Academicianul Alexandru Bogdan, condamnat cu suspendare! Decizia nu este definitivă



Academicianul Alexandru Bogdan a fost condamnat astăzi, 24 septembrie 2021, de magistrații Tribunalului București la o pedeapsă de trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru abuz în serviciu. Era acuzat de DNA că ar fi creat un prejudiciul în dauna Academiei Române de 3.757.860 euro.

Decizia Tribunalului București poate fi contestată de părți la instanța superioară, în acest caz urmând ca dosarul să fie analizat de Curtea de Apel București.

Academicianul a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, anchetatorii arătând că acesta este acuzat că, fiind președinte executiv al Fundației „Patrimoniu” din cadrul a Academiei Române, la data faptei, a fost deferit instanței „sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire a influenței ori autorității, de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată”.

Totuși, judecătorii Tribunalului București au schimbat încadrarea juridică inițială stabilită de DNA în abuz în serviciu şi l-au condamnat cu suspendare.

În același timp, instanța a stabilit că actul material privind contractul de arendă nr.491 din 21.08.2007 cu SC GRIVCO SA, companie deţinută de familia lui Dan Voiculescu, nu îndeplineşte elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu.

Prin aceeași hotărâre, Alexandru Bogdan a fost obligat să plătească Fundaţiei Patrimoniu suma de 196.613 lei, reprezentând despăgubiri civile. Cheltuielile judiciare pe care a fost obligat să le achite se ridică la 18.000 lei.

Redăm, în continuare, comunicatul oficial al Direcției Naționale Anticorupție, de la momentul trimiterii în judecată a academicianului:


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului



BOGDAN ALEXANDRU, președinte executiv al Fundației „Patrimoniu” din cadrul a Academiei Române, la data faptei, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire a influenței ori autorității, de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Inculpatul Bogdan Alexandru, în calitate de președinte executiv al Fundației „Patrimoniu”, cu încălcarea prevederilor legale și a celor prevăzute în statutul organizației, și-a exercitat atribuțiile de administrare și gestionare a bunurilor imobile (în principal terenuri agricole și silvice) ce aparțin Academiei Române, în scopul de a-i favoriza pe colaboratorii entității pe care o conducea, care și-au asigurat astfel foloase necuvenite, constând, în esență, în neplata unor obligații contractuale.

Concret, în perioada 2007-2009, cu ocazia administrării patrimoniului silvic și funciar al Academiei Române, între Fundația „Patrimoniu” și mai multe societăți comerciale au fost încheiate contracte și acte adiționale privind arendarea și concesiunea de terenuri ce aparțineau instituției respective.

În aceste condiții, exercitarea autorității de către inculpatul Bogdan Alexandru s-a făcut cu rea-credință și cu intenția directă de favorizare a partenerilor (cu efectul de neevitat al păgubirii Academiei Române), fapt rezultat fără dubiu din următoarele aspecte:

- caracterul clandestin, ocult al semnării contractelor – fără autorizarea organelor competente, astfel cum stipulau textele statutare incidente,
- caracterul vădit păgubitor al clauzelor contractuale și lipsa oricăror prevederi care să protejeze efectiv și în concret interesele Fundației „Patrimoniu” și ale Academiei Române,
- scutirea de plata redevenței pe perioade îndelungate de timp (44 ani).

Prejudiciul reținut în dauna Academiei Române se ridică la 3.757.860 euro.

Procurorii au instituit măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile aflate în proprietatea inculpatului Bogdan Alexandru, până la concurența sumei de 3.757.860 euro, reprezentând valoarea prejudiciului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.




PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 



 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Peste 20 de procurori noi pentru DNA! Cine sunt și de unde vin. Lista

25 Jan 2024 1341

Percheziții DNA! Trei instituții publice din Bacău, vizate de procurorii Anticorupție! Se caută informații despre mai multe contracte publice

16 Jan 2024 589

Oficial! Auditul de la Primăria Mangalia, în atenția procurorilor Camera de Conturi Constanța a sesizat DNA cu privire la înstrăinarea unor terenuri care aparțin UAT-ului. Ce spune primarul Radu Cristian?

20 Dec 2023 2201

DGA Amplă dezbatere pe marginea legislației incindentă prevenirii corupției, organizată în preajma Zilei Internaționale Anticorupție

06 Dec 2023 904

Verdict final! Cucoară pierde procesul cu Primăria Constanța! A contestat concursul pentru funcția de director executiv adjunct la Patrimoniu

15 Oct 2023 1171

DNA Percheziție domiciliară la un imobil din Predeal, județul Brașov, deținut de doi cetățeni moldoveni

26 Sep 2023 973

Procurorii DNA, la datorie! Ce cazuri au finalizat

07 Sep 2023 855

Șefi din cadrul Primăriei Iași, urmăriți penal de procurorii DNA. Ce acuzații li se aduc

23 Aug 2023 779

Procurorul Andrei Bodean rămâne șeful DNA Constanța! CV-ul, averea și interesele! (DOCUMENTE)

16 Jul 2023 5547

Averea şi interesele lui Andrei Bodean, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție Constanța! (DOCUMENTE)

28 Jun 2023 2693

Vești proaste pentru cei care voiau să se angajeze ca șofer în DNA! Concursul a fost suspendat. Iată motivul

21 May 2023 2216

Procuror din Constanța, propus șef plin în Direcția Națională Anticorupție!

14 May 2023 3903

DNA a solicitat Primăriei Constanța predarea tuturor actelor care fac obiectul unui dosar penal! Sunt vizate documentații de urbanism pentru locuințe colective pe strada Maior Șofran

16 Feb 2023 7295

Procuror nou la DNA Constanța! Iată cine este și de unde vine

11 Feb 2023 6275

Mii de metri pătrați din Constanța ar putea fi „eliberați“ de sub sechestrul DNA! Când se va pronunța instanța

10 Feb 2023 1300