Aedificia Carpaţi vs Eldiclau SRL, în lupta pentru Cazinoul din Constanţa Petre Badea - „Firma acuzatoare este total lipsită de experienţă“


Acuzaţii grave la licitaţia pentru reabilitarea Cazinoului. Eldiclau SRL, firma contestatoare, acuză oferta câştigătoare, aparţinând Aedificia Carpaţi şi partenerilor săi, de practicarea unui „preţ de dumping“. În replică, reprezentanţii Aedificia ne-au declarat că acuzatorul ar trebui să îşi susţină acuzaţia cu probe, ceea ce nu pot face, în opinia lor. De asemenea, Petre Badea, reprezentantul Aedificia Carpaţi, ne-a subliniat faptul că „firma acuzatoare este total lipsită de experienţă în acest domeniul şi că este cel mai mare contestatar din domeniul construcţiilor (conform site-ul CNSC)“.


Menţionăm că am încercat să obţinem inclusiv punctul de vedere al reprezentanţilor Eldiclau legat de acest subiect, dar acest lucru nu a fost posibil, până la momentul publicării articolului.


Contestarea licitaţiei pentru reabilitarea Cazinoului din Constanţa a fost percepută ca o lovitură de către administraţia locală, nerăbdătoare să vadă proiectul măcar început, dar şi pentru constănţeni, care nu mai suportă să vadă emblema Constanţei ajunsă o ruină.
SC Eldiclau SRL, firma ce a depus contestaţia (în ultima zi în care legea îi dădea acest drept), a considerat că în mod incorect a fost privită drept neconformă oferta proprie de către Compania Naţională de Investiţii. În plus, a argumentat faptul că oferta câştigătoare ar avea un „preţ de dumping“.


Eldiclau era lider de asociere, în parteneriat cu Telekom România Mobile Communications SA, Research Consorzio Stabile Societa Consortile A SRL şi SC Impex Romcatel Cercetare Proiectare SA.


De partea câştigătorilor iniţiali ai licitaţiei se situează Aedificia Carpaţi SA (lider de asociaţie), SC Remon Proiect SA, SC Profesional Construct Proiectare SRL şi SC Tehnoinstal SRL.


În ce priveşte contestaţia Eldiclau, aceasta vizează în principal, aşa cum am menţionat anterior, modul incorect (în opinia acesteia) în care a fost privită drept neconformă oferta proprie. Pe de altă parte, prin aceeaşi contestaţie, Eldiclau susţine că oferta declarată câştigătoare ar trebui, din contră, să fie declarată inacceptabilă, prin prisma preţului neobişnuit de mic pe care aceasta l-a oferit.


„Ignorarea dispoziţiilor legale sau neaplicarea corectă a acestora în cazul ofertelor cu preţ neobişnuit de scăzut prezintă riscuri importante pentru buna derulare a contractelor de achiziţie publică, atât în ceea ce priveşte calitatea lucrărilor / serviciilor / bunurilor executate / prestate / furnizate, cât şi în ceea ce priveşte posibilitatea reală de executare a proiectului“, au susţinut reprezentanţii Eldiclau.


La rândul său, reprezentanţii asocierii declarate câştigătoare au făcut o cerere de intervenţie în dosarul aflat acum în lucru la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor şi au depus completări pentru soluţionarea contestaţiei.
Totodată, contactat telefonic, Petre Badea, reprezentantul Aedificia Carpaţi, ne-a declarat următoarele:„Aedificia Carpaţi cunoaşte pe de rost lucrarea de la Cazino Constanţa. A mai realizat încă trei oferte în timp. La ultima licitaţie organizată de CNI (n.r. Compania Naţională de Investiţii) nu am participat pentru că valoarea estimată şi scoasă la licitatie de CNI era de doar 4,6 mil Eur“.


„Vă rugăm să aveţi în vedere lipsa totală de experienţă în domeniul consolidării şi restaurării monumentelor istorice a firmei acuzatoare“, a precizat inginerul Petre Badea. Acesta a continuat, afirmând că, „de regulă, ar trebui ca acuzatorul să îşi susţină acuzaţia cu probe. Nu are cum să probeze acuzaţia pentru că în licitaţia pentru proiectare şi execuţie Cazino Constanţa au fost cerute valori pe centre de cost. Nu există preţuri unitare în oferte“.


Nu în ultimul rând, reprezentantul Aedificia a adăugat că „CNSC este instituţia abilitată să decidă în acest caz. Vă rugăm să reţineţi faptul că firma acuzatoare este total lipsită de experienţă în acest domeniu şi că este cel mai mare contestatar din domeniul construcţiilor (conform site-ului CNSC)“.


În ce priveşte contestaţiile Eldiclau, trebuie precizat că nu este pentru prima dată când societatea se întâlneşte în procedura contestării cu Aedificia Carpaţi. În anii 2018 şi în 2019, Eldiclau a contestat două licitaţii organizate de Ministerul Culturii, licitaţii ce implicau şi firma Aedificia şi care au fost admise de către Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor.


La rândul său, şi Aedificia Carpaţi a contestat o licitaţie pentru Cazinoul din Constanţa, în 2016, însă contestaţia lor a fost respinsă de CNSC la momentul respectiv.


Una peste alta, Cazinoul reprezintă, incontestabil, o a treia dispută Eldiclau – Aedificia Carpaţi la capitolul licitaţii publice şi rămâne de văzut, în acest context, dacă lucrurile se vor termina odată cu admiterea ori respingerea contestaţiei depuse la CNSC.


Eldiclau SRL, în cifre şi acţiuni


În ce priveşte Eldiclau, este de spus că firma a fost înfiinţată în 1996, în satul Cârcea, judeţul Craiova şi se leagă de numele lui Claudiu Elton Dincă. Denumirea iniţială a societăţii era Eldiclau Impex. La rândul său, Claudiu Elton Dincă figurează în actele oficiale din 2003 ca asociat unic. În mai 2009, Dincă se retrage şi îi lasă cele 2.000 de părţi sociale Doinei Şarpe, care devine şi administratorul firmei. În luna iulie 2009, Doina Şarpe îi cesionează 1.950 de părţi sociale Ştefaniei Dincă, ce devine şi administrator, iar în septembrie 2009 Doina Şarpe se retrage de tot.


Potrivit Registrului Comerţului, la momentul de faţă, firma (devenită în 2015 Eldiclau) are ca obiect principal de activitate „lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“.


Numeroasele activităţi secundare ale firmei includ intermedieri în comerţul cu diferite produse, comerţul cu ridicata al animalelor, arhitectură, call-center, activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare, activităţi de pompe funebre şi similare, activităţi de întreţinere corporală şi multe, multe alte domenii.


În prezent, Eldiclau are sediul principal în Craiova, iar sedii secundare se regăsesc în Timişoara, Bucureşti şi Berceni. În 2015, firma este redenumită Eldiclau. La Registrul Comerţului, în 2016, societatea avea un număr mediu de salariaţi de 28, un profit brut de 4.297.478 de lei şi o cifră de afaceri netă de 36.291.307 lei. În 2017, numărul de angajaţi era 34, profitul brut era de 20.669 de lei, iar cifra de afaceri netă 10.636.022 de lei. În 2018, cifra de afaceri netă era 19.325.304 lei, profitul brut 441.085 de lei şi numărul mediu de salariaţi de 40.


Numele Ştefaniei Dincă şi cel al Eldiclau se leagă şi de alte societăţi comerciale. Astfel, Ştefania Dincă apare în A.S.E. Construct, din Craiova (radiată), Algen Invest SRL (radiată), One Trust Consulting (radiată), Eldiclau Prest (în funcţiune) şi, respectiv, Eldiclau (în funcţiune).


Potrivit www.vrajitorul.eu, în Algen Invest, Ştefania Dincă apărea ca fiind asociat cu 20%, Eldiclau (fostă Eldiclau Impex) deţinea 40%, iar Algen Prod avea restul de 40%. Firma a fost dizolvată şi lichidată în 2011. La rândul său, Algen Prod a solicitat să intre în procedura simplificată a insolvenţei în 2009. De firma aceasta se leagă numele lui Paul Dina, Claudiu Elton Dincă, Valentin Rotaru, Anca Giorgiana Alexandrescu şi cel al italianului Pietro Galli.


În ce priveşte cea de-a doua firmă care încă se află în funcţiune şi în care apare Ştefania Dincă, respectiv Eldiclau Prest SRL, aceasta a fost înfiinţată în 2015 şi, în prezent, este deţinută în proporţie de 99% de Eldiclau SRL şi 1% de Ştefania Dincă, ce deţine şi funcţia de administrator. Activitatea principală este reprezentată de „lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“.


Registrul Comerţului arată faptul că în 2016 firma a avut un profit brut de 29.075 de lei, 28 de salariaţi şi o cifră de afaceri netă de 1.001.812 lei. În 2017, societatea a avut o pierdere brută de 432.706 lei, numărul mediu de salariaţi era 18, iar cifra de afaceri netă a fost de 453.819 lei. În 2018, firma a avut o cifră de afaceri netă de 559.843 de lei, un profit brut de 46.463 de lei şi un număr mediu de 15 salariaţi.


Aedificia Carpaţi SA şi acţionarii săi


La capătul opus, firma bucureşteană Aedificia Carpaţi SA a fost înfiinţată în 1992 şi are un capital social subscris de 4.330.700 de lei, integral vărsat. Acţionarii săi sunt Vasile Ifrim, cu 5,41%, Ştefan-Victor-Şerban Drăgulescu, ce deţine 5,22%, Petre Badea, cu 78,91%, dar şi o listă de 9 acţionari ce deţin împreună 10,46%.
Administrator şi preşedinte este Petre Badea, în timp ce Filip Onoiu şi Ştefan-Victor-Şerban Drăgulescu sunt şi ei administratori, iar Elena-Luminiţa Bruss este împuternicit sucursală.


În 2004, preşedintele României la acel moment, Ion Iliescu, a decis decorarea cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Ofiţer a inginerului Petre Badea, în calitate de director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Aedificia Carpaţi, „cu ocazia reconstruirii bisericii Mânăstirii Cotroceni şi a reînhumării osemintelor Cantacuzinilor în vechea lor ctitorie, pentru implicarea şi contribuţia personală la conservarea şi refacerea patrimoniului cultural naţional“. Prin acelaşi decret au fost decoraţi managerul de proiect, inginerul Ştefan-Victor-Şerban Drăgulescu, arhitectul şef al Aedificia, doctorul în arhitectură Niculae Vlădescu, dar şi Şerban Cantacuzino, preşedintele Fundaţiei Cantacuzino.


Revenind la componenţa şi activitatea firmei, Aedificia Carpaţi are o sucursală în Buşteni, al cărei director este Elena-Luminiţa Bruss, un depozit în Măgurele şi două puncte de lucru în Bucureşti. Ca o paranteză, în noiembrie 2018, Petre Badea şi firma Aedificia Carpaţi au fost deferiţi instanţei de către procurorii anticorupţie, sub acuzaţiile de cumpărare de influenţă şi evaziune fiscală.


În ce priveşte situaţia financiară a Aedificia Carpaţi, potrivit Registrului Comerţului, în 2016 societatea a avut un profit brut de 2.131.413 lei, un număr mediu de 447 de salariaţi şi o cifră de afaceri netă de 65.387.243 de lei. În 2017, profitul brut a fost de 1.070.500 de lei, numărul mediu al salariaţilor 287, iar cifra de afaceri netă a fost 53.253.779 de lei. Pentru 2018, firma a avut o pierdere brută de 5.144.160 de lei, un număr mediu de 264 de salariaţi şi o cifră de afaceri netă de 24.357.662 de lei.
Numele lui Petre Badea se leagă şi de SC Energoedificia SA, radiată în 2008, dar şi de firmele aflate încă în funcţiune: Institutul de Ştiinţe Europene, Management – ISEM SRL, Procons Invest SRL, Quality Cert SA, dar şi TR Product SRL.


În ce priveşte Institutul de Ştiinţe Europene, Management ISEM SRL, aici Petre Badea deţine potrivit www.vrajitorul.eu 15% şi îi are ca asociaţi pe Cristina Smaranda Burtea (cu 30%), Bogdan Oproiu (10%), Eugenia Adriana Raicu (5%), Andreea Lorica Pascu (1%) şi Ioan Burtea (29%), în timp ce Institutul de Ştiinţe Europene, Management ISEM SA deţine restul de 10%.


La Procons Invest, numele lui Petre Badea (ce deţine 81,99%, potrivit Registrului Comerţului) figurează alături de cele alor Marius Gligor Stan (0,0679%), Constantin Vlad (0.1359%), Filip Onoiu (0,1359% - acesta este asociat şi în Aedificia Carpaţi), Albina Mariana Negulici (0,8831%), Cristian Rădulescu (1.1549%), Alexandru Marinescu (1,4945%), Ecaterina Tarţa (2,3098%), Zoia Drăgulescu (5,231%), Diana Rodica Ifrim (5,4348%) şi Maria Puicalau (1,1549%). Administrator este Doina Cristina Verghi Suba.


În SC Quality-Cert SA, Petre Badea apare, potrivit www.vrajitorul.eu, cu 9% din capitalul social, partenerii săi fiind Ioana Cătălina Sperlea (64%), Bogdan Oproiu (10%), Adrian Doru Cerchez (2%), Andreea Lorica Pascu (4%), Cristian Marius Grajdan (6%), dar şi Florentina Popa (5%). Andreea Lorica Pascu şi Bogdan Oproiu figurează, aşa cum am arătat anterior, şi în firma Institutul de Ştiinţe Europene, Management SRL alături de Petre Badea.


Nu în ultimul rând, în ce priveşte societatea TR Product SRL, conform sursei citate anterior, Petre Badea se regăseşte printre membrii fondatori, alături de Adrian Balosin, Aristide Butunoiu, dar şi de cetăţenii italieni Giovanni Poggi şi Mario Morelli.
La rândul său, firma Aedificia Carpaţi deţine acţiuni în cadrul societăţii Monte Carlo A.P. SA, înfiinţată în 1995 şi cu adresa în parcul Cişmigiu – Restaurant Monte Carlo, dar şi în alte două societăţi: Skyline Properties Development SRL, înfiinţată în 2018, şi, respectiv UPA Carpaţi SA, înfiinţată în 1992.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Aurelian

07 Oct, 2019 15:28

Dar firma asta are multa experienta in restaurarea cladirilor. Ei restaureaza anual 2 cazinouri

Articole asemanatoare

Construită de bătrânii maramureșeni Biserica din lemn Adormirea Maicii Domnului, din Techirghiol, intră în reabilitare. Afaceriștii care vor să se ocupe de monument

31 Oct 2020 3626

Motivul ce blocase reabilitarea Cazinoului. Explicaţiile judecătorilor bucureşteni care au respins plângerea firmei contestatoare

09 Mar 2020 2003

Răsturnare de situaţie Preşedintele completului în procesul firmei care s-a ocupat de actualizarea documentaţiei pentru Cazinoul din Constanţa ar urma să fie recuzat

05 Mar 2020 1999

Sub semnul contestaţiilor Radiografia reabilitării Cazinoului

31 Dec 2019 3583

Aedificia Carpați „Nu mai există niciun impediment pentru semnarea contractului pentru Cazino“

20 Dec 2019 2592

Oficial SC Eldiclau SRL a renunțat la contestația care bloca reabilitarea Cazinoului

19 Dec 2019 1933

Făgădău "Eldiclau și-a retras contestația, Anul viitor putem semna contractul pentru Cazino"

19 Dec 2019 1821

Reabilitarea Cazinoului. Data probabilă când va fi semnat contractul

18 Dec 2019 1233

Inimi din întreaga lume bat la unison pentru Cazinoul din Constanța. Contractul pentru reabilitare ar putea fi semnat înainte de sărbători. Ce spun autoritățile (galerie foto)

17 Dec 2019 3723

Undă verde pentru restaurarea Cazinoului. Aedificia Carpaţi speră să poată semna contractul săptămâna viitoare

14 Dec 2019 2779

Decizie de ultim moment pentru Cazino S-a respins plângerea firmei contestatoare!

13 Dec 2019 7008

Curtea de Apel București a judecat procesul pentru Cazino. Urmează pronunțarea

13 Dec 2019 2134

Reabilitarea Cazinoului, aflată iar în atenţia judecătorilor bucureşteni

13 Dec 2019 1784

Dosarul în care partenerul Eldiclau pentru Cazino este acuzat de înşelăciune, amânat pentru anul viitor

10 Dec 2019 1740

Judecătorul care analizează cazul Cazinoului vrea să plece la Curtea Supremă

06 Dec 2019 2432