Justitie

Angajaţii unui service auto, condamnaţi pentru că au reparat o maşină cu piese second hand, dar le-au facturat ca fiind noi

Trei angajaţi ai unui service auto au fost condamnaţi definitiv la câte un an de închisoare cu suspendare condiţionată pentru înşelăciune cu privire la calitatea mărfurilor. Instanţa a reţinut că cei trei inculpaţi, în calitate de lucrători ai service-ului, au realizat cu bună ştiinţă şi fără a avea acordul persoanei vătămate o lucrare necorespunzătoare la autovehiculul aparţinând persoanei vătămate, în sensul că au revopsit şi montat o portieră veche pe partea dreapta faţă, în loc de una nouă, şi au înlocuit aripa dreaptă spate în secţiune, în loc să o înlocuiască integral, producând în felul acesta un prejudiciu proprietarului autovehiculului.

Cum a începutul totul

Potrivit datelor oficiale, în data de 17 februarie 2010, persoana vătămată a sesizat organele de urmărire penală despre faptul că a fost victima unei înşelăciuni comisă de către reprezentanţii (…), constând în aceea că i-au reparat autoturismul proprietate personală, prin înlocuirea de piese second hand, cu toate că facturarea s-a efectuat pentru piese noi. 
 
Automobilul persoanei vătămate a fost implicat într-un eveniment rutier, şi, întrucât beneficia de efectele unui contract de asigurare încheiat cu (…), la data de 11 decembrie 2009, s-a prezentat la sediul societăţii de asigurări, ocazie cu care a fost întocmit procesul-verbal de daune, cu menţiunea de înlocuire a aripii dreapta spate, uşă dreapta spate, uşă dreapta faţă, bandou uşă dreapta spate, bandou uşă dreapta faţă şi retuşat colţ dreapta bară spate. 

Plângere la Protecţia Consumatorilor

Autoturismul a fost introdus în reparaţii, la data de 14 decembrie 2009, şi au fost finalizate la data de 6 ianuarie 2010. Pe parcursul acestei perioade au fost efectuate lucrări de tinichigerie de către T.I. şi vopsitorie de către PV.E., ambii angajaţi cu contracte de muncă. După finalizarea tuturor lucrărilor, s-a efectuat verificarea realităţii operaţiunilor şi a respectării standardelor calitativi, de către învinuitul PM.D., consultant coordonator atelier, în cadrul societăţii. La scurt timp după ce a intrat în posesia autoturismului, partea vătămată a constatat deficienţe atât cu privire la calitatea lucrărilor efectuate, cât şi cu privire la autenticitatea pieselor înlocuite, motiv pentru care, la data de 11 ianuarie 2010, a depus o plângere la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor.

S-a plâns şi organelor de urmărire penală

Fiind nemulţumit de modul în care a fost soluţionată plângerea de către reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, la data de 17 februarie 2010, partea vătămată a reclamat fapta la organele de urmărire penală. Concret, partea vătămată a sesizat faptul că uşa dreapta faţă a autoturismului a fost înlocuită cu una second hand (contrar menţiunilor efectuate în factură), iar aripa dreapta spate a fost înlocuită în secţiune, pe porţiunea efectiv avariată, cu toate că se impunea înlocuirea completă a acesteia, ceea ce a dus la crearea unui aspect inestetic şi va afecta în timp calitatea vopselei. 

Condamnări

Cei trei inculpaţi angajaţi ai service-ului au fost trimişi în judecată pentru înşelăciune cu privire la calitatea mărfurilor. La jumătatea lunii mai 2018, Judecătoria Bacău a decis condamnarea inculpaţilor la câte un an de închisoare cu suspendare condiţionată pentru înşelăciune cu privire la calitatea mărfurilor.
 
În concluzie, instanţa a reţinut că cei trei inculpaţi, în calitate de lucrători ai service-ului, au realizat cu bună ştiinţă şi fără a avea acordul persoanei vătămate o lucrare necorespunzătoare la autovehiculul aparţinând persoanei vătămate, în sensul că au revopsit şi montat o portieră veche pe partea dreapta faţă, în loc de una nouă, şi au înlocuit aripa dreaptă spate în secţiune, în loc să o înlocuiască integral, producând în felul acesta un prejudiciu proprietarului autovehiculului.

Hotărâre definitivă

Decizia Judecătoriei Bacău a fost contestată la Curtea de Apel Bacău, instanţă care, recent, a menţinut pedepsele aplicate în primă instanţă, respectiv câte un an de închisoare cu suspendare. Tot Curtea de Apel Bacău a admis în parte acţiunea civilă şi a decis obligarea inculpaţilor în solidar să plătească părţii civile suma de 10.000 lei, daune materiale, şi suma de 30.000 lei, daune morale.
 
Decizia Curţii de Apel este definitivă.
 
Sursa text: rolii.ro
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Autoturisme lăsate fără piese, în service. Suspectul, prins în flagrant delict

13 Jun 2020 668

Casă mistuită de flăcări, azi-noapte. Incendiul a cuprins și un service auto (video)

06 Jun 2020 1275

Un atelier auto și un teren intravilan situate în Medgidia, valorificate la o licitație organizată în această lună. Cui aparțin bunurile

03 Apr 2020 1170

Incendiu la un service auto din Constanța

06 Mar 2020 741

UPDATE Service auto în flăcări. Focul se vede de la mare distanţă. O benzinărie a fost închisă preventiv (galerie foto)

02 Jan 2020 8276

Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile își repară parcul auto (document)

18 Dec 2019 990

Incendiu pe strada Justiției din Constanța

17 Aug 2019 998

O firmă din Mangalia va oferi servicii de reparaţii pentru maşinile RA APPS din Neptun (document)

05 Jul 2019 1089

Judeţul Constanţa. Alertă la pompieri. Maşini făcute scrum în curtea unui service auto (galerie foto)

28 Jun 2019 16960

Incendiu violent la un service auto. Mai multe autoturisme au fost mistuite de flăcări

12 Jun 2019 935

Incendiu de amploare la un service auto din Brăila. Mai multe mașini au fost distruse de flăcări

07 Feb 2019 1107

Pompierii în alertă. Garaj cuprins de flăcări în Siminoc, județul Constanța (galerie foto)

31 Jan 2019 993

Ce firmă se va ocupa de întreţinerea autovehiculelor din parcul auto al CFR Constanţa (document)

31 Jan 2019 819

Incendiu violent la un service auto de la ieșire din Galați. Mai multe echipaje de pompieri, chemate în ajutor (galerie foto)

13 Dec 2018 1304

Revista presei locale

14 Nov 2018 659