Angajaţii unui service auto, condamnaţi pentru că au reparat o maşină cu piese second hand, dar le-au facturat ca fiind noi

Trei angajaţi ai unui service auto au fost condamnaţi definitiv la câte un an de închisoare cu suspendare condiţionată pentru înşelăciune cu privire la calitatea mărfurilor. Instanţa a reţinut că cei trei inculpaţi, în calitate de lucrători ai service-ului, au realizat cu bună ştiinţă şi fără a avea acordul persoanei vătămate o lucrare necorespunzătoare la autovehiculul aparţinând persoanei vătămate, în sensul că au revopsit şi montat o portieră veche pe partea dreapta faţă, în loc de una nouă, şi au înlocuit aripa dreaptă spate în secţiune, în loc să o înlocuiască integral, producând în felul acesta un prejudiciu proprietarului autovehiculului.

Cum a începutul totul

Potrivit datelor oficiale, în data de 17 februarie 2010, persoana vătămată a sesizat organele de urmărire penală despre faptul că a fost victima unei înşelăciuni comisă de către reprezentanţii (…), constând în aceea că i-au reparat autoturismul proprietate personală, prin înlocuirea de piese second hand, cu toate că facturarea s-a efectuat pentru piese noi. 
 
Automobilul persoanei vătămate a fost implicat într-un eveniment rutier, şi, întrucât beneficia de efectele unui contract de asigurare încheiat cu (…), la data de 11 decembrie 2009, s-a prezentat la sediul societăţii de asigurări, ocazie cu care a fost întocmit procesul-verbal de daune, cu menţiunea de înlocuire a aripii dreapta spate, uşă dreapta spate, uşă dreapta faţă, bandou uşă dreapta spate, bandou uşă dreapta faţă şi retuşat colţ dreapta bară spate. 

Plângere la Protecţia Consumatorilor

Autoturismul a fost introdus în reparaţii, la data de 14 decembrie 2009, şi au fost finalizate la data de 6 ianuarie 2010. Pe parcursul acestei perioade au fost efectuate lucrări de tinichigerie de către T.I. şi vopsitorie de către PV.E., ambii angajaţi cu contracte de muncă. După finalizarea tuturor lucrărilor, s-a efectuat verificarea realităţii operaţiunilor şi a respectării standardelor calitativi, de către învinuitul PM.D., consultant coordonator atelier, în cadrul societăţii. La scurt timp după ce a intrat în posesia autoturismului, partea vătămată a constatat deficienţe atât cu privire la calitatea lucrărilor efectuate, cât şi cu privire la autenticitatea pieselor înlocuite, motiv pentru care, la data de 11 ianuarie 2010, a depus o plângere la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor.

S-a plâns şi organelor de urmărire penală

Fiind nemulţumit de modul în care a fost soluţionată plângerea de către reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, la data de 17 februarie 2010, partea vătămată a reclamat fapta la organele de urmărire penală. Concret, partea vătămată a sesizat faptul că uşa dreapta faţă a autoturismului a fost înlocuită cu una second hand (contrar menţiunilor efectuate în factură), iar aripa dreapta spate a fost înlocuită în secţiune, pe porţiunea efectiv avariată, cu toate că se impunea înlocuirea completă a acesteia, ceea ce a dus la crearea unui aspect inestetic şi va afecta în timp calitatea vopselei. 

Condamnări

Cei trei inculpaţi angajaţi ai service-ului au fost trimişi în judecată pentru înşelăciune cu privire la calitatea mărfurilor. La jumătatea lunii mai 2018, Judecătoria Bacău a decis condamnarea inculpaţilor la câte un an de închisoare cu suspendare condiţionată pentru înşelăciune cu privire la calitatea mărfurilor.
 
În concluzie, instanţa a reţinut că cei trei inculpaţi, în calitate de lucrători ai service-ului, au realizat cu bună ştiinţă şi fără a avea acordul persoanei vătămate o lucrare necorespunzătoare la autovehiculul aparţinând persoanei vătămate, în sensul că au revopsit şi montat o portieră veche pe partea dreapta faţă, în loc de una nouă, şi au înlocuit aripa dreaptă spate în secţiune, în loc să o înlocuiască integral, producând în felul acesta un prejudiciu proprietarului autovehiculului.

Hotărâre definitivă

Decizia Judecătoriei Bacău a fost contestată la Curtea de Apel Bacău, instanţă care, recent, a menţinut pedepsele aplicate în primă instanţă, respectiv câte un an de închisoare cu suspendare. Tot Curtea de Apel Bacău a admis în parte acţiunea civilă şi a decis obligarea inculpaţilor în solidar să plătească părţii civile suma de 10.000 lei, daune materiale, şi suma de 30.000 lei, daune morale.
 
Decizia Curţii de Apel este definitivă.
 
Sursa text: rolii.ro
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Rent Car Service Litoral SRL modifică service-ul și show-room-ul auto din Constanța

21 Mar 2024 719

Investiție la Rasova, județul Constanța. O spălătorie auto self-service, stație vulcanizare auto și cafenea

27 Feb 2024 1222

UPDATE Incendiu violent la un service auto din localitatea Ceamurlia de Jos, județul Tulcea (GALERIE FOTO+VIDEO)

14 Feb 2024 1320

Spălătorie auto self service, înființată de Matcons Etalon SRL, în comuna Lumina din județul Constanța

11 Feb 2024 1082

LIVE de la Constanța UPDATE. Incendiu puternic la o vopsitorie auto din Constanța! Mașini în flăcări (FOTO+VIDEO)

08 Feb 2024 4063

Feudal Clean SRL va construi o spălătorie self service în municipiul Constanța

23 Jan 2024 661

Explozie suprinsă la hala din Constanța. Imagini de impact! (VIDEO)

09 Jan 2024 5266

Știri Constanța azi UPDATE. Incendiu la o hală din Constanța! Intervin pompierii (FOTO+VIDEO)

09 Jan 2024 2875

O firmă trebuie să facă PUD pentru a construi o spălătorie auto în municipiul Constanţa

06 Jan 2024 1113

Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile SA a atribuit contractul „Service parc auto“ (DOCUMENT)

18 Nov 2023 771

Constanța PUZ pentru o nouă spălătorie auto/self service pe bulevardul Aurel Vlaicu

10 Nov 2023 835

Un cetățean din Turcia a înființat un service auto la Constanța

04 Nov 2023 1034

UPDATE. Incendiu la un autoturism, în incinta unui service auto! Posibilitate de propagare la alte mașini

30 Oct 2023 978

Incendiu la un service auto Bărbat transportat la spital cu arsuri de gradul 4 în urma evenimentului (FOTO)

12 Aug 2023 2445

Imobiliare Constanța Apartamentele de vacanță de pe amplasamentului hotelului Select din Mamaia, pe ordinea de zi a Comisiei de Urbanism

31 Jul 2023 900