Acord de recunoaștere a vinovăției, între ofițerul SRI Constanța, acuzat de trafic de influență și procurorii DNA

DNAProcurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus sesizarea Tribunalului Militar București, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a inculpatului POPESCU BOGDAN, cercetat sub control judiciar, la data comiterii faptei ofițer în cadrul Serviciului Român de Informații (S.R.I.) - Direcția Regională de Informații Dobrogea, cu gradul de căpitan, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență.
      
Potrivit unui comunicat al DNA, în acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii militari au reținut faptul că la data de data de 09 august 2022, inculpatul Popescu Bogdan, în calitatea menționată, i-ar fi pretins unei persoane, martor în cauză, suma de 2.500 de euro, lăsând să se înțeleagă că are influență asupra unor funcționari din cadrul Serviciului Român de Informații, astfel încât să îi determine să nu își îndeplinească un act ce intra în atribuțiile de serviciu ale acestora și care ar fi vizat persoana respectivă.
      
La data de 19.08.2022, inculpatul Popescu Bogdan a primit suma de 2.500 euro în scopul anterior menționat, împrejurare în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
      

„În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv: o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa funcția ori de a desfășura activitatea de angajat al Serviciului Român de Informații și de a comunica cu persoana menționată în acordul de recunoaștere a vinovăției ori de a se apropia de aceasta“.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ,,Sf. Apostol Andrei” Constanța sau în cadrul Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța.

„În cauză, procurorii militari au beneficiat de sprijin din partea ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.
       
Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Militar București, cu propunere de a se menține măsura preventivă a controlului judiciar.
      
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea acordului de recunoaștere a vinovăției spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“ - au mai precizat procurorii DNA.

PRECIZĂRI:
 Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

DNA!Pompier condamnat în baza unui acord de recunoaștere a vinovăției!

04 Feb 2023 1257

Percheziții DNA explică de ce l-a trimis în judecată pe Constantin Dina, fost director al DSP Constanța, șef al Corpului de Control din Ministerul Sănătății (RECHIZITORIU)

03 Feb 2023 1063

Oficial, de la instanță! Cum vrea Municipiul Constanța să ridice un sechestru instituit de DNA pe un teren din Retrocedări

02 Feb 2023 786

Percheziții ale procurorilor DNA în municipiul București și județul Ilfov, Au loc descinderi și la Primăria Sectorului 3

01 Feb 2023 549

Fiul lui Victor Piţurcă, plasat sub control judiciar în dosarul legat de achiziţii de măşti de protecţie neconforme

01 Feb 2023 368

Alexandru Pițurcă, reținut de DNA! Procurorii acuză - măști neconforme livrate Ministerului Apărării! „Radiografia“ firmelor în care apar „actorii“ din dosarul momentului

01 Feb 2023 778

Dosar DNA Nicolae Urdea, fostul primar din Limanu, achitat!

31 Jan 2023 716

Victor Pițurcă a fost pus sub control judiciar!

31 Jan 2023 553

DNA, oficial despre reținerea lui Victor Pițurcă și a lui Gabriel Țuțu, director general al CN Romarm SA

30 Jan 2023 743

Victor Pițurcă, reținut de DNA

30 Jan 2023 777

Șefa Serviciului economic din ARSVOM, condamnată (DOCUMENT)

30 Jan 2023 1958

UPDATE Percheziții DNA în București și Călărași! Sunt verificate contracte de a unor echipamente pentru dotarea poliției locale și a poliței naționale

30 Jan 2023 767

Veste proastă pentru Municipiului Constanța! Miza, aproape 40 de milioane de euro

30 Jan 2023 1300

„Pastilă amară“ pentru Secția de combatere a corupției din DNA, la Tribunalul Constanța! Dosarul, la Curtea de Apel (DOCUMENT)

30 Jan 2023 912

Fosta conducere a Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, achitată în primă instanță! Contestația DNA, amânată

29 Jan 2023 635