Ancheta DNA Cum ar fi primit mită cei doi inspectori de la ANAF Constanța, Mihai Bușu și Stere Anagnoste (DOCUMENT)


 
  • „După terminarea activității de control, la ieșirea din imobilul în care funcționa societatea de contabilitate, cei doi inculpați au fost opriți, cerându-li-se să prezinte documentele și sumele de bani deținute asupra lor. Cu acest prilej, în dosarul cu documente contabile au fost găsite cele două plicuri în care se aflat câte 4.000 lei, în total cei 8.000 lei puși la dispoziție de organele de urmărire penală“, conform acordului.
 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus sesizarea instanței de judecată cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a inculpaților Mihai Bușu și Stere Anagnoste, cercetați sub control judiciar, la data faptelor inspectori în cadrul A.N.A.F. - Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța, în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.
 
Dosarele de urmărire penală privind pe inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Constanța.
 
Cauza a fost instrumentată de Vasile Abagiu, procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Structura teritorială Constanţa.
 
Verificări fiscale
 
În acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat între procurorul Vasile Abagiu și Mihai Bușu se arată că cel din urmă, la data 19 octombrie 2021, ar fi primit, indirect, de la martorul denunțător, o sumă de bani care nu i se cuvenea (4.000 lei), în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu privitoarea la efectuarea unor verificări fiscale.
 
Concret, angajatul ANAF Constanța ar fi trebuit să procedeze în așa fel încât, după efectuarea controlului inopinat, societatea comercială în cauză să nu fie vizată de un control de fond.
 
Conform DNA, primirea sumei de bani a fost precedată de pretinderea, în ziua anterioară, a unei sume cuprinse între 4.000 și 5.000 lei pentru fiecare inspector
fiscal.

 
Banii, în plicuri distincte
 

Din actul de sesizare rezultă că la data de 18 octombrie 2021, cu prilejul efectuării unui control fiscal la o societatea comercială, inspectorul fiscal Bușu Mihai din cadrul ANAF - AJFP i-a solicitat administratorul în fapt al societății controlate, câte 5.000 lei, în plicuri distincte, pentru el și pentru colegul de echipă, în legătură cu modalitatea în care aceștia urmau să-și exercite atribuțiile de serviciu pe durata controlului.
 
Plicurile cu bani, în dosarul cu înscrisuri contabile
 
„În ziua de 19 octombrie 2021, într-o a doua etapă a controlului, efectuat în același loc, respectiv sediul SC (....) Business SRL, cei doi inculpați au primit câte 4.000 lei fiecare, plicurile fiind puse în dosarul în care aceștia strângeau înscrisurile de care aveau nevoie pentru întocmirea actului de control. Punerea plicurilor cu bani în dosarul cu înscrisuri contabile relevante adunate de inculpați pe durata controlului a fost făcută în prezența acestora, în imediata lor apropiere, la indicația expresă a inculpatului Bușu Mihai. Ulterior, ambele plicuri cu bani au fost găsite asupra inculpatului Anagnoste Stere, la plecarea din biroul societății de contabilitate în care avusese loc activitatea de control“.
 
„Cu autoturismul personal“
 
„În data de 18.10.2021, martorul a luat cu autoturismul personal echipa de control formată din inculpații Bușu și Anagnoste de la sediul ANAF din Constanța, str. Avram Iancu și s-au deplasat la sediul firmei de contabilitate din Constanța. (....) La final martorul a condus echipa de control la sediul acestora și a revenit la biroul contabil, purtând discuții referitoare la ce discutaseră separat martorul“
 
„După terminarea activității de control, la ieșirea din imobilul în care funcționa societatea de contabilitate, cei doi inculpați au fost opriți, cerându-li-se să prezinte documentele și sumele de bani deținute asupra lor. Cu acest prilej, în dosarul cu documente contabile au fost găsite cele două plicuri în care se aflat câte 4.000 lei, în total cei 8.000 lei puși la dispoziție de organele de urmărire penală“, conform acordului.
 
„Recunosc comiterea faptei reținute în sarcina mea“
 
Prin cererea din data de 04.11.2021, Bușu Mihai, prin avocat a solicitat încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției.
 
Fiind ascultat în prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat expres următoarele: „Recunosc comiterea faptei reținute în sarcina mea, astfel cum a fost descrisă în cuprinsul prezentului acord, pe care l-am citit integral. Accept încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală. Sunt de acord cu prestarea unei munci în folosul comunității“.
 
Drept urmare, inculpatului i-a fost aplicată următoarea pedeapsă: trei ani de închisoare cu suspendare. pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
 
Acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat între procurorul Vasile Abagiu și Mihai Bușu poate fi citit integral accesând secțiunea Documente.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Doi inspectori ANAF Constanța, acuzați de luare de mită, au făcut înțelegeri cu procurorii Anticorupție (document)
 
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Termenul de depunere al declarațiilor contabile semestriale se apropie de sfârșit. Avertizările autorităților

11 Aug 2023 863

Știri Constanța Alti copaci tăiați pe bulevardul Ferdinand din municipiu

11 Aug 2023 1158

Mesaje de la sindicaliștii din Constanța „Nu ne mai vindeți gogoși”

11 Aug 2023 1034

ANAF Constanța se alătură valului de proteste din țară (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 Aug 2023 1533

Judecătorii din Constanța se pregătesc să anunțe decizia finală în cazul lui Vasile Mărculescu, primarul din Smârdan, Tulcea

05 Jul 2023 1370

Protest în fața sediului Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Constanța. Ce revendicări au sindicaliștii (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 May 2023 1725

Direcția de Pază a județului Constanța pe lista datornicilor ANAF. Conducerea instituției spune că a contestat o decizie de impunere emisă în 2016

07 Feb 2023 1271

Procurorii acuză - înșelăciuni imobiliare la Constanța! Începe procesul

04 Feb 2023 3585

Constructorul nu apare în Lista Albă ANAF. Autorizația de construire pentru proiectul de reabilitare a străzii Ștefan cel Mare, prelungită cu doi ani

06 Dec 2022 2376

Nedeclararea corectă a impozitelor constănțenilor, în vizorul ANAF. Ce raport a prezentat Inspecția Fiscală pentru anul 2022

27 Oct 2022 2065

DNA Constanța anunță finalizarea unei anchete cu un presupus prejudiciu de aproape 10 milioane euro

07 Oct 2022 1724

Ce avere și interese are Georgeta Bumbac, membru CA la CN Administrația Canalelor Navigabile SA Constanța (DOCUMENTE)

14 Sep 2022 3029

ANAF cere ca un fost inspector din CJC să răspundă „material și cu averea personală“ pentru prejudiciul cauzat bugetului. S-a ajuns în apel

22 Aug 2022 2635

Niciun candidat nu a obținut punctajul necesar să devină director executiv al Direcției Logistice din Primăria Constanța

16 Aug 2022 2898

Cine vrea să fie director în Primăria Constanța?

09 Aug 2022 2282