ABADL versus Primăria Constanța. Cum au „tranșat“ judecătorii constănțeni disputa pentru plajă


Disputa pentru cei aproape 26.000 mp de plajă ivită între Administrația Bazinală Dobrogea Litoral și Primăria Constanța a fost pusă în stand by. Decizia le-a aparținut judecătorilor Tribunalului Constanța, care au hotărât suspendarea procesului până la ridicarea stării de urgență instalată pe teritoriul țării pe fondul epidemiei de Coronavirus. La începutul acestei săptămâni, magistrații au ajuns la concluzia că dosarul litigiului nu are caracterul urgent necesar pentru a fi judecat pe perioada stării de urgență, astfel cum cere legea.

În aceste condiții, instanța „constată suspendată de drept, în baza articolului 63 punctul 11 din Decretul nr. 240/2020 emis de Președintele României“. Prin textul de lege invocat a fost prelungită starea de urgență pe teritoriul României și în articolul 63 punctul 11 al decretului se arată că în temeiul prezentului decret, judecarea proceselor civile, altele decât cele prevăzute la alin. 1, se suspendă de plin drept pe durata stării de urgență, fără a fi necesară efectuarea vreunui act de procedură în acest scop. Procesele prevăzute la alineatul 1 sunt cauzele de urgență deosebită.
În acest context, procesul dintre Administrația Bazinală Dobrogea Litoral și Primăria Constanța a fost suspendat de drept, urmând să se reia odată cu ridicarea stării de urgență.

„Rectificarea cărților funciare“


După cum am menţionat în ediţiile anterioare, în cererea adresată iniţial instanţei, în anul 2016, ANAR - ABADL a solicitat ca „prin hotărârea ce o va pronunţa, să dispună restituirea imobilului teren - plaja litoralului românesc în suprafaţă de 25.971 mp, situată în municipiul Constanţa, judeţul Constanţa, în patrimoniul public al statului român şi în administrarea reclamantei“. Pârâți în cauză sunt Municipiului Constanţa prin Primar şi Consiliul Local al Municipiului Constanţa.
În proces, reprezentanţii ABADL au cerut și rectificarea cărţilor funciare aferente municipiului Constanţa ce privesc intabularea plajei, „în sensul radierii menţiunilor cu privire la dreptul de proprietate înscris, aferent terenului în suprafaţă de 25.971 mp“.
Pentru recuperarea plajelor intabulate de Primăria Constanţa, reprezentanţii ABADL au adus ca argumente Constituția României, dar şi Legea apelor (Legea nr. 107/1996), precum şi Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia.
Inițial, procesul a fost pierdut de către ABADL la Tribunalul Constanța, această instanță considerând că Administrația Națională Apele Române – ABADL nu ar fi avut calitatea necesară cerută de lege pentru a deschide procesul. Această decizie a fost însă desființată de Curtea de Apel Constanța, care a hotărât ca procesul să fie rejudecat.
În prezent, se va aștepta ridicarea stării de urgență pentru reluarea dezbaterilor asupra cui revine dreptul de proprietate, respectiv, dreptul de administrare a suprafeței respective de plajă.

Citește și:

Stâlpi înfipți în beton au apărut pe plaja Tuzla. Poliția Locală verifică cine i-a “plantat”! În evidența Apelor Române, nisipul nu este închiriat unui operator
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.