Justitie

Anchetă DNA într-un dosar de executări silite frauduloase. Un avocat şi un executor judecătoresc, implicați

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 09 noiembrie 2017, a inculpaților:

Lazăr Petrișor, reprezentant legal al Întreprinderii Individuale Lazăr Petrișor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- constituirea unui grup infracțional organizat,
- complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
- participație improprie la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit (5 fapte din care 3 în formă continuată),
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (5 fapte),
- stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, în formă continuată,
- spălarea banilor, în formă continuată,
 
Nistor Vasile, executor judecătoresc în cadrul BEJ Nistor Vasile din Zimnicea, jud. Teleorman, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- constituirea unui grup infracțional organizat,
- abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau altul un folos necuvenit în formă continuată,
 
Curt Bogdan-Constantin sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- constituire a unui grup infracțional organizat,
- complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru  altul un folos necuvenit, în formă continuată.
 
De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și control judiciar pentru 60 de zile cu începere din data de 9 noiembrie 2017, față de inculpatul Cucurezeanu Florin, avocat în cadrul Baroului Teleorman, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (2 fapte).
 
Potrivit rechizitoriului, începând din anul 2005, inculpatul Lazăr Petrișor a inițiat și dezvoltat o afacere, inițial prin forma de organizare P.F.A., ulterior transformată în Întreprindere Individuală, prin care vindea diverse produse nealimentare, electronice și electrocasnice cu plata în rate.

De la bun început, inculpatul a stabilit ca grupuri țintă pensionarii și bugetarii – persoane care prezentau „bonitate” și a conceput un model de contract cu plata în rate, în care a inserat o clauză severă de penalități cu scopul declarat să “sperie” rău-platnicii. Mai mult, în documentul respectiv nu s-a menţionat vreun cont în care să se facă plata ratelor, indicându-se o singură modalitate de plată şi anume, pe bază de bon fiscal şi chitanţă nefiscală, la unul dintre punctele de lucru sau sediul I.I. Lazăr Petrişor  din comuna Pietroşani, jud. Teleorman.

Întrucât, pe parcursul timpului, unii debitori i-au trimis bani inculpatului Lazăr Petrişor prin mandat poştal, pe lângă faptul că acesta nu a recunoscut primirea banilor, a luat și măsuri pentru a înlătura această formă de plată, inserând în contract menţiunea că plăţile prin mandat poştal nu vor fi luate în considerare.

Deoarece multe contracte nu au fost onorate de cei care achiziționaseră diverse bunuri în maniera de mai sus, inculpatul Lazăr Petrișor a apelat la avocatul Cucurezeanu Florin care îi era consătean, pentru asigurarea reprezentării judiciare.

În perioada 2010 – 2015, au fost formate peste 5.000 de dosare civile ca urmare a faptului că inculpatul Lazăr Petrișor i-a dat în judecată pe datornici. Ca element comun, a rezultat că acesta îi obliga să plătească, pe lângă datorii și penalități drastice, chiar și 2,2 % din valoarea restantă pe zi de întârziere. Prin urmare, datornicul era nevoit să plătească în final sume de cinci ori mai mari.

Hotărârile judecătorești pronunțate de Judecătoria Zimnicea au rămas definitive prin neexercitarea căii de atac, ca urmare a strategiilor de amăgire a datornicilor, folosite de către inculpații Cucurezeanu Florin și Lazăr Petrișor. Aceste strategii constau în special în promisiuni de rezolvare pe cale amiabilă a litigiului, cu scopul vădit de a depăși termenul legal pentru exercitarea căii de atac, profitând de starea de vulnerabilitate cauzată de vârstă sau de lipsa cunoștințelor juridice ale persoanelor vizate, dar mai ales de buna-credință a acestora. În plus, au fost identificate cazuri în care datornicii au reclamat că au aflat despre acțiunile de chemare în judecată abia când au fost executați silit și au contestat semnăturile de pe confirmările de primire a actelor de procedură, inclusiv a comunicărilor hotărârilor judecătorești.

Mai mult, unele persoane nu încheiaseră cu inculpatul Lazăr Petrișor nici un fel de contracte de vânzare - cumpărare bunuri, acesta din urmă depunând la instanță documente falsificate chiar de el.

În acest context, în perioada 2011 - 2014, inculpatul Lazăr Petrișor împreună cu executorul judecătoresc Nistor Vasile și avocatul Cucurezeanu Florin, a constituit un grup infracțional organizat, mascat de exercitarea activităților specifice ocupației fiecăruia și, în virtutea punerii în executare a hotărârilor judecătorești emise de Judecătoria Zimnicea, pe baza cărora s-au constituit un număr de 1.206 dosare de executare silită, au acționat cu rea-credință în scopul însușirii de bani sau bunuri (în special bunuri imobile).

Cererile de executare silită au fost depuse în numele Întreprinderii Individuale Lazăr Petrișor de către inculpatul Cucurezeanu Florin, care, în calitate de avocat, pentru fiecare cerere, a emis chitanțe în valoare totală de 346.988 lei, reprezentând ”onorariu de avocat”, de regulă peste 10% din valoarea creanței de recuperat, fără a încasa efectiv sumele menționate la data emiterii acestora.

În cazul a zece dintre dosare, în perioada  06.01.2012 – 30.01.2014, inculpatul Nistor Vasile, în calitate de executor judecătoresc, în baza unei înțelegeri frauduloase cu Lazăr Petrișor, a obținut în mod nelegal foloase necuvenite pentru acesta din urmă și pentru sine. Astfel, au fost simulate licitații în urma cărora imobilele aparținând celor 10 datornici, dar și altor persoane terțe, au fost adjudecate în favoarea Întreprinderii Individuale Lazăr Petrișor (în calitate de creditoare reprezentată de Lazăr Petrișor). În unele situații, bunurile imobile au fost adjudecate de  Curt Bogdan Constantin, unul din interpușii lui Lazăr Petrișor, tot în favoarea întreprinderii individuale.

Simularea licitațiilor a fost înlesnită prin aceea că  Lazăr Petrișor a pus la dispoziția executorului judecătoresc persoane obediente, folosite în calitate de martori, licitatori sau adjudecatari.

În aceste condiții, a fost posibilă adjudecarea imobilelor la prețuri modice, sub valoare minimă impusă de lege (creditorul nu putea adjudeca sub 75 % din valoarea stabilită de expertul evaluator) ori în condițiile în care, fiind bunuri comune/devălmășie, nu puteau fi scoase la licitație.
Prin această conduită infracțională, dreptul de proprietate deținut de persoanele datornice și de alte persoane (care aveau drept de proprietate în comun cu datornicii), asupra imobilelor executate silit, a fost vătămat.

De asemenea, în perioada 29.09.2010 – 29.02.2016, inculpatul Lazăr Petrișor, în calitate de reprezentant legal al Întreprinderii Individuale Lazăr Petrișor, a stabilit, cu rea credință, taxa pe valoare adăugată, rezultatul fiind obținerea, fără drept, cu titlu de rambursare, a sumei de 1.792.502 lei de la bugetul de stat.

Pentru a disimula adevărata natură a provenienței sumelor de bani dobândite în maniera de mai sus, în perioada 06.10.2014 – 02.05.2017, inculpatul Lazăr Petrișor a cumpărat 6 autoturisme de lux și a ridicat o construcție (fără autorizație) pe numele unei altei persoane.
 
Inculpaților Lazăr Petrișor, Nistor Vasile, Curt Bogdan-Constantin și Cucurezeanu Florin li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 10 noiembrie 2017, inculpații sunt prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile față de Lazăr Petrișor și cu propunere de arest la domiciliu față de Nistor Vasile și Curt Bogdan-Constantin.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Viorica Dăncilă, despre raportul ministrului Justiției - ”Preşedintele trebuie să citească cu foarte mare atenţie raportul lui Tudorel Toader”

25 Feb 2018 143

Constanța. Protest în fața Prefecturii pentru susținerea DNA și a procurorului-șef, Laura Codruța Kovesi (galerie foto+video)

25 Feb 2018 512

Piața Victoriei. Românii, în stradă pentru a o susține pe Laura Codruța Kovesi

25 Feb 2018 132

Zeci de mii de români au semnat petiţia prin care îi cer preşedintelui Klaus Iohannis să respingă cererea de revocare a procurorului şef al DNA

24 Feb 2018 674

Elan Schwartzenberg a vorbit la B1 Tv despre situația lui. Dar și despre Mazăre și Madagascar. Al cui este terenul pe care se află resortul (galerie foto)

24 Feb 2018 7102

Editorial Laura Codruța Kovesi, subiectul momentului. România, împărțită în două tabere

24 Feb 2018 271

„Continuaţi-vă goana după ştrumfi ca simplu cetăţean, nu ca ministru!“ Deputatul USR Stelian Ion îi cere lui Tudorel Toader să-şi prezinte demisia

24 Feb 2018 375

Protestat în faţa sediului Guvernului. Circa 100 de persoane au ieșit în stradă împotriva deciziei ministrului Justiției

23 Feb 2018 301

Procurorul general Augustin Lazăr, despre revocarea din funcție - ”Nu îmi este teamă de nimic”

23 Feb 2018 208

Klaus Iohannis, despre cererea de revocare a şefei DNA - ”Nu am văzut raportul; Susţin pe doamna Kovesi şi activitatea DNA”

23 Feb 2018 186

Dosarul Tel Drum. Procurorul care anchetează dosarul, anchetat de Inspecția Judiciară

23 Feb 2018 249

Scrisoare către CSM, inițiată de 135 de procurori DNA. Ce conține documentul

23 Feb 2018 335

A fost publicat Raportul ministrului Tudorel Toader (document)

23 Feb 2018 336

Președintele Klaus Iohannis a declarat că susţine în continuare activitatea DNA şi a procurorului-şef al instituţiei, Laura Codruţa Kovesi

23 Feb 2018 185

Petiție online pentru susținerea procurorului șef al DNA Laura Codruța Kovesi. Mii de persoane au semnat documentul

23 Feb 2018 390

Reacția procurorului șef al DNA; Laura Codruța Kovesi după ce ministrul Justiției a declanșat procedura de revocare din funcție

23 Feb 2018 1135

Revista presei locale

23 Feb 2018 332

"DNA, te vom apăra!"Proteste în toată țara, împotriva ministrului Tudorel Toader. Mii de persoane au ieșit în stradă

22 Feb 2018 414

USR cere demisia lui Tudorel Toader

22 Feb 2018 311

”Tudorel, demisia!”Protest în Piața Victoriei. Oamenii ies în stradă după anunțul lui Tudorel Toader

22 Feb 2018 653

Administrația Prezidențială, precizări importante privind Raportul întocmit de Tudorel Toader

22 Feb 2018 272

Ministrul Justiției cere revocarea șefei DNA

22 Feb 2018 415

LIVE TEXTTudorel Toader, conferință de presă la Ministerul Justiției. Toader cere revocarea șefei DNA

22 Feb 2018 808

Fostul deputat Vlad Cosma, acuzații noi la adresa a doi procurori, în dosarul Ponta-Blair

22 Feb 2018 216

Descinderi la sediul PSD Prahova. Procurorii DNA cer documente privind alegerile europarlamentare din 2014

22 Feb 2018 252

Dan Emil Manolachi, fost ofiţer în DNA şi în IPJ Constanţa, eliberat condiţionat. Decizia este definitivă

22 Feb 2018 373

Fost deputat trimis în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influență. Fostul parlamentar este arestat preventiv

22 Feb 2018 408

Zeci de ani de închisoare Dosarul „Păgubiţii Vectra“ a primit un nou termen

22 Feb 2018 1034

Insolvenţa Taste-It Events & Catering SRL, amânată pentru luna mai

22 Feb 2018 446

Pedeapsa maximă cerută de procurorii DNA pentru Viorel Hrebenciuc. Acesta este judecat în dosarul retrocedărilor de păduri

21 Feb 2018 244

Un nou protest în fața sediului DNA din București. Cine participă la acțiunea de protest

21 Feb 2018 328

Oficial de la DNA Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului, suspectat de inducerea în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă şi abuz în serviciu în formă continuată

21 Feb 2018 1266

Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului, a ajuns la DNA (galerie foto + video)

21 Feb 2018 876

Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului, un nou dosar la DNA

21 Feb 2018 944

Discuții despre raportul privind DNAPreședintele Klaus Iohannis se întâlnește astăzi cu ministrul Justiției

20 Feb 2018 314

Decizie incredibilă. Un avocat a câștigat o bătălie cu DNA. Trebuie să primească daune morale de la procurori

19 Feb 2018 339

Anunț important de la ministrul Justiției. Când va fi prezentat raportul oficial rpivind activitatea managerială la DNA

19 Feb 2018 256

Procurorii DNA au cerut condamnarea lui Ludovic Orban la închisoare cu executare. Ce decizie a primit liderul PNL în primă instanță

19 Feb 2018 268

Stelian Fuia, fostul ministru al Agriculturii, eliberat condiţionat de Tribunalul Constanţa

19 Feb 2018 464

Vlad Cosma, citat la Parchetul General

19 Feb 2018 358

Viorica Dăncilă, despre raportul privind DNA - ”Să lăsăm justiţia să-şi spună cuvântul”. Ce a declarat premierul

19 Feb 2018 369

Jurnalistul Mălin Bot, în conflict cu jandarmii în timpul protestului de la sediul DNA din București

18 Feb 2018 257

Protest în fața sediului DNA din București. Manifestanții au venit „înarmați“ cu portocale

18 Feb 2018 1750

Informații incredibile din stenograme ale DNA. Crin Antonescu ar fi fost șantajat. Cum a reacționat fostul lider PNL

18 Feb 2018 853

Protest în fața Palatului Cotroceni. Oamenii au ieși în stradă pentru a susține DNA

17 Feb 2018 702

Un fost preşedinte, trimis în judecată de către DNA Constanţa, merge la închisoare

17 Feb 2018 738

Florin Iordache, despre raportul privind activitatea DNA - ”Ministrul Justiţiei nu are cum să arunce raportul DNA în curtea Parlamentului”

16 Feb 2018 378

ÎCCJ, decizie definitivă cu privire la contestaţia depusă de Tel Drum

16 Feb 2018 247

Procurorii Anticorupţie nu vor ca Dan Emil Manolachi, fost ofiţer DNA, să fie eliberat

16 Feb 2018 248

Veste bună pentru DNA Constanţa!

16 Feb 2018 476