Alexander Adamescu, trimis în judecată de procurorii DNA

  • Alexander Adamescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru acuzația de mituire a unor judecători la Bucureşti. Acesta se află în prezent la Londra.
Alexander Adamescu poate fi extrădat în România, în condiţiile în care, pe 20 octombrie 2020, Curtea Supremă a Regatului Unit i-a respins apelul împotriva deciziei de extrădare emisă de West Magistrates Court, în aprilie 2018.

Oficial DNA:

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 358/VIII/3 din 25 martie 2016 și 284/VIII/3 din 29 martie 2018, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată a unui inculpat om de afaceri (aflat în procedură de extrădare în baza unui mandat european de arestare) pentru săvârșirea a două infracțiuni de dare de mită.

Mandatul european de arestare a fost emis anterior, după ce procurorii au făcut numeroase demersuri pentru a asigura prezența inculpatului în fața organelor judiciare, însă acesta a urmărit tergiversarea cercetărilor și în final sustragerea de la urmărirea penală. În baza acestui mandat, inculpatul a fost reținut de autoritățile britanice la data de 13.06.2016, dar nici până în prezent nu a fost predat către România.

În aceste condiții, în paralel cu procedura de executare a mandatului european de arestare, în cauză s-a solicitat autorităților britanice, prin comisii rogatorii (asistență juridică reciprocă în materie penală), aducerea la cunoștință a calității de inculpat și a drepturilor și obligațiilor pe care i le conferă această calitate.

Deși s-au făcut demersuri repetate pentru a i se aduce la cunoștință, prin intermediul avocatului britanic ales, conținutul cererilor de comisie rogatorie, inculpatul a refuzat să se întâlnească cu reprezentanții autorităților britanice pentru a lua la cunoștință calitatea de inculpat, drepturile și obligațiile aferente.

S-a constatat că refuzul inculpatului față de demersurile judiciare este total neîntemeiat și, prin urmare, acest refuz nu împiedică întocmirea rechizitoriului și sesizarea instanței de judecată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

În cursul lunilor iunie 2013 și decembrie 2013, inculpatul împreună cu tatăl său (ambii oameni de afaceri) ar fi remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro, respectiv 23.000 lei magistraților Stanciu Ion și Rovența Elena, judecători la Tribunalul București - Secția VII Civilă pentru ca, în schimb, aceștia să dispună, în dosare privind procedura insolvenței, soluții favorabile unora dintre societățile la care acționar era tatăl inculpatului.
În cursul anul 2016, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat decizii definitive de condamnare față de cei doi judecători și față de omul de afaceri, tatăl inculpatului (vezi comunicat https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=7440) care fuseseră trimiși în judecată într-un dosar separat.

Prezentul dosar a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.

„Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, transmit procurorii.


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Aproape șase ani de închisoare pentru un fost primar din județul Constanța. Dosarul, în apel

31 Jul 2021 726

„Investiție durabilă în oamenii Deltei” Tribunalul Constanța, o primă condamnare într-un dosar de fonduri europene

30 Jul 2021 550

DNA Constanța, flagrant la Tulcea pentru mită! Ce au decis ieri judecătorii

28 Jul 2021 1309

DNA vrea ca Daniel Manole, fostul șef ARSVOM, să rămână în arest la domiciliu. Pronunțare amânată

27 Jul 2021 697

Tribunalul Constanța îi permite lui Petre Neacșa, director în Ministerul Transporturilor, să părăsească arestul la domiciliu. Condiții

27 Jul 2021 524

Liviu Dragnea, audiat la DNA. Încăierări între susținători și jandarmi

26 Jul 2021 519

Sentință definitivă într-un dosar al DNA Constanța!

26 Jul 2021 675

Trei hectare de teren din zona Popas Mamaia, revendicate în instanță! Un proces cu „jucători“ celebri

26 Jul 2021 1766

Petre Neacșa și Daniel Manole Șeful DNA Constanța cere ca doi directori din Ministerul Transporturilor să rămână în arest la domiciliu

23 Jul 2021 818

Tribunalul București a rămas în pronunțare în cazul comandorilor de la Aviație trimişi în judecată de DNA pentru o promovare aparent trucată

22 Jul 2021 791

DNA. Senatorul Eugen Pîrvulescu, acuzat că a fraudat concursul de la Serviciul Județean de Ambulanță

22 Jul 2021 488

Final de proces în cazul afaceriștilor șantajați la Constanța! Un Mercedes Benz S400 și un Volkswagen Beatle, incendiate

22 Jul 2021 667

Dosarul terenurilor din Portul Tomis! S-a stabilit primul termen! Inculpați, Decebal Făgădău și Marcela Enache

22 Jul 2021 1059

Nelu Iordache, implicat într-un nou dosar de corupţie. A fost ridicat de DNA de pe aeroport

21 Jul 2021 645

Aflată în arest la domiciliu Irina Manole, fostă șefă în OFIR Tulcea, poate merge la locul de muncă

21 Jul 2021 549