Ancheta DNA Cum ar fi primit mită cei doi inspectori de la ANAF Constanța, Mihai Bușu și Stere Anagnoste (DOCUMENT)


 
  • „După terminarea activității de control, la ieșirea din imobilul în care funcționa societatea de contabilitate, cei doi inculpați au fost opriți, cerându-li-se să prezinte documentele și sumele de bani deținute asupra lor. Cu acest prilej, în dosarul cu documente contabile au fost găsite cele două plicuri în care se aflat câte 4.000 lei, în total cei 8.000 lei puși la dispoziție de organele de urmărire penală“, conform acordului.
 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus sesizarea instanței de judecată cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a inculpaților Mihai Bușu și Stere Anagnoste, cercetați sub control judiciar, la data faptelor inspectori în cadrul A.N.A.F. - Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța, în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.
 
Dosarele de urmărire penală privind pe inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Constanța.
 
Cauza a fost instrumentată de Vasile Abagiu, procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Structura teritorială Constanţa.
 
Verificări fiscale
 
În acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat între procurorul Vasile Abagiu și Mihai Bușu se arată că cel din urmă, la data 19 octombrie 2021, ar fi primit, indirect, de la martorul denunțător, o sumă de bani care nu i se cuvenea (4.000 lei), în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu privitoarea la efectuarea unor verificări fiscale.
 
Concret, angajatul ANAF Constanța ar fi trebuit să procedeze în așa fel încât, după efectuarea controlului inopinat, societatea comercială în cauză să nu fie vizată de un control de fond.
 
Conform DNA, primirea sumei de bani a fost precedată de pretinderea, în ziua anterioară, a unei sume cuprinse între 4.000 și 5.000 lei pentru fiecare inspector
fiscal.

 
Banii, în plicuri distincte
 

Din actul de sesizare rezultă că la data de 18 octombrie 2021, cu prilejul efectuării unui control fiscal la o societatea comercială, inspectorul fiscal Bușu Mihai din cadrul ANAF - AJFP i-a solicitat administratorul în fapt al societății controlate, câte 5.000 lei, în plicuri distincte, pentru el și pentru colegul de echipă, în legătură cu modalitatea în care aceștia urmau să-și exercite atribuțiile de serviciu pe durata controlului.
 
Plicurile cu bani, în dosarul cu înscrisuri contabile
 
„În ziua de 19 octombrie 2021, într-o a doua etapă a controlului, efectuat în același loc, respectiv sediul SC (....) Business SRL, cei doi inculpați au primit câte 4.000 lei fiecare, plicurile fiind puse în dosarul în care aceștia strângeau înscrisurile de care aveau nevoie pentru întocmirea actului de control. Punerea plicurilor cu bani în dosarul cu înscrisuri contabile relevante adunate de inculpați pe durata controlului a fost făcută în prezența acestora, în imediata lor apropiere, la indicația expresă a inculpatului Bușu Mihai. Ulterior, ambele plicuri cu bani au fost găsite asupra inculpatului Anagnoste Stere, la plecarea din biroul societății de contabilitate în care avusese loc activitatea de control“.
 
„Cu autoturismul personal“
 
„În data de 18.10.2021, martorul a luat cu autoturismul personal echipa de control formată din inculpații Bușu și Anagnoste de la sediul ANAF din Constanța, str. Avram Iancu și s-au deplasat la sediul firmei de contabilitate din Constanța. (....) La final martorul a condus echipa de control la sediul acestora și a revenit la biroul contabil, purtând discuții referitoare la ce discutaseră separat martorul“
 
„După terminarea activității de control, la ieșirea din imobilul în care funcționa societatea de contabilitate, cei doi inculpați au fost opriți, cerându-li-se să prezinte documentele și sumele de bani deținute asupra lor. Cu acest prilej, în dosarul cu documente contabile au fost găsite cele două plicuri în care se aflat câte 4.000 lei, în total cei 8.000 lei puși la dispoziție de organele de urmărire penală“, conform acordului.
 
„Recunosc comiterea faptei reținute în sarcina mea“
 
Prin cererea din data de 04.11.2021, Bușu Mihai, prin avocat a solicitat încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției.
 
Fiind ascultat în prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat expres următoarele: „Recunosc comiterea faptei reținute în sarcina mea, astfel cum a fost descrisă în cuprinsul prezentului acord, pe care l-am citit integral. Accept încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală. Sunt de acord cu prestarea unei munci în folosul comunității“.
 
Drept urmare, inculpatului i-a fost aplicată următoarea pedeapsă: trei ani de închisoare cu suspendare. pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
 
Acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat între procurorul Vasile Abagiu și Mihai Bușu poate fi citit integral accesând secțiunea Documente.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Doi inspectori ANAF Constanța, acuzați de luare de mită, au făcut înțelegeri cu procurorii Anticorupție (document)
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Procesul dintre Aeroportul Mihail Kogălniceanu și ANAF se mută la Tribunalul Constanța

14 Jan 2022 567

DNA Constanța - lista inculpaților, acuzațiile și prejudiciul Afaceriști acuzați de evaziune fiscală şi spălarea banilor, în așteptarea primei sentințe

13 Dec 2021 1277

Cine este și ce afaceri are presupusul denunțător al celor doi inspectori de la ANAF Constanța, Mihai Bușu și Stere Anagnoste (DOCUMENTE)

09 Dec 2021 3351

Fonduri Europene Karadeniz Fatih și Topluoglu Timucin, trimiși în judecată de DNA Constanța, condamnați

17 Nov 2021 935

DNA! Inspectorii ANAF Constanța, acuzați de mită, câte trei ani închisoare, cu suspendare

15 Nov 2021 2636

Doi inspectori ANAF Constanța, acuzați de luare de mită, au făcut înțelegeri cu procurorii Anticorupție (document)

15 Nov 2021 2786

Prefectura Constanța la judecată cu Administrația Județeană a Finanțelor Publice

12 Nov 2021 986

Prefectul Silviu-Iulian Coșa a convocat Colegiul Prefectural. Ce discuții au avut loc în cadrul întrunirii

08 Nov 2021 763

Anunț important al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Constanţa. Ce obligație au contribuabilii

26 Oct 2021 1362

Cine sunt cei doi inspectori în cadrul ANAF- Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța, reținuți pentru luare de mită (documente)

20 Oct 2021 2469

Oficial! Doi inspectori ANAF Constanța, reținuți pentru luare de mită

20 Oct 2021 2214

Lista inculpaților Procurorii Anticorupție din Constanța, dosar cu un presupus prejudiciu de zeci de milioane de lei

05 Oct 2021 1968

UPDATE Incendiu la sediul ANAF din Constanța! Pompierii intervin (galerie foto+video)

06 Sep 2021 10328

Toader Buzarbici Filipescu, din Mangalia, socrul fostului șef al ANAF, a preluat Ladise International Consulting SRL

10 Aug 2021 1151

Ședință AGA la CN Administrația Porturilor Maritime Constanța. Se face un schimb de terenuri cu Ministerul Finanțelor

14 Jul 2021 969