Afaceriști din Constanța, acorduri de recunoaștere a vinovăției cu DNA. Condamnări


 
  • Potrivit DNA, în perioada ianuarie 2009 – decembrie 2010, cei doi inculpați, în calitate de administrator de drept, respectiv administrator de fapt al unei societăți comerciale, ar fi evidențiat în contabilitatea acestei societăți 182 de facturi fiscale false, reprezentând contravaloarea unor achiziții fictive de materii prime de carieră de piatră, prestări servicii și chirii aferente unor bunuri mobile și imobile de la mai multe societăți comerciale de tip fantomă.
 
Judecătorii de la Tribunalul Constanța au admis acordurile de recunoaştere a vinovăţiei încheiat între procurorii DNA- Serviciul Teritorial Constanţa şi inculpații Adrian Roşu (din dosarul Vectra Imobiliare) și Răzvan Năformiţă, asociat unic al Div Consulting SRL.
 
În cazul lui Adrian Roşu, Tribunalul Constanța a decis condamnarea la pedeapsa de 4 ani închisoare cu executare, pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată. Asta în timp ce Răzvan Năforniţă a luat patru ani de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată.
 
Potrivit Confidas.ro, platformă consultată la data 24 martie 2022, Răzvan Năforniță apare în SC Div Consulting SRL, General Contractor Management SR și în Lpagera Serv 2000 SRL, ambele fiind radiate.
 
Conform Confidas.ro, Div Consulting SRL (inactivă fiscal) are sediul social în municipiul Constanţa, are sediul social pe bulevardul I. C. Brătianu, a fost fondată în 2007 și se ocupă de „comerţ cu amănuntul al echipamentelor sportive, în magazine specializate“. Răzvan Năforniță apare ca asociat unic și administrator.
 
Roşu Adrian apare ca asociat în SC Universal Metal Dinamic SRL, firmă aflată în funcțiune.
 
De asemenea, Roşu Adrian a mai figurat în City Invest SRL, Balvale Pit SRL, Canteras Prod SRL, Vectra Betoane şi Agregate SRL și Recom Construct SRL (toate radiate) și în Gamad Shipping SRL și Vectra Imobiliare SRL (ambele fiind în faliment).
 
SC Universal Metal Dinamic SRL (inactivă fiscal) are sediul social în oraşul Bragadiru, județul Ilfov, a fost fondată în 2003, și se ocupă de „recuperarea materialelor reciclabile sortate“.
 

Asociații sunt Moise Gabriel, cu 25 % din capital, Roşu Adrian, cu 25 % din capital, Geantă Marian, cu 13 % din capital, Stănescu Viorel, cu 13 % din capital, Stănescu Mihai Adrian, cu 12 % din capital, și Ţenea Ştefan, tot cu 12 % din capital.  
 
În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

 
În perioada ianuarie 2009 – decembrie 2010, cei doi inculpați, în calitate de administrator de drept, respectiv administrator de fapt al unei societăți comerciale, ar fi evidențiat în contabilitatea acestei societăți 182 de facturi fiscale false, reprezentând contravaloarea unor achiziții fictive de materii prime de carieră de piatră, prestări servicii și chirii aferente unor bunuri mobile și imobile de la mai multe societăți comerciale de tip fantomă.
 
În această modalitate ar fi fost adus un prejudiciu de 4.310.245 lei la bugetul de stat (impozitul pe profit și TVA).
 
Ministerul Finanțelor Publice prin Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Regională a Finanțelor Publice Galați s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma menționată anterior.
 
În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile aparținând inculpaților.
 
În prezența avocaților, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
 
- primul inculpat la o pedeapsă de 4 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura celei de care s-a folosit (de fi fondator, administrator, director sau reprezentant legal al unei societăți comerciale).
 
- cel de-al doilea inculpat la o pedeapsă de 4 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 6 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura celei de care s-a folosit (de fi fondator, administrator, director sau reprezentant legal al unei societăți comerciale).
 
Facem precizarea acordul de recunoaștere a vinovăției reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Fosta conducere a Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, achitată! Anunțul Curții de Apel Constanța
 
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alexandru Cumpănașu, achitat în dosarul DNA Constanța! (MINUTĂ)

18 Jun 2024 422

„Am venit degeaba!” Teodosie s-a prezentat la Curtea de Apel, în dosarul de la DNA - Instanța a stabilit un nou termen în septembrie (VIDEO)

17 Jun 2024 742

Ședința nu va fi publică Arhiepiscopul Tomisului, așteptat luni la Curtea de Apel, în dosarul de la DNA Constanța!

16 Jun 2024 634

Dosar DNA Constanța Tribunalul amână dosarul SOCEP pentru luna septembrie 2024!

15 Jun 2024 564

Oficial! Dosarul lui Cristian Radu, primar din Mangalia, s-ar putea întoarce la DNA! S-a constatat „neregularitatea actului de sesizare a instanţei“ (RECHIZITORIU)

13 Jun 2024 5293

Înalta Curte i-a admis plângerea lui Gabriel Coteanu, fostul șef al Poliției Eforie, împotriva soluției de clasare obținută de Vasile Abagiu, de la DNA Constanța

13 Jun 2024 902

Reabilitare pentru constănțeanul din dosarul fostului judecător Stan Mustață, de la Curtea de Apel Bucureşti! (MINUTĂ)

12 Jun 2024 1184

Dosar DNA Tribunalul Constanța amână pentru septembrie dosarul lui Cristian Negoiță, primarul din Cernavodă!

11 Jun 2024 1187

(VIDEO) Anticorupția în Portul Constanța! Institutul Național de Expertize Criminalistice, sesizat de Tribunalul Constanța într-un dosar al DNA

10 Jun 2024 915

DNA Constanța se mută în sediu nou! Luni, la ora 12.00, vor fi deschise ofertele contractelor de închiriere

09 Jun 2024 2639

Dosar DNA Ucraineanul arestat la Constanța pentru cumpărare de influență cere să fie pus în libertate!

03 Jun 2024 594

Bani mulți și oameni cu „greutate“! Wise Line Consulting și Strategic Sys SRL - iată cifrele de afaceri ale firmelor din dosarul generalilor Coldea și Dumbravă, foști șefi în SRI

02 Jun 2024 894

Procurorii vorbesc de zeci de mii de dolariCetățean ucrainean, arestat la Constanța pentru cumpărare de influență, în formă continuată! (MINUTĂ)

02 Jun 2024 709

DNA Constanța Flagrant la Vamă! Ucrainean, reținut pentru cumpărare de influență, în formă continuată

01 Jun 2024 576

Denunțătorul, sute de contracte publice la Constanța! Ultima zi pentru depunerea cauțiunilor! Detalii din ancheta DNA - generalii Coldea și Dumbravă, prezentați drept „fondatorii «statului paralel»“

28 May 2024 750