencios administrativ și fiscal
 
În paralel cu ancheta penală, la Tribunalul Constanța, Secția de Contencios administrativ și fiscal, continuă azi, 19 ianuarie 2023, procesul deschis de dr. Stela Halichidis, fostul manager al SCBI, în urma demiterii sale din funcție, pe fondul producerii incendiului.
 
Este vorba despre dosarul cu indicativul 8309/118/2021, în care fostul manager cere anularea dispoziției 5199/04.10.2021 privind încetarea contractului său de management, dar și în care dr. Halichidis a formulat pretenții față de Municipiul Constanța și, respectiv, față de Primarul Municipiului Constanța.
 
În dosar, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase are calitatea de intervenient.
 
Martor propus de fostul manager
 
În proces, se așteaptă audierea martorului propus de dr. Stela Halichidis, prin avocatul său.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare cu privire la acest martor, potrivit informațiilor oficiale, acesta în cauză „este fost salariat al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța și este persoana care a însoțit-o pe reclamantă, în mai multe rânduri, la discuțiile purtate în cadrul ISU atunci când s-a dorit depunerea documentației pentru eliberarea autorizației de securitate la incendiu“.
 
De asemenea, la momentul pledării pentru admiterea acestui martor, avocatul dr. Halichidis le-a explicat judecătorilor că „teza probatorie constă în dovedirea demersurilor efectuate de-a lungul timpului la autoritățile competente tocmai pentru a se elibera autorizația la incendiu, a cărei lipsă era cunoscută de toți factorii responsabili. Încă din februarie 2021 se discuta și la nivelul Consiliului de administrație despre această chestiune“.
 
Judecătorii au constatat utilitatea probei testimoniale propuse de dr. Stela Halichidis, „raportat la tezele probatorii și la obiectul concret al investiții instanței prin cererea introductivă“.
 


Martorul urma să fie audiat încă din luna noiembrie 2022, însă, pentru lipsă de apărare, procesul a fost amânat atunci pentru luna ianuarie 2023.
 
În aceste condiții, procesul este programat să se desfășoare la Tribunal azi, 19 ianuarie 2023.
 
În paralel, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța continuă urmărire penală în cadrul anchetei, pentru a stabili exact ce s-a întâmplat la producerea incendiului.
 
Amintim, incendiul a izbucnit în dimineața zilei de 1 octombrie 2021, la Secția de Terapie Intensivă Covid-19 a spitalului, unde erau internați zece pacienți.
 
Șapte pacienți au murit pe loc, fiind vorba despre șapte femei. În zilele următoare, numărul persoanelor decedate a crescut la 12.

Foto: Nicușor BUȘURICĂ - ZIUA de Constanța
  
Surse documentare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro , Portalul Instanțelor de Judecată, surse judiciare
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Au trecut aproape 11 luni și nu știm ce a provocat tragedia de la Infecțioase - 12 morți
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

A fost atribuit contractul de execuție a spitalului modular din Constanța. Trebuie să fie gata în patru luni de la finalizarea proiectării. Ce asociere de firme se va ocupa de lucrări ? (DOCUMENT)

02 Mar 2023 1902

Demisă după incendiu! Radiografia procesului în care dr. Stela Halichidis, fostul manager al Spitalului de Infecțioase din Constanța, a câștigat în instanță!

18 Feb 2023 2739

Coincidență stranie! O nouă alarmă la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, chiar în ziua în care se aștepta verdictul în proces (VIDEO)

10 Feb 2023 917

Alertă la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța! Au intervenit pompierii. Ce s-a întâmplat (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Feb 2023 3213

Licitația a intrat în prelungiri dar echipa de proiect primește prime ! Modularul de la Infecțioase este încă în verificare la Agenția Națională pentru Achiziții Publice (DOCUMENT)

08 Feb 2023 1252

Zece firme vor furniza reactivi de laborator Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța. Cine sunt acestea? (DOCUMENT)

08 Feb 2023 766

Înlăturată după incendiul care a distrus Terapia Intensivă S-a stabilit data la care Stela Halichidis s-ar putea întoarce în fruntea Spitalului de Boli Infecțioase

21 Jan 2023 1289

A fost desemnată firma care va păzi Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Constanța! (DOCUMENT)

31 Dec 2022 1638

Trebuia să fie funcțional până la finalul acestui an! Modularul din curtea Spitalului de Boli Infecțioase, reportat ca la loterie (DOCUMENTE)

21 Nov 2022 1825

Procesul dr. Halichidis a fost amânat!

10 Nov 2022 929

Proces pentru Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, în care au murit șapte oameni în incendiu! Martorul lui Halichidis

31 Oct 2022 1129

A trecut un an Tragedie, cu victime! Incendiu la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Secția ATI, mistuită de flăcări

01 Oct 2022 1280

Audieri de martori în procesul deschis de dr. Halichidis, după incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța!

15 Sep 2022 1192

La un an de la flăcările ce au cuprins Terapia Intensivă Tribunalul Constanța analizează dosarul deschis de fostul manager al Spitalului de Boli Infecțioase, în urma incendiului

15 Sep 2022 1213

În sfârșit Primăria Constanța a scos la licitație lucrările de amenajare pentru Spitalul modular din incinta SCBI

13 Sep 2022 1074