A vrut să se tundă și a ajuns inculpat Primul dobrogean trimis în judecată pentru zădărnicirea combaterii bolilor nu vrea să vină la proces! Ce riscă

  • Tânărul inculpat este suspectat că, la jumătatea lunii aprilie 2020, aflat în izolare la domiciliu, a ignorat măsurile Ordonanţelor Militare, care interzic ieşirile fără un motiv bine întemeiat şi a decis să meargă să se tundă.
  • La 15 ani, inculpatul el a fost condamnat de judecătorii Curții de Apel Constanța pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la furt calificat.
 
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea au dispus trimiterea în judecată a unui tânăr, de 19 ani, din Tulcea, pentru zădărnicirea combaterii bolilor.
 
Dosarul (primul de acest gen finalizat de magistrații din circumscripția Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța) a fost trimis spre soluționare Judecătoriei Tulcea, instanță care ieri a decis amânarea procesului din cauza faptului că inculpatul nu s-a prezentat la instanță.
 
Noul termen a fost stabilit pentru finele lunii aprilie 2021, atunci când judecătorii ar putea emite un mandat de aducere pe numele inculpatului, în cazul în care acesta refuză să se prezinte de bună voie la judecată. 
 
Oricare va fi decizia Judecătoriei Tulcea, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Cel în cauză a fost trimis în judecată prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea, dosar nr. 1320/P/2020, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor. Surse judiciare arată că tânărul nu a dorit să dea declarații în dosar.
 

La frizer

 
Tânărul inculpat este suspectat că, la jumătatea lunii aprilie 2020, aflat în izolare la domiciliu, a ignorat măsurile Ordonanţelor Militare, care interzic ieşirile fără un motiv bine întemeiat şi a decis să meargă să se tundă.
 
La acea vreme, bărbatul a fost sancţionat de jandarmi cu 10.000 de lei şi de asemenea, s-a dispus instituirea măsurii de carantină obligatorie pentru o perioadă de 14 zile cu suportarea cheltuielilor din partea acestuia.
 
Potrivit magistraților tânărul inculpat nu se află pentru prima dată în atenția magistraților, el fiind cercetat în mai multe dosare penale pentru săvârșirea infracțiuni de furt.

 
La 15 ani, inculpatul el a fost condamnat de judecătorii Curții de Apel Constanța pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la furt calificat.
 

La finele procesului, judecătorii au dispus atunci măsura educativă a supravegherii, pe o durată de patru luni.
 
Conform procurorilor, inculpatul a participat la un furt dintr-o farmacie din Tulcea, din interiorul căreia a sustras aproape 3000 de lei.
 

Ce prevede legislația

 
În legislația în vigoare la ora actuală, infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor poate fi pedepsită cu închisoare de până la 15 ani. Redăm, în continuare, textul oficial al Articolului 352 din Codul penal, modificat prin OUG nr. 28/18.03.2020:
„(1) Nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.
 
(3) Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care știe că suferă de această boală se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
(4) Dacă fapta prevăzută în alin. (2) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
(5) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) și (2) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
(6) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (3) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
(7) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (4) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
(8) Tentativa la infracțiunea prevăzută la alin. (3) se pedepsește.
(9) Prin carantină se înțelege restricția activităților și separarea de alte persoane, în spații special amenajate, a persoanelor bolnave sau care sunt suspecte de a fi bolnave, într-o manieră care să prevină posibila răspândire a infecției sau contaminării.“
Prin același act normativ a fost introdus și Articolul 352^1, „omisiunea declarării unor informații“, cu următorul cuprins: „Omisiunea persoanei de a divulga cadrelor medicale sau altor persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care acestea își desfășoară activitatea unele informații esențiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană infectată cu o boală infectocontagioasă se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă“.
 
Citește și:
 
Cum vor fi transportate persoanele vulnerabile din localitățile constănțene către centrele de vaccinare (III)

MAI
Peste 4.500 de amenzi, aplicate pentru limitarea răspândirii COVID-19


 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

A fugit de la „Puflene Resort”! Tulcea. O nouă condamnare pentru zădărnicirea combaterii bolilor!

29 Dec 2022 14934

O nouă pedeapsă pentru primul dobrogean condamnat cu executare pentru zădărnicirea combaterii bolilor!

07 Jun 2022 1976

Premieră în justiţia din Dobrogea! Închisoare cu executare pentru tânărul din Tulcea care a mers să se tundă deși era în izolare la domiciliu

23 Apr 2022 12724

Dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor pe numele a doi tineri din Năvodari. Ce au constatat polițiștii

30 Dec 2021 1915

Procurorii din Tulcea, nemulțumiți de achitarea primului dobrogean judecat pentru zădărnicirea combaterii bolilor! Dosarul vine la Constanța

06 Dec 2021 984

La frizer în carantină Primul dobrogean judecat pentru zădărnicirea combaterii bolilor nu se prezintă la proces. Judecata amânată pentru la anul

11 Oct 2021 5176

Oficial! Primul român condamnat cu executare pentru zădărnicirea combaterii bolilor

29 Jul 2021 1502

Dosarul primului dobrogean acuzat de zădărnicirea combaterii bolilor, amânat. Ce pedeapsă riscă

21 May 2021 2045

Începe procesul primului dobrogean trimis în judecată pentru zădărnicirea combaterii bolilor!

08 Oct 2020 1710

Premieră în justiția din Dobrogea! Decizia aparține magistraților din Tulcea

07 Sep 2020 2703

Trecutul infracțional Povestea mai puțin știută a primului dobrogean trimis în judecată pentru zădărnicirea combaterii bolilor

02 May 2020 5509

Bărbatul din Tulcea care a mers să se tundă deși era în izolare la domiciliu a fost trimis în judecată

30 Apr 2020 2383

„Recensământul“ dosarelor Covid la Constanța Pedepse de până la 15 ani. Date oficiale din anchetele procurorilor

11 Apr 2020 3839

Hârșova. Dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Cadre medicale, testate pentru COVID-19

02 Apr 2020 1802

UPDATE Descinderi de amploare la unități sanitare din Constanța, București și alte 20 de județe

07 May 2016 5565