Angajați APIA trimiși în judecată de DNA Constanța. Tribunalul vrea să află dacă procurorii au colaborat cu SRI

  • Tribunalul Constanța a admis cererea privind înaintarea adresei către DNA cu privire la organul care pus în executare mandatele de supraveghere emise în prezenta cauză şi dacă în activitatea de supraveghere a fost realizată cu suportul SRI.
  • Noul termen a fost stabilit pentru data de 17 februarie 2021.


Judecătorii de la Tribunalul Constanța au stabilit un nou termen în dosarul în care Ionuţ Valentin Mihai, fost funcţionar public în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) - Centrul Local Hârşova și Răzvan Alexandru Ionescu, fost consilier superior APIA - Centrul Judeţean Constanţa, au fost trimiși în judecată de procurorii DNA. În cauză au mai fost trimise în judecată trei persoane, printre acestea aflându-se Marian Vrânceanu, fostul secretar al comunei Ciobanu.

La finele săptămânii trecute, Tribunalul a admis în parte solicitările de probatorii formulate de către inculpaţi și a încuviinţat audierea martorilor: Dima Dănuţ, Dima Nela, Ghiocel Georgica, Zelca Costel Gramene Elena, Gros Vasilica, Deliu Cristiana, Ciobănică Radu, Spânoche Bogdan, Enuţă Claudia, Juja Camelia.

În continuare, instanța a admis cererea privind înaintarea adresei către DNA cu privire la organul care pus în executare mandatele de supraveghere emise în prezenta cauză şi dacă în activitatea de supraveghere a fost realizată cu suportul SRI.

„Admiterea cererii privind adresă către APIA, pentru a comunica la acest moment în ce constau pretențiile civile şi care este izvorul acestor creanțe pe care le solicită. Respinge cererea inculpatului Ionescu privind solicitarea de relaţii APIA cu privire la atribuţiile îndeplinite de inculpatul Ionescu Răzvan Alexandru în raport de acuzaţiile reţinute în actul de sesizare“, se mai arată în decizia magistraților.

De menționat că acest dosar se află în faza de rejudecare, la Tribunalul Constanța.


Noul termen a fost stabilit pentru data de 17 februarie 2021.

Amintim că pe data de 2 decembrie 2014, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

Ionescu Răzvan Alexandru, consilier superior în cadrul APIA – Centrul județean Constanța, Mihai Ionuț Valentin, funcționar public în cadrul APIA - Centrul Local Hârșova, la data faptelor, Vrânceanu Marian, secretar al comunei Ciobanu, jud. Constanța, Iacobescu Adrian, Iacobescu Claudiu.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:


În cursul anului 2012, inculpații Ionescu Răzvan Alexandru, Iacobescu Adrian și Iacobescu Claudiu, au constituit un grup infracțional organizat cu scopul comiterii mai multor infracțiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, dar și de înșelăciune, grupare la care au aderat ulterior și ceilalți doi inculpați: Mihai Ionuț Valentin respectiv Vrânceanu Marian.

Gruparea a fost condusă de către inculpatul Ionescu Răzvan Alexandru care, în virtutea funcției sale, deținea informațiile privind suprafețele de teren pentru care se puteau solicita subvenții, în sensul că nu fuseseră introduse la plată.

Inculpații Iacobescu Adrian și Iacobescu Claudiu aveau sarcina de a racola persoane cu statut social modest care să fie folosite pentru formularea cererilor unice de plată, de a falsifica adeverințele din care să rezulte că aceste persoane exploatau teren în județul Constanța, dar și de a retrage sumele de bani plătite în contul acestora.

În realitate, presupușii fermieri erau persoane fără adăpost, provenite din centrele de plasament, racolate și folosite de funcționarul respectiv numai pentru a obține ilegal fonduri, pe baza unor documente falsificate, în numele persoanelor respective, acte ce atestau că aceștia dețineau și lucrau terenuri agricole.

De asemenea, inculpatul Ionescu Răzvan Alexandru afla datele când în conturile falșilor fermieri erau virate subvențiile de la bugetul de stat și comunica aceste aspecte coinculpaților Iacobescu Adrian și Iacobescu Claudiu, pentru ca aceștia să poată retrage în numerar sumele respective.

Inculpatului Ionescu Răzvan Alexandru îi revenea și sarcina de a completa cererile și celelalte formulare necesare obținerii subvențiilor de la bugetul UE și de la bugetul național.

Mai mult, acesta avea sarcina de a împiedica descoperirea activității infracționale, prin folosirea unor adeverințe care să prevină efectuarea unor controale în teren ori prin completarea, în funcție de necesități unor formulare de modificare sau de retragere a suprafețelor ori de transfer a exploatației.

Toată această schemă elaborată a fost de natură să asigure succesul operațiunii frauduloase, păgubitoare pentru bugetul general al Uniunii Europene și pentru bugetul de stat, dar și să diminueze descoperirea ei și tragerea la răspundere penală a autorilor.

Inculpații Șerban Laura, Lemnaru Petru Sorin, Suciu Ioan și Ene Marian au încheiat cu procurorii anticorupție câte un acord de recunoaștere a vinovăției.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat, în cursul urmăririi penale, că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 3.211.048,18 lei (713.566,26 euro).

Procurorii au beneficiat de sprijin din partea Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța și a Departamentului de Informații și Protecție Internă din cadrul M.A.I.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


Citește și

Premieră la Constanța!
Pedeapsă record printr-un acord de recunoaștere a vinovăției


Ioan Lucian Mureșan, fost șef AVAS, trimis în judecată. Totul despre firmele din dosarul de la DNA Constanța!

Falsul procuror din Constanța a scăpat de închisoare și ar putea lucra în Arhiepiscopia Bucureştilor
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mesaj APIA Cererile pentru sprijinul fermierilor afectați de criza Covid-19 pot fi depuse până pe 23 octombrie

20 Oct 2020 823

Condamnare definitivă într-un dosar al DNA Constanța!

12 Jun 2020 860

APIA, despre ajutorul financiar FEGA în cadrul Programului pentru școli al României

24 Sep 2019 717

Dosarul „Nazarcea“, în care este implicat ÎPS Teodosie, pe masa judecătorilor de la ÎCCJ

08 Jul 2019 1971

Ce au decis magistraţii Curţii de Apel Constanţa cu privire la procesul lui ÎPS Teodosie

30 May 2019 1738

ÎPS Teodosie, în faţa magistraţilor de la Curtea de Apel. Procurorii au cerut pedeapsa maximă. Ce s-a decis

23 May 2019 1605

Noutăţi în dosarul fraudei cu fonduri europene. Un consilier APIA şi un secretar de comună din judeţul Constanţa, condamnaţi

10 May 2019 3300

Curtea de Apel Constanţa Noutăţi în dosarul lui Dumitru Naum, acuzat de infracţiuni de corupţie. A făcut apel la decizia Tribunalului Tulcea

27 Apr 2019 2174

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Constanţa scoate la concurs mai multe posturi vacante. Cine poate participa

25 Mar 2019 1281

Posturi vacante în cadrul APIA - Centrul Judeţean Constanţa

02 Mar 2019 2365

Bloc de trei etaje, pe bulevardul Mamaia. Investitor - o firmă înființată de fostul șef al APIA

16 Jan 2019 1487

APIA Constanța scoate la concurs posturi vacante de consilieri

01 Dec 2018 2209

Fermierii, aşteptaţi la APIA Constanţa. Vor depune cereri de plată. Detalii

28 Feb 2018 2036

Dosar la Judecătoria Constanţa. Arhiepiscopia Tomisului contestă o decizie de executare

24 Jan 2018 2403

Începe judecata lui Răzvan Alexandru Ionescu, consilier superior în cadrul APIA Constanţa

14 Dec 2017 1430