Apel în dosarul unor contrabandişti din Mangalia. Iată cum făceau legea în sudul judeţului Constanţa!

Pe 20 mai 2019, la Curtea de Apel Constanţa s-a discutat apelul formulat de ANAF, prin Direcţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa, cu privire la sentinţa pronunţată de Judecătoria Mangalia într-un caz de infracţiuni la regimul vamal.
 
Mai precis, şapte inculpaţi au primit pedepse cu închisoarea pentru contrabandă de ţigări pe raza municipiului Mangalia. Curtea a respins, ca tardiv, apelul declarat de partea civilă ANAF prin Direcţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa, împotriva sentinţei penale nr. 437 din data de 13.02.2015. La percheziţii au fost găsite în casele inculpaţilor zeci de cartoane de ţigări, valorile fiind de zeci de mii de lei.
 

Modul de operare al inculpaţilor

 
La data de 7 iulie 2014, ofiţerii din cadrul Biroului de Investigare a Fraudelor Mangalia s-au sesizat din oficiu cu privire la posibile fapte de contrabandă cu ţigarete săvârşite de inculpaţii I. B., S. B. şi S. E. Din procesul-verbal de sesizare, rezultă că existau date că aceste trei persoane sunt principalii furnizori de ţigarete netimbrate sau cu timbre emise de autorităţile unor state necomunitare în municipiul Mangalia.
 
Informaţiile erau în sensul că aceştia se aprovizionau periodic din municipiul Constanţa cu cantităţi mari de ţigarete, acestea fiind apoi distribuite altor intermediari, care, la rândul lor, le ofereau spre cumpărare clienţilor în diverse zone ale municipiului Mangalia. Se cunoştea, de asemenea, că cele mai multe ţigări de acest gen erau valorificate în Piaţa centrală din municipiul Mangalia şi în zona Spitalului Municipal Mangalia.
 
Existau informaţii şi despre faptul că o parte din ţigările de contrabandă era transportată periodic pe relaţia Mangalia - Băneasa, fiind valorificată unor intermediari. Pentru a se verifica acurateţea informaţiilor obţinute din investigaţiile poliţiştilor, s-a procedat la audierea martorului cu identitate protejată C. M. Acest martor provine din mediul social al inculpaţilor, acesta fiind şi motivul pentru care i s-a acordat statutul de martor ameninţat.
 
Din declaraţia martorului rezultă că îi cunoaşte de foarte mult timp pe inculpaţii I. B., S. B. şi S. E. şi că se întâlneşte ocazional cu aceştia. Martorul a participat în mod nemijlocit la diverse discuţii în care cei trei inculpaţi au povestit apropiaţilor că obţin sume foarte mari de bani din comerţul ilicit cu ţigarete. Martorul a confirmat că ţigaretele sunt aduse din municipiul Constanţa, că la transport sunt folosite mai multe maşini din care una are rol de antemergător, că adesea ţigările sunt vândute direct din locuinţa familiei I. şi că cei trei inculpaţi distribuie ţigări de contrabandă inclusiv în localităţile de pe relaţia Mangalia - Băneasa.
 
Din aceeaşi depoziţie rezultă, ca mod de operare, că în faţa casei familiei I. opresc taxiuri în care se află doar şoferul, acesta preluând cartoanele cu ţigări de la unul din membrii familiei. Martorul i-a văzut uneori pe inculpaţii I. B., S. B. şi S. E. având asupra lor sume de cca 10.000 lei, pe care le arătau ostentativ altor persoane.
 
În urma investigaţiilor efectuate de către organele de poliţie, au fost stabilite autovehiculele folosite în activitatea de contrabandă cu ţigări, precum şi numerele de telefon utilizate de aceştia. Pentru probarea activităţii infracţionale s-a solicitat judecătorului de drepturi şi libertăţi emiterea unor mandate de supraveghere tehnică a inculpaţilor I. B., S. B. şi S. E., persoanele despre care existau informaţii că ar coordona activitatea de achiziţionare, deţinere şi recomercializare a ţigaretelor de contrabandă.
 

Din analiza proceselor-verbale de redare şi transcriere, a rezultat că numerele de telefon ale interlocutorilor cu care inculpaţii I. B., S. B. şi S. E. purtau discuţii ce aveau ca obiect vânzarea-cumpărarea de ţigări de contrabandă, se repetau constant, motiv pentru care s-a procedat la efectuarea de investigaţii conspirate pentru stabilirea identităţii interlocutorilor, fiind sprijiniţi în această activitate şi de Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa.
 
Identitatea unora dintre utilizatorii numerelor de telefon a fost stabilită atât prin verificarea directă a aparatului cu prilejul percheziţiilor domiciliare, cât şi prin declaraţiile date cu prilejul audierilor.

 
De asemenea, discuţiile interceptate vizează acte materiale concrete de contrabandă cu ţigări, locurile în care erau depozitate astfel de bunuri, modalităţile de distribuire, precum şi locurile unde acestea erau distribuite. În esenţă, convorbirile înregistrate atestă vânzarea de către cei trei inculpaţi, în modalitatea unei afaceri în familie, a unor cantităţi foarte mari de ţigarete. Astfel, există zeci de persoane care periodic au cumpărat astfel de bunuri de la inculpaţi. Pe baza comenzilor telefonice date de cumpărători, s-a putut stabili o cantitate de 84 de baxuri (840.000 ţigarete) valorificate de inculpaţii I. B. şi S. B.
 
Aceste persoane, în mare parte neidentificate, sunt la rândul lor distribuitori/vânzători cu amănuntul. Din interceptări rezultă că aceştia cumpărau regulat între 5 şi 70-80 de cartoane de ţigări. Atât inculpaţii care au fost supravegheaţi tehnic, cât şi interlocutorii utilizează un limbaj codat, evitând folosirea termenilor ţigări, cartoane etc. De asemenea, nu sunt indicate aproape niciodată mărcile de ţigarete pe care doresc să le cumpere. Astfel, interlocutorii îi întreabă pe inculpaţii I. şi S. dacă au ”din alea albe” sau ”din alea roşii”, se interesează ”când ajung alea roşii”, folosesc termenii ”bucăţi, kile, vin alb, chestii, cutii, roşii, brânză (pentru ţigările din cartoanele albe, marca Ashima) etc. Adesea se indică doar cantitatea, în cifre, fără vreun alt termen ataşat (”adu-mi zece, vreau 20, 50”). Unele discuţii nu au fost bine gestionate însă de interlocutori, aceştia exprimându-se: ”Țigări ai? Pardon, pardon, ştii tu, din alea roşii (…)”. Există totuşi şi câteva convorbiri în care se vorbeşte deschis de mărcile de ţigarete M&M, Vicerroy, Marble şi Ashima.
 
Utilizarea limbajului argotic este importantă pentru probarea laturii subiective a infracţiunii. Atât inculpaţii, cât şi interlocutorii sunt conştienţi că desfăşoară o activitate ilegală şi se feresc să vorbească deschis, astfel cum ar procedat dacă nu ar fi cunoscut natura ilicită a activităţii şi provenienţa bunurilor comercializate.
 
Cunoscându-se astfel persoanele implicate în activitatea infracţională de contrabandă cu ţigări, la datele de 26.09.2014 şi 01.10.2014, Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia a solicitat Judecătoriei Mangalia emiterea mandatelor de percheziţie domiciliară la un număr de 37 de imobile aflate pe raza municipiilor Mangalia şi Constanţa, dar şi în alte două comune din judeţ.
 
Mandatele de percheziţie domiciliară au fost puse în executare la data de 01.10.2014. La aceeaşi dată, în baza unor informaţii obţinute în timp real, poliţiştii din cadrul Gărzii de Coastă i-au depistat pe inculpaţii M. I. şi I. C. în localitatea Cobadin, judeţul Constanţa, având asupra lor 10 cartoane de ţigări netimbrate, respectiv 12 cartoane de ţigări netimbrate, din mărcile Ashima şi Marble. Cei doi fuseseră observaţi în timp ce îl aşteptau pe inculpatul I. B. în faţa locuinţei sale, dar şi când au discutat cu acesta şi le-au fost remise cele 22 de cartoane de ţigarete. Ambii au declarat încă de la momentul depistării că le-au cumpărat în ziua respectivă de la inculpatul I. B.
 
Mandatele de percheziţie domiciliară emise de Judecătoria Mangalia au fost puse în executare la data de 01.10.2014, începând cu ora 17:00, ocazie cu care au fost întocmite procesele-verbale de efectuare a percheziţiilor respective, în care au fost materializate activităţile desfăşurate, bunurile descoperite şi ridicate de poliţie, efectuându-se în acest context şi fotografii judiciare.
 
Cele mai multe ţigarete erau mărcile Ashima şi Marble. Potrivit documentaţiei comunicate de autoritatea vamală, acestea sunt mărci necunoscute şi nu au fost importate legal niciodată în România. Se cunoaşte doar cu caracter informativ că acestea ar fi produse în fabrici din Turcia sau Siria şi sunt aduse în România, de regulă, pe relaţia Turcia-Bulgaria-România. Uneori au fost descoperite în Portul Constanţa cantităţi mari de astfel de ţigarete în containere aduse de mijloacele de transport maritim pe Marea Neagră. Mărcile Marble, MM şi Elegance sunt, de asemenea, necunoscute şi nu au fost importate legal în România. Singura marcă de ţigări cunoscută pe care inculpaţii au preluat-o, deţinut-o, transportat-o şi recomercializat-o este Viceroy. Toate pachetele de ţigarete marca Viceroy aveau timbru acciză emis de autorităţile din Ucraina. Unul dintre inculpaţi - S. D. - a declarat că mai toate ţigaretele de contrabandă care ajung în municipiul Mangalia ar proveni din Ucraina şi Republica Moldova.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Proiectul de HCL a fost inițiat de grupul consilierilor locali PSD Prefectul județului Constanța a declarat recurs în dosarul denumit generic „Stop depresia"!

19 Apr 2024 301

Dosarul vizând pensia amiralului Vergil Chițac, primarul din Constanța, declinat la Curtea de Apel (MINUTA)

19 Apr 2024 459

Foști șefi ai Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, proces contra Statului Român, după achitarea definitivă

18 Apr 2024 673

Prefectul din Tulcea, demers la Curtea de Apel Constanța pentru anularea unei hotărâri a Consiliului Local Măcin

18 Apr 2024 314

Decebal Făgădău, fostul primar al municipiului Constanța, așteptat la Curtea de Apel! Nou termen în dosarul terenurilor din Portul Tomis

17 Apr 2024 2561

Curtea de Apel Constanța, protocol cu Inspectoratul Școlar Județean pentru educația juridică în școli! Elevii vor putea vizita instanțele de judecată

17 Apr 2024 461

Percheziții în municipiul Constanța, Năvodari, Lumina, Topraisar și Dulcești (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Apr 2024 752

Matei Nicolae, fostul primar din Năvodari, solicită reabilitarea judecătorească! Dosarul, la Curtea de Apel Constanța

16 Apr 2024 588

Preotul Petrică Leașcu a intrat „în post și rugăciune la Curtea de Apel Constanța“! (FOTO+VIDEO)

16 Apr 2024 760

Mai multe persoane condamnate într-un dosar penal privind vaccinări fictive anti-Covid. Incredibil ce au stabilit anchetatorii

15 Apr 2024 531

Amânare de pronunțare în dosarul unui fost angajat al ISU Dobrogea, acuzat de agresiune sexuală şi racolarea minorilor în scopuri sexuale!

15 Apr 2024 324

Vineri, ziua pronunțării Preotul Petrică Leașcu, personaj cheie în investigația Recorder.ro, „Corupție în numele Domnului“, intră „în post și rugăciune la Curtea de Apel Constanța“

15 Apr 2024 655

Tomis Marina Management a câștigat procesul pentru Portul Tomis Constanța! Judecătorii explică victoria (MOTIVARE+DOCUMENT)

14 Apr 2024 2248

DNA acuză - șantaj la SOCEP! Totul se decide azi, la Curtea de Apel Constanța

14 Apr 2024 832

Tribunalul Tulcea, achitare într-un dosar al DNA Constanța. Procesul a ajuns la Curtea de Apel

14 Apr 2024 419