Apele Române pierd un teren recuperat de Primăria Constanța de la Holland Development Group. Cheltuieli impresionante

  • Judecătorii de la Tribunal au decis vineri, 19 mai 2023, să respingă acțiunea în revendicare formulată de ANAR-ABADL și Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice.
  • Acțiunea viza recuperarea unui teren de 500 mp, situat pe strada Ion Rațiu, din cartierul Faleză Nord, teren pentru care Primăria Constanța și-a intabulat dreptul de proprietate.
  • „În esență s-a arătat că terenul în cauză a fost scos din evidențele Holland Development Group S.A prin HCL 249/25.06.2019 și trecut în domeniul privat al Municipiului Constanta având în vedere Decizia ICCJ nr.32/07.02.2019 prin care s-a dispus restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunilor, în sensul revenirii unor terenuri în domeniul public sau privat al UAT Constanța“, au arătat reprezentanții primăriei.
  • Decizia ICCJ 32/07.02.2019 este sentința definitivă pronunțată de judecători în Dosarul Retrocedărilor din Constanța.
  • Hotărârea de acum a Tribunalului Constanța a fost luată în dosarul cu număr unic 10426/212/2020 și poate fi atacată în apel în termen de 30 de zile de la comunicare.
Lovitură în instanță pentru Administrația Națională Apele Române, prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral!
 
Judecătorii de la Tribunal au decis vineri, 19 mai 2023, să respingă acțiunea în revendicare formulată de ANAR-ABADL și Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice pentru recuperarea unui teren de 500 mp, situat pe strada Ion Rațiu, din cartierul Faleză Nord, teren pentru care Primăria Constanța și-a intabulat dreptul de proprietate.
 
După deliberări, instanța a ajuns la concluzia că ANAR-ABADL și Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice nu aveau calitatea procesuală cerută de lege pentru a deschide un astfel de proces.
 
Mai mult decât atât, cele două instituții au fost obligate de către judecători la plata unor cheltuieli de judecată de 13.987,50 de lei către municipalitate, reprezentând onorariu avocațial și onorariu expert.
 
Decizia a fost pronunțată de Tribunalul Constanța în dosarul cu număr unic 10426/212/2020 și poate fi atacată în apel în termen de 30 de zile de la comunicare.
 
Obiectul dosarului 10246/212/2020 este o revendicare imobiliară, reclamant fiind Administrația Națională Apele Române, prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, alături de Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice, iar pârâți fiind Municipiul Constanța prin Primar și Consiliul Local Constanța.
 
Inițial, cazul a fost înregistrat la Judecătoria Constanța, dar instanța a declinat dosarul în favoarea Tribunalului.
 
În hotărârea de declinare, se arată că ANAR-ABADL a solicitat, în contradictoriu cu pârâții, „revendicarea imobilului teren – plaja litoralului românesc – în suprafață de 500 mp, situat în loc. Constanța, strada Ion Rațiu, blocul PA5, lot 3, Jud.Constanța“.
 

De asemenea, reprezentanții ANAR au cerut rectificarea cărții funciare a imobilului „în sensul radierii mențiunilor cu privire la dreptul de proprietate asupra imobilului înscris în favoarea Municipiului Constanța“, dar și cheltuielile de judecată.
 
„Reclamanta a arătat că suprafața de teren revendicată aparține domeniului public si este in administrarea reclamantei iar acțiunea în revendicarea domeniului public este imprescriptibilă. În motivarea în drept a cererii, au fost invocate dispozițiile Legii nr. 213/1998, ale Legii Apelor nr. 107/1996, ale OUG nr. 107/2002, ale OUG nr. 202/2002 și ale Codului Administrativ“, se arată în hotărâre.

 
La rândul său, Statul Român prin Ministerul Finanțelor, inițial pârât în proces, s-a alăturat acțiunii deschise de Apele Române.
 
Reprezentanții Municipiului Constanța au cerut respingerea cererii ca neîntemeiată.
 
„În esență s-a arătat că terenul în cauză a fost scos din evidențele Holland Development Group S.A prin HCL 249/25.06.2019 și trecut în domeniul privat al Municipiului Constanta având în vedere Decizia ICCJ nr.32/07.02.2019 prin care s-a dispus restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunilor, în sensul revenirii unor terenuri în domeniul public sau privat al UAT Constanța“, au arătat reprezentanții primăriei.
 
Amintim, prin Decizia 32/A/07.02.2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost soluționat Dosarul Retrocedărilor din Constanța. Instanța supremă a desființat o serie de înscrisuri, printre care și Dispoziția nr. 3332/2003, semnată de fostul primar Radu Mazăre, prin care terenul în discuție era atribuit companiei Holland Development Group SA.
 
Vineri, 19 mai 2023, Tribunalul Constanța a decis să respingă acțiunea în revendicare a terenului, promovată de ANAR-ABADL.
 
Iată minuta deciziei Secției I Civile a Tribunalului:
 
„Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei A.N.A.R. prin A.B.A.D.L. şi a reclamantului intervenient Statul Român prin Ministerul Finanțelor.
 
Respinge acţiunea formulată de reclamanta Administraţia Naţională Apele Române – Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, însuşită de intervenientul Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice în contradictoriu cu pârâţii Municipiul Constanţa, prin Primar, şi Consiliul Local al Municipiului Constanţa, ca fiind formulată de o persoană lipsită de calitate procesuală activă.
 
Admite cererea de intervenţie accesorie în interesul pârâţilor, formulată de intervenientul Cuşu Tănase. Respinge cererea intervenientului de obligare a reclamantei la plata cheltuielilor de judecată, ca nefondată.
 
Obligă reclamanta şi reclamantul intervenient Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice, în solidar, la plata către pârâtul Municipiul Constanţa a sumei de 13.987,50 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu avocaţial şi onorariu expert.
 
Respinge solicitarea expertului Văleanu Mădălin Cornel de suplimentare cu suma de 500 de lei a onorariului cuvenit acestuia, ca nefondată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare.
 
Cererea de apel se depune la Tribunalul Constanţa, sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 19.05.2023“.
 
În cauză, rămâne de văzut dacă autoritățile centrale vor declara apel în dosar.
 
Sursa motivare: www.rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
ABADL, citată să achite un onorariu impresionant pentru expertizarea unui teren pe care îl revendică drept faleză! Judecătorii au rămas în pronunțare
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Holland Development Group SA își reia activitatea. Firma constănțeană, controlată de Georgiana Andreea Șerban

21 Jul 2023 1873

Apele Române pierd un teren pe strada Ion Rațiu, din Constanța, pe care îl revendică drept faleză! Ce spune Tribunalul Constanța (MOTIVARE)

14 Jul 2023 1476

Alexandru Darie cere insolvența Holland Development Group SA! S-a fixat primul termen

10 Jun 2023 1519

Holland Development Group a pierdut procesul pentru anularea HCL de recuperare a terenurilor din Dosarul Retrocedărilor (MINUTA)

23 May 2023 1265

HCL Constanța de recuperare a peste 50.000 de metri pătrați de terenuri din Dosarul Retrocedărilor, atacată în Tribunal! Anunțul judecătorilor

15 May 2023 1147

Dosarul Retrocedărilor – încurcătura imobiliară! Lupta pentru proprietăți! Compania Holland Development Group, proces contra Consiliului Local și Municipiului Constanța

29 Apr 2023 2141

Familia Darie cere insolvența Holland Development Group SA!

13 Mar 2023 1818

Dosarul Retrocedărilor Apele Române, la proces cu Primăria Constanța, pentru un teren recuperat de la Holland Development Group. Judecătoria a refuzat cazul (documente)

07 Oct 2021 2428

Cum a închis Curtea Supremă dosarul „triunghiului“ Darie – Pușcași – Holland Development

25 May 2021 2711

Procesul „triunghiului“ Darie-Pușcași-Holland Development ajunge la Înalta Curte

21 Jul 2020 1993

Mărul Discordiei, un teren din retrocedări Lanțul despăgubirilor. Darie, despăgubit de Pușcași, Pușcași - de Holland Development. Holland – de nimeni

01 May 2020 3282

Beneficiară a retrocedărilor lui Mazăre, la judecată cu Poliţia Locală „Cele două terenuri nu au nicio legătură cu Holland Development Group“

17 Jan 2020 3143

Odinioară parteneri, acum adversari în instanţă Holland Development Group, obligată să îi despăgubească pe soţii Puşcaşi

19 Dec 2019 2711

Tribunalul a decis că trebuie plătite cheltuieli de judecată Prefectura Constanţa a declarat recurs într-un dosar în care este vizată extinderea City Park Mall

08 Aug 2019 6373

Prefectura Constanţa a cerut în instanţă revocarea deciziei Consiliului Local de modificare a Planului Urbanistic de Detaliu al City Park Mall (documente)

12 Nov 2018 4250