Achitare pentru fosta conducere a ISU Dobrogea! Pronunțarea în apel, amânată peste trei săptămâni 
Curtea de Apel Constanța se va pronunța în dosarul fostei conduceri a ISU Dobrogea, trimisă în judecată de procurorii Anticorupție, pentru trei săptămâni!
 
Anunțul a fost făcut azi.

Oricare va fi decizia Curții, aceasta va fi definitivă!

Prin intermediul comunicatului Nr. 1732/VIII/3, din 10 noiembrie 2015, procurorii militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:
 
Costache Viorel (...) fost inspector şef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (I.S.U.) Constanţa, Miroiu Constantin, fost şef al Serviciului Logistic în cadrul I.S.U. Constanţa, Ciochină Virgilia-Crina, fost contabil şef în cadrul I.S.U. Constanţa şi Vasile Vasilica, fost angajat în cadrul aceluiaşi Serviciu Logistic, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (2 acte materiale),
 
Cobzariu Viorel, administrator al unei societăţi comerciale, la data faptei, cu privire la săvârşirea în forma complicităţii a infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (2 acte materiale).
 

În primă instanță toți inculpații au fost achitați, la Tribunalul Constanța.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 

În perioada 2008 - 2009, în contextul realizării unor lucrări la Centrul de pregătire a scafandrilor de luptă din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (I.S.U.) Constanţa, proiect finanţat prin Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, inculpaţii Costache Viorel, Miroiu Constantin, Ciochină Virgilia-Crina şi Vasile Vasilica, abuzând de funcţiile pe care le deţineau, au trucat licitaţia organizată în scopul menţionat mai sus, în aşa manieră încât lucrarea respectivă a fost atribuită unei firme administrată de inculpatul Cobzariu Viorel, costurile manoperei şi a materialelor ridicându-se la un preţ de zece ori mai mare decât preţul pieţei.


Concret, inculpatul Costache Viorel, în calitate de inspector şef al I.S.U. Constanţa, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, a aprobat documentele de achiziţie şi a decis plata lucrărilor şi a materialelor necesare la un preţ mult mai mare decât valoarea reală, în condiţiile în care materialele fuseseră deja achiziţionate.
 
În acelaşi context, inculpatul Miroiu Constantin, în calitate de şef serviciu logistic, a avizat documentaţia de selecţie a ofertelor şi a aprobat plata lucrărilor şi materialelor pentru proiectul respectiv, iar inculpata Ciochină Virgilia-Crina, în calitate de contabil şef, a avizat pentru control financiar preventiv propriu realizarea lucrărilor respective. Documentaţia de achiziţie a fost întocmită de inculpata Vasile Vasilica, subordonată a inculpatului Miroiu Constantin.

În aceleaşi circumstanţe, inculpatul Cobzariu Viorel a emis mai multe facturi fiscale, reprezentând contravaloarea unor lucrări neexecutate şi a prezentat mai multe oferte de preţ din partea unor firme care nu primiseră oferte de participare la licitaţie.
În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor imobile şi mobile, proprietate a inculpaţilor Miroiu Constantin, Vasile Vasilica, Cobzariu Viorel şi Costache Viorel, până la concurenţa sumei de 76.521,17 lei, reprezentând prejudiciul produs Inspectoratului pentru Situații de Urgență (I.S.U.) Constanţa în sumă de 40.735,97 lei şi folosul necuvenit obţinut de firma respectivă în sumă de 35.754,38 lei.
 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, cu propunere de menţinere a măsurilor asigurătorii dispuse în cauză.
 
Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Amintim că dosarul a fost soluționat în primă instanță de Laura Monica Tănase, judecător al Tribunalului Constanţa.
 
Instanţa a ajuns la concluzia că faptele de care sunt acuzați inculpații nu sunt prevăzute de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE Măsuri dispuse cu ocazia minivacanței de Rusalii la Constanța!

31 May 2023 527

Au fost reluate căutările persoanelor dispărute în mare în zona de nord a Stațiunii Mamaia

31 May 2023 447

Accident la intrare în Eforie Nord dinspre Agigea! Două persoane au fost rănite (FOTO+VIDEO)

31 May 2023 2383

Salvatorii reiau căutările persoanelor dispărute în mare în zona de nord a Stațiunii Mamaia (GALERIE FOTO+VIDEO)

30 May 2023 1210

În aplauzele trecătorilor din Constanța Bobocei de rață, salvați de pompierii militari, blocați într-o gură de scurgere (FOTO)

29 May 2023 604

UPDATE Pieton rănit în urma unui accident rutier pe strada Mircea cel Bătrân din Constanța

28 May 2023 1379

UPDATE Incendiu la o clădire de pe strada Oborului din municipiul Constanța. Intervin mai multe echipaje de pompieri

28 May 2023 878

Incendiu violent în cursul nopții în stațiunea Mamaia. Au intervenit pompierii (GALERIE FOTO+VIDEO)

28 May 2023 2286

Cod Galben de vreme rea în Dobrogea. Mesaje RO Alert pentru mai multe localități și locuințe inundate

27 May 2023 1149

Clasamentul final Zeci de elevi de liceu și gimnaziu, la etapa județeană a concursului "Cu viața mea apăr viața" (VIDEO)

27 May 2023 614

În sfârșit! Reabilitarea blocului incendiat de pe strada Prelungirea Nicolae Grindeanu poate începe

27 May 2023 971

UPDATE Aproximativ 40 de persoane, printre care și copii, evacuate după un incendiu într-un bloc de pe Aleea Hortensiei din municipiul Constanța(GALERIE FOTO)

24 May 2023 1320

Bărbat de 61 de ani rănit într-un accident rutier în stațiunea Mamaia

24 May 2023 872

Intervenție de urgență la Constanța! O persoană a căzut într-o groapă în fața magazinului Profi de pe strada Cișmelei!

23 May 2023 7569

Pompierii ISU Dobrogea au intervenit la peste 160 de solicitări week-endul trecut

22 May 2023 655