Afacerist condamnat în Dosarul Retrocedărilor din Constanța a pledat pentru eliberare

  • Mihai Camboianu a solicitat eliberarea pentru bună purtare.
  • În timpul pledoariilor de la instanță, avocatul afaceristului a arătat că acesta a fost recompensat cu o zi de libertate.
  • Judecătoria Medgidia și Tribunalul Constanța au respins cererea afaceristului.
Mihai Camboianu, afacerist devenit celebru în urma retrocedărilor cu cântec din Constanța ce stau la baza anchetei din Dosarul Retrocedărilor și care i-au adus o condamnare definitivă de cinci ani de detenție, a avut posibilitatea să iasă din penitenciar, dar a preferat să rămână închis.
 
În schimb, afaceristul a solicitat ulterior eliberarea pentru bună purtare.
 

Pledoaria avocatului

 
În timpul pledoariilor de la instanță, avocatul afaceristului a arătat că acesta a fost recompensat cu o zi de libertate, de care nu a dorit să profite, pentru a nu sta apoi în carantină, ceea ce i-ar fi afectat dreptul la muncă.
 
„Apărătorul ales al condamnatului solicită instanței a avea în vedere faptul că petentul a avut un comportament corespunzător, a fost recompensat, a avut o recompensă în data de 01.08.2020 cu pachet și dreptul la vizită, și în data de 17.07.2020 o recompensă cu dreptul de a părăsi penitenciarul, dar nu a putut beneficia de această recompensă, precizând că, dacă petentul ar fi părăsit penitenciarul, ar fi intrat în mod automat la întoarcere în perioada de carantină și nu mai putea fi scos la muncă, acesta preferând să nu părăsească penitenciarul“, se arată în actele dosarului.
 
În plus, avocatul a mai susținut că Mihai Camboianu „a dat dovezi temeinice de îndreptare“.
 
Dosarul în care Mihai Camboianu a solicitat, din nou, eliberarea pentru bună purtare are numărul 5848/256/2020.
 
Inițial, cazul s-a aflat în atenția Judecătoriei Medgidia, care, însă, a decis să respingă cererea afaceristului.
 

Ce a decis Judecătoria Medgidia

 
Astfel, se arată în Hotărârea nr. 1787/2020 a Judecătoriei Medgidia, citată pe Jurindex, că „petentul a executat, dintr-un total de 1.826 de zile, un număr de 715 zile , astfel că este îndeplinită cerința referitoare la durata executată din pedeapsa închisorii“.
„I se consideră ca executate ca urmare a muncii prestate 95 de zile, iar pe durata detenției nu a fost sancționat și a obținut 8 recompense, astfel că se poate aprecia că este stăruitor în muncă și disciplinat“, potrivit deciziei instanței.

 
Se arată în continuare că „luându-se însă în considerare neimplicarea petentului condamnat în activitățile educative pe perioada amânării (nefăcându-se dovada că ar fi solicitat, fără rezultat, să participle la astfel de activități, așa cum a susținut, prin apărătorul ales), precum și natura și împrejurările comiterii faptei pentru care este condamnat petentul și, mai ales, cuantumul prejudiciului produs prin aceasta în dauna statului, cu privire la care nu s-a făcut dovada acoperii măcar în parte, instanța apreciază că petentul nu a dat încă dovezi temeinice de îndreptare“.
 

Astfel, instanța „consideră că pedeapsa privativă de libertate aplicată acestuia nu și-a atins încă scopul , timpul efectiv executat nefiind suficient reeducării petentului și preveniri i comiterii de alte infracțiuni de îndată ce s-ar afla în libertate“, potrivit www.rolii.ro.
 
„Instanța subliniază faptul că beneficiul liberării condiționate nu este un drept al condamnatului, ci numai o vocație a acestuia, astfel că, analizând datele existente la dosar , instanța apreciază la acest moment că nu este oportună și prudentă acordare a acestui beneficiu deținutului pentru restul de pedeapsă“, conform sursei citate.
 
Hotărârea prin care s-a respins cererea de eliberare condiționată a fost atacată de Mihai Camboianu la Tribunalul Constanța.
 
Totuși, Tribunalul a menținut prima decizie, a Judecătoriei Medgidia, astfel că cererea a fost respinsă în mod definitiv.
 
Citește și:

„Este stăruitor în muncă și disciplinat“:
Un inculpat din Dosarul Retrocedărilor cere să fie eliberat pentru bună purtare. Cine este și ce pedeapsă a primit

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Decizie definitivă pentru unul dintre condamnații din Dosarul Retrocedărilor din Constanța!

12 Jan 2021 1118

Ce s-a întâmplat cu procesul deschis de BNR împotriva beneficiarilor de top ai retrocedărilor din Portul Tomis

05 Dec 2020 1261

„Este stăruitor în muncă și disciplinat“ Un inculpat din Dosarul Retrocedărilor cere să fie eliberat pentru bună purtare. Cine este și ce pedeapsă a primit

27 Jun 2020 1335

Regretatul Petrică Iordache, coronavirusul și starea de urgență Procesul moștenitorilor. Ce s-a întâmplat cu dosarul

01 Apr 2020 2346

Borcea şi Giurgiucanu, „pârâţi“ Banca Naţională a României i-a dat în judecată pe o parte din beneficiarii retrocedărilor din peninsulă

28 Feb 2020 4935

Borcea, Camboianu şi Giurgiucanu nu au venit la procesul pentru moştenirea lui Petrică Iordache

30 Oct 2019 1642

Procesul moştenitorilor Cum şi pentru ce se judecă moştenitorii lui Petrică Iordache cu cei ai lui Istrate N. Micescu

22 Oct 2019 5980

Terenurile ce aparţineau lui Jules Movilă Cristian Borcea, Camboianu, Giurgiucanu şi Habitat şi Ambient SA, executaţi silit în cazul retrocedărilor suprapuse din Constanţa

03 Oct 2019 2480

A cerut aproape 3 milioane de euro de la Borcea, Giurgiucanu şi Habitat şi Ambient Primăria Constanţa, veste proastă de la Curtea Supremă!

07 Dec 2017 5044

A sosit ziua cea mare?! Municipiul Constanţa ar putea primi peste 2,5 milioane de euro (rechizitoriu + document)

04 Dec 2017 4592

Tribunalul Constanţa s-a pronunţat în Dosarul Retrocedărilor suprapuse

22 Jun 2017 6081

Retrocedări suprapuse? Arnold vs Giurgiucanu, Borcea, Camboianu şi Habitat Ambient. Primul termen în apel, azi, la Tribunal

13 Jun 2017 2094

Decebal Făgădău, la judecată cu Giurgiucanu, Borcea şi Habitat Ambient, pentru aproape trei milioane de euro

16 Sep 2016 6314

Terenuri în compensare Cum „a pierdut“ Constanţa aproape 3 milioane de euro (document)

20 Jan 2016 2702

Acţiunea Primăriei a fost considerată prescrisă Făgădău află la anul dacă ia 2,5 milioane de euro de la Giurgiucanu, Borcea şi SC Habitat şi Ambient (rechizitoriu + document)

09 Nov 2015 1883