Justitie

A judecat dosare „grele“. Unele de la Constanţa Judecătoarea Ana Maria Dascălu, de la Curtea Supremă, iese la pensie

Consiliul Superior al Magistraturii va analiza în şedinţa de mâine cererea de eliberare din funcţie, prin pensionare, formulată de Ana Maria Dascălu, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
 
Ana Maria Dascălu este magistratul care a dat undă verde Curţii de Apel Bucureşti să-l judece pe Răducu Valentin Preda, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor şi ex-consilier al lui Radu Mazăre în perioada în care acesta a fost edilul-şef al oraşului. În cauză, Preda este acuzat de divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională, trafic de influenţă, complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
 
Mai mult decât atât, Dascălu a judecat şi dosarul denumit generic „Bani pentru şefi din Consiliul Judeţean Constanţa“, cauză în care au fost judecaţi şi condamnaţi Eugeniu Mija (afacerist din Bucureşti), Lupşa Realini, cântăreţ al formaţiei Gaz pe Foc, fost partener de afaceri al social-democratului Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, şi Nicolae Vasilescu, înalt funcţionar public, şef al Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor, preşedinte al Casei Româno-Chineze şi deputat USL (Colegiul 2 Craiova).
 
De asemenea, Ana Maria Dascălu a făcut parte şi din completul care a decis eliberarea din arest a lui Stan Mustaţă, fostul şef al Secţiei I Penale din Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul în care a fost acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, de şase infracţiuni de luare de mită, dar şi de trafic de influenţă.
 
Foarte important, Stan Mustaţă se numără printre foştii judecători ai Dosarului Retrocedărilor din Constanţa, unde sunt judecate circa 40 de persoane, în legătură cu „restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză“. În dosar, DNA a calculat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 de milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro, prejudiciu în dauna municipiului Constanţa. Printre cei aproape 40 de inculpaţi se află Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, şi Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa.
 
Mai departe, Ana Maria Dascălu a mai decis, alături de alţi colegi judecători, punerea în libertate a fostei judecătoare Veronica Cîrstoiu, din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, judecată şi condamnată într-un dosar penal la Curtea de Apel Constanţa.
 
Dascălu a făcut parte şi din completul de cinci judecători care a închis celebrul Dosar Microsoft, instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi considerat cel mai mare dosar de corupţie din România! În cauză au fost dictate următoarele pedepse: Gheorghe Ştefan, fostul primar al municipiului Piatra Neamţ, şase ani, Dorin Cocoş, om de afaceri, trei ani şi patru luni de detenţie, Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, trei ani de închisoare, şi Nicolae Dumitru, doi ani şi patru luni de detenţie. De menţionat că toate pedepsele sunt definitive şi cu executare.
 
Judecătoarea Ana Maria Dascălu a avut şi dosarul în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, fiind acuzat alături de fosta sa soţie şi de foşti angajaţi ai DGASPC Teleorman.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

A judecat dosarul „Bani pentru şefi din Consiliul Judeţean Constanţa“ Judecătoarea Ana Maria Dascălu, în atenţia preşedintelui României

14 Oct 2017 1075

Procesul în care Liviu Dragnea este judecat va fi reluat astăzi

03 Oct 2017 761

Cine sunt judecătorii care i-au trimis la închisoare pe greii din dosarul Microsoft. Legături la Constanţa

04 Oct 2016 2214

Ana Maria Dascălu, de la ÎCCJ, cerere importantă la CSM. A judecat dosare cu nume grele de la Constanţa

27 Jun 2016 1359

Curtea Supremă a decis Începe judecata lui Răducu Preda, fostul consilier al primarului Radu Mazăre (document)

07 Nov 2014 1968

A deschis şi Dosarul Retrocedărilor din Constanţa Judecătorul care ar fi băut cafea cu Traian Băsescu, arestat la domiciliu

30 Oct 2014 1610

Cine sunt magistraţii care au eliberat-o pe fosta judecătoare Veronica Cîrstoiu şi ce legături au cu CJC

04 Sep 2014 1650

Avocat al Baroului Constanţa Judecătoarea Ana Maria Dascălu decide azi libertatea lui Sorin Calaigii

19 Jun 2014 1703

Decizia judecătoarei Ana Maria Dascălu, din Curtea Supremă, amânată pentru mâine în dosarul lui Sorin Calaigii

18 Jun 2014 1332

DNA a cerut arestarea avocatului Judecătoarea Ana Maria Dascălu şi libertatea lui Sorin Calaigii

18 Jun 2014 2911

Procese „grele” cu legături la Constanţa Ei sunt judecătorii care i-au trimis la închisoare pe inculpaţii din dosarul „Bani pentru şefi din CJC”

12 Dec 2013 2565

Afacerist şi cântăreţ, judecaţi şi condamnaţi Dosarul „Bani pentru şefi din CJC”. Cum a fost închis de judecătorii care l-au achitat pe Becali

03 Jul 2013 2182