Anunț important de la CSM Cum se modifică activitatea instanțelor, de la 1 septembrie (document)

  • Secția pentru judecători a CSM a introdus o serie de modificări în activitatea instanțelor, în scopul prevenirii răspândirii Covid-19.
  • De la 1 septembrie este permisă obținerea prin fotografiere a unor copii de pe înscrisuri din dosarele instanței.
  • La stabilirea listei de ședință pe intervale orare, se vor avea în vedere duratele de timp necesare pentru aerisirea/dezinfectarea sălii de ședință.
Se modifică activitatea instanțelor de judecată, de la 1 septembrie! Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât că se impune modificarea mai multor aspecte de țin de mersul instanțelor și activitatea acestora, având în vedere contextul epidemiologic actual.
Prima zi de toamnă vine cu modificări în activitatea instanțelor de judecată.
Se arată în hotărârea CSM, printre altele, că programul de lucru, inclusiv programul de lucru cu publicul, al instanțelor poate fi adaptat prin decizia conducătorului instanței, în scopul prevenirii răspândirii COVID – 19 și al protecției persoanelor care își desfășoară activitatea în cadrul instanței.

În Secțiunea Documente se poate consulta hotărârea integrală a Secției pentru judecători a CSM.
Decizia a fost luată de Secția pentru judecători a CSM și prevede, printre altele, că, pentru cauzele complexe, în care sunt mai mulți martori de audiat, de exemplu, ori în care sunt multe părți sau care se desfășoară în sistem de videoconferință, se recomandă fixarea unei ore distincte, la finalul ședinței, ori alocarea unei ședințe separate.
Accesul justițiabililor, al altor participanți la procesele civile și penale și al publicului în sediul instanței se recomandă a fi permis astfel încât să fie respectat intervalul de timp prevăzut și poate fi limitat în scopul respectării regulilor de distanțare socială.
Se mai arată în hotărârea CSM că „atunci când refuză primirea unei persoane ce prezintă simptome de infectare cu SARS-CoV-2, persoana responsabilă din cadrul detașamentului de pază înștiințează de îndată președintele instanței sau persoana desemnată de acesta și, dacă este cazul, președintele completului de judecată, pentru a fi dispuse măsurile administrative sau judiciare necesare.
De asemenea, de la 1 septembrie este permisă obținerea prin fotografiere a unor copii de pe înscrisuri din dosarele instanței, iar judecătorul va avea în vedere să nu stabilească în cadrul aceleiași ședințe mai multe cauze în care se impune administrarea unei probațiuni complexe.

Depunerea de înscrisuri, prin comunicare electronică

Instanțele pot stabili un interval orar la sfârșitul ședinței de judecată, destinat exclusiv dosarelor lăsate la a doua strigare, în măsura în care condițiile instanței permit fixarea unor intervale de timp în acest sens.
În ce privește depunerea de cereri sau înscrisuri la dosarul cauzei și transmiterea lor către părți, se solicită ca aceasta să fie făcută prin poștă sau prin mijloacele de comunicare electronică, pe cât posibil nu în timpul ședinței de judecată.
Pentru accesul în arhiva instanței în vederea consultării dosarelor, președintele poate stabili intervale orare alocate distinct avocaților, consilierilor juridici, practicienilor în insolvență, experților și interpreților.
În plus, în măsura în care este posibil, se recomandă ca intrarea și ieșirea din sediul instanței să se facă pe căi de acces separate.
Totodată, la stabilirea listei de ședință pe intervale orare, președintele completului va avea în vedere duratele de timp necesare de suspendare a ședinței de judecată pentru aerisirea/dezinfectarea sălii de ședință.
În Secțiunea Documente se poate consulta hotărârea integrală a Secției pentru judecători a CSM.

Citește și:


Fără haine sexiste în instanță:
Outifit-uri interzise în sala de judecată. Ținute inacceptabile ce duc la amenzi

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Deputatul Stelian Ion „Iohannis se pregătește să plece de la Palatul Cotroceni, lăsând în urmă o justiție cuplată la butoane politice. Alina Gorghiu să țină cont de avizul CSM"

11 Jan 2024 734

Palatul de Justiție, din Constanța, „victima“ condițiilor meteo extreme (FOTO+VIDEO)

27 Nov 2023 932

EXCLUSIV - Instanța a decis arestarea! Crimă la Mangalia! Suspecta principală, în fața judecătorilor! Tribunalul Constanța decide măsura preventivă (FOTO+VIDEO)

07 Aug 2023 4138

Constanța Tower, la Poarta 2. 35 de etaje și 500 de locuri de parcare. Judecătorii explică de ce au oprit proiectul

02 Aug 2023 5391

Noii judecători ai Curţii Constituţionale depun jurământul de învestitură sâmbătă, la Palatul Cotroceni

11 Jun 2022 1068

Preluare pe cale amiabilă sau noi procese? Palatul Regal de la Mamaia a revenit statului român. Se poată negocieri pentru răscumpărarea imobilului și terenului

04 Jun 2022 2586

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis definitiv. Castelul Regal din Mamaia revine statului (MINUTA)

16 Mar 2022 1812

Cazul „Vila Regală Mamaia“ a ajuns la Curtea Supremă

24 Mar 2021 2986

Monument istoric! Castelul Reginei Maria din Mamaia, la mâna judecătorilor de la Curtea Supremă

10 Mar 2021 5334

UPDATE. ISU Suceava Incendiu la acoperișul Palatului Justiției. Intervin pompierii (video)

06 Mar 2021 2556

Un avocat din Constanța și-a recuperat banii pierduți în Palatul de Justiție

23 Sep 2020 2032

Curtea de Apel Constanța va analiza la finalul lunii contestația declarată de Cristi Borcea

14 Jun 2020 1520

Palatul de Justiție Constanța. Cum s-a prezentat, astăzi, un bărbat la instanță (galerie foto)

11 Jun 2020 2431

„Nu fotografiați, nu înregistrați“ Pistoale, telefoane și copii sub 10 ani. Comportamente interzise în sala de judecată

01 May 2020 3038

Fără haine sexiste în instanță Outifit-uri interzise în sala de judecată. Ținute inacceptabile ce duc la amenzi

30 Apr 2020 5157