Administrația Chițac, în proces cu Mazăre și Nicușor pentru Fundația Fantasio! Surpriză la Tribunalul Constanța (MINUTA)

Vergil Chițac, primarul Constanței
  • În cauză, municipalitatea a cerut obligarea lui Mazăre și a lui Constantinescu „la plata sumei de 50000 lei daune interese, constând în aportul adus de Municipiul Constanţa la constituirea capitalului social al Fundației Fantasio“.
Surpriză la Tribunalul Constanța în procesul în care administrația Vergil Chițac i-a chemat în judecată pe fostul primar Radu Mazăre, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța Nicușor Constantinescu și Fundația Fantasio!
 
Retrași pentru deliberări încă de la începutul lunii, judecătorii Secției I Civile a instanței au decis că dosarul nu este de competența Tribunalului, ci de competența Judecătoriei Constanța.
 
Iar aceasta, în condițiile în care cazul a ajuns la Tribunal după ce Judecătoria Constanța, anterior, constatase că, de fapt, dosarul trebuie soluționat de Tribunal.
 
În această situație, Tribunalul a constat ivit conflictul negativ de competență (adică niciuna dintre instanțe nu apreciază cazul ca fiind de competența sa) și a trimis dosarul Curții de Apel Constanța, pentru ca judecătorii de la instanța superioară să decidă cine trebuie, de fapt, să judece procesul
 
Iată minuta deciziei de vineri, 12 aprilie 2024, din dosarul 17254/212/2022:
 
„Admite excepţia necompetenţei materiale a Tribunalului Constanţa, invocată din oficiu.
Declină competenţa materială de soluţionare a cauzei în favoarea Judecătoriei Constanţa.
Constată ivit conflictul negativ de competenţă.
 Înaintează dosarul Curţii de Apel Constanţa în vederea soluţionării conflictului de competenţă.
Fără cale de atac“
 

Decizia Tribunalului este fără cale de atac, așa încât dosarul va fi trimis direct la Curtea de Apel.
 
Potrivit datelor noastre, la Tribunal, dosarul s-a aflat în atenția completului prezidat de magistratul Oana Cristina Ardeleanu, din cadrul Secției I Civile a instanței.

 
Acum, urmează că judecătorii de la Curtea de Apel să stabilească cine trebuie să analizeze dosarul: Judecătoria sau Tribunalul.
 
Miza procesului, 50.000 de lei
 
Amintim, în Hotărârea 279/2024 a Judecătoriei Constanța, de declinare, în cauză s-a solicitat de către municipalitate „obligarea pârâţilor la plata sumei de 50000 lei daune interese, constând în aportul adus de Municipiul Constanţa la constituirea capitalului social al Fundației Fantasio“.
 
Pârâți în cauză sunt Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu, dar și Fundația Fantasio, iar reclamant este Muncipiul Constanța prin Primar.
 
Suma solicitată reprezintă aportul inițial adus la constituirea Fundației Fantasio, banii fiind solicitați în urma deciziei Curții de Conturi nr. 23/2019.
 
Prin Decizia Curții de Conturi 23/2019 s-a dispus ca municipalitatea să întreprindă toate demersurile necesare recuperării sumei de 50.000 de lei pe care municipalitatea a pus-o la bătaie pentru înființarea Fundației Fantasio.
 
Fundaţia Fantasio fusese înfiinţată prin Hotărârea Consiliului Județean Constanța nr. 48/25.02.2005 şi cea a Consiliului Local Municipal Constanța nr. 123/07.04.2005.
 
Preşedinte al Consiliului Director era Radu Mazăre, primarul de atunci al Constanței.
 
De altfel, potrivit datelor consemnate în anii anteriori la Registrul Naţional ONG, Fundaţia „Fantasio“ a avut ca asociaţi/fondatori Consiliul Judeţean Constanţa şi Primăria Constanţa.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Magistratul Ruxandra Vasile nu va veni la Judecătoria Medgidia, a decis CSM
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tribunalul Constanța schimbă temeiul de drept al soluţiei de clasare în dosarul foștilor primari Radu Mazăre și Decebal Făgădău - „fapta nu există“ (MINUTĂ)

16 May 2024 890

Procesul deschis de Primarul Constanței fostului edil Radu Mazăre legat de Fundația Fantasio se va desfășura la Judecătorie, a decis Curtea de Apel

15 May 2024 564

Tribunalul Constanța, termen nou în dosarul Marcelei Enache, fostul secretar al municipiului Constanța!

15 May 2024 587

Tribunalul București anunță data la care l-ar putea elibera pe Radu Mazăre, fostul primar al Constanței!

13 May 2024 2266

Judecătorii explică de ce administrația Chițac nu poate recupera 4,38 de milioane de dolari, prejudiciu calculat în Dosarul Retrocedărilor din Constanța (MOTIVARE)

07 May 2024 621

Firme Constanța AGA la Alliance Qwest Company SA, fondată de Mirea, Mazăre, Constantinescu, Secărea. Se repartizează profitul

06 May 2024 1014

Asociaţia Handbal Club Dobrogea Sud Constanţa, în pragul insolvenței!

28 Apr 2024 764

Judecătorii explică de ce i-au respins lui Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, cererea de eliberare condiționată!

26 Apr 2024 6469

Curtea de Apel Constanța stabilește ce instanță va judeca procesul deschis de administrația Chițac legat de Fundația Fantasio

26 Apr 2024 549

Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, cere Tribunalului București să fie eliberat condiţionat!

21 Apr 2024 3967

Un nou termen în instanță în dosarul dintre Asociaţia fondată de Mazăre și Regia Autonomă de Distribuire a Energiei Termice Constanța

19 Apr 2024 652

Judecătorii resping cererea lui Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, de liberare condiţionată! (MINUTĂ)

17 Apr 2024 1468

Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, află miercuri dacă va fi eliberat condiționat!

16 Apr 2024 4160

Administrația Chițac încearcă să recupereze în instanță terenul vilei unde a stat Radu Mazăre! Ce s-a întâmplat la Tribunalul Constanța

09 Apr 2024 722

Administrația Chițac, proces pe 10.000 de euro cu Mazăre, Nicușor și Fundația Fantasio! Judecătorii s-au retras pentru deliberări

02 Apr 2024 731