Justitie

Acuzații de zădărnicirea combaterii bolilor la adresa IPS Teodosie. Care a fost decizia procurorilor

  • DIICOT - Constanța a dispus clasarea cauzei cu privire la comunicarea de informații false și a trimis către Parchet celelalte două cauze.
Reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului au anunțat că procurorii constănțeni au dispus clasarea mai multor dosare în care Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, alături de alți preoți constănțeni li se aduceau acuzații de zădărnicirea combaterii bolilor.

Iată datele oficiale puse la dispoziție de Arhiepiscopia Tomisului:

Pe 14 mai 2020, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța dispunea o primă clasare a unei plângeri penale formulate de către „Asociația pentru Libertatea de Conștiință”, prin reprezentant legal Emil Moise. Acesta îl acuza pe IPS Teodosie,  Arhiepiscopul Tomisului, și alți doi preoți de infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.
În replică, pe 20 mai 2020, Emil Moise a făcut o nouă plângere penală, de data aceasta către DIICOT - Constanța, cu trei acuze la adresa IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și a preoților slujitori din arhiepiscopie: zădărnicirea combaterii bolilor, instigare publică și comunicare de informații false. Totodată,  a doua zi, pe 21 mai 2020, trei cetățeni formulau o altă plângere penală către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, în care IPS Teodosie și alți preoți din arhiepiscopie erau acuzați tot de infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.
În concret, plângerile penale acuzau faptul că ritualul de împărtășire cu o linguriță comună a mai multor credincioși a pus viața acestora în pericol, în contextul pandemiei de coronavirus, iar mesajele publice emise de către IPS Teodosie și Arhiepiscopia Tomisului, în legătură cu continuarea săvârșirii acestui ritual, ar constitui instigare publică a credincioșilor și comunicare de informații false. Formulate într-un ton de hărțuire a ritualului, plângerile penale mai susțineau că folosirea unui prosop la împărtășire, a unor bucăți de anafură pe care credincioșii le luau după împărtășire sau consumul vinului rămas în potir, de către preoți, sunt tot infracțiuni și chiar sfidare a autorităților publice și a Patriarhiei.

DIICOT - Constanța a dispus clasarea cauzei cu privire la comunicarea de informații false și a trimis către Parchet celelalte două cauze.

Parchetul a reunit aceste plângeri într-un nou dosar penal, față de care a dispus clasarea cauzelor, în 2 iulie 2020, după cum urmează:

- față de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a dispus clasarea cauzei privind infracțiunile de zădărnicirea combaterii bolilor și instigare publică, întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală;

- față de preoții Arhiepiscopiei Tomisului a dispus clasarea cauzei privind infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală.

Ne exprimăm nădejdea că această nouă clasare va înceta ostilitățile penale la adresa clericilor sau a ritualului canonic de împărtășire dintr-un cult recunoscut oficial de către statul român. Totodată, ne vom ruga pentru pacea sufletească și liniștea duhovnicească a celor ce li se pare că sfințirea vieții, prin împărtășirea cu Trupul și Sângele lui Hristos, ar constitui o infracțiune.

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Slujbă de hram la biserica de lemn „Sf. Mina” din Constanța și sfințire de biserică în localitatea Credința

05 Aug 2020 411

Unde va sluji ÎPS Teodosie în această dimineață

03 Aug 2020 1887

Când începe procesul pe tema sfintei împărtășanii. Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință, adversara Arhiepiscopiei Tomisului

28 Jul 2020 534

Sărbătoarea Sf. Pantelimon în Arhiepiscopia Tomisului

24 Jul 2020 597

ÎPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie, diseară, la mănăstirea Dervent

20 Jul 2020 525

Arhiepiscopia Tomisului Trei sfinți importanți sunt cinstiți de Biserica Ortodoxă

15 Jul 2020 566

Dosare civile și penale pe tema împărtășaniei. Ce surpriză i-au făcut judecătorii Tribunalului Constanța lui ÎPS Teodosie

11 Jul 2020 1244

ÎPS Teodosie va sfinți duminică stăreția și anexele schitului Prodromița

10 Jul 2020 1958

„Autorizare desființare lucrări“ Soarta bisericii Izvorul Tămăduirii din Tomis Nord ar putea fi decisă în septembrie

26 Jun 2020 1143

Decebal Făgădău – „Nu îmi doresc să fiu cel care demolează biserici“ Biserica „Izvorul Tămăduirii“ din Tomis Nord, azi în atenția Judecătoriei Constanța

23 Jun 2020 3646

Biserică Ortodoxă cinstește nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și aducerea moaştelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava

22 Jun 2020 669

Constanța. Procesele pe tema împărtășirii credincioșilor continuă. Cine va pronunța soluția definitivă

09 Jun 2020 689

Ce slujbe va oficia ÎPS Teodosie în seara aceasta și mâine dimineață

08 Jun 2020 661

Arhiepiscopia Tomisului, chemată la judecată Cum au tranșat judecătorii constănțeni procesul civil pe tema împărtășirii

03 Jun 2020 3811

Cunoscutul medic neurochirurg Arhidiaconul Ștefan Mindea, hirotonit preot Sărbători importante în Arhiepiscopia Tomisului. Întemeierea unei noi mânăstiri

02 Jun 2020 5958