Ancheta DNA Cum ar fi primit mită cei doi inspectori de la ANAF Constanța, Mihai Bușu și Stere Anagnoste (DOCUMENT)


 
  • „După terminarea activității de control, la ieșirea din imobilul în care funcționa societatea de contabilitate, cei doi inculpați au fost opriți, cerându-li-se să prezinte documentele și sumele de bani deținute asupra lor. Cu acest prilej, în dosarul cu documente contabile au fost găsite cele două plicuri în care se aflat câte 4.000 lei, în total cei 8.000 lei puși la dispoziție de organele de urmărire penală“, conform acordului.
 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus sesizarea instanței de judecată cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a inculpaților Mihai Bușu și Stere Anagnoste, cercetați sub control judiciar, la data faptelor inspectori în cadrul A.N.A.F. - Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța, în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.
 
Dosarele de urmărire penală privind pe inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Constanța.
 
Cauza a fost instrumentată de Vasile Abagiu, procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Structura teritorială Constanţa.
 
Verificări fiscale
 
În acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat între procurorul Vasile Abagiu și Mihai Bușu se arată că cel din urmă, la data 19 octombrie 2021, ar fi primit, indirect, de la martorul denunțător, o sumă de bani care nu i se cuvenea (4.000 lei), în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu privitoarea la efectuarea unor verificări fiscale.
 
Concret, angajatul ANAF Constanța ar fi trebuit să procedeze în așa fel încât, după efectuarea controlului inopinat, societatea comercială în cauză să nu fie vizată de un control de fond.
 
Conform DNA, primirea sumei de bani a fost precedată de pretinderea, în ziua anterioară, a unei sume cuprinse între 4.000 și 5.000 lei pentru fiecare inspector
fiscal.

 
Banii, în plicuri distincte
 

Din actul de sesizare rezultă că la data de 18 octombrie 2021, cu prilejul efectuării unui control fiscal la o societatea comercială, inspectorul fiscal Bușu Mihai din cadrul ANAF - AJFP i-a solicitat administratorul în fapt al societății controlate, câte 5.000 lei, în plicuri distincte, pentru el și pentru colegul de echipă, în legătură cu modalitatea în care aceștia urmau să-și exercite atribuțiile de serviciu pe durata controlului.
 
Plicurile cu bani, în dosarul cu înscrisuri contabile
 
„În ziua de 19 octombrie 2021, într-o a doua etapă a controlului, efectuat în același loc, respectiv sediul SC (....) Business SRL, cei doi inculpați au primit câte 4.000 lei fiecare, plicurile fiind puse în dosarul în care aceștia strângeau înscrisurile de care aveau nevoie pentru întocmirea actului de control. Punerea plicurilor cu bani în dosarul cu înscrisuri contabile relevante adunate de inculpați pe durata controlului a fost făcută în prezența acestora, în imediata lor apropiere, la indicația expresă a inculpatului Bușu Mihai. Ulterior, ambele plicuri cu bani au fost găsite asupra inculpatului Anagnoste Stere, la plecarea din biroul societății de contabilitate în care avusese loc activitatea de control“.
 
„Cu autoturismul personal“
 
„În data de 18.10.2021, martorul a luat cu autoturismul personal echipa de control formată din inculpații Bușu și Anagnoste de la sediul ANAF din Constanța, str. Avram Iancu și s-au deplasat la sediul firmei de contabilitate din Constanța. (....) La final martorul a condus echipa de control la sediul acestora și a revenit la biroul contabil, purtând discuții referitoare la ce discutaseră separat martorul“
 
„După terminarea activității de control, la ieșirea din imobilul în care funcționa societatea de contabilitate, cei doi inculpați au fost opriți, cerându-li-se să prezinte documentele și sumele de bani deținute asupra lor. Cu acest prilej, în dosarul cu documente contabile au fost găsite cele două plicuri în care se aflat câte 4.000 lei, în total cei 8.000 lei puși la dispoziție de organele de urmărire penală“, conform acordului.
 
„Recunosc comiterea faptei reținute în sarcina mea“
 
Prin cererea din data de 04.11.2021, Bușu Mihai, prin avocat a solicitat încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției.
 
Fiind ascultat în prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat expres următoarele: „Recunosc comiterea faptei reținute în sarcina mea, astfel cum a fost descrisă în cuprinsul prezentului acord, pe care l-am citit integral. Accept încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală. Sunt de acord cu prestarea unei munci în folosul comunității“.
 
Drept urmare, inculpatului i-a fost aplicată următoarea pedeapsă: trei ani de închisoare cu suspendare. pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
 
Acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat între procurorul Vasile Abagiu și Mihai Bușu poate fi citit integral accesând secțiunea Documente.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Doi inspectori ANAF Constanța, acuzați de luare de mită, au făcut înțelegeri cu procurorii Anticorupție (document)
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Marius Mocanu, fostul avocat al lui Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, executat silit de fiscul din Constanța (DOCUMENT)

14 Apr 2024 5874

A doua licitație, organizată de fiscul din Constanța pentru valorificarea a două terenuri deținute de Primăria Cogealac (DOCUMENT)

29 Mar 2024 671

A cerut eșalonarea contribuțiilor restante aferente lefurilor pentru 2023 Primarul Cristian Radu jonglează iar cu salariile angajaților din administrația locală de la Mangalia! (DOCUMENT)

26 Mar 2024 1009

Vergil Chițac, proces cu Fiscul, pentru o amendă civilă aplicată Primarului Municipiului Constanța. Verdictul, la finalul lunii

12 Mar 2024 779

Opinie cu rezerve Camera de Conturi a publicat raportul de audit financiar asupra situațiilor financiare consolidate ale orașului Năvodari (DOCUMENT)

08 Mar 2024 778

Deficiențe cu influențe semnificative asupra situațiilor financiare găsite de angajații Camerei de Conturi Constanța la primăria 23 August (DOCUMENT)

06 Mar 2024 703

O mică avere Vergil Chițac a învins în instanță Fiscul, la Judecătoria Constanța! Nemulțumiri. Povestea din dosar (MOTIVARE)

21 Feb 2024 1221

Magistrații Curții de Apel Constanța au amânat pronunțarea CN APM SA, la judecată cu mai multe instituții, printre care Ministerul Finanţelor Publice și ANAF

18 Feb 2024 620

Un teren agricol, deținut de Revargo Agricultură SRL, scos la mezat de ANAF Constanța (DOCUMENT)

12 Feb 2024 835

Grupul de Fermieri Delta Dunării Cooperativa Agricolă Băneasa rămâne fără două silozuri. Licitație la ANAF Constanța (DOCUMENT)

04 Feb 2024 787

La a doua strigare ANAF Constanța vinde bunurile firmei Raluca Patisero & Bakery (DOCUMENT)

02 Feb 2024 1513

ANAF scoate la licitație bunuri ale Actaeon Invest SA. Firma, în proces cu Consiliul Județean Constanța

22 Jan 2024 884

Știri Portul Constanța CN Administrația Porturilor Maritime are de primit peste 240.000 de euro de la Direcția Regională Vamală București (MINUTA)

21 Jan 2024 1270

Amenzi de 5 milioane de euro și sesizări penale la Constanța. Inspectorii Antifraudă au luat la puricat firmele în 2023

23 Dec 2023 6202

Termenul de depunere al declarațiilor contabile semestriale se apropie de sfârșit. Avertizările autorităților

11 Aug 2023 1044