Achiziţia corvetelor multifuncţionale, în atenţia judecătorilor


Azi, la Curtea de Apel Bucureşti va avea loc un nou termen de judecată în cazul achiziţiei de către Ministerul Apărării Naţionale a patru corvete multifuncţionale. Dosarul (21131/3/2019) va fi soluţionat de completul de judecată alcătuit din: Ionuţ Cristian Andreescu (preşedinte), Cristina Petrovici şi Carmen Mihaela Voinescu, judecători ai Secţiei a IX-a contencios administrativ şi fiscal din Curtea de Apel Bucureşti. Termenul de azi a fost stabilit pentru ca Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa şi Ministerul Apărării Naţionale să ia cunoştinţă de înscrisurile depuse.
 
În concret, instanţa va analiza recursul formulat de compania Damen Schelde Naval Shipbuilding BV (fostul şantier naval Royal Schelde al Marinei Regale Olandeze) împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti prin intermediul căreia s-a respins contestaţia celor de la Damen cu privire la achiziţia de către Ministerului Apărării Naţionale a patru corvete multifuncţionale.
 
Amintim că oferta câştigătoare a contractului de achiziţie a celor patru corvete multifuncţionale a fost cea depusă de asocierea dintre Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa.
 
Pe data de 7 octombrie 2019, judecătorii Secţiei a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal de la Tribunalul Bucureşti au respins contestaţia depusă de Damen, după ce MApN a anunţat că oferta câştigătoare a contractului de achiziţie a celor patru corvete multifuncţionale a fost cea depusă de asocierea dintre Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa.
 
În Nota de Fundamentare - HG nr. 906/29.11.2016 a Guvernului României privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente programului strategic de înzestrare „Corvetă multifuncţională“, document publicat în Monitorul Oficial al României, se arată, printre altele, că cele mai eficiente nave de luptă de suprafaţă în zona de litoral sunt navele din clasa „corvetă”, cu deplasament mediu, capabile să îndeplinească întreaga gamă de misiuni în Marea Neagră şi în afara acesteia, având o autonomie corespunzătoare şi calităţi nautice care să le permită executarea acţiunilor inclusiv în condiţii hidro-meteorologice dificile.
 
În momentul actual, forţele navale române au în înzestrare patru corvete, care sunt depăşite din punct de vedere operaţional şi tehnic, cu interoperabilitate limitată în raport cu navele altor state membre NATO, având resursa de viaţă epuizată şi dotare cu echipamente şi tehnică de provenienţă estică, a căror modernizare nu este fezabilă“, conform Notei de Fundamentare - HG nr.906/29.11.2016.
 
„În aceste condiţii, dotarea forţelor navale române cu patru corvete multifuncţionale noi, moderne, interoperabile cu navele din dotarea altor state membre NATO, adaptate misiunilor actuale, constituie o necesitate strategică ce va trebui satisfăcută în cel mai scurt timp posibil“, se mai precizează în documentul mai sus precizat.
 
Prin dotarea cu corvete noi, luându-se în considerare durata de viaţă a acestora de aproximativ 30 de ani, care poate fi prelungită ulterior prin modernizări succesive, se asigură forţelor navale române certitudinea operaţională necesară pentru îndeplinirea corespunzătoare a misiunilor specifice pe termen mediu şi lung.

 
Dintre misiunile care vor fi îndeplinite de aceste corvete, precizăm: desfăşurarea de acţiuni militare, independent sau în cadrul unor grupări multinaţionale, pentru asigurarea integrităţii spaţiului maritim; participarea la impunerea respectării legislaţiei naţionale şi internaţionale în apele teritoriale, zona contiguă şi zona economică exclusivă; executarea operaţiei de securitate maritimă şi a intervenţiei pentru căutare-salvare pe mare; asigurarea cercetării permanente a litoralului şi a Mării Negre; sprijinirea celorlalte categorii de forţe ale Armatei României; participarea la operaţii şi misiuni internaţionale, conform planurilor aprobate.
 

Corvetele vor acţiona ca unitate multifuncţională de luptă într-o grupare de nave sau izolat. Corvetele şi cele două fregate T22 vor constitui, prin rotaţie, un grup de nave care să fie pus la dispoziţia NATO, în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate de România.
 
Citeşte şi
  
Damen contestă licitaţia de corvete

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Judecata în dosarul privind achiziţia corvetelor multifuncţionale s-a terminat

05 Feb 2021 1127

Dosarul privind achiziţia corvetelor multifuncţionale, termen azi la Înalta Curte

20 Jan 2021 1110

Cei curajoși vor birui

20 Nov 2020 2950

Dosarul privind achiziţia corvetelor multifuncţionale a ajuns la Înalta Curte. Când s-a stabilit primul termen

05 Sep 2020 1005

Asocierea Naval Group - Şantierul Naval Constanţa a avut oferta câştigătoare Judecătorii s-au pronunțat în dosarul privind achiziţia corvetelor multifuncţionale

14 Jul 2020 635

Judecata în dosarul privind achiziţia corvetelor multifuncţionale a ajuns la final

08 Jul 2020 1169

Decizie importantă în dosarul privind corvetele multifuncţionale

09 Jun 2020 1326

Dosarul corvetelor, redeschis azi la Curtea de Apel București

27 May 2020 956

Hotărâre definitivă în dosarul privind achiziţia de către MApN a patru corvete multifuncţionale

15 May 2020 1456

Înalta Curte va analiza cererea de strămutare a dosarului privind achiziţia de către MApN a patru corvete multifuncţionale

12 May 2020 791

Asocierea Naval Group - Şantierul Naval Constanţa a avut oferta câştigătoare Contractul privind achiziţia corvetelor multifuncţionale, analizat de judecători în luna mai

22 Apr 2020 2837

Completul care judecă dosarul privind achiziţia celor patru corvete multifuncţionale, recuzat

12 Mar 2020 808

Dosarul privind achiziţia celor patru corvete multifuncţionale, amânat din cauza protestului judecătorilor

19 Feb 2020 1065

Achiziţia celor patru corvete multifuncţionale, în atenţia judecătorilor (document)

19 Feb 2020 1546

Dosarul privind achiziţia corvetelor multifuncţionale, analizat azi de judecători. Ce s-a decis

05 Feb 2020 1223